BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Χωρίς πλαίσιο η δασική πολιτική, λέει η ΠΟΓΕΔΥ

Άμεση δρομολόγηση δασικών χαρτών και προσλήψεις ζητούν οι γεωτεχνικοί του Δημοσίου.

0
0

Να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες θεσμικές συνεργασίες με τους γεωτεχνικούς για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και ασφαλούς για τη διοίκηση, τους πολίτες και το φυσικό περιβάλλον, πλαισίου δασικής πολιτικής, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων.

Με αφορμή της πρόσφατες πυρκαγιές, η ΠΟΓΕΔΥ κάνει λόγο για μεγαλεπήβολες προγραμματικές εξαγγελίες αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Τσιρώνη, περί ουσιαστικής αναβάθμισης του ρόλου της δασικής υπηρεσίας σε σχέση με τι δασικές πυρκαγιές και κάθετης οργάνωσης αυτής.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ αναφέρει τα εξής:

Πρόσφατα και παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, γίναμε θεατές στο ίδιο έργο : μικρές στην αρχή που εξελίχθηκαν σε μεγάλες πυρκαγιές έλαβαν χώρα σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας (Υμηττός Αττικής, Νεάπολη Λακωνίας, Ρόδος, Ζάκυνθος κλπ), καταστρέφοντας αφενός μεν πολύτιμα δασικά οικοσυστήματα και αφετέρου αγροτικές εκτάσεις - ακόμα και κτίρια, επιφέροντας άλλο ένα πλήγμα στον έτσι κι αλλιώς δοκιμαζόμενο πρωτογενή τομέα.

Μοιραία λοιπόν και με δεδομένη την πολιτική αλλαγή που έχει συντελεστεί εδώ και έξι (6) μήνες, έρχονται στο μυαλό μας οι μεγαλεπήβολες προγραμματικές εξαγγελίες του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού ΠΑΠΕΝ κου Ι. Τσιρώνη, περί ουσιαστικής αναβάθμισης του ρόλου της δασικής υπηρεσίας σε σχέση με τι δασικές πυρκαγιές και κάθετης οργάνωσης αυτής, περιμένοντας ακόμη το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ακολουθήσει τους ενδεδειγμένους, θεσμικά, τρόπους για τον εντοπισμό και τη διαχείριση προβλημάτων που συνδέονται με το θέμα των δασικών πυρκαγιών. 

Περιττό να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι διαχρονικά τόσο η ΠΟΓΕΔΥ όσο και ΠΕΔΔΥ, αντιτάχτηκαν θεσμικά, επιστημονικά και τεχνικά είτε στις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθήθηκαν στο παρελθόν, είτε στα νομοσχέδια που κρίναμε ότι εξυπηρετούσαν σκοπούς πέρα από το ισχύον συνταγματικό πλαίσιο και μείωναν την προστασία των δασών.

Με βάση τα παραπάνω η Ομοσπονδία μας εκτιμά ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να έχουμε επιτέλους απαντήσεις στα παρακάτω θέματα και να δρομολογηθούν άμεσα συγκεκριμένες δράσεις  και ιδίως :

1.Για το θέμα της κάθετης οργάνωσης των Δασικών Υπηρεσιών που αποτέλεσε και ρητή δέσμευση της Κυβέρνησης προς τους «θεσμούς».

2.Για την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου και της συμμετοχής των Δασικών Υπηρεσιών στις Δασικές Πυρκαγιές.

3.Για το αν συνεχίζει να είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης η κύρωση  των Δασικών Χαρτών σε όλη τη χώρα, μέχρι το 2020 και κατά συνέπεια η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου. Έχει εξασφαλιστεί η περαιτέρω χρηματοδότηση των σταδίων του Δασικού Χάρτη που βρίσκονται σε εκκρεμότητα (νέες αναθέσεις - ανάρτηση - κύρωση διορθωμένων μελετών) ; Θα γίνουν στοχευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις σε ότι αφορά τις αλλαγές στη διαδικασία σχεδιασμού, σύνταξης, ελέγχου, θεώρησης και ανάρτησης των δασικών χαρτών, για τα οποία επίσης έχουν γίνει προτάσεις ;

4.Για  το θέμα της διαχείρισης των δασών και των εσόδων που μπορεί να προκύψουν για την εθνική οικονομία και παράλληλα για το θέμα  του νομοσχεδίου που αφορά τη λειτουργία  των Δασικών Συνεταιρισμών.

5.Για την ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών με μέσα και προσωπικό κάτι που είναι εφικτό στα πλαίσια του Κυβερνητικού προγραμματισμού. Θα τολμήσετε επιτέλους να προχωρήσετε σε πρόσληψη 400 ΠΕ Δασολόγων που θα καλύψουν στοχευμένες και δύσκολες θέσεις Δασαρχείων της ελληνικής επικράτειας ;

6.Για το θέμα των Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν τις στολές και την άσκηση των αρμοδιοτήτων του υλωρικού προσωπικού.

7.Για το ξεκαθάρισμα και την επαναφορά στη Δ.Υ αρμοδιοτήτων που σήμερα ασκούνται από ιδιωτικούς φορείς, ιδίως σε ότι αφορά στις προστατευόμενες περιοχές .

Για άλλη μια φορά καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες θεσμικές συνεργασίες με τους Γεωτεχνικούς για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και ασφαλούς για τη διοίκηση, τους πολίτες και το φυσικό περιβάλλον, πλαισίου δασικής πολιτικής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία