BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Με δύναμη από τον Προμαχώνα

Εν αναμονή της διυπουργικής συζήτησης στην Βουλή, αίτημα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου, με εκπροσώπους από όλα τα μπλόκα της Ελλάδας εντός της Βουλής και δημόσια τοποθέτηση όλων των κομμάτων με σαφείς θέσεις επί των προβλημάτων, συνεχίζονται οι αποκλεισμοί δρόμων, λιμανιών και τελωνείων.

Με δύναμη από τον Προμαχώνα

2
0

Τα είκοσι πέντε χιλιόμετρα άγγιξε η ουρά από νταλίκες και φορτηγά με εξαγωγικά προϊόντα που αποκλείστηκαν στο τελωνείο του Προμαχώνα, με τους αρμόδιους να σηκώνουν τα χέρια ψηλά και τους αγροτοκτηνοτρόφους να περνούν μέρος των ευπαθών προϊόντων. Στο ισχυρό Μπλόκο του Προμαχώνα, στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας  βρέθηκε η Αgrenda, καταγράφοντας τον παλμό των εξελίξεων, την φωνή των εξεγερμένων ακριτών και της Συντονιστικής τους Επιτροπής, Ελπίδας Σιδηροπούλου, Στέργιου Λίτου, Γιάννη Τουρτούρα, Ανέστη Κεμανιτζόγλου, Μιχάλη Τσερβίστα, Κώστα Ξενιτίδη , που ζητούν εδώ και τώρα λύσεις.

Στόχος ξένων συμφερόντων αποτελεί η ελληνική γη, η γη μας και δεν την χαρίζουμε σε κανέναν, διαμηνύει η 45χρονη, γεννημένη στη Στουτκάρδη της Γερμανίας, πρόεδρος του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Νομού Σερρών Ελπίδα Σιδηροπούλου, που στην  πορεία της ζωής της, όπως η ίδια λέει, έχει βιώσει τρεις καταστροφές, όταν αποφάσισε να αφήσει το Σώμα Υλικού Πολέμου, όπου υπηρετούσε για 5 χρόνια , τα λουκέτα στις βιοτεχνίες Φασόν Ενδύματος και Παραγωγής Χρωμάτων που διατηρούσε οικογενειακώς και τώρα την ασύμφορη Κτηνοτροφική μονάδα της. Διακόσιες και πλέον αγελάδες Ελευθέρας Βοσκής, που κληρονόμησε από τον πατέρα της Δημήτρη, βόσκουν μεταξύ όρους Μπέλες, λίμνη Κερκίνη και ποταμό Στρυμώνα και σταβλίζονται στην Βυρώνεια του Δήμου Σιντικής.

Έχουμε κρεατοπαραγωγική μονάδα και δίνουμε ζωντανά σε έμπορο και σε παχυντή, με ανοδική πορεία ως το 2013, που πήραμε την κατηφόρα, αναφέρει στην Agrenda η κ. Σιδηροπούλου, μητέρα δύο παιδιών, του 20χρονου Αλέξανδρου, φοιτητή του ΑΠΘ του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και της 17χρονης Ανθής μαθήτριας της Β’ Λυκείου και συνεχίζει:

«Τον Γενάρη μας είπαν ψηφίστε μας , είμαστε η ελπίδα σας, τον Μάρτη στην καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης μας ζήτησαν συγνώμη, γιατί ήταν λέει άπειροι. Στο Δημοψήφισμα το «Όχι» μας έσωσε για να μην βγούμε από το ευρώ, τον Σεπτέμβρη στις εκλογές μας είπαν «τώρα έχουμε την γνώση... ψηφίστε μας», τον Δεκέμβρη ανακαλύπτουμε το Βατερλώ μας και σήμερα κωλοτούμπα όλα! Την Γενοκτονία των Ποντίων την αποκάλεσαν... «εθνοκάθαρση», την Γενοκτονία των αγροτών ... «Αγροτική ανάπτυξη», την πείνα που φέρνουν στο τέλος θα την πουν «νέα διατροφική συνήθεια των Ελλήνων»! Το έχουν με τις λέξεις οι κυβερνώντες, να δίνουν άλλο νόημα στις ίδιες. Μου θυμίζουν την παροιμία που λέγαν οι παλιοί πως «πάνω που συνήθισε ο γάιδαρος την πείνα... ψόφησε»!

Στην κτηνοτροφία η κατηφόρα φάνηκε το 2013 με τα προβλήματα στις επιλεξιμότητες των βοσκοτόπων. Συν το πρόβλημα της Βουκέλας και τις καραντίνας, λόγω εμβολίου, αντιμετωπίσαμε σοβαρό πρόβλημα διακίνησης του προϊόντος μας.  Συν το 2014-15 η ανάπτυξη των ζωονόσων (καταρροϊκό, ευλογιά και οζώδη δερματίτιδα) που μας έστειλε πάλι σε καραντίνα. Τέτοια επιτυχία στις ασθένειες, 3 στα 3, ούτε με παραγγελία δεν θα είχαμε! Τόσο που πια αρχίζουμε να πιστεύουμε στα σενάρια συνομωσίας. Τελειωτικό χτύπημα η μειωμένη Νέα ΚΑΠ και το ντόμινο προβλημάτων με τις κακές πληρωμές. Τελειώσαμε μετά από όλα αυτά... απλά δεν το έχουμε καταλάβει! Με το ασφαλιστικό και φορολογικό που έρχεται, την ταφόπλακα των αγροτοκτηνοτρόφων, καταλάβαμε επιτέλους ότι υπάρχει εδώ και κάποια χρόνια σχέδιο εξόντωσης του αγροτικού κόσμου και στην τελική σχέδιο εξοστρακισμού  της πατρίδας μας από τις Αγορές.

Και φτάνουμε στην σημερινή μορφή κινητοποιήσεων, γιατί, ενώ είχαμε τις διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρχει σχεδιασμός και υποστήριξη από την ελληνική κυβέρνηση με στόχο την αγροτική ανάπτυξη της χώρας, εντέλει ανακαλύψαμε ότι συζητούσαμε για να συζητάμε και περνούσε ο χρόνος, κάτι ασύμφορο για μας και την ελληνική οικονομία. Αυτό μας εξόργισε για δύο λόγους: πρώτον γιατί ανακαλύψαμε ότι επί της ουσίας δεν μας υπολόγιζαν και δεύτερον με μαθηματική ακρίβεια, αυτά που ζητούν από μας, είναι αδύνατον να πληρωθούν. Αποτέλεσμα αυτών να καταστραφούν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι και να χάσει τον τροφοδότη, παραγωγικό ιστό η ελληνική οικονομία. Βλέπουν ότι το Σχέδιο δεν τους βγαίνει, γιατί δεν το αλλάζουν! Αυτή είναι η εύλογη απορία μας και ρωτάμε αν με την κατάρρευση αυτού του Σχεδίου υπάρχει και για μας Plan B ή θα βουτήξουμε όλοι μαζί στο κενό.

Εδώ και είκοσι μέρες είμαστε στον Προμαχώνα με 1500 τρακτέρ, πρωτοφανή συμμετοχή, που επί το πλείστον απαρτίζεται από νέους αγρότες και κτηνοτρόφους. Φτάσαμε να κλείνουμε το τελωνείο για σαράντα συνεχόμενες ώρες, με σκοπό την πίεση στην κυβέρνηση, μη έχοντας άλλο τρόπο πια να τους πούμε ότι καταστρέφουν τόσο τον πρωτογενή τομέα, όσο και την ελληνική οικονομία. Την Πέμπτη 4 του μήνα στην Πανελλαδική Απεργία νέκρωσε όλος ο νομός Σερρών. Όλοι μαζί ενωνόμαστε και στέλνουμε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι εδώ συντελείται έγκλημα και σε μας και στις μελλοντικές γενιές , που ο ελληνικός λαός δεν θα αφήσει να περάσει έτσι.  Δεν θα γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών, με τους Έλληνες σε μειονότητα, χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι». Ως γνήσιοι ακρίτες μένουμε στις θέσεις μας και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις, μέχρι απόσυρσης του φορολογικού, του ασφαλιστικού και έμπρακτης λύσης στο θέμα του κόστους παραγωγής των ελληνικών προϊόντων, που αν και ποιοτικά ανώτερα, δεν είναι για τους παραπάνω λόγους ανταγωνίσιμα στο ράφι.

Στόχος μας δεν είναι η ταλαιπωρία των ανθρώπων του μόχθου. Τουναντίον, αγωνιζόμαστε για όλους και για αυτούς που για δικούς τους λόγους αδυνατούν να είναι έξω στα μπλόκα και στα συλλαλητήρια. Νιώθουμε την αμέριστη συμπαράστασή τους, η οποία εκφράζεται και έμπρακτα με συχνή επικοινωνία τους μαζί μας, επισκέψεις στα μπλόκα, προσφέροντας μας τρόφιμα και εμψυχώνοντας μας για συνέχιση του αγώνα.»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΗ- ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία