BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Σάλπισμα Μπούτα για μπλόκα τον Ιανουάριο

Η πρόταση να βγουν τα τρακτέρ σε όλη τη χώρα, αλλά από τον Ιανουάριο κι αφού προηγηθεί συντονισμένα ενημέρωση σε όλες τις περιοχές "πέρασε" στη σύσκεψη της πανελλαδικής σύσκεψης της Επιτροπής των Μπλόκων, που έγινε στον Παλαμά Καρδίτσας την Κυριακή, προκειμένου να αποφασιστεί η κλιμάκωση και ο πανελλαδικός συντονισμός των κινητοποιήσεων. Είχε προηγηθεί συνάντηση Μπούτα-Αποστόλου την Παρασκευή, κατά την οποία δεν έγιναν δεκτά τα αιτήματα των αγροτών.

Σάλπισμα Μπούτα για μπλόκα τον Ιανουάριο

5
0
Στη σύσκεψη, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων, τονίστηκε επίσης πως οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα, συντονισμένα και οργανωμένα, ενώ ο κ. Μπούτας αναφέρθηκε εισαγωγικά στην πρόσφατη συνάντηση στο Υπουργείο με τον αρμόδιο υπουργό και τα όσα συζητήθηκαν



«Βρήκαν παπά, δηλαδή Τσίπρα-Καμένο να μας θάψουν. Ό,τι δεν μπόρεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις να κάνουν το κάνουν τώρα… Να συγκεντρωθεί η γη σε λίγα χέρια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούτας. Παράλληλα, ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη της κοινής δράσης των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων με τους εργαζομένους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με τα οποία έχουν κοινά συμφέροντα

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεσηκώσουμε και να συσπειρώσουμε τον αγροτικό κόσμο», υποστήριξε ακόμα ο κ. Μπούτας, μιλώντας σε μια κατάμεστη αίθουσα με αγρότες απ' όλη τη χώρα, έχοντας δημιουργήσει ένα κλίμα ενθουσιασμού που διέκοπταν συχνά τους ομιλητές τα παρατεταμένα χειροκροτήματα

Ο Γιάννης Μαργαριτίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου, αναφέρθηκε στις ενημερωτικές συσκέψεις και κινητοποιήσεις που έχει γίνει μέχρι τώρα στον αγροτικό κόσμο της περιοχής, ενώ ο Νίκος Αγγέλου, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας, είπε πως οι πολιτικές της ΕΕ και η Κοινή Αγροτική Πολιτική ξεκληρίζει την αγροτιά, κάνοντας λόγο για μαζικούς και διαρκείς αγώνες

Ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Χανίων, Μανούσος Σταυριανουδάκης, αναφέρθηκε με τα πιο μελανά χρώματα στον κλάδο και στα πολλαπλά και άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εκτιμώντας πως οι κινητοποιήσεις αποτελούν μονόδρομο

«Η αγωνιστική απάντηση της μικρομεσαίας αγροτιάς στο τρίτο Μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τα αντιαγροτικά μέτρα που περιέχει αλλά και στην ΚΑΠ της ΕΕ που μειώνει ως 50% τις ενισχύσεις μέχρι το 2019, ειναι μονόδρομος», υπογράμμισε επίσης ο Ρίζος Μαρούδας, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, προσθέτοντας πως «συσπειρωμένοι στους συλλόγους μας και την ομοσπονδία, με τα αιτήματα και το διεκδικητικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στήνουμε μπλόκο στο Μνημόνιο και τα αντιαγροτικά μέτρα - παλεύουμε για την επιβίωση μας». 

Παράλληλα, ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει πως θέλουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, να γίνουν συσκέψεις ενημερωτικού χαρακτήρα και περιοδείες σε χωριά για να οργανωθεί καλύτερα όλη αυτή η κινητοποίηση

Στη σύσκεψη παρέστη και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γιώργος Κουτσός, ο οποίος απηύθυνε μήνυμα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η αγροτική παραγωγή αποτελεί μονόδρομο για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο της οικονομικής κρίσης

Αποκλεισμός εθνικής οδού το Σάββατο
Σε ημίωρο αποκλεισμό της Εθνικής οδού Καρδίτσας-Λαμίας, στο ύψος των Αγίων Θεοδώρων, προχώρησαν το μεσημέρι του Σαββάτου, οι αγρότες που έχουν από την Πέμπτη παραταγμένα τα τρακτέρ τους παραπλεύρως του δρόμου

Η κυκλοφορία δεν διεκόπη εντελώς καθώς η τροχαία έστελνε τα αυτοκίνητα από παρακαμπτήριους και δεν δημιουργήθηκε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ο αποκλεισμός της οδού έγινε προκειμένου να ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ στο σημείο βρέθηκαν 100 με 150 άτομα.

Ο Βαγγέλης Μπούτας που ανέλαβε να ενημερώσει γνωστοποίησε στους παρευρισκόμενους ότι ο υπουργός όχι μόνο δεν ικανοποίησε κάποιο από τα αιτήματα αλλά αρνήθηκε να δεσμευτεί σε οποιοδήποτε από αυτά.

Δείτε σχετικό βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=QDNy2jy9_jY

Στις 10 Δεκεμβρίου συλλαλητήριο συνεταιριστών

Προσκλητήριο για Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015 , στον Πλατύκαμπο σε αγρότες, κτηνοτρόφους και νέους αγρότες του νομού Λάρισας, για να αποφασιστεί το μέλλον και η μορφή των κινητοποιήσεων, καλεί η επιτροπή των συνεταιριστών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Συνάδελφοι Αγρότες, Κτηνοτρόφοι, Ν. Αγρότες,

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ- ΞΕΚΙΝΑΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ 

Ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός κόσμος βρίσκεται σε έντονες  κινητοποιήσεις εδώ και πολύ καιρό, με διαμαρτυρίες, συλλαλητήρια αγροτικά μηχανήματα σε διάφορα σημεία της Θεσσαλίας.

Πετύχαμε να διοργανώσουμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 18 Νοέμβρη,ό όπου αναδείξαμε το καταστροφικό σχέδιο της κυβέρνησης για τους αγρότες, με τους αβάσταχτους και άδικους φόρους, τις παρακρατήσεις και την αύξηση του κόστους παραγωγής που μας καθιστά μη ανταγωνιστικούς και μη βιώσιμους.

 Εδώ και πολύ καιρό ζούμε το θέατρο που παραλόγου: αδιέξοδο στο θέμα της ρευστότητας , καθυστέρηση των  πληρωμών από την πολιτεία, καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2015 η οποία θα είναι κουτσουρεμένη κατά 45%, μεγάλες ποινές και οικονομικές αποκλίσεις στο πρόγραμμα της απονιτροποίησης κατά 40% χωρίς την ευθύνη των δικαιούχων . Αυτό  όμως  που θα είναι η ταφόπλακα του αγροκτηνοτροφικού πληθυσμού του νομού μας και κατ’ επέκταση της χώρας είναι τα μέτρα που η σημερινή κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει:

  1. Αύξηση κόστους παραγωγής
  2. Φορολογικό πρόγραμμα
  3. Ασφαλιστικές εισφορές 

Στους υπολογισμούς μας,  το 2016 και το 2017 με βάση το μνημόνιο, ζητείται από  αγρότες και κτηνοτρόφους να αποδώσουν φόρους και περικοπές περίπου στα 2 δις ευρω.

Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση είναι άδικη και αντιαναπτυξιακή. Γι’αυτό ο αγροκτηνοτροφικός πληθυσμός της Θεσσαλίας, όπως  η επαρχία Φαρσάλων, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καρδίτσας και κατ’ επέκταση της χώρας βρίσκονται πλέον  σε κινητοποιήσεις.

Όλους αυτούς τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τις εξελίξεις συζήτησαν σε μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση στο Κιλελέρ την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου οι αγρότες της περιοχής του Δήμου Κιλελέρ. Αυτό που κατέθεσαν οι νεώτεροι αγρότες σαν έναν έντονο προβληματισμό, είναι ότι δεν πρέπει κανένας να μείνει αμέτοχος, είτε νέος είτε παλιός αγρότης, στον αγώνα απέναντι στην λαίλαπα που περιμένει τον αγροτικό κόσμο, αλλά η κινητοποίηση να πάρει την μορφή του αγώνα του δρόμου με αγροτικά μηχανήματα. Δεν έχουμε πλέον ούτε το δικαίωμα αλλά ούτε και την πολυτέλεια να αδιαφορήσουμε.

Τα επόμενα βήματα της επιτροπής αγώνα αγροτών νομού Λάρισας, που διευρύνθηκε σε αριθμό με εκπροσώπους απ’ όλα τα χωριά του κάμπου, είναι:

·         Επισκέψεις, συναντήσεις στη Φαλάνη, Αμπελώνα, Πλατανούλια, Τερψιθέα, Κοιλάδα, Άγιοι Ανάργυροι, Ζάππειο, Νίκαια,Μακρυχώρι και Αγιά.

·         Την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015 , στον Πλατύκαμπο Γενικό προσκλητήριο σε αγρότες, κτηνοτρόφους και νέους αγρότες του νομού Λάρισας, για να αποφασιστεί το μέλλον και η μορφή των κινητοποιήσεων.

Η ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ

Αντιπροσωπείες της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας συναντήθηκαν την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου με τον κ. Αποστόλου υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην συνάντηση θέσαμε τα αιτήματα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων και επιπλέον ζητήσαμε να μην ισχύσει η τροπολογία με την οποία απαιτούν από τους αγρότες να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν από τον ΕΛΓΑ το 2009 για τις ζημιές στην παραγωγή τους και διεκδικήσαμε να πληρωθούν στο ακέραιο το τσεκ αλλά και οι διάφορες οφειλές στους αγρότες από προγράμματα όπως νιτρορύπανσης και βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, οι επιστροφές του ειδικού φόρου στα καύσιμα, του ΦΠΑ, οι εξισωτικές αποζημιώσεις κ.α

Συνολικά η στάση του υπουργού ήταν αοριστολογίες, ανέξοδες υποσχέσεις ότι «θα προσπαθήσουν» και «θα παλέψουν» να βρουν κάποιες λύσεις σε ορισμένα από τα αιτήματα μας. Καμία όμως ουσιαστική δέσμευση. Η γενική γραμμή πλεύσης ήταν ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμφωνεί με την ΚΑΠ και εφόσον ως χώρα ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΚΑΠ έχουμε δεσμεύσεις που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Παραμένουν σε ισχύ όλα τα χαράτσια, ακόμη και για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ για την νέα χρονιά, η φορολογία θα αυξηθεί στο 20% με 75% προκαταβολή όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός που ψηφίζεται αύριο.

Έτσι ουσιαστικά μας είπε ότι θα επιστραφούν από τους αγρότες τα χρήματα που πήραν από τον ΕΛΓΑ το 2009 για τις αποζημιώσεις αλλιώς η χώρα θα πληρώσει πρόστιμο στην Ε.Ε.

Μας είπε ότι θα καταβληθεί στην καλύτερη περίπτωση το 50% του τσεκ την ερχόμενη εβδομάδα. Το 30% που αφορά στην πράσινη ενίσχυση θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη και το υπόλοιπο ποσό του τσεκ τον Ιούνη γιατί αυτό προβλέπει η νέα ΚΑΠ.

Θα κάνουν προσπάθεια, χωρίς να είναι σίγουρο, να υπάρχει ένα αφορολόγητο ποσό στην καλύτερη περίπτωση στις 9000€ αν το επιτρέψει η Ε.Ε είτε να συμπεριλάβουν στα έξοδα τα ημερομίσθια μας ως αγρότες και το ποσό αυτό να είναι και το αφορολόγητο όριο που θα έχουμε.

Τα ασφάλιστρα του ΟΓΑ θα τριπλασιαστούν σε βάθος 2-3 χρόνων.

Είναι  ξεκάθαρο ότι Ε.Ε και κυβέρνηση έχουν αποφασίσει τον αφανισμό δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Δίνουμε αγώνα επιβίωσης για μας και τις οικογένειες μας ενάντια στο τρίτο Μνημόνιο και τα αντιαγροτικά μέτρα που περιλαμβάνει.  Παλεύουμε να μην ισχύσει η νέα ΚΑΠ που μειώνει ως 50% τις ενισχύσεις μέχρι το 2019 και έτσι ανοίγει τον δρόμο για πιο γρήγορη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγάλων αγροτών και επιχειρηματιών.

Καλούμε τους αγρότες του Νομού μας να βγουν αγωνιστικά, μαζικά και μαχητικά στον δρόμο του αγώνα διεκδικώντας την επιβίωση τους.  Να ενισχύσουν τα μπλόκα που υπάρχουν και να στήσουν και νέα σε όλο τον Νομό. Ήδη το μεγάλο μπλόκο των Φαρσάλων ενισχύθηκε με 50 νέα τρακτέρ και την συμμετοχή από τα χωριά Ναρθάκι, Καστράκι, Αμπελιά. Το Σάββατο στις 11.30πμ θα πραγματοποιηθεί συμβολικός αποκλεισμός της πόλης των Φαρσάλων ως πρώτη απάντηση στην άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό.

Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού Λάρισας να συμμετέχουν  στην πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής Μπλόκων στον Παλαμά στις 12 το μεσημέρι όπου θα αποφασιστεί η πορεία του αγώνα μας και θα υπάρξει συντονισμός σε πανελλαδικό επίπεδο.

Είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα μας. Όποιος δεν μπορεί να συνεχίσει να παράγει. Όποιος νιώθει ότι ξεκληρίζεται με αυτές τις πολιτικές και δεν μπορεί να ζήσει ο ίδιος και η οικογένεια του, οφείλει να πάρει την θέση του στον αγώνα και τα μπλόκα.  Δίνουμε αγώνα επιβίωσης. Με την μαζική και μαχητική συμμετοχή μας και τον ενωμένο αγώνα μας θα τα καταφέρουμε.

Όλοι στους δρόμους του αγώνα!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία