BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Πρίντζος: Η ανήσυχη ησυχία να προβληματίσει την κυβέρνηση

«Αν δεν γίνει κάτι σήμερα, δε θα μπορέσουν να ζήσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι» τονίζει ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού και της ΕΒΟΛ Νικήτα Πρίντζο, ο οποίος έκρουσε για ακόμη μια φορά το καμπανάκι του κινδύνου, παρά το ότι το 2015 κλείνει για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου και την γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ με αύξηση τζίρου και κερδών. Παράλληλα χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις πιο αναγκαίες από ποτέ και προειδοποίησε τους κυβερνώντες να ακούσουν τη κραυγή απόγνωσης των παραγωγών.

«Βαδίζει απαράσκευη η χώρα, χρειάζεται Αγροτική Πολιτική»

2
0

Ο Πρόεδρος της βολιώτικης γαλακτοβιομηχανίας ανέφερε ότι, η χώρα περνά την μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. Μια κρίση πολιτική και κοινωνική, καθώς όλες οι κοινωνικές τάξεις έχουν υποστεί τα συνέπειες το ίσιο και η αγρότες που βρίσκονται σε δεινή θέση. Τα χωριά ερημώνουν και δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. “Όλοι ομονοούν ότι ένας από τους πυλώνες που μπορεί να ενισχύσει την οικονομία είναι ο πρωτογενής τομέας αλλά κανείς δεν κάνει κάτι. Η κυβέρνηση μου δίνει την εντύπωση ότι δεν ξέρει τι να κάνει και την ίδια ώρα έρχεται ένα τσουνάμι μέτρων 2,2 δις ευρώ που ζητάνε από τους αγρότες. Τους πήρε ο Θεός το μυαλό; Πιστεύει κανείς ότι με τριπλασιασμό του ΟΓΑ, με το φόρο στο πετρέλαιο, στη ΔΕΗ, με προκαταβολή φόρου που είναι ανήκουστο, θα μπορέσει ο αγρότες να ανταπεξέλθει; Πριν πιάσουμε την αρκούδα της πουλάμε το τομάρι. Ο αγρότες δεν μπορεί να ζήσει». 

Ο κ. Πρίντζος πρόσθεσε ότι τα λάθη είναι πολλά και μεγάλα καθώς όπως είπε «διαχρονικά δεν καθήσαμε και εμείς οι αγρότες και η Πολιτεία να καθορίσουμε το στρατηγικό σχέδιο. Τι γεωργία και τι κτηνοτροφία θέλουμε; Θέλουμε τα τσιφλίκια;

Και δεν είμαι εναντίον των αγροτών που έχουν μεγάλες εκτάσεις, αλλά δεν υπάρχει περιφερειακή ανάπτυξη. Η ανήσυχη ησυχία που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο, πρέπει να τους προβληματίσει». Επιπλέον τόνισε ότι η παραγωγική δυνατότητα των αγροτών στο Θεσσαλικό κάμπο περιορίζεται δραματικά, ενώ η κτηνοτροφία πνέει τα λοίσθια. Ειδικότερα κάθε χρόνο μειώνονται οι κτηνοτροφικές μονάδες κι από 6.500 που ήταν έχουν μειωθεί στις 3.000 ενώ το αγελαδινό γάλα από τους 900.0000 τόνους που ήταν έχει πέσει κάτω από τους 500.000 τόνους.

Αναφορικά με τη  πορεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και της ΕΒΟΛ, δήλωσε ότι το 2015 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την οργάνωση, καθώς κατέγραψε αύξηση όγκου πωλήσεων, αύξηση τζίρου και κερδών. Για τους αγρότες, ο κ. Πρίντζος δήλωσε ότι ο Συνεταιρισμός αγόρασε 25λ. το σιτάρι, 17λ.το καλαμπόκι και 15λ. το κριθάρι. Ωστόσο, το Δ.Σ. έλαβε απόφαση, καθώς για το κριθάρι ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά να δοθούν άλλα τρία λεπτά του ευρώ, κι έτσι από την ερχόμενη Πέμπτη οι αγρότες θα μπορούν να προσέρχονται στον Συνεταιρισμό, προκειμένου να πληρωθούν κι επιπλέον τρία λεπτά δηλαδή 18λ. για το κριθάρι που έδωσαν. Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, πληρώνονται άμεσα από τον Συνεταιρισμό χωρίς καθυστερήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τους 145 εργαζόμενους του εργοστασίου, οι οποίοι λαμβάνουν κανονιά τους μισθούς τους, χωρίς περικοπές, τα επιδόματα και τα δώρα, ενώ η Διοίκηση για να τους ευχαριστήσει για την προσφορά τους, τους έδωσε μπόνους ένα 15νθήμερο.

Ο κ Πρίντζος αναφέρθηκε όμως και στην προσφορά της ΕΒΟΛ, προς την κοινωνία, η επιχείρηση δίνει γαλακτοκομικά προϊόντα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ενώ για τα Χριστούγεννα θα δώσει 1.200 διατακτικές των 50ευρώ έκαστη σε αναξιοπαθούντες, καθώς και για 40ημέρες θα δώσει 800 φιάλες γάλα καθημερινά, επίσης σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Όπως είπε ο κ. Πρίντζος «κατηγορούμαστε ότι δεν είμαστε ευαίσθητοι. Εκτός από τα παραπάνω, προσφέρουμε και σε σχολεία, αλλά και σε άλλους φορείς όπως π.χ. με το αυτοκίνητο που δωρίσαμε πριν λίγο καιρό στην Αστυνομία».

Επίσης όπως έγινε γνωστό, η ΕΒΟΛ έκλεισε συμφωνία με τη ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία (Φλώρινα, Αμύνταιο, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα) για να προμηθεύει γάλατα, ενώ θα προμηθεύει με γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα και την Κρήτη. Επιπλέον μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016, μέσω επένδυσης ύψους περίπου 1 εκ. ευρώ θα προωθηθούν και νέα προϊόντα στην αγορά, όπως στραγγιστό γιαούρτι, γαλοτύρι κ.α.

Τέλος ο κ. Πρίντζος δεσμεύτηκε οι παρεμβάσεις στις οποίες θα προχωρήσει όσον αφορά στα ζητήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων να είναι πιο ουσιαστικές και πιο μεγάλες.

Δείτε το βίντεο εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία