BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Ολοταχώς για μπλόκα παρά τις εξαγγελίες οι αγρότες

(Upd) Τις προγραμματικές δηλώσεις Αποστόλου ζυγίζουν οι αγρότες της χώρας και καθορίζουν συντονισμένα τις αντιδράσεις τους το επόμενο διάστημα. Καθοριστικό ρόλο παίζει το πανελλαδικό συντονιστικό που οργανώνει μάζωξη στη Νίκαια στις 11 Οκτωβρίου, καθώς επίσης και οι θύλακες τη ΠΑΣΥ ανά την Ελλάδα.

Με αφορμή τα μήλα η Αγιά θέτει αγροτικό θέμα

3
0

Μπορεί οι ασύντακτες δυνάμεις του αγροτικού κόσμου να μην εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ομογένεια αυτών των κινητοποιήσεων, ωστόσο η γενικευμένη επίθεση την οποία δέχονται αυτή τη φορά οι επαγγελματίες του χώρου κυρίως στο φορολογικό πεδίο και κατ’ επέκταση και στο ασφαλιστικό, λειτουργεί σαν καταλύτης στην προσπάθεια κοινής αντιμετώπισης του όλου ζητήματος.

Έτσι, παράλληλα με τις επιμέρους εστίες αντίδρασης που αναπτύσσονται ήδη σποραδικά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κάλεσμα που απευθύνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) για συγκεντρώσεις την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, της Λαϊκής Συσπείρωσης με επικεφαλής το Βαγγέλη Μπούτα για μια σειρά από θέματα που αφορούν στους αγρότες, ενώ την ερχόμενη Κυριακή συνέρχεται στη Λάρισα η Πανελλήνια Συντονιστική (νεολαίοι 2008) προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση των μελών της.

Σημειωτέον, ότι η εν λόγω οργάνωση, παρά τις αδυναμίες θεσμικής νομιμοποίησης που παρουσιάζει, είναι ίσως η μόνη που διατηρεί δυνάμεις μαζικής κινητοποίησης γνήσιων επαγγελματιών του αγροτικού χώρου.

Συντονιστική ανέδειξαν οι Κρητικοί

Συντονιστική επιτροπή αγώνα ανέδειξαν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, για να συναντήσει αρχικά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις , όπως αποφάσισαν οι αγροτοσυνδικαλιστές των τεσσάρων νομών σε ευρεία σύσκεψη που έγινε την Τρίτη 6 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο.  Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι και άλλων παραγωγικών τάξεων όπως Επιμελητήριο Ηρακλείου, Εμπορικός Σύλλογος, Εργατικό Κέντρο που συμμετέχουν στη συντονιστική επιτροπή. Να σημειωθεί ότι η λίστα των μελών της συντονιστικής επιτροπής είναι ανοικτή για αγροτοσυνδικαλιστές και για εκπροσώπους άλλων φορέων που θέλουν να συμμετέχουν. Στη συνάντηση πήραν μέρος δεκάδες εκπρόσωποι διαφόρων φορέων και οργανώσεων αγροτών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης η οποία συγκάλεσε τη σύσκεψη, Πρίαμο Ιερωνυμάκη και τον αντιπρόεδρο Μύρωνα Χιλετζάκη, αρχικά θα γίνουν επαφές με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και αν οι απαντήσεις δεν κριθούν ικανοποιητικές οι αγρότες θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Η μορφή των κινητοποιήσεων, λένε οι συνδικαλιστές, δεν πρέπει να φέρνει τους αγρότες σε σύγκρουση με άλλες παραγωγικές τάξεις.

Αιχμή του δόρατος για τους αγρότες είναι το νέο φορολογικό καθεστώς, η κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου και γενικότερα η αύξηση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, που, όπως λένε, θα οδηγήσει σε διάλυση την ελληνική αγροτική παραγωγή.

Απέκλεισαν την εθνική στο Αγρίνιο

Σε συμβολικό ημίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων στο ύψος του κόμβου Κουβαρά προχώρησαν την Τρίτη αγρότες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση που οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, σε συνεργασία με κτηνοτροφικούς συλλόγους της περιοχής.

Αφορμή των κινητοποιήσεων αποτελούν οι σοβαρότατες επιπτώσεις που έχει το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο αγροτικό εισόδημα, με αύξηση της φορολόγησης, τριπλασιασμό των εισφορών στον ΟΓΑ, κατάργηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο κλπ.

Βγήκαν στους δρόμους οι αγρότες στην Αργολίδα

Τις μηχανές των τρακτέρ τους άναψαν το μεσημέρι της Δευτέρας οι αγρότες της ΠΑΣΥ στην Αργολίδα, όπου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη Τάσο Χειβιδόπουλο. Παράλληλα, σε κινητοποιήσεις τύπου… Γαλλίας, προσανατολίζεται το πανελλήνιο συντονιστικό των αγροτών, όπως γράφει η εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Συγκεκριμένα, ομάδα πενήντα περίπου αγροτών από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αργολίδας, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, έφτασαν στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας στο Ναύπλιο, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα φορολογικά μέτρα και είχαν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη.

Κατά την συνάντηση ο κ. Χειβιδόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι, «αρκετά από τα αιτήματα που πραγματεύονται δεν μπορούν να μας αφήσουν αδιάφορους. Εκείνο που είναι σαφές και προσδιορίζεται στα αιτήματά τους είναι ότι δεν αρνούνται την φορολογία, αλλά αντίθετα, να υπάρχει μια συγκεκριμένη κλίμακα κι από τις 30.000 ευρώ και πάνω να υπάρχει ισχυρότατη φορολογία για τους μεγαλοαγρότες». Γενικά ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας δήλωσε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια και τους είπε, ότι το ψήφισμά τους θα το καταθέσει στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου.

Οι αγρότες μετά την συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, έκαναν αυτοκινητοπορεία στους δρόμους του Ναυπλίου και αναχώρησαν για τα χωριά τους, ενώ κάλεσαν τους συναδέλφους τους σε γενικό αγροτικό ξεσηκωμό, για να μην περάσουν τα νέα μέτρα που φέρνει το 3ο μνημόνιο για τον αγροτικό κόσμο.

Μεταξύ των αιτημάτων των αγροτών της Αργολίδας είναι η φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, η κατάργηση των τεκμηρίων, το αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Η προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%, η κατάργηση, μηδενισμός του ΦΠΑ στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες. Το αφορολόγητο πετρέλαιο όπως οι εφοπλιστές και μείωση του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Επίσης, η κυβέρνηση να διασφαλίσει αγροεφόδια με μηδενικό ΦΠΑ για συνέχιση των καλλιεργητικών εργασιών και ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους και καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας και στα χωράφια από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο", μέχρι συνολικής αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ.

Επίσης, ζητούν την άμεση πληρωμή ζημιών από τον ΕΛΓΑ και την άμεση πληρωμή για την ακαρπία του 2011 από το πρόγραμμα Π.Σ.Ε.Α. που κινδυνεύει να χαθεί και άμεση ολοκλήρωση στις περιοχές που είναι σε εξέλιξη το έργο του Αναβάλλου και σχεδιασμός για περιοχές που έχουν πρόβλημα λειψανδρίας.

Tέλος, ότι οι αγρότες της ΠΑΣΥ έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις για μεθαύριο Τετάρτη, με αποκλεισμό των Δ.Ο.Υ. στις πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου.


Έφοδος στην εφορία Τρίπολης

Οι αγρότες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Γραμματείας ΠΑΣΥ Ν. Αρκαδίας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 7 Οκτώβρη και ώρα 11 :00 στην Εφορία της Τρίπολης.

«Στο τέλος ή θα γίνουμε επαίτες, ή Ιρακινοί και Ιρανοί. Ή θα πεινάνε τα παιδιά μας για να πληρώνουμε το κράτος», υπογράμμισε μέλος του ΠΑΣΥ στον προϊστάμενο της ΔΟΥ, ο οποίος δέχθηκε τη διαμαρτυρία και το ψήφισμα που του παρέδωσαν, υποσχέθηκε ότι θα μεταβιβάσει τα αιτήματα των αγροτών και ευχήθηκε «καλό αγώνα».

«Ξεκινάνε οι αγώνες, το φορολογικό που έρχεται είναι επώδυνο για τους αγρότες και τους διώχνει από τη δουλειά τους. Πρέπει να ξεσηκωθούν οι αγρότες και να σταματήσουν τα μέτρα. Δεν αντέχουμε το 23% ΦΠΑ, δεν αντέχουμε τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ», επεσήμανε ο εκπρόσωπος των αγροτών και κτηνοτρόφων, ο οποίος προανήγγειλε κλιμάκωση του αγώνα, με μπλόκα στους δρόμους, διαμαρτυρίες και κορύφωση των αγώνων στην Αθήνα.

Ακόμη, επεσήμανε ότι οι αγρότες της Πελοποννήσου είναι σε απόγνωση, ενώ είπε ότι αυτοί που ασκούν πολιτική λένε λόγια του αέρα και κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Στις 11 Οκτωβρίου συνεδριάζει το συντονιστικό

Εξάλλου στη Νίκαια της Λάρισας στις 11 Οκτωβρίου θα κριθεί η μορφή των κινητοποιήσεων που θα προχωρήσουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας, έπειτα από κάλεσμα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής.

Η συγκέντρωση, στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι άνθρωποι της παραγωγής, θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό κέντρο της Νίκαιας και ώρα 11 το πρωί.

"Αναλογιζομενοι όλοι μας το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί και δημιουργηθεί με τη διεθνή αλλά και εγχώρια οικονομική κρίση όπου ο πρωτογενής τομέας παρουσιάζεται ως ο κυρίαρχος χαμένος των διεθνών και εγχωριων αγορών, η διαμόρφωση ενός ενιαίου μετωπου αντίστασης, εμφανίζεται περισσότερο από ποτέ αναγκαία και επιτακτική", τονίζει σε δήλωσή του ο επικεφαλής του Συντονιστικού Χρήστος Γκόντιας. 

"Σκοπός μας είναι να αποφασίσουμε όλοι μαζί την μορφή του αγώνα που θα ακολουθησουμε, όχι μόνο για τον κλάδο μας, αλλά και για όλους τους καταναλωτές. Απέναντι σε Τρόικα και λανθασμενες πολιτικές. Δίνοντας ίσως την υστατη στιγμή, την ευκαιρία να φανουμε ανταξιοι των περιστάσεων , κοιτάζοντας καταματα τη στιγνη και σκληρή πραγματικότητα που οδηγεί σε συρρίκνωση και αφανισμό τον πρωτογενή τομέα", καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Γκόντιας, ο οποίος έχει επισημάνει πως ολοένα και κερδίζει έδαφος το σενάριο καθόδου των αγροτών στην Αθήνα, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα.

 

Περιφερειακές συναντήσεις ΠΕΚ

Συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα το ΔΣ της ΠΕΚ στην Πρέβεζα.Την συνεδρίαση χαιρέτησε ο Δήμαρχος της Πρέβεζας και παραβρέθηκαν αρκετοί αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Μετά από συζήτηση και εκτίμηση της κατάστασης το ΔΣ  της ΠΕΚ ομόφωνα αποφάσισε σε πρώτη φάση περιφερειακές κινητοποιήσεις σε επίπεδο νομών Σέρρες (15/10), Κιλκίς(20/10), Ημαθία (22/10) Χαλκιδική( 29/10), Κομοτηνή(3/11) και θα ακολουθήσουν οι νομοί Θεσπρωτίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείαςκ.ά.

Σε κάθε περίπτωση η μορφή των κινητοποιήσεων θα καθοριστεί στην κοινή σύσκεψη των φορέων των αγροτοκτηνοτρόφων(ΠΕΚ,ΣΕΚ,Συντονιστικό Αγροτών,ΠΕΝΑ)που θα γίνει στη Θες/νίκη με πρωτοβουλία της ΠΕΚ.

Κυρίαρχα θέματα η φορολογία των αγροτών,το ασφαλιστικό, το θέμα των βοσκοτόπων,το κόστος παραγωγής,οι τιμές των αγροτικών προϊόντων,οι πληρωμές των επιδοτήσεων(εξισωτική,ενιαία ενίσχυση)και τβν βιολογικών προγραμμάτων που καθυστερούν εδώ και 4 χρόνια.

Για το θέμα των πληρωμών προτάθηκε από τον πρόεδρο κι έγινε ομόφωνα δεκτό,σε περίπτωση άλλης καθυστέρησης, η δικαστική οδός με νομική κάλυψη της κ.Ζωής Κωνσταντοπούλου,στην οποία θα γίνει και  πρόταση να αναλάβει νομική σύμβουλος της ΠΕΚ.

Τελος συζητήθηκε το θέμα των εκλογών που εκκρεμεί και προγραμματίστηκε εκλογικό Συνέδριο για το τέλος Νοεμβρίου.

 

 H ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Ηλείας

«Αγωνιστικό κάλεσμα προς όλους τους ανθρώπους της παραγωγής απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων Ηλείας για την ερχόμενη Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στις 19.30 το απόγευμα στο Δημαρχείο της Βάρδας.

Οι διατάξεις σοκ που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο για τους αγρότες σε ότι αφορά τη φορολόγηση των αγροτών και την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο προκαλούν την έντονη αγανάκτηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων οι οποίοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου αναζητώντας τρόπους για να ανατρέψουν τη δυσχερή αυτή κατάσταση.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και οι Κτηνοτρόφοι του Νομού Ηλείας οι οποίοι συνεδρίασε χθες για τον συντονισμό των δράσεων της,  καλεί όλους τους εμπλεκομένους φορείς όπως αγροτικούς συλλόγους, συνεταιρισμούς, μελισσοκόμους, γεωπόνους, εκπροσώπους της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερικής Ενότητας Ηλείας και των Δήμων του Νομού να δώσουν δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν στο δημαρχείο της Βάρδας, προκειμένου να λάβουν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο που θα αντιδράσουν στα μέτρα που προωθούνται και αφορούν τον αγροτικό κόσμο.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων Ηλείας υπογραμμίζει την ανάγκη μαζικής συμμετοχής όλων των ανθρώπων της παραγωγής, καθώς όπως αναφέρει  τα προβλήματα αγροτών γιγαντώνονται και η αντιμετώπισή τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κοινή προσπάθεια και συστράτευση για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

«Η φορολόγηση μας θα φθάσει σε 20% και το 2017 σε 26%, από 13% φόρου που ισχύει σήμερα και 100% προκαταβολή φόρου από το πρώτο ευρώ, από 27,5% που είναι σήμερα. Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ (εναρμόνιση με ΙΚΑ), η κατάργηση της επιστροφής του φόρου στα καύσιμα, η φορολόγηση στο σύνολο των ενισχύσεων και αποζημιώσεων, η μείωση των ενισχύσεων μέχρι και 50% ως το 2019, που προβλέπει η νέα ΚΑΠ 2015-2020, είναι μερικά από τα μέτρα που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση, προκαλώντας όχι μόνο τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος αλλά και τον αφανισμό ολόκληρης του πρωτογενή τομέα.

Στο πλευρό της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Ηλείας βρίσκεται η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες Συντονιστικές Επιτροπές της χώρας.

Στη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν ο Αγροτικός Σύλλογος Κτηνοτρόφων Νομού Ηλείας, ο Σύλλογος Πατατοπαραγωγών Ηλείας, ο

Αγροτικός  Σύλλογος Τραγανού, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τραγανού, η Ένωση Νέων Αγροτών Ηλείας και ο Συνεταιρισμός Βιοκαλλιεργητών Αμαλιάδας και Περιχώρων «Βιοήλις» και πολλοί άλλοι.»


 

 Κάλεσμα Λαϊκής Συσπείρωσης

Ζητήματα σχετικά με την φορολογία του τσίπουρου, τη φορολόγηση των μικρομεσαίων αγροτών και τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από τις βροχοπτώσεις ανέδειξε η Λαϊκή Συσπείρωση δια του επικεφαλής της Βαγγέλη Μπούτα.

Στην παρέμβαση αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «ο περιφερειάρχης και άλλες παρατάξεις οι οποίες συμφωνούν και στηρίζουν τις πολιτικές της ΕΕ, αντί ουσιαστικής συζήτησης πρότειναν τη συγκρότηση επιτροπής που ουσιαστικά θα συγκαλύψει και δεν θα αναδείξει τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα (πολιτικές της ΕΕ, συμφωνία με τα μνημόνια που επιβάλουν βαριά φορολογία και εξόντωση των λαϊκών στρωμάτων ,που στήριξαν όλα τα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ).

Είναι φανερό πως αυτή η πολιτική που κινείται και η δραστηριότητα της Περιφέρειας, όπως και η συνολικότερη πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και του κεφαλαίου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, εδώ και αρκετά χρόνια δήλωνε-και επιβεβαιώθηκε-πως σε τέτοιες επιτροπές συγκάλυψης δεν συμμετέχει. Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό της Θεσσαλίας και στην προκειμένη περίπτωση τους μικρομεσαίους αγρότες να οργανωθούν στους αγροτικούς συλλόγους και επιτροπές αγώνα Μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα να συμμετέχουν στους αγώνες που έτσι κι αλλιώς είναι μπροστά μας».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία