BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Συμφωνία για εξαγωγή Μπασμά στην Αίγυπτο «ψήνει» η ΣΕΚΕ

Ανοίγονται νέες και πολύ σημαντικές προοπτικές τόσο για την ΣΕΚΕ όσο και για την καλλιέργεια καπνού.

Στήνουν δική τους εταιρεία οι καπνοπαραγωγοί της Θράκης

0
0
Διερευνητικές επαφές με το κρατικό μονοπώλιο καπνού της Αιγύπτου κάνει αυτή την περίοδο η ΣΕΚΕ, σε μια προσπάθεια να προωθήσει ελληνικό Μπασμά, στη χώρα της βορείου Αφρικής

Η συνεταιριστική επιχείρηση επεξεργασίας καπνού δημιουργεί νέες προοπτικές για το προϊόν, όπως διεφάνη από συνάντηση που είχαν την προηγούμενη Τετάρτη εκπρόσωποι της εταιρείας με στελέχη της αιγυπτιακής εταιρείας «EasternCompanyS.A.E.», η οποία εδρεύει στην πόλη της Γκίζα.

Σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ, Αλέξανδρος Κοντός εξήρε τη σημασία της συνάντησης αυτής, τονίζοντας ότι: «Ανοίγονται νέες και πολύ σημαντικές προοπτικές τόσο για την ΣΕΚΕ όσο και για την καλλιέργεια καπνού ευρύτερα στην περιοχή μας», ενώ από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής εταιρείας κ. Νάσερ τόνισε πως: «Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα που θα προωθήσει τη συνεργασία των δύο πλευρών»

Αναλυτικότερα, ο κ. Κοντός δήλωσε για την συνάντηση πως: «Η συνάντηση που είχαμε είναι με μία πολύ σοβαρή αντιπροσωπεία από την “EasternCompany”, δηλαδή το κρατικό μονοπώλιο καπνού της Αιγύπτου, που έχει αυτή τη στιγμή περίπου το 72% της αιγυπτιακής αγοράς, κάνοντας βέβαια παράλληλα και σοβαρές εξαγωγές. Ήρθαν στην Ξάνθη προσκεκλημένοι της ΣΕΚΕ, για να συζητήσουμε για εξαγωγές καπνού στην Αίγυπτο. Αυτή την προσπάθεια την ξεκίνησε πέρυσι η ΣΕΚΕ και μάλιστα όχι πιλοτικά αλλά με μία σοβαρή ποσότητα. Φέτος συνεχίζεται η προσπάθεια αυτή και διερευνούμε πλέον το πώς θα μπορέσει το κρατικό μονοπώλιο καπνού της Αιγύπτου να απορροφήσει σημαντικές ποσότητες ελληνικού μπασμά. Πέρυσι απορρόφησαν καπνά τύπου Virginia, από την περιοχή της Σταυρούπολης, ενώ φέτος πουλήσαμε καπνά κυρίως από τις γειτονικές χώρες. Τώρα όμως υπάρχει ενδιαφέρον και αυτό συζητήσαμε, για τα πολύ υψηλής ποιότητας αρωματικά καπνά, όπως είναι ο μπασμάς»

Όσον αφορά στις προοπτικές που ανοίγονται πλέον για τη ΣΕΚΕ για τη νέα αυτή ουσιαστικά αγορά που ανοίγεται μπροστά της, ο κ. Κοντός τόνισε: «Για τη ΣΕΚΕ είναι θετικές οι προοπτικές που ανοίγονται. Πριν από πολλά χρόνια η εταιρεία μας πουλούσε καπνά στην Αίγυπτο. Στην συνέχεια αυτό περιορίστηκε για να έρθει σήμερα να ανοίξει και πάλι τα φτερά της και να αναπτυχθεί σε μία άλλη χώρα, μέσα στις 30 που εξάγει μέχρι στιγμής καπνά η ΣΕΚΕ»

Η ταυτότητα της EasternCompan
Η «EasternCompany” ιδρύθηκε 12/7/1920, ως «προϊόν» της βρετανικής αποικιοκρατίας στην περιοχή, με την επωνυμία «EasternTobacco» από την εταιρεία «British – AmericanTobacco», μετά από σχετικό διάταγμα που εξέδωσε ο τότε Σουλτάνος της Αιγύπτου, Ahmad Fou'ad. Όταν εθνικοποιήθηκε, το 1957, κατείχε ήδη το 75% της εθνικής αγοράς προϊόντων καπνού της Αιγύπτου

Μετά μάλιστα την συγχώνευσή της, το 1984, με την εταιρεία «En – Nasr», απέκτησε τη σημερινή της ονομασία, αποτελώντας παράλληλα το ουσιαστικό μονοπώλιο στην αγορά τσιγάρων της χώρας και την μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιγάρων στη Μέση Ανατολή, απασχολώντας συνολικά 14.000 περίπου εργαζόμενους για το 2014. Ενδιαφέρον στοιχείο επίσης αποτελεί το γεγονός ότι στην αραβική χώρα η καλλιέργεια του καπνού είναι απαγορευμένη, οπότε οι εταιρείες επεξεργασίας του και παραγωγής καπνικών προϊόντων είναι αναγκασμένες να εισάγουν την πρώτη ύλη τους από τρίτες χώρες, με κυρίαρχες χώρες εισαγωγής την Κίνα και την Ινδία. Την πρόθεσή της πάντως για διεθνή ανοίγματα στην αγορά καπνού επιβεβαίωσε και η συμφωνία που πραγματοποιήθηκε επίσης προχθές, στα γραφεία της εταιρείας στη Γκίζα, μεταξύ της αραβικής καπνοβιομηχανίας και της ιαπωνικής «Japan Tobacco Group of Companies».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία