BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Πορεία για επ' αόριστον αποκλεισμούς χάραξε η Κρήτη

Η μεγαλύτερη αγροτική κινητοποίηση στη σύγχρονη ιστορία της Κρήτης βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ηράκλειο. Χιλιάδες αγρότες από τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου βγήκαν στους δρόμους με τρακτέρ και φορτηγά, σε κοινές κινητοποιήσεις με εργάτες, υπαλλήλους, μικροεπιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, για να καταλήξουν νωρίς το απόγευμα σε δύο μπλόκα επί της εθνικής οδού, στις περιοχές Καρτερού και Γιόφυρου.

Πορεία για επ' αόριστον αποκλεισμούς χάραξε η Κρήτη

2
0

Μεγαλειώδεις ήταν επίσης οι αγροτικές κινητοποιήσεις στα Χανιά και το Ρέθυμνο, που κατέληξαν σε αποκλεισμούς  ακόμα δύο κόμβων επί της εθνικής οδού Χανίων – Σητείας στα Μεγάλα Χωράφια και το Ατσιπόπουλο, αντίστοιχα.

Μέχρι και οι επικεφαλής της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής δεν πίστευαν στα μάτια τους βλέποντας να συρρέουν στο χώρο της κεντρικής προσυγκέντρωσης του Ηρακλείου εκατοντάδες τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, όλα γεμάτα από κόσμο. Χαρακτηριστικό της πρωτοφανούς συμμετοχής του αγροτικού κόσμου είναι ότι το ένα μεγάλο τμήμα του κομβόι  εκτεινόταν σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων (από τη λεωφόρο Καλοκαιρινού στο κέντρο του Ηρακλείου, μέχρι την περιοχή Εσταυρωμένος, δυτικά της πόλης). Κι αυτό, ενώ δεν είχαν πάει ακόμα περίπου 300 οχήματα από το νομό Λασιθίου κι άλλα τόσα από τον Καρτερό και τις Αρχάνες!

Οι Λασιθιώτες μάλιστα, έκαναν συμβολική κατάληψη στο κόμβο της εθνικής οδού κοντά στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και στη συνέχεια πήγαν στην κεντρική συγκέντρωση.  Τέτοια αγροτική κινητοποίηση δεν έχει προηγούμενο στην Κρήτη, ούτε το 2009 όταν έγινε κατάληψη του αεροδρομίου και στη συνέχεια μετάβαση των Κρητικών στον Πειραιά, ούτε το 1991 όταν καταστράφηκε από φωτιά το κτίριο της Νομαρχίας κι ούτε το 1962 στη μεγάλη κινητοποίηση για το σταφιδικό που το αγροτικό κίνημα της Κρήτης θρήνησε θύματα. Αυτά ήταν τα τρία μεγαλύτερα αγροτικά συλλαλητήρια που είχαν γίνει μέχρι σήμερα στο νησί. Και τότε οι κινητοποιήσεις ήταν τεράστιες, όχι όμως όπως αυτή της 4ης Φεβρουαρίου. Το αγροτικό συλλαλητήριο σφραγίζει επίσης η πολύ μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας.

Τα κομβόι με τα αγροτικά αυτοκίνητα και τα τρακτέρ ξεκίνησαν νωρίς το πρωί από κάθε περιοχή της Ανατολικής Κρήτης για να φθάσουν στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων του Ηρακλείου. Περίπου στις 11.30 το πρωί οι αγρότες ξεκίνησαν με προορισμό το κέντρο πόλης, που είχε στο μεταξύ πλημμυρίσει από αγρότες της ΠΑΣΥ, εργάτες του ΠΑΜΕ, αλλά και από τους συγκεντρωμένους του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, της ΑΔΕΔΥ, των οργανώσεων των επιστημόνων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιχειρηματιών και των ένστολων. Αδύνατο να περιγραφεί τι γινόταν στο κέντρο του Ηρακλείου, επί ώρες, όταν έσμιξαν όλες αυτές οι πορείες διαμαρτυρίας!  Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τρακτέρ και τα οχήματα των αγροτών «παρέλαυναν» επί 45 λεπτά στη μεγαλύτερη πλατεία της πόλης για να φθάσουν  στο κτίριο της Αποκεντρωμένης διοίκησης που βρίσκεται στο λιμάνι.  Και δεν ήταν όλα εκεί, αφού ήδη εκατοντάδες τρακτέρ και αγροτικά κινήθηκαν απευθείας έξω από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης χωρίς να περάσουν από την κεντρική πλατεία.

 


Στο χώρο έξω από το κτίριο της υπηρεσίας στο λιμάνι οι αγρότες άκουσαν τις ομιλίες των συνδικαλιστών και είπαν ακόμα μια φορά όταν δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από τα αιτήματά τους, να αρχίσει ο διάλογος για το ασφαλιστικό και το φορολογικό από μηδενική βάση. Στη συνέχεια, με πρωτοβουλία συνδικαλιστών από το νομό Λασιθίου, έγινε συμβολική κατάληψη στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.  Κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κατάληψη του κτιρίου,  τα τρακτέρ και τα αυτοκίνητα των αγροτών, άρχισαν να αναχωρούν για τα δύο μπλόκα στους κόμβους Γιόφυρου και Καρτερού που βρίσκονται δυτικά και ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου, επί της εθνικής οδού Χανίων – Σητείας. Εκεί έφθασαν περίπου στις 3 μ.μ. για να παραμείνουν επ΄ αόριστον, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες.


Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Μπλόκο στο Γιόφυρο και στο Καρτερό έστησαν οι Κρητικοί

Στην Εθνική Οδό στο ύψος του κόμβου Γιόφυρου έφτασαν οι Κρητικοί, όπου έστησαν μπλόκο διαμαρτυρίας, σε συνέχεια του μεγαλειώδους αγροτικού συλλαλητηρίου στην πόλη του Ηρακλείου, το μεγαλύτερο στη σύγχρονη ιστορία του νησιού, με πρωτοφανή συμμετοχή γεωργών και  κτηνοτρόφων.

Μετά την κατάληψη του κτιρίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η οποία έληξε περίπου σιτς 3:30 το μεσημέρι, οι αγρότες  άρχισαν σταδιακά να αποχωρούν με προορισμό την Εθνική Οδό.Σημειωτέον ότι άλλο ένα μπλόκο διαμαρτυρίας έχουν στήσει και στο ύψους του Καρτερού.

Μόλις ολοκληρωθεί η συγκέντρωση όλων των αγροτών το Συντονιστικό Όργανο θα αποφανθεί για τις σημερινές δράσεις, χωρίς να αποκλείεται ο αποκλεισμός του δρόμου.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες στις 12.15 το μεσημέρι με τρακτέρ και αυτοκίνητα μπήκαν στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου όπου τους περίμεναν με ενθουσιώδη χειροκροτήματα εργάτες, υπάλληλοι, επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που επίσης απεργούν. Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι ξεκίνησαν κατάληψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το Ηράκλειο είχε φρακάρει από αυτοκίνητα και τρακτέρ αγροτών, καθ΄όδόν προς την πόλη του Ηρακλείου ήταν εκατοντάδες οχήματα από το νομό Λασιθίου. Οι αγρότες του Λασιθίου έκαναν συμβολικό αποκλεισμό στην εθνική οδό στον κόμβο που οδηγεί στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. 

Εξαιρετικά μαζικές, με μεγάλη συμμετοχή νέων, είναι επίσης οι κινητοποιήσεις σε Ρέθυμνο και Χανιά.

Οι αγρότες με μαύρες σημαίες, με ελληνικές σημαίες, πανό και πλακάτ πάνω στα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα, στέλνουν ηχηρό μήνυμα από τρεις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά ότι δεν θα υποχωρήσουν "αν δεν αποσυρθούν οριστικά το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο".



Οι κινητοποιήσεις θα έχουν και συνέχεια, αφού τα μπλόκα στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης θα συνεχιστούν επ΄αόριστον, σε συνεργασία με 20 επαγγελματικές ομάδες.

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Το παγκρήτιο συλλαλητήριο σήμα για μπλόκα επ’ αόριστον

Άνευ προηγούμενου θα είναι όπως όλα δείχνουν η αγροτική κινητοποίηση στην Κρήτη την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου που παίρνει διαστάσεις λαϊκού ξεσηκωμού, αφού  στους δρόμους θα βρεθούν επίσης εργάτες, υπάλληλοι, έμποροι, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και γενικά πάνω από 20 επαγγελματικές ομάδες!

Η ύπαιθρος είναι «καζάνι που βράζει», η κινητοποίηση στα χωριά πρωτοφανής και οι συγκεντρώσεις σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο αναμένεται να είναι μεγαλειώδεις! Οι κινητοποιήσεις θα έχουν και συνέχεια αφού πρόθεση όχι μόνο των αγροτών αλλά και όλων των επαγγελματικών ομάδων είναι να παραμείνουν επ’ αόριστον στα μπλόκα που θα στηθούν το μεσημέρι κυρίως έξω από τις τρεις μεγάλες πόλεις της Κρήτης αλλά και σε διάφορες περιοχές. Πρόθεση όλων είναι να αποσυρθούν το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο που τους «ξεκληρίζουν».

Τα μεγάλα αγροτικά συλλαλητήρια που έχουν γίνει στη σύγχρονη ιστορία της Κρήτης είναι τρία: Τον Ιούλιο του 1962, το Σεπτέμβριο του 1991 και τον Ιανουάριο  του 2009. Όμως το κλίμα αυτή τη φορά είναι διαφορετικό, η ετοιμότητα των αγροτών και η προετοιμασία πρωτόγνωρη.  Τα στοιχεία που διαφοροποιούν τη σημερινή κινητοποίηση είναι:

- Η αυθόρμητη προετοιμασία των αγροτών. «Πάμε στα χωριά να τους καλέσουμε στην κινητοποίηση και τους βρίσκουμε έτοιμους με φορτηγά, τρακτέρ, μαύρες σημαίες και πανό!» λέει το μέλος της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής Γιώργος Τζωρτζάκης. Για παράδειγμα, στα μεγαλύτερα συλλαλητήρια του παρελθόντος οι προσυγκεντρώσεις μόνο από την περιοχή της Μεσαράς ήταν δύο, ενώ αυτή τη φορά είναι τουλάχιστον έξι και διαρκώς δημιουργούνται νέες!

- Εξαιρετικά δυναμική αναμένεται να είναι η συμμετοχή στην κινητοποίηση των αγροτών που εντάσσονται στην πανελλήνια συντονιστική επιτροπή των μπλόκων, ενώ υπάρχουν «γέφυρες συνεργασίας» μεταξύ των δύο πλευρών. Δηλαδή της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής και των μπλόκων που εντάσσονται στην ΠΑΣΥ.

- Όπως φαίνεται, οι υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες παίρνουν δύναμη από τη συμμετοχή των αγροτών στην κινητοποίηση. «Αυτό το διαπιστώνουμε και αποτελεί για εμάς μεγάλη ευθύνη» λέει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, επίσης μέλος της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής. Σε σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στο Ηράκλειο με εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου, της ΑΔΕΔΥ, των οργανώσεων των Εμπόρων, των Βιοτεχνών και των Ελεύθερων Επαγγελματιών (πάνω από 20 φορείς) διαμορφώθηκε ο προγραμματισμός  του «λαϊκού ξεσηκωμού» που θα έχει, όπως όλοι είπαν και συνέχεια.  Επειδή οι κινητοποιήσεις όπως φαίνεται θα έχουν διάρκεια, δημιουργούνται ισχυρές ομάδες περιφρούρησης για την πρόληψη  προβοκάτσιας.

 

Προγραμματισμός

Λόγω της μεγάλης συμμετοχής αγροτών από όλη την Κρήτη, τελικά δεν θα γίνει ένα παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο, αλλά τρία σε όλο το νησί: Στα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Οι αγρότες του νομού Λασιθίου θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο του Ηρακλείου. Μετά τα συλλαλητήρια οι αγρότες θα επιστρέψουν στα μπλόκα  έξω από τις μεγάλες πόλεις ή θα δημιουργήσουν νέα, αυτή τη φορά μαζί με εργάτες, υπάλληλους, επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ειδικότερα, στο Ηράκλειο όλες οι προσυγκεντρώσεις των αγροτών από διάφορες περιοχές του νομού θα καταλήξουν στις 10 το πρωί σε συγκέντρωση στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων της πόλης , έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και της Ένωσης Ηρακλείου.  Από εκεί το κομβόι με τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα θα κινηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Ελευθερίας, όπου θα συναντήσει τους αγρότες που θα έχουν συγκεντρωθεί από την πανελλήνια συντονιστική επιτροπή των μπλόκων, την ΠΑΣΥ και τους εργαζόμενους του ΠΑΜΕ. Στο μεταξύ συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο (περίπου 250 μέτρα από την πλατεία Ελευθερίας) θα έχουν οι υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες επίσης θα πάνε στην πλατεία Ελευθερίας.

Από εκεί τα μπλοκ των αγροτών θα κινηθούν στο λιμάνι όπου βρίσκονται τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι η αγροτική κινητοποίηση θα κατέληγε στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για αποκλεισμό, όμως ο κόσμος αναμένεται να είναι πάρα πολύς και ο χώρος μικρός. Αν παρέμεναν για ημέρες εκεί, τότε θα «φράκαρε» η πόλη του Ηρακλείου.  Έτσι οι αγρότες μαζί με τις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες θα κινηθούν δυτικά της πόλης για να φθάσουν στην εθνική οδό Χανίων – Σητείας και συγκεκριμένα στον κόμβο της περιοχής Γιόφυρο, τον οποίο θα αποκλείσουν επ' αόριστον. Πρακτικά η εθνική οδός θα «ανοίγει» και θα «κλείνει» κατά διαστήματα από τους αγρότες και όλες τις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες. Υπάρχουν και άλλες είσοδοι επί της εθνικής οδού για την πόλη, οπότε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, δεν θα «φρακάρει» το Ηράκλειο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία