BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Με έξι μπλόκα επ' αόριστον οι Κρητικοί αγρότες

Με έξι μπλόκα επί της εθνικής οδού Χανίων-Σητείας συνεχίζουν επ' αόριστον οι αγρότες της Κρήτης τις κινητοποιήσεις τους, έχοντας ως στόχο να αποσυρθεί το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο, μία μέρα μετά τα πρωτοφανή σε μαζικότητα και δυναμισμό συλλαλητήρια της 4ης Φεβρουαρίου.

Με έξι μπλόκα επ' αόριστον οι Κρητικοί αγρότες

1
0

Το κόμβο Λινοπεραμάτων  της εθνικής οδού Χανίων – Σητείας  κλείνουν οι αγρότες του νομού Ηρακλείου, που μεταφέρονται από τον κόμβο στο Γιόφυρο. Να σημειωθεί ότι στα Λινοπεράματα βρίσκονται οι  δεξαμενές που τροφοδοτούν την Κρήτη με υγρά καύσιμα, όμως οι αγρότες δεν έχουν μέχρι τώρα διευκρινίσει αν θα κλείσουν και τους δρόμους που οδηγούν στις δεξαμενές ή αν θα περιοριστούν στο μπλόκο μόνο στην εθνική οδό.

Τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα που κλείνουν τον κόμβο στα Λινοπεράματα προέρχονται από τον μπλόκο στο Γιόφυρο του Ηρακλείου, που βρίσκεται πάνω στη γέφυρα της εθνικής οδού. Όμως το μπλόκο κάτω από τη γέφυρα του Γιόφυρου, που οδηγεί από τα δυτικά στην πόλη του Ηρακλείου, παραμένει στη θέση του. Επίσης παραμένει το μπλόκο επί της εθνικής οδού στον κόμβο Καρτερού, στα ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου.

Στο μεταξύ, στα Χανιά οι αγρότες πραγματοποίησαν ολιγόωρο αποκλεισμό του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ στις θέσεις τους παραμένουν τα μπλόκα στα Μεγάλα Χωράφια και τον Κλαδισό. Επίσης, δυναμικά συνεχίζουν το μπλόκο επί της εθνικής οδού στο Ατσιπόπουλο και οι αγρότες του Ρεθύμνου.

Για δεύτερη εβδομάδα συνεχίζουν το μπλόκο έξω από το δήμο τους, οι ορεσίβιοι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες της πιο απομακρυσμένης περιοχής της Κρήτης, του Οροπεδίου Λασιθίου.

Αφόρητη η πίεση στο Ηράκλειο

Οι αγρότες ανοίγουν και κλείνουν την εθνική οδό ανάλογα με τις αποφάσεις που παίρνουν σε λαϊκές συνελεύσεις, για τη διευκόλυνση των οδηγών αυτοκινήτων, αν και το μποτιλιάρισμα στις πόλεις, κυρίως το Ηράκλειο, είναι αφόρητο. Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται να συνεδριάσει η παγκρήτια συντονιστική επιτροπή των αγροτών για να καθορίσει τις μορφές των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες.

Οι αγρότες άναψαν φωτιές με λάστιχα,  έριξαν γάλα στους δρόμους και έκαψαν μπάλες με άχυρα διαδηλώνοντας  με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Όπως λένε οι ίδιοι, δεν πρόκειται να υποχωρήσουν εάν δεν δικαιωθούν.

Πιο συγκεκριμένα, η εθνική οδός (Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης) είναι κλειστή στους κόμβους έξω από τα Χανιά Μεγάλα Χωράφια και τον Κλαδισό, έξω από το Ρέθυμνο στο σημείο του Ατσιπόπουλου και στην πόλη του Ηρακλείου στους κόμβους του Γιόφυρου και του Καρτερού. 

Οι αγρότες έστησαν τα μπλόκα στην εθνική οδό μετά τα μεγαλειώδη αγροτικά συλλαλητήρια σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου. Στα Χανιά οι αγρότες έκαναν δυναμική κινητοποίηση, ενώ το κλίμα φορτίστηκε όταν σταμάτησαν με τα τρακτέρ τους έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ που φρουρούνταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ψέκασαν με νερό ένα λεωφορείο της αστυνομίας  από τις τουρμπίνες των τρακτέρ, πέταξαν αυγά στην ταμπέλα του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία προσπάθησαν να σπάσουν και συμβολικά έκοψαν ξύλα με ξυλοκοπτικό μηχάνημα για να δείξουν πώς η πολιτική της κυβέρνησης τεμαχίζει τον αγροτικό κόσμο και τον ρίχνει στην φτώχια.

Στο μεταξύ, στο Ηράκλειο βρισκόταν σε εξέλιξη το μεγαλύτερο αγροτικό συλλαλητήριο στη σύγχρονη ιστορία της Κρήτης με συμμετοχή αγροτών που ξεπερνούσε κάθε προσδοκία. Οι αγρότες παρέλασαν με εκατοντάδες τρακτέρ και φορτηγά στο κέντρο της πόλης, έκαναν συμβολική κατάληψη στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στη συνέχεια κατέλαβαν δύο κεντρικούς κόμβους επί της εθνικής οδού, στον Καρτερό και το Γιόφυρο.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία