BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Κώστας Γανιάρης: Πιθανώς τελευταία ευκαιρία για βιώσιμη αγροτιά η νέα ΚΑΠ

«Η νέα προγραμματική περίοδος αποτελεί για την Ελλάδα χρυσή αλλά πιθανώς και την τελευταία ίσως ευκαιρία να καταστεί η αγροτική της οικονομία βιώσιμη και ανταγωνιστική, οδηγώντας την χώρα σε έξοδο από την κρίση», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κώστας Γανιάρης, μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ και της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ημερίδα με θέμα «Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και η εφαρμογή της στη χώρα μας», που διοργανώθηκε από την ΠΑΣΕΓΕΣ στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015, με τη συνδρομή των Συνεταιρισμών της Χίου.

Να εξαιρεθεί η Χίος από την εισφορά δακοκτονίας  ζητά ο Γανιάρης

0
0

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι χαιρετισμοί τόσο του Αντιπεριφερειάρχη Σταμάτη Καρμαντζή όσο και του Δημάρχου Μανώλη Βουρνού.

Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Γεώργιος Ανέστης, αναφέρθηκε στην φιλοσοφία του νέου σχεδιασμού λέγοντας ότι στοχεύει στην διόρθωση «κακώς κειμένων» όπως για παράδειγμα την χορήγηση επιδοτήσεων σε άτομα που δεν τις δικαιούταν, την αυτάρκεια των αγαθών και του πολλαπλασιαστικού υλικού στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο κ. Ανέστης ζήτησε από τους αγρότες να ενισχύσουν τις συλλογικές δράσεις, δηλαδή τους γεωργικούς συνεταιρισμούς μιας και αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τους ίδιους. Ακολούθως, ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Γιάννης Κολυβάς, παρουσιάζοντας την εθνική επιλογή για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική στην προγραμματική περίοδο 2014- 2020, διατύπωσε την άποψη πως ο πρωτογενής τομέας, ως βάση της πραγματικής οικονομίας της Ελλάδας, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το πεδίο απ’ όπου θα ξεκινήσει η ανάταξη της οικονομίας και η αναγέννηση της ελληνικής υπαίθρου.

Ολόκληρη η εισήγηση του κ. Γανιάρη

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η γεωργία η κτηνοτροφία η αλιεία αποτελούσε και εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί το βασικό μοχλό της πολυπόθητης ανάπτυξης. 

Μέχρι και το 2020 θα εισρεύσουν στην χώρα μας κοινοτικοί πόροι περίπου 20,8 δις ευρώ με εκτίμηση δημόσιας δαπάνης 26 δις ευρώ, εκ των οποίων για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα υπό την στενή έννοια, προορίζονται περίπου 11 δις ευρώ. 

Καθίσταται συνεπώς απαραίτητος ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός ώστε οι πόροι να κατευθυνθούν κυρίως σε παραγωγικές επενδύσεις, στην έρευνα και σε έργα αγροτικών υποδομών.

Τα κυριότερα στοιχεία ενός εθνικού σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης πρέπει είναι τα εξής:

• Κατασκευή έργων υποδομής 
• Επιστημονική έρευνα και σύνδεση της με την παραγωγή.
• Δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος ελέγχων, ιχνηλασιμότητας και πιστοποιήσεων.
• Υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων μεταποίησης, τυποποίησης.
• Παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και ειδικότερα κτηνοτροφικών προϊόντων (γάλα, τυροκομικά, κρέας) όπου η χώρα είναι έντονα και μακροχρόνια ελλειμματική.
• Εφαρμογή της συμβολαιακής γεωργίας.
• Εξυγίανση του εμπορίου.

Η νέα Προγραμματική Περίοδος, αποτελεί για την Ελλάδα την χρυσή αλλά πιθανώς και την τελευταία ευκαιρία ώστε να καταστεί η αγροτική οικονομία βιώσιμη, ανταγωνιστική, οδηγώντας την χώρα σε έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. 

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να αναληφθούν συντονισμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, τις οποίες η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει καταθέσει στους αρμόδιους εθνικούς φορείς, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο πρώτιστος και μέγιστος στόχος που είναι η μετατροπή του ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών στον αγροτικό τομέα από αρνητικό σε θετικό.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση η αγροτική ανάπτυξη, η μείωση των ελλειμμάτων δεν υπακούν σε ιδεοληψίες, δεν επιβάλλονται με αφορισμούς, δεν διατάσσονται με νόμους αλά επιδιώκονται με ορθολογισμό και σχεδιασμό.

Πρέπει άμεσα να οικοδομηθεί το νέο υγιές παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. 

Αν δεν γίνουμε παραγωγικοί, αν δεν γίνουμε ανταγωνιστικοί όσα δανεικά και να πάρουμε, η κρίση δεν θα ξεπεραστεί και τα μνημόνια θα διαδέχονται το ένα το άλλο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία