BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Ρόλο στον εμβολιασμό για καταρροϊκό θέλουν οι κτηνίατροι

Η επικείμενη διενέργεια των εμβολιασμών ζωικού κεφαλαίο ενάντια στον καταρροϊκό πυρετό θα πρέπει να γίνει με κτηνιατρική συνταγή και αυστηρό έλεγχο από τις δημόσιες Υπηρεσίες και βέβαια μετά από ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τα θετικά και αρνητικά του εμβολισμού, επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ).

Προειδοποίηση για καταρροϊκό πυρετό του προβάτου στη Σάμο

1
0

Σύμφωνα με την κτηνιατρική κοινότητα, πάντως, η όλη διαδικασία έχει καθυστερήσει και μάλιστα αρκετά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Σχετικά με την επικείμενη απόφαση του ΥΠΑΠΕ για τη διενέργεια εθελοντικών εμβολιασμών για τον καταρροϊκό πυρετό, από όσους κτηνοτρόφους το επιθυμούν, η θέση της ΠΕΚΔΥ και ΠΟΓΕΔΥ είναι η παρακάτω:

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι ένα νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και δεν μπορούμε να αφήνουμε την αντιμετώπισή του μόνο στον κτηνοτρόφο, ο οποίος είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά. Η εθελοντική εφαρμογή από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα καλύπτουν τόσο την δαπάνη αγοράς του εμβολίου όσο και την δαπάνη χορήγησης του, δεν εγγυάται την ανταπόκριση από μέρους τους δεδομένης της δυσχερής οικονομικής τους κατάστασης.

Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι για τη φετινή περίοδο η απόφαση έχει καθυστερήσει δραματικά, καθώς στην καλύτερη των περιπτώσεων και εφόσον οι διαδικασίες κινηθούν με ταχύτητα, η ανοσία των ζώων απέναντι στον συγκεκριμένο ορότυπο 4, ο οποίος απομονώθηκε στη χώρα μας, δεν αναμένεται να εγκατασταθεί πριν από το τέλος Ιουνίου. Μέχρι το χρονικό αυτό διάστημα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος προσβολής όσων ζώων δεν έχουν αναπτύξει φυσική ανοσία (η οποία σε αρκετές Περιφέρειες της χώρας και κυρίως στις μολυσμένες εκτροφές θα παίξει σημαντικό ρόλο για τον περιορισμό του νοσήματος κατά την φετινή περίοδο από τον ίδιο ορότυπο).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διενέργεια των εμβολιασμών θα πρέπει να γίνει  με κτηνιατρική συνταγή και αυστηρό έλεγχο από τις δημόσιες Υπηρεσίες και βέβαια μετά από ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τα θετικά και αρνητικά του εμβολισμού. Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ανοσία που επιδιώκουν για τα ζώα τους με τον συγκεκριμένο εμβολιασμό διαρκεί μόνο ένα έτος (σε αντίθεση με τη φυσική ανοσία που διαρκεί για όλη τη διάρκεια της ζωής των ζώων). Επίσης δεν προστατεύει από την νόσηση κατά την φετινή περίοδο από άλλους ορότυπους του ιού που είναι πιθανό να εμφανιστούν.

Γι’ αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να μην εγκαταλειφθούν, αλλά αντίθετα να ενταθούν και τα υπόλοιπα μέτρα ελέγχου του νοσήματος, με συμμετοχή των αιρετών Περιφερειών και ιδίως οι εντομοκτονίες τόσο στην εκτροφή όσο και στα μέρη που ζουν και πολλαπλασιάζονται τα υπεύθυνα έντομα αλλά και η τοποθέτηση εντομοπαγίδων και η οροεπιτήρηση σε όλη την επικράτεια.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένη την αδυναμία της Πολιτείας να πάρει μέτρα που θα καλύψουν αποτελεσματικά όλη την επικράτεια της χώρας, ώστε να μην αφεθεί η αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού νοσήματος στην εθελοντική συμμετοχή των κτηνοτρόφων, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην σωστή ενημέρωση, τον πλήρη έλεγχο των εμβολιασμών, την αυξημένη επιτήρηση του νοσήματος σε όλη την επικράτεια και φυσικά στην καταπολέμηση των υπεύθυνων εντόμων και με την συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία