BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Λυγίζει το Μαξίμου αποφεύγει όμως τη διαβούλευση

Νερό στο κρασί της βάζει όσο περνούν οι μέρες και τα μπλόκα δυναμώνουν η κυβέρνηση, που βρίσκεται αντιμετώπη με ένα από τα μεγαλύτερα κύματα αντιδράσεων από μέρους του αγροτικού κόσμου.

Λυγίζει το Μαξίμου αποφεύγει όμως τη διαβούλευση

5
1
Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και τους Θεσμούς να πιέζουν αποφεύγει συστηματικά ένα διάλογο ουσίας με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου

Φορολογική ελάφρυνση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων και µεταρρύθµιση της ΚΑΠ έταξε µεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, όπως αποκαλύπτει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου.

Ακόμα, αποκλειστικό ρεπορτάζ για τον άγριο καυγά που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ και στον μόνιμο μηχανογράφο του Οργανισμού αγροτικών πληρωμών, που άφησε εκτός προγράμματος τη Μεσογείων.

Αναλυτικό, ρεπορτάζ στη σαββατιάτικη εφημερίδα για την Κάρτα Αγρότη. Θέμα ηµερών η Κάρτα του Αγρότη µε εγγύηση τις ενισχύσεις και χαµηλό επιτόκιο από την Πειραιώς.

Ακόμα, αναλυτικό ρεπορτάζ για την αγορά ρυζιού και τις τελευταίες εξελίξεις με τη συνδεδεμένη. Ο εµφύλιος στη Συρία έκλεισε προς το παρόν την πόρτα µέσω Τουρκίας για το ελληνικό Japonica.

 

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Αgrenda είναι τα εξής:

Επικαιρότητα

• Περικοπές πριµ σε κτηνοτρόφους και δενδρώδεις λόγω σύγκλισης

• Συνεργασία Πειραιώς και Bayer στη συµβολαιακή εφοδίων

 

Επενδύσεις

• Πολλές επιλογές αλλά λίγες προσδοκίες στην 26η φετινή Agrotica

• Πόσα στρέµµατα πρέπει να έχεις για να µπεις στα νέα Μέτρα

 

Εμπορεύματα

• Η ισπανική βοήθεια έφτασε στα 3,6 το κιλό, το ελαιόλαδο στη Λακωνία

• Με µειωµένες αποδόσεις και 47 λεπτά το κιλό φεύγουνοι πατάτες Θήβας

 

Editorial

Οι τρεις βδοµάδες που ο αγροτικός κόσµος βρίσκεται στους δρόµους, αποδείχτηκαν αποκαλυπτικές της γύµνιας που χαρακτηρίζει την κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό και της πλειάδας των επιχειρηµάτων που έχουν στο οπλοστάσιό τους οι αγρότες.

Κατ’ αρχήν, ο σηµερινός ΟΓΑ δεν έχει καµιά σχέση µ’ αυτόν που επικαλούνται στα τηλεοπτικά παράθυρα οι περιφερόµενοι κυβερνητικοί αξιωµατούχοι. Μετά την 1η Ιανουαρίου του 1998 ο νόµος 2458/97, ο οποίος από πολλούς εργατολόγους κρίνεται «σοφός», αντιµετωπίζει µε µεγάλη σωφροσύνη τα πράγµατα.

Έτσι, οι 7 ασφαλιστικές κλάσεις προσεγγίζουν σε πολύ µεγάλο βαθµό την επιδιωκόµενη ανταποδοτικότητα του συστήµατος και αν δεν ήταν οι παλιές -δηλαδή οι από συστάσεως του ΟΓΑ, µε το νόµο 4169/61- συντάξεις, οι οποίες σε ένα πολύ µικρό ποσοστό µόνο καλύπτουν αγρότες, τότε το ασφαλιστικό σύστηµα θα είχε προ καιρού εξασφαλίσει τη βιωσιµότητά του χωρίς καµιά επιπλέον κρατική χρηµατοδότηση.

Σηµειωτέον ότι από τα 3,3 δισ. ευρώ που πλήρωσε για συντάξεις τον περασµένο χρόνο (2015) ο Οργανισµός, τα 2,6 εκατ. ευρώ αφορούν σε παλιές συντάξεις και µόνο 700 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους του νέου καθεστώτος. Απ’ αυτά, τα 350 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν κανονικά από 330.000 ασφαλισµένους, ενώ άλλα τόσα χρήµατα δεν πληρώθηκαν λόγω οικονοµικής αδυναµίας ισάριθµου αριθµού ασφαλισµένων αγροτών.

Το χρόνο που πέρασε τα συνολικά έσοδα του ΟΓΑ προσέγγισαν τα 500 εκατ. ευρώ (άλλα 130 εκατ. ευρώ για περίθαλψη και 10 εκατ. ευρώ για την Αγροτική Εστία) και ήταν τα περισσότερα που έχει εισπράξει ο Οργανισµός από καταβολής του.

Με άλλα λόγια, µε µικρές προσαρµογές και µε λίγη νοικοκυροσύνη, όπως π.χ. η υποχρέωση προσκόµισης ασφαλιστικής ενηµερότητας των αγροτών για κάθε τραπεζική ή άλλη συναλλαγή, ο συµψηφισµός των εισφορών µε τις επιδοτήσεις κ.ά., τα πράγµατα θα µπορούσαν να πάρουν έναν σωστό δρόµο και να αποφευχθεί όλη αυτή η αναστάτωση.

Λείπει, όµως, κατά πώς φαίνεται ο κοινός νους κι αυτό για τους κατέχοντες δηµόσια αξιώµατα µπορεί να ισοδυναµεί ορισµένες φορές και µε πολιτική αυτοκτονία.

Agrenda

 



Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

07-02-2016 00:27Agrotis

Ο συμψηφισμος εισφορών επιδοτήσεων ασφαλιστρου είναι λαθεσμένος, έχετε κάνει καραμέλα τις επιδοτήσεις οι οποίες σκοπός τους είναι να μένει χαμηλά το κόστος καλλιέργειας ορισμένων καλλιεργειών που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να σταθούν από μόνες λόγο του ότι τα έσοδα δεν καλύπτουν τα εξοδα τους χωρίς να αφήνουν κερδος.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία