BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Πρόταση Πρίντζου για αξιοποίηση γης πέριξ της Κάρλας υπέρ κτηνοτρόφων

Πρόταση να αναλάβει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου την καλλιέργεια των δημόσιων παρακάρλιων (σ.σ. στα πέριξ της λίμνης Κάρλας) με σκοπό την παραγωγή ζωοτροφών που θα παραχωρούνται δωρεάν ή έναντι ενός συμβολικού αντιτίμου στους κτηνοτρόφους έχει καταθέσει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Νικήτας Πρίντζος.

Πρόταση Πρίντζου για αξιοποίηση γης πέριξ της Κάρλας υπέρ κτηνοτρόφων

1
0
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 4 Μαρτίου ο κ. Πρίντζος, η πρόταση κατατέθηκε ενώπιον του κου Αποστόλου στο πλαίσιο σύκσεψης που πραγματοοιήθηκε πριν από μια εβδομάδα στο υπουργείο, παρουσία κυβερνητικών βουλευτών.

Η συζήτηση περιστράφηκε σύντομα γύρω από την κατάσταση της κτηνοτροφίας και ζητήθκαν από τους παριστάμενους προτάσεις. Ο κ. Πρίντζος πρότεινε τα 10.000 στρέμματα που είναι πέριξ της Λίμνης Κάρλας και ανήκουν στο Δημόσιο, να καλλιεργηθούν από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου με κτηνοτροφικά προϊόντα για ζωοτροφή τα οποία θα παραχωρηθούν δωρεάν στους κτηνοτρόφους των 30 χωριών της περιοχής. Όπως ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά

«Θα καλλιεργήσουμε αυτήν την έκταση για την παραγωγή ζωοτροφών  δηλαδή θα καλλιεργήσουμε αυτήν την έκταση με κριθάρι, καλαμπόκι, τριφύλλι και άλλα κτηνοτροφικά προϊόντα.

Έχουμε  την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τα έξοδα και την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού με ίδια κεφάλαια και δεν ζητάμε τίποτα από την Πολιτεία.

Όλες τις παραγωγές  που ελπίζουμε να κυμανθούν από 8.000 έως 10.000 τόνους ζωοτροφές θα τις χορηγούμε δωρεάν στους κτηνοτρόφους των 30 χωριών που είναι πέριξ της Λίμνης Κάρλας.

Έτσι πιστεύουμε ότι θα καλύψουμε ένα 40-50%  των απαιτουμένων ζωοτροφών  για την κτηνοτροφία της περιοχής αυτής.

Θα βάλουμε δηλαδή πλάτη να στηριχθεί και να επιβιώσει ο κτηνοτρόφος.

Μέσα από διαφανής διαδικασίες και με την εποπτεία της Πολιτείας ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου δύναται να προχωρήσει και να υλοποιήσει αυτή την πρόταση,  χωρίς να αποβλέπει σε ίδιο όφελος. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός  Βόλου δεν επιθυμεί να έχει ούτε 1 ευρώ κέρδος.

Εάν το πιλοτικό αυτό εγχείρημα πετύχει, τότε θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, να εφαρμοστεί σε όλο τον Νομό Μαγνησίας, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Έτσι θα στηριχθεί αυτός ο ευαίσθητος κλάδος της Εθνικής μας Οικονομίας.

Υπάρχουν τεράστιες  εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο, οι οποίες μπορούν να παράγουν και είναι ακαλλιέργητες και ανεκμετάλλευτες.

Πιστεύω στην δύναμη του παραδείγματος.

Να τονίσω ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός όχι μόνο, δεν θέλει να έχει κέρδος αλλά εάν επίσης υπάρχουν κι άλλοι  Συνεταιρισμοί ή άλλοι φορείς που θα θελήσουν να συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα με τις ίδιες προϋποθέσεις, δεν έχουμε καμία αντίρρηση.

Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε την πρωτογενή παραγωγή, να μπορέσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, να παράγουν, να ζήσουν τις οικογένειές τους, να μείνουν στα χωριά τους και να βοηθήσουν την χώρα να βγει από το αδιέξοδο.

Υποχρέωση μου,  ως όφειλα να κάνω - χθες ενημέρωσα την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και την παρακάλεσα να ενημερώσει και τον Περιφερειάρχη.

Από την στιγμή που κρίνει ότι θα πρέπει να έχουμε μια συνάντηση, για να εξηγήσω με περισσότερες λεπτομέρειες την πρόταση είμαι πρόθυμος να συναντηθούμε άμεσα».

 

Πάει πίσω το ντηλ με τα σούπερ-μάρκετ

Ο κ. Πρίντζος ανακοίνωσε επίσης ότι οι συζητήσεις με τις αλυσίδες για το κοινοπρακτικό εγχείρημα που είχε παρουσιάσει πρώτη η Agrenda διακόπηκαν προσωρινά και θα συνεχισθούν το καλοκαίρι:

«Πριν από 2 μήνες  σας είχα ανακοινώσει ότι βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για να κλείσουμε μια συμφωνία για την υλοποίηση μεγάλης επένδυσης της τάξεως των 10 εκατομμυρίων ευρώ  πάνω στο κομμάτι των αγροτικών προϊόντων που παράγονται  στο Νομό μας και γενικότερα στον Θεσσαλικό χώρο.

Η συμφωνία είχε προχωρήσει και σας είχα ενημερώσει ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα σας έδινα περισσότερες λεπτομέρειες. Δυστυχώς οι εταιρείες αυτές με τις οποίες  ήμασταν σε διαπραγματεύσεις πρόσφατα μας δήλωσαν ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Πατρίδα μας προτείνουν να αναβάλλουμε τις συζητήσεις για το καλοκαίρι για να δούμε τότε πως διαμορφώνεται το οικονομικό περιβάλλον στην χώρα μας.

Έτσι αναβάλλεται για λίγους μήνες η υλοποίηση αυτής της επένδυσης. Αυτά τα λέω για να μην θεωρηθεί ότι κάνουμε κάποιες ανακοινώσεις  οι οποίες και δεν υλοποιούνται».

 

Δραματική κατάσταση της κτηνοτροφίας

«Την προηγούμενη εβδομάδα είχα μια προσωπική συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κο Αποστόλου, στον οποίο εξέθεσα τα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν στον αγροτικό κόσμο και του ανέφερα για το υψηλό κόστος παραγωγής που οφείλεται στο κόστος ενέργειας, στα καύσιμα, στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και κυρίως στο νερό.

Ιδιαίτερα στάθηκα στο μεγάλο πρόβλημα της κτηνοτροφίας, η οποία κατά την άποψη μου πνέει τα λοίσθια στην Πατρίδα μας.

Ο ευαίσθητος αυτός κλάδος της Εθνικής μας Οικονομίας κάθε χρόνο συρρικνώνεται και απομειώνεται.

Η ψαλίδα στο εμπορικό ισοζύγιο των γαλακτοκομικών και ζωοκομικών προϊόντων αντί να κλείσει, μεγαλώνει.

Κτηνοτροφικές μονάδες κλείνουν συνεχώς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα θα σας πω ότι από τους 900.000 τόνους αγελαδινού γάλακτος που είχαμε πριν από μια πενταετία σήμερα έχουμε πέσει  κάτω από 600.000 τόνους.

Τα προβλήματα του καταρροϊκού πυρετού, για τον οποίο άκουσα χθες ότι υπήρξαν κρούσματα αυτή την εποχή είναι πολύ ανησυχητικά.

Γενικώς υπήρξε μια πολύωρη κουβέντα με το Υπουργό, ο οποίος μου είπε να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Τον διαβεβαίωσα ότι οφείλουμε σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή που περνάει η Χώρα μας , ο καθένας από όποιο μετερίζι και αν είναι να βάλει πλάτη».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία