BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Το αδιαχώρητο στα λιμάνια της Κρήτης από αγρότες

(Upd)Τρία πλοία γεμάτα Κρητικούς αναχωρούν το βράδυ της Τρίτης από τα λιμάνια του Ηρακλείου και των Χανίων για να φθάσουν ξημερώματα Τετάρτης στον Πειραιά. Οι αγρότες συνωστίζονται για να μπουν στα πλοία και σύμφωνα με τους διοργανωτές της κινητοποίησης είναι "πολύ πάνω από 3.000". Το ντελίριο των αγροτών της Κρήτης, έχει προκαλέσει ξεσηκωμό, με τον τρόπο του και στις υπόλοιπες αγροτικές περιοχές, που θέλουν να δώσουν το δικό τους δυναμικό παρόν στη διαδήλωση, με αποτέλεσμα μικροί αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί να ναυλώνουν ο καθένας ξεχωριστό λεωφορείο για τη μετάβαση στην πρωτεύουσα.

Το αδιαχώρητο στα λιμάνια της Κρήτης από αγρότες

6
0

Αργά το απόγευμα δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στα πλοία της Κρήτης, με ατέλειωτες ουρές αγροτών από τα σαλόνια των πλοίων μέχρι τις μπουκαπόρτες. Πανδαιμόνιο επικράτησε και στα γκισέ έκδοσης εισιτηρίων, όπου "δεν παίρνουν ανάσα" οι ναυτικοί, μέχρι να τακτοποιήσουν τα εισιτήρια και να αναχωρήσουν κανονικά τα πλοία.

«Θα ανέβουμε στην Αθήνα πολύ πάνω από 3.000 Κρητικοί», λέει ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα Πρίαμος Ιερωνυμάκης και προσθέτει: «Έχουμε δώσει στις ακτοπλοϊκές εταιρείες τις πρώτες λίστες με τα ονόματα όσων θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε λίστες και το πρωί της Τρίτης.

Βέβαια, όποιος θέλει να έρθει στο συλλαλητήριο μπορεί να κατέβει στα λιμάνια το βράδυ της Τρίτης για να βγάλει επί τόπου εισιτήριο».

Υπενθυμίζεται ότι με την έκπτωση που δίνουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, το κόστος του εισιτηρίου με επιστροφή είναι μόλις 20 ευρώ.

Παράλληλα, η συντονιστική επιτροπή εξασφαλίζει χώρους στάθμευσης στα πάρκινγκ των Οργανισμών Λιμένος για τη φύλαξη των αυτοκινήτων των αγροτών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. «Μιλήσαμε με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και το Λιμεναρχείο. Έχουμε άψογη συνεργασία», σχολιάζει ο κ. Ιερωνυμάκης. 

Οι αγρότες της Κρήτης αναμένεται να φθάσουν στον Πειραιά τα ξημερώματα της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου. Θα τους περιμένουν λεωφορεία για να τους μεταφέρουν στην πλατεία Συντάγματος. «Όμως τα λεωφορεία δεν είναι τόσα πολλά. Πάρα πολλοί αγρότες θα μεταφερθούμε με τον ηλεκτρικό και το μετρό», λέει ο κ. Ιερωνυμάκης

Στο Σύνταγμα θα συναντήσουν τους συνάδελφούς  τους από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και όπως λένε οι διοργανωτές τα μηνύματα για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο είναι πολύ ενθαρρυντικά. Κατά τον κ. Ιερωνυμάκη, οι αγρότες θα αποφασίσουν επί τόπου, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, για τη μορφή που θα πάρει η κινητοποίησή τους.

Την επόμενη ημέρα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας

Μια ημέρα μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας τη δική τους κινητοποίηση στην Λάρισα διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

Η ΕΟΑΣΝΛ, οι αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί της Επαρχίας Αγιάς καλούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί με τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της Αγιάς.

Το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έρχεται να προστεθεί στα δυο προηγούμενα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνει πακέτο αντιαγροτικών μέτρων. Άγρια φοροληστεία με 26% φορολόγηση και 100% προκαταβολή από το πρώτο ευρώ, τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και αύξηση των εισφορών στον ΕΛΓΑ, ΦΠΑ 23% σε μέσα, εφόδια και είδη πρώτης ανάγκης, ΕΝΦΙΑ, αύξηση του αγροτικού ρεύματος, μείωση επιστροφής φόρου πετρελαίου 50% για φέτος και κατάργηση του χρόνου. 

Αυτά τα μέτρα σε συνδυασμό με την ΚΑΠ της Ε.Ε, με τις αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων από τρίτες χώρες, το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές, την αμάζευτη σοδειά μας εξαιτίας του εμπάργκο στην Ρωσία και τις χαμηλές τιμές που πουλήθηκαν τα προϊόντα μας, μειώνει το εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων, μας ξεκληρίζει, ερημώνει τα χωριά μας και θα έχει επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Επαρχίας Αγιάς.

Για αυτό καλούμε τους φορείς (Εμπορικό Σύλλογο, Επαγγελματική Ένωση) τους εργαζόμενους, την νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, να συμμετέχουν και να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα μας. Όλοι μαζί, με κοινή δράση και συμμαχία μπορούμε να βάλουμε φρένο σε αυτές τις πολιτικές και στην πορεία να τις ανατρέψουμε ανοίγοντας τον δρόμο για μια ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα με τον λαό αφέντη του πλούτου που παράγει με τον ιδρώτα του.

Στην μαζική σύσκεψη των Α.Σ και Συνεταιρισμών που αποφάσισε το συλλαλητήριο συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν τα αιτήματα που έθεσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων και επιπλέον ζητάμε αποζημίωση για το εμπάργκο στην Ρωσία που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους παραγωγούς της περιοχής. Ζητάμε να υπάρχει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών από το εμπάργκο για το οποίο δεν ευθυνόμαστε και παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες και υποσχέσεις της κυβέρνησης και υπέγραψε το εμπάργκο και δεν αποζημιώνει τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Διεκδικούμε αγωνιστικά:

•  Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000€ προσαυξημένο με 5.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000€.

•  Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

•  Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

•  Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

•  Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

•  Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

•  Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

•  Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

•  Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία κ.ά). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

•  Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

•  Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.

Πάνε Αθήνα και οι αγρότες Μακεδονίας-Θράκης

Στο πανελλήνιο συλλαλητήριο αγροτών στην Αθήνα στις 18 Νοέμβρη θα συμμετάσχουν όλοι οι σύλλογοι που μετέχουν στη συντονιστική επιτροπή αγώνα αγροτών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

"Όσοι αγρότες επιθυμούν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο να δηλώσουν συμμετοχή στους κατά τόπους συλλόγους τους μέχρι τη Δευτέρα 16/11 το βράδυ", τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Κάλεσμα από ΕΔΑΣ Εύβοιας

Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 18ης Νοεμβρίου στην Αθήνα απευθύνει με επιστολή της η Ένωση Δασικών Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Ευβοίας.

Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

Το Διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Δασικών Αγροτικών καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Εύβοιας να συμμετάσχουν ενεργά στο Πανελλαδικό Αγροτικό Συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος, την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου και διοργανώνεται από όλες τις οργανώσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας.

Για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση και σε αυτά που πρόκειται να ψηφίσει, στα πλαίσια εφαρμογής του τρίτου μνημονίου.

Η εφαρμογή των μέτρων αυτών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό ολόκληρου του αγροτικού πληθυσμού και κατά συνέπεια ολόκληρης της οικονομίας.

Θα πρέπει όλοι να αφυπνιστούμε και να αγωνιστούμε ώστε να μην ισχύσουν:

-Η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% και η αύξηση της προκαταβολής σε 100%.

-Η φορολόγηση των επιδοτήσεων

-Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών

-Η κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου

-Η μη ρύθμιση των Κόκκινων

Συνάδελφοι ο αγώνας μας αυτός είναι αγώνας επιβίωσης και θα πρέπει  να τον κάνουμε όλοι μαζί μέχρι τη δικαίωσή του.

Οι αγρότες που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο και δε θα πάνε με δικά τους μέσα, μπορούν να απευθύνονται στην ΕΔΑΣ Ευβοίας στα τηλέφωνα 22210852312221085231 έως 34 (εσωτερικό 1) μέχρι την Τρίτη 17 Νοεμβρίου και ώρα 13:00.

Πρόσκληση ΠΕΝΑ

Το δικό τους δυναμικό παρόν στο συλλαλητήριο της Αθήνας στις 18 Νοεμβρίου ετοιμάζονται να δώσουν οι νέοι αγρότες και νέοι κτηνοτρόφοι της χώρας, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους συναδέλφους τους απ’ όλη την Ελλάδα, για να αποτρέψουν την εφαρμογή των μέτρων- ταφόπλακα για τον πρωτογενή τομέα.

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών έχει ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την κινητοποίηση και καλεί όλες τις Ενώσεις της να συμμετέχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο, έτσι ώστε όλοι μαζί να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών  Θεόδωρο Βασιλόπουλο, το συλλαλητήριο της Αθήνας έχει σκοπό την ανάδειξη ενός θέματος που δεν αφορά μόνο τους αγρότες αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

«Δεν θέλουμε να αποφύγουμε την φορολογία , όπως ενδεχομένως νομίζουν πολλοί. Θέλουμε δίκαιη φορολόγηση όταν υπάρχει εισόδημα και κέρδος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλόπουλος.

Η Π.Ε.Ν.Α. ζητά μεταξύ άλλων:

·        Παραμονή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στον συντελεστή του 13% και κατάργηση της προκαταβολής φόρου.

·         Αφορολόγητο της προσωπικής και της Οικογενειακής Εργασίας του Αγρότη. Να υπολογίζοντα ως δαπάνες τα μεροκάματα των αγροτών.

·        Θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων απόκτησης του «τίτλου» του κατ’ επάγγελµα αγρότη.  

·        Όχι στη φορολόγηση αποζημιώσεων. Όχι στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος.

·        Όχι στην φορολόγηση με τεκμήρια διαβίωσης στην περίπτωση που υπάρχει μειωμένο εισόδημα ή και καθόλου, λόγω ζημιών.

·        Καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές.

·        Διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτόνομου ταμείου και ένταξη σε αυτόν μόνο των κατ’ επάγγελμα αγροτών ( με οικογενειακά εισοδήματα 70% από αγροτική εκμετάλλευση).

·        Σύνδεση των εισφορών με το πραγματικό εισόδημα των αγροτών

·        Θέσπιση κινήτρων για την ενθάρρυνση της εισόδου των νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα.

·        Αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας που «πνίγει» κυριολεκτικά τους νέους αγρότες

·        Πρόσβαση των νέων αγροτών στο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

·        Αναθεώρηση της πρότασης του υπουργείου προς την ΕΕ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στη νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) και την ενίσχυση για την παραγωγή πρωτεϊνούχων φυτών (για ζωοτροφές).

·        Θα πρέπει επιτέλους να γίνει καταγραφή των βοσκοτόπων και να προχωρήσει η αναδιανομή τους, καθώς και βελτίωσή τους.

·        Ενίσχυση των χρηματοδοτικών «εργαλείων» για την στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας των νέων αγροτών μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ενίσχυση της αγροτικής έρευνας και των γεωργικών εφαρμογών

Για Σύνταγµα η Πρωτοβουλία

Σε τροχιά καθόδου στην πρωτεύουσα «χορεύει» η Πρωτοβουλία, που καθόρισε τα αιτήµατά της, ως εξής: «1. Κατ’ επάγγελµα αγρότης: κατοχύρωση επαγγέλµατος, ταυτότητα αγρότη µε βάση την ισχύουσα νοµοθεσία, 2. Φορολογία: Παραµονή κατά κύριο επάγγελµα στο 13%, προσµετρώντας στον υπολογισµό του κόστους παραγωγής όλες τις δαπάνες και τις αποσβέσεις που ισχύουν στα διεθνή οικονοµικά και λογιστικά πρότυπα, 3. Ασφαλιστικό: Καµία αύξηση σε εισφορές και εξυγίανση ΟΓΑ µε απαλλαγή από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις, 4. Αγροτική Ανάπτυξη: Άµεσα να προχωρήσουµε στην Αγροτική Μεταρρύθµιση και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, λαµβάνοντας µέριµνα για κόστος παραγωγής, χρηµατοδότησή του, διαφοροποίηση φορολογίας των 100% συνεταιριζόµενων αγροτών, το λαθρεµπόριο, τα κόκκινα δάνεια και µια σειρά αλλά θέµατα που δηµιουργούν τεράστια ζητήµατα επιβίωσης και ανάπτυξης του κλάδου.

Μια «γροθιά» οι Λαρισαίοι

Συντονισµένα, συνεταιριστές, κτηνοτρόφοι, γεωπόνοι και νέοι αγρότες, διαδήλωσαν την αντίθεση τους στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, σε µια διαµαρτυρία – πρόκριµα για περαιτέρω αντιδράσεις, µεταξύ αυτών και την παρουσία στην Αθήνα.

Το γενικό πλαίσιο αιτηµάτων τους περιλαµβάνει «ατοµικό αφορολόγητο ως 12.000 ευρώ, προσαυξηµένο µε 3.000 ευρώ/παιδί, φόρο 13% για κατ’ επάγγελµα, συµµετοχή οικογενειακής εργασίας στα έξοδα, εξόφληση εκκρεµοτήτων ενισχύσεων και αποζηµιώσεων παλιότερων ετών, καµιά αλλαγή σε εισφορές ΟΓΑ, ΦΠΑ εφοδίων 6%, καθορισµό βοσκότοπων, ορισµό χρήσης γης, ηλεκτρονική κάρτα για αφορολόγητο πετρέλαιο, κατοχύρωση επαγγέλµατος µε πιστοποίηση και νοµοθετική ρύθµιση εργασίας αλλοδαπών, ποιµένων και εργατών γης µε νόµιµη παραµονή.

Προσκλητήριο ΕΑΣ Πηλίου

Κάλεσμα σε όλους τους αγρότες του Πηλίου να συμμετάσχουν στο Αγροτικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 18 Νοεμβρίου απευθύνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου- Β.Σποράδων.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Για να μην περάσουν τα αντι-αγροτικά μέτρα που θα εξαθλιώσουν την αγροτιά και θα κάνουν αδύνατη την επιβίωση των αγροτών μας.

Λέμε:

• ΌΧΙ στην φορολόγηση μας από το πρώτο ευρώ

• ΌΧΙ στην φορολόγηση των επιδοτήσεων μας από το πρώτο ευρώ

• ΌΧΙ στην προκαταβολή φόρου στο 100%

• ΌΧΙ στη μείωση των επιδοτήσεων μας

• ΌΧΙ στην αύξηση των ασφαλιστικών μας εισφορών

• ΌΧΙ στην κατάργηση επιδότησης του ειδικού φόρου πετρελαίου κίνησης

Να δοθούν τώρα στους αγρότες του Πηλίου αυτά που μας χρωστάνε!

• Βιολογικά ετών 2013-2015

• Εξισωτική ετών 2014-2015

• Αφορία ελιάς έτους 2013

• Πληρωμή ΟΣΔΕ150 παραγωγών με τηλεπισκόπηση 2014

• Ενεργοποίηση-ανακοίνωση των νέων δικαιωμάτων 2015-2020 και άμεση προκαταβολή της επιδότησης ΟΣΔΕ 2015″.

Και οι βιοκαλλιεργητές συμμετέχουν στο παναγροτικό

Ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής - ΣΥ.Β.Α.Α. καλεί τα μέλη του και όλες τις φίλες και τους φίλους της βιολογικής γεωργίας, να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου. 

Το ΔΣ του ΣΥ.Β.Α.Α. θα δώσει δυναμικό παρόν στις κινητοποιήσεις.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση: «Όλοι μαζί θα σώσουμε τον κλάδο μας, όλοι μαζί θα δώσουμε αγώνα για το μέλλον μας. Η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη – αγορές παραγωγών τώρα».

Συμμετέχουν και πτηνοτρόφοι

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ (Π.Ε.Ο.Π.Π.) μαζί με τις οργανώσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων ολόκληρης της χώρας, συμμετέχει  και στηρίζει  με  όλες της  τις  δυνάμεις  την  Πανελλαδική  Αγροτική  Κινητοποίηση  η  οποία  θα  γίνει  την  Τετάρτη 18-11-2015  στην  Αθήνα, στο Σύνταγμα και καλεί  τα  μέλη  της,  αλλά  και  όλους  τους  πτηνοτρόφους παραγωγούς  κάθε Νομού  να  συμμετάσχουν  δίνοντας  αγωνιστικό  παρόν  στην  παραπάνω  κινητοποίηση  για  να  αποτρέψουμε  όλοι  μαζί  τα  μεγαλύτερα  δεινά  που  έρχονται  με  την  ψήφιση  των  νέων μέτρων, ασφαλιστικό, φορολογικό, ΕΝΦΙΑ, αύξηση του κόστους παραγωγής κτλ,  που  επιβάλλει  η  εφαρμογή  του  τρίτου  μνημονίου  προκειμένου  να  επιβιώσουν  οι  εκμεταλλεύσεις  μας  αλλά  και  οι  οικογένειές  μας, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Π.Ε.Ο.Π.Π. ζητεί επίσης η ΚΕΔΕ και οι Δήμοι της Χώρας να στηρίξουν τον αγώνα των αγροτών και των κτηνοπτηνοτρόφων για την αποτροπή των παραπάνω δυσβάστακτων μέτρων. 

Όσοι  από  τους  πτηνοτρόφους των Νομών της χώρας επιθυμούν  να συμμετέχουν, μπορούν να το δηλώσουν έγκαιρα στο Πτηνοτροφικό Σύλλογο, μέλος της Π.Ε.Ο.Π.Π. του Νομού τους στα  τηλέφωνα  22210434322221043432,  69361651206936165120 κ. Ζιώγας Απόστολος.

Τα αιτήματα των πτηνοτρόφων

·        Οι επιβαρύνσεις της φορολογίας εισοδήματος που προτείνονται, με την ίδια μεθοδολογία μάλιστα που εφαρμόζεται για τις επιχειρήσεις γενικότερα, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν για τις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Το εισόδημα των παραγωγών αυτών είναι εξαιρετικά ασταθές εξαιτίας των έντονων διακυμάνσεων, ακόμα και μέσα στην ίδια εμπορική περίοδο  των τιμών των βασικών ζωοτροφών (σιτηρά και σόγια), καθώς και της ενέργειας, ενώ οι τιμές παραγωγού σημειώνουν πτώση. Έτσι το κέρδος που προκύπτει είναι σχεδόν μηδαμινό, ενώ κατά περιόδους το κόστος παραγωγής υπερβαίνει τη τιμή παραγωγού με συνέπεια να προκύπτουν σημαντικές ζημιές.

·        Οι διατροφικές κρίσεις που εμφανίζονται αιφνιδιαστικά όπως συνέβη στο παρελθόν με τη γρίπη των πτηνών, τη κρίση των διοξινών κτλ, οδηγούν σε κατάρρευση των τιμών, την αύξηση των αποθεμάτων και τη νέκρωση της αγοράς γενικότερα.  

·        Μπορεί να προκύψουν καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, πυρκαϊές κτλ.    

·        Σήμερα με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. οι πτηνοτρόφοι επιβαρύνονται πέραν των δυνάμεών τους και της φορολογικής τους δυνατότητας, αθροιστικά τόσο για την αστική τους περιουσία, όσο και για τις αγροτικές εκτάσεις που κατέχουν και επί πλέον για τα πτηνοτροφεία, τις αποθήκες και γενικά βοηθητικούς χώρους των εκμεταλλεύσεών τους.  Αυτό συμβαίνει διότι η επιφάνεια των παραγωγικών κτισμάτων είναι μεγάλη  με αποτέλεσμα να προσδιορίζονται μεγάλες αξίες, να ξεπερνούν το ύψος των 300.000 € και να υπόκεινται σε κλιμακωτό συμπληρωματικό φόρο ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις υπερδιπλασιάζει την επιβάρυνση.

·        Η κατάργηση του σημερινού αγροτικού ασφαλιστικού συστήματος και η ένταξή του στο γενικό ασφαλιστικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις θα σημάνει τη χαριστική βολή για τη πτηνοτροφία.

Με βάση τα ως άνω η Π.Ε.Ο.Π.Π. προτείνει:

1)    Διατήρηση του φορολογικού συντελεστή στο 13%, με αφορολόγητο όριο τα 12.000 ευρώ και κατάργηση της προκαταβολής φόρου.

2)    Ευελιξία ως προς τη μεταφορά ζημιογόνων οικονομικών αποτελεσμάτων στις επόμενες εμπορικές περιόδους με αναστολή των τεκμηρίων.  

3)    Ο φορολογικός συντελεστής 13% να ισχύει και στις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που συμβάλλονται με επιχειρήσεις μέσα από παροχή υπηρεσιών εκτροφής πτηνών. 

4)    Ως προς τον ΕΝΦΙΑ κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου επί των αγροτοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ή  εναλλακτικά απαλλαγή από τη φορολογία ακινήτων στους αγροκτηνοτρόφους παραγωγούς που ιδιοχρησιμοποιούν τα παραπάνω αγροτικά κτίσματα ως εργαλεία δουλειάς τους όπως ισχύει για τα νομικά πρόσωπα που απαλλάσσονται αντίστοιχα από ανάλογη φορολογία.

5)    Διατήρηση του ΟΓΑ και του σημερινού ασφαλιστικού καθεστώτος και πρόβλεψη μιας νέας κλίμακας σε όσους δε μπορούν αποδεδειγμένα  να ανταποκριθούν στις σημερινές ασφαλιστικές εισφορές.

6)    Διατήρηση  της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και ένταξη της πτηνοτροφίας στο μέτρο αυτό.

7)    Ένταξη των κόκκινων δανείων της πτηνοτροφίας με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για εκμεταλλεύσεις με κύκλο εργασιών μέχρι 1.000.000€ στο νέο καθεστώς που διαμορφώνεται για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια γενικότερα που είχε ήδη δρομολογηθεί με το Νόμο 4307/2014.

8)    Διαγραφή των χρεών από τα έντοκα δάνεια για την αντιμετώπιση της κρίσης από τη γρίπη των πτηνών που είχε προκληθεί με ευθύνη της Πολιτείας.  

Η οργάνωσή μας τονίζει ότι η εφαρμογή τέτοιων μέτρων θα οδηγήσει σε κατάρρευση της ελληνικής πτηνοτροφίας, σε αύξηση της ανεργίας, ιδίως σε περιοχές που συγκεντρώνεται η παραγωγή πτηνοτροφικών προϊόντων  και σε υποκατάσταση της παραγωγής  από εισαγωγές.

Γιαυτό ζητεί την επανεξέταση όλων των μέτρων του τρίτου μνημονίου που πλήττουν τον αγροτικό και πτηνοκτηνοτροφικό τομέα γενικότερα και αναζήτηση εύλογων λύσεων μέσα από διαβουλεύσεις με τις οργανώσεις των παραγωγών.   

Με εντολή του Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. 

Απόστολος Ζιώγας

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία