BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Με αφορμή τα μήλα η Αγιά θέτει αγροτικό θέμα

Με κεντρικό σύνθημα «Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος – δεν θα πληρώσουν οι αγρότες το εμπάργκο στη Ρωσία» συγκεντρώθηκαν μηλοπαραγωγοί και ροδακινοπαραγωγοί από πολλές περιοχές της χώρας στην κεντρική πλατεία της Αγιάς, με περισσότερα από 120 τρακτέρ, στην κεντρική πλατεία της Αγιάς, το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Μαρτίου.

Με αφορμή τα μήλα η Αγιά θέτει αγροτικό θέμα

2
0

Στο συλλαλητήριο έλαβαν μέρος μηλοπαραγωγοί και ροδακινοπαραγωγοί από τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Καστοριάς, Μαγνησίας όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Το παρών έδωσαν και πολλοί μαζικοί φορείς της περιοχής, μαθητές από το Λύκειο της πόλης, ενώ έκλεισαν την ώρα του συλλαλητηρίου τα καταστήματα και βιοτεχνίες της περιοχής σε ένδειξη αλληλεγγύης καθώς το εισόδημα των μηλοπαραγωγών είναι το κύριο και ουσιαστικά μοναδικό στην περιοχή, οπότε οι επιπτώσεις είναι άμεσες και αλυσιδωτές. Στη διάρκεια της κινητοποίησης χαιρετισμό απηύθυναν όλοι οι εκπρόσωποι των αντιπροσωπειών των μηλοπαραγωγών που εκφράζουν το 90% του κλάδου στη χώρα καθώς και των ροδακινοπαραγωγών που συμμετείχαν, ενώ χαιρέτισαν επίσης εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου, της Επαγγελματικής Ένωσης, του δήμου και του περιφερειάρχη.

Να σημειωθεί, όπως αναφέρθηκε ότι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης, στη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της Ρωσίας, ζήτησε από την κυβέρνηση της Ρωσίας να εξαιρεθούν από το εμπάργκο ροδάκινα, πορτοκάλια και φράουλες, χωρίς να λέει κουβέντα για τα υπόλοιπα προϊόντα, ανάμεσα στα οποία τα μήλα.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας στάθηκε ιδιαίτερα στις επιπτώσεις σε βάρος των φρουτοπαραγωγών (μήλο, ροδάκινο) και έθεσε τα κεντρικά αιτήματά τους, ενώ κάλεσε τους αγρότες να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά στη συμμετοχή και στην οργάνωση του αγώνα τους.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, τα αιτήματά τους είναι τα εξής:

-Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, καθώς με το εμπάργκο έχουν μείνει μεγάλες ποσότητες μήλων αδιάθετες στα ψυγεία, ενώ όσα έχουν πουληθεί δόθηκαν σε χαμηλές τιμές. Η αναπλήρωση μπορεί να γίνει είτε από το πρόγραμμα ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (deminimis), είτε από άλλους πόρους.

-Η ελληνική κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της από την απόφαση της ΕΕ για το εμπάργκο, καθώς το 51% των ελληνικών εξαγωγών του συνόλου των προϊόντων γίνεται στη Ρωσία.

Ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ, μετά το συλλαλητήριο στην Αγιά

Χαιρετίζουμε τους αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΟΑΣΝΛ, των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών του Δήμου Αγιάς και έδωσαν βροντερό, εντυπωσιακό και μαχητικό παρών στο μεγαλειώδες αγροτικό συλλαλητήριο με τα αγροτικά μηχανήματα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Μάρτη στην Αγιά.

Χαιρετίζουμε τους μαζικούς φορείς της Αγιάς που εξέφρασαν την υποστήριξη και έμπρακτη συμπαράσταση τους στα δίκαια αιτήματα των μηλοπαραγωγών. Ο συντονισμός και η κοινή δράση των λαϊκών στρωμάτων που πληρώνουν την κρίση είναι ο μόνος δρόμος για να παλέψουμε και να καλυτερέψουμε την ζωή μας.

Το συλλαλητήριο της Αγιάς αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στον συντονισμό του αγώνα μας με την συμμετοχή συνάδελφων παραγωγών από τις άλλες μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Δυνάμωσε την αποφασιστικότητα μας να συνεχίσουμε την διεκδίκηση ως την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος επιβίωσης για άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας του εμπάργκο στην Ρωσία όπως έγινε για τους ροδακινοπαραγωγούς.

Ζητάμε άμεσα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να διαχωρίσει την θέση της από την Ε.Ε για το  εμπάργκο ώστε όλα τα ελληνικά προϊόντα χωρίς εξαίρεση και περιορισμούς να εξάγονται στην Ρώσικη αγορά όπως γινόταν ως τώρα.

Δεν εφησυχάζουμε από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο που έστειλε σαφή μήνυμα στην κυβέρνηση για την οργή, την απόγνωση, την αγανάκτηση αλλά πάνω από όλα την αποφασιστικότητα των μηλοπαραγωγών.

Συνεχίζουμε την κινητοποίηση μας  με οργανωμένη συμμετοχή μηλοπαραγωγών,  στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο ΚΙΛΕΛΕΡ την Κυριακή 15 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι που διοργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Αγροτικών Μπλόκων.

Καλούμε τους αγρότες της Αγιάς να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα ως την ικανοποίηση του αιτήματος μας.

Είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε δίκιο, παλεύουμε για την επιβίωση μας. 

 

Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας

Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί Δήμου Αγιάς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία