BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Η επιμονή του Μπούτα αλλάζει τους συσχετισµούς

Νέα δεδομένα στη διαχείριση του αγροτικού ζητήματος από τον κυβερνητικό συσχετισμό, ο οποίος βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο δημιουργεί το μεγαλειώδες ξέσπασμα των αγροτών, που κατέβηκαν στην Αθήνα με τα τρακτέρ, με τη σφραγίδα του "γερόλυκου" Καρδιτσιώτη αγροτοσυνδικαλιστή, Βαγγέλη Μπούτα.

Η επιμονή του Μπούτα αλλάζει τους συσχετισµούς

2
0

Ειδικό αφιέρωμα για τις τελευταίες κινητοποιήσεις των αγροτών. Αγρότες απ’ όλη την Ελλάδα και πολίτες απ’ όλη την Αθήνα, έδωσαν το βροντερό παρών στη µεγαλειώδη κινητοποίηση για το ασφαλιστικό και τα άλλα ανοιχτά ζητήµατα στο Σύνταγµα.

Διαβάστε όλα όσα θέλετε να μάθετε για τις δουλειές που στήνονται στην κλωστική κάνναβη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, κάτι τρέχει με τους ανυπόμονους επενδυτές της καλλιέργειας κάνναβης, όπως προκύπτει από ερώτηση 20 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ, αν και οι γεωπόνοι απαντούν ότι η σεζόν έχει χαθεί.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda του Σαββάτου για την Κάρτα του Αγρότη. Όπως θα ενημερωθείτε, μειωµένο επιτόκιο εξασφαλίζει ο ανταγωνισµός των τραπεζών για την Κάρτα του Αγρότη.

Ακόμα, δισέλιδο αφιέρωμα στη σαββατιάτικη Agrenda για τις συνδεδεμένες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η µείωση των δηλωµένων εκτάσεων από την πλευρά των παραγωγών στο σκληρό σιτάρι κατά 27% ανεβάζει τη συνδεδεµένη ενίσχυση στα 4,5 ευρώ.

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:

Επικαιρότητα

• Πρώτο θέµα στα διεθνή µέσα η κάθοδος των αγροτών στο Σύνταγµα

• Καµπάνια 120.000 στρεµµάτων στα τεύτλα στήνει φέτος η ΕΒΖ 

Επενδύσεις

• Ανοίγει 8 Μαρτίου ο πρώτος κύκλος για τα 370 εκατ. του ΕΣΠΑ

• Μέχρι 28 Απριλίου οι προτάσεις για τα νέα Προγράµµατα Προώθησης

Εμπορεύματα

• Αύξηση στα παγκόσµια αποθέµατα σιταριού δείχνει το USDA

• Με αιχµή την πρώιµη Καµαρόσα ξεκίνησε καλά η ελληνική φράουλα

 

Editorial

Το θέµα είναι το εξής ένα. Έχει τη διάθεση η σηµερινή κυβέρνηση να αντικρίσει κατάµατα το αγροτικό ζήτηµα; Είναι οι συγκεκριµένες κινητοποιήσεις των αγροτών µια καλή αφορµή να επανεξετάσει ολοκληρωτικά τις ασκούµενες πολιτικές στον αγροτικό τοµέα, προωθώντας µάλιστα ταυτόχρονα τις όποιες µνηµονιακές υποχρεώσεις ανέλαβε το περασµένο καλοκαίρι; Η µέχρι στιγµής στάση της δεν το δείχνει πάντως.

Για όσους παρακολουθούν επί µακρόν τις εξελίξεις στον αγροτικό χώρο, ο τρόπος µε τον οποίο οι κυβερνήσεις αντιµετωπίζουν τους αγρότες είναι κάτι παραπάνω από µικρόψυχος. Από τη µια η έλλειψη οργανωτικών δοµών και σαφούς διαπραγµατευτικού λόγου κι από την άλλη η ανακάλυψη των µπλόκων που προέκυψε στα µέσα της δεκαετίας του ‘90, δίνουν κάθε φορά στους κυβερνώντες το άλλοθι της απροθυµίας να εξετάσουν επί της ουσίας το αγροτικό πρόβληµα.

Κάπως έτσι, η όποια αντιπαράθεση εξαντλείται σε φθηνά επιχειρήµατα, κυρίως µέσα από τα τηλεοπτικά παράθυρα, όπου για τους εκάστοτε διαχειριστές της εξουσίας οι αγρότες είναι οι προνοµιούχοι αποδέκτες των κοινοτικών ενισχύσεων και για τους αγρότες οι πολιτικοί εκφράζουν τη χειρότερη πλευρά της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Θα περίµενε κανείς από µια νεόφερτη κυβέρνηση, χωρίς το «αµαρτωλό παρελθόν» και τις «πολιτικές δουλείες» που ενδεχοµένως να συνοδεύουν έναν πολυκαιρισµένο και πολλάκις εκτεθειµένο στη διαχείριση της εξουσίας πολιτικό οργανισµό, να αντιµετωπίζει µε µεγαλύτερη ευρύτητα και χωρίς αγκυλώσεις τα θέµατα που τίθενται προς εξέταση. Θα περίµενες ακόµη, ο ουσιαστικός διάλογος και όχι οι προσχηµατικές επαφές για τη δηµιουργία εντυπώσεων, να αποτελούν την πεµπτουσία της πολιτικής της.

∆εν το έχουµε δει αυτό από τη σηµερινή κυβέρνηση και δεν έχει φταίξει, όπως κάποιοι υποκριτικά υποστηρίζουν, το γεγονός ότι δεν ανταποκρίνονται στο διάλογο οι αγρότες. Τα έµπειρα κυβερνητικά στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι σύµβουλοι που τους περιτριγυρίζουν γνωρίζουν καλά µε ποιους έχει νόηµα να συνοµιλούν, ποιοι εκφράζουν σε κάποιο βαθµό τις αγωνίες του αγροτικού κόσµου, ποιοι είναι σε θέση να συµβάλουν στη διαµόρφωση πολιτικών που… θα βγάλουν το κάρο από τη λάσπη.

Έχουν χάσει πολύ χρόνο µε αποσπασµατικές, ατελέσφορες, διχαστικές και ανούσιες συναντήσεις. Είναι καιρός να αναζητηθούν οι άριστοι συνοµιλητές και να είναι βέβαιοι, οι φοβισµένοι του… πρώτη φορά αριστεροδέξια κυβερνώντες,  πως αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν! 

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία