BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Όλο το υπόμνημα των αγροτών για τη διαπραγμάτευση

Είκοσι σηµεία-προτάσεις που θα µπορούσαν να συµβάλλουν ώστε να καταστεί βιώσιµη η επόµενη ηµέρα για τις γεωργικές εκµεταλλεύσεις σε ό,τι αφορά τη διαµόρφωση τόσο του φορολογικού καθεστώτος, όσο και του ασφαλιστικού, βάζουν στο τραπέζι της διαπραγµάτευσης µε την κυβέρνηση οι Έλληνες αγρότες, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda.

Όλο το υπόμνημα των αγροτών για τη διαπραγμάτευση

0
0

Οι εν λόγω προτάσεις, οι οποίες συντάχθηκαν σε συνεργασία µε έµπειρους φοροτεχνικούς και εργατολόγους, προκρίνουν µεταξύ άλλων την κατάργηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο που χρησιµοποιείται στην αγροτική παραγωγή, την αναγνώριση  των µισθών της οικογένειας αλλά και του αγρότη, οι οποίοι θα αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, όπως και την τροποποίηση της νοµοθεσίας για το εργόσηµο.

Ολόκληρο το υπόµνηµα των αγροτών


-Οι επιδοτήσεις είναι απόλυτα λογικό να συνδέονται µε την αγροτική παραγωγή, µε άλλα λόγια «δεν παράγεις, δεν εισπράττεις».

-Κατάργηση ειδικού φόρου πετρελαίου για τις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής µε παράλληλη θέσπιση αυστηρών κριτηρίων σε περιπτώσεις καταστρατήγησης της χρήσης.

-Στις αντικαταστάσεις µηχανολογικού εξοπλισµού οι αποσβέσεις να υπολογίζονται, αφού αφαιρεθεί η αξία του µεταβιβαζόµενου µηχανήµατος.

-∆ηµιουργία ειδικού αγροτικού αφορολόγητου αποθεµατικού επενδύσεων µε την προϋπόθεση επανεπένδυσης µέρους των κερδών σε συγκεκριµένο χρονικό ορίζοντα.

-Αναγνώριση των µισθών της οικογένειας αλλά και του αγρότη, οι οποίοι θα αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης.

-Τροποποίηση της νοµοθεσίας που διέπει το εργόσηµο, ώστε να µπορεί να καλύπτει όλα τα έξοδα µισθοδοσίας από εποχιακούς εργάτες γης.

-Το εργόσηµο πρέπει να ισχύει και στους αλιείς, οι οποίοι θεωρούνται αγρότες για τη φορολογία αλλά όσους απασχολούν πρέπει να τους ασφαλίζουν στο ΙΚΑ ως µισθωτούς ή ηµεροµίσθιους.

-Αυτόµατη επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος σε ποσοστό 80% και σε ποσοστό 100% όταν πρόκειται για συµψηφισµό οφειλών, ενώ το υπόλοιπο πρέπει να αποδίδεται µετά τον έλεγχο από τις ∆ΟΥ.

-Μετατάξεις αγροτών από το ειδικό καθεστώς στο κανονικό πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να γίνονται  έως και το τέλος Μαρτίου κάθε έτους.

-Η επιβολή φόρου σε πολύ χαµηλά εισοδήµατα ή ακόµα και µηδενικά µέσω των υπερβολικών τεκµηρίων ή «δαπανών διαβίωσης» είναι αντικοινωνική και ξεπερνάει κάθε φορολογική λογική.

-∆ιαφορετικά πρέπει να είναι τα τεκµήρια διαβίωσης (εφόσον συνεχίσουν να υφίστανται) στην περιφέρεια σε σχέση µε τα µεγάλα αστικά κέντρα.

-Ο φορολογικός συντελεστής 26% από το πρώτο ευρώ, που έρχεται σε δύο χρόνια, σε συνδυασµό µε το ασφαλιστικό, δεν αφήνει περιθώρια ανάπτυξης της επιχειρηµατικότητας, ενώ αποτελεί το κίνητρο για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή.

-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος. Σήµερα κερδοφόρες και µη επιχειρήσεις, επαγγελµατίες µε ελάχιστους τζίρους ή µε υψηλά εισοδήµατα, επιβαρύνονται µε ισόποσο αντίστροφα κλιµακούµενο τέλος επιτηδεύµατος. Με αυτό τον τρόπο «τιµωρείται» η προσπάθεια τόνωσης της τοπικής οικονοµίας µε τη δηµιουργία ενός υποκαταστήµατος της επιχείρησης.

-Μεσοπρόθεσµα, πρέπει να υπάρξει σταδιακή µείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Το παράδειγµα της µείωσης στο ΦΠΑ εστίασης απέδειξε ότι χαµηλότεροι συντελεστές µπορούν να φέρουν καλύτερα οικονοµικά αποτελέσµατα (σε αντίθεση µε την εξίσωση στο φόρο πετρελαίου που µείωσε δραµατικά τα δηµόσια έσοδα).

-Απογραφή αποθεµάτων τέλους χρήσης σε εύλογες αξίες.

-Άµεση διόρθωση του λάθους στη νοµοθετική αλλαγή που αφορά τη δωρεάν παραχώρηση αγροτεµαχίων από συγγενείς οι οποίοι δεν είναι αγρότες (συνταξιούχοι, µισθωτοί κ.ο.κ.).

-Στις περιπτώσεις υποβολής εκπρόθεσµων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος, όταν έχει προηγηθεί εµπρόθεσµη αρχική, πρέπει να ισχύσει ό,τι και για το ΦΠΑ (να µην υπάρχει πρόστιµο εάν έχει γίνει εµπρόθεσµη αρχική). Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις.

-Στην περίπτωση των ατοµικών επιχειρήσεων πρέπει να καταστεί εφικτή η δυνατότητα µεταφοράς της ζηµίας στις επόµενες 5 χρήσεις. Σήµερα οι ατοµικές επιχειρήσεις και των αγροτών  «χάνουν»  τη ζηµιά  όταν φορολογούνται µε τεκµαρτό τρόπο σε µια ζηµιογόνο χρήση και δεν έχουν εισόδηµα να καλύψουν τα τεκµήρια.

-Η µεταβίβαση αγροτικής  επιχείρησης (οικογενειακής) για λόγους υγείας ή συνταξιοδότησης σε συγγενή Α’ βαθµού θα πρέπει να γίνεται µε τη µη καταβολή φόρου και µε απλή διαδικασία.

-Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις τιµολογίων (ή Μ.Υ.Φ.) πρέπει να υποβάλλονται κάθε χρόνο µε όριο απαλλαγής υποβολής τα 300 ευρώ και στο σύστηµα  υποβολής να οριστεί όριο διασταύρωσης σε επίπεδο ενός ευρώ και όχι λεπτού.

 

Τα βασικά σημεία του σχεδίου της κυβέρνησης για τους αγρότες

Σύµφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες σε ό,τι αφορά το φορολογικό, το ασφαλιστικό και την αδήλωτη εργασία οι προτάσεις της κυβέρνησης συνοψίζονται στα ακόλουθα:

Για τη φορολογία

-Κατάρτιση Μητρώου Αγροτών, η ένταξη στο οποίο προϋποθέτει την άντληση τουλάχιστον του 50% του εισοδήµατος από αγροτικές εργασίες, την επαγγελµατική απασχόληση τουλάχιστον κατά το 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας και την ασφάλιση στον ΟΓΑ.

-Οι αγρότες που θα ενταχθούν στο Μητρώο θα φορολογηθούν µε χαµηλότερο συντελεστή από το 26%  του 2017.

-Αφορολόγητο όριο οικογενειακού εισοδήµατος.

-Θα διευρυνθούν εκπτώσεις δαπανών από το φορολογητέο εισόδηµα στα βιβλία

-Μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα µεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και παροχών.

-Μοριοδότηση για συµµετοχή στο ΠΑΑ.

 

Ασφαλιστικό

-Σταδιακή αύξηση εισφορών σε βάθος τριετίας: 14% το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019, ενώ εξετάζεται παράταση.

Αδήλωτη εργασία

-Η επιβολή εργόσηµου, που αντιστοιχεί στο 10% της αµοιβής εργατών, εκτιµάται ότι θα αποφέρει έσοδα στον ΟΓΑ περί τα 100 εκ. ευρώ

-Ασφάλιστρο 10% για αλλοδαπούς εργάτες γης, ακόµη και για αυτούς χωρίς άδεια.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία