BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Νικήτας Πρίντζος: Ασφυξία λόγω τραπεζικής αργίας

Μέσα σε 4 μέρες καταγράφεται μείωση της κατανάλωσης κατά 15% και των εσόδων κατά 60% στην ΕΒΟΛ.

Συμβολαιακή σε κριθάρι και καλαμπόκι βάζει μπρος τον Οκτώβρη η ΕΑΣ Βόλου

1
1

Οικονομική ασφυξία εξαιτίας της τραπεζικής αργίας και στην ΕΒΟΛ. Μέσα σε τέσσερις μέρες καταγράφεται μείωση της κατανάλωσης κατά 15% και των εσόδων κατά 60%, ενώ η αδυναμία εκταμίευσης χρημάτων έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί 200 περίπου αγρότες για τα σιτάρια τους αλλά και το προσωπικό των 150 εργαζομένων της συνεταιριστικής επιχείρησης.

«Εχουμε λεφτά να πληρώσουμε αλλά δεν μπορούμε με κλειστές τράπεζες. Είναι πρωτόγνωρο αυτό που βιώνουμε» σημείωσε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να αναφερθεί στις επιπτώσεις που έχει στον ίδιο το συνεταιρισμό Βόλου, η τραπεζική αργία.

«Οι επιπτώσεις είναι αρνητικές στους εργαζόμενους, τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, αλλά και στην παραγωγική διαδικασία, καθώς υπάρχει πρόβλημα με την πληρωμή και την προμήθεια πρώτης ύλης» σημείωσε επίσης ο κ. Πρίντζος, αποκαλύπτοντας ότι εάν συνεχιστεί η αβεβαιότητα και την ερχόμενη εβδομάδα η ΕΒΟΛ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην προμήθεια πρώτων υλών, καθώς τα αποθέματα για την κατασκευή των πλαστικών φιαλών του γάλακτος επαρκούν για ένα ακόμη δεκαήμερο και ενώ σήμερα υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί τα χρήματα για την παραγγελία που γίνεται από το εξωτερικό.

«Η οργάνωσή μας, που μέχρι προχθές κατάφερνε να επιβιώσει, χωρίς δάνεια και υποχρεώσεις, έφτασε στο σημείο σήμερα να έχει απλήρωτους τους 150 εργαζόμενους, τους 200 αγρότες που παρέδωσαν τα προϊόντα τους, αλλά και τους κτηνοτρόφους, που παραδίδουν το γάλα όχι γιατί δεν έχουμε χρήματα, αλλά γιατί βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν μπορούμε να κάνουμε αναλήψεις για πληρωμές» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πρίντζος.

Μειώθηκε η ρευστότητα

Σύμφωνα με τα όσα επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, η οργάνωση κάθε μέρα καταβάλλει στην τοπική οικονομία 30.000 € ευρώ, για αναλώσιμα, καύσιμα ενώ παράλληλα η ΕΒΟΛ καταβάλλει στο Δημόσιο για εισφορές, φόρους και τέλη 300.000 € ετησίως.

Την ίδια ώρα και μετά τη Δευτέρα η κατανάλωση μέχρι 15%, λόγω της έλλειψης ρευστότητας των καταναλωτών, ενώ μειωμένη κατά πολύ μέχρι και 60% είναι η εισροή εσόδων στην ΕΑΣ καθώς ακόμη και οι μεγάλες αλυσίδες που είναι πελάτες της ΕΒΟΛ δεν μπορούν λόγω κλειστών τραπεζών να καταβάλλουν τα χρήματα για την παραγγελία.

Εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές, υπάρχει ορατός κίνδυνος η ΕΒΟΛ να μην μπορεί να απορροφήσει τα γάλατα των κτηνοτρόφων και έκανε λόγο για μεγάλη ζημιά που προκλήθηκε σε έναν από τους ζωτικούς τομείς της οικονομίας. 

Υπερ της ευρωπαϊκής προοπτικής

Ο κ. Πρίντζος δεν έκρυψε την ανησυχία του και για την τύχη των αγροτικών επιδοτήσεων υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι εάν επιδεινωθεί η κατάσταση δεν αποκλείεται να αποφασιστεί από την Ε.Ε ακόμη και κατάσχεση εις χείρας τρίτων σε επιδοτήσεις, προγράμματα και χρήματα της ΕΕ, γεγονός που εάν συμβεί θα προκαλέσει τον οικονομικό στραγγαλισμό του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου.

Άφησε εξάλλου εμμέσως αιχμές κατά της Κυβέρνησης τονίζοντας ότι «δεν είναι λογικό να υποτάσσεται το κοινό συμφέρον στο κομματικό διότι θα πρέπει να προέχει το συμφέρον των πολιτών και συνεχίζοντας τόνισε « Δεν έχω πολιτικές δουλείες. Είμαι υπέρ της Ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας . Πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση, οι νυν, οι πρώην και αυτοί που θα έρθουν, να λάβουν σοβαρά υπόψη την ανήσυχη ησυχία του αγροτικού κόσμου. Οι πολιτικές δυνάμεις έπρεπε να συμπράξουν για να μη φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα . Εύχομαι μέχρι την Κυριακή να επικρατήσει η σύμπνοια, λογική και ομόνοια για να μην οδηγηθούμε σε διχαστικές καταστάσεις.

Οι πολιτικοί οφείλουν να σκύψουν στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε για να περισώσουν ότι μπορούν, ενώ εκτίμησε ότι το μεγάλο κακό στην οικονομία.»

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

06-07-2015 12:59Nikos

Ας τα βαλει μεσω web-banking στους λογαριασμους...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία