BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Χρονιά-ρεκόρ για τους ελαιώνες της Μεσσηνίας

Με ρυθμούς που καλπάζουν και απρόσμενη αύξηση 15% έκλεισε η χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς Μεσσηνίας.

Χρονιά-ρεκόρ για τους ελαιώνες της Μεσσηνίας

4
0

Τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αυτά νούμερα, με την παραγωγή να φθάνει στους 65.000 τόνους, ανέλυσε σε ομάδα δημοσιογράφων, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Στέρνας, Σταύρος Αδαμόπουλος, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην περιοχή με αφορμή τις δράσεις των προγραμμάτων ΟΕΦ.

Ο Συνεταιρισμός Στέρνας με 200 μέλη, συμμετέχει στο Πρόγραμμα Εργασίας ΟΕΦ για την τριετία 2015-2018. Στο πλαίσιο αυτό, με την υλοποίηση των προβλεπόμενων δράσεων που είναι σε εξέλιξη, ο Συνεταιρισμός στοχεύει να επενδύσει με προσεκτικές κινήσεις στον εκσυγχρονισμό των υποδομών του, στην επέκταση των πιστοποιήσεών του καθώς και σε μια σειρά τεχνικών υποδομών που θα διευκολύνουν το έργο του παραγωγού και θα αυξήσουν την τελική παραγωγή.

Ανάμεσά τους είναι και μια σειρά πρωτοπόρων δράσεων, όπως ο υπολογισμός έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα σε όλα τα επίπεδα παραγωγής ελαιολάδου ενός συγκεκριμένου κωδικού ελαιολάδου και στην αρχή πιλοτικά, σε μικρή ομάδα παραγωγών. Στη συνέχεια, οι αναπόφευκτες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αντισταθμιστούν με οικονομική υποστήριξη ενός έργου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα νέο προϊόν marketing για το ελαιόλαδο και να αυξηθούν οι πωλήσεις τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στις καινοτόμες δράσεις της ΟΕΦ, συγκαταλέγεται και η ανάπτυξη και εφαρμογή ειδικού ψηφιακού εργαλείου συμβολαιακής γεωργίας για επικοινωνία μεταξύ των παραγωγών και του τυποποιητηρίου, ώστε να διασφαλίζεται η αυθεντικότητα και η ασφάλεια του τελικού προϊόντος. Τέλος, όσον αφορά στη διαφύλαξη της ποιότητας του ελαιολάδου, ο Συνεταιρισμός Στέρνας, θα εφαρμόσει Σύστημα Ιχνηλασιμότητας σε δύο επίπεδα: ελαιοτριβείου και τυποποιητηρίου ελαιολάδου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 222005:2007 ενώ σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2005, θα διασφαλιστεί η ασφάλεια των τροφίμων σε όλες φάσεις της παραγωγής.

Οι παραγωγοί που σε όλα τα θέματα ακολουθούν το πρότυπο AGRO 2.1 h 2.2/3, στο πλαίσιο των δράσεων ΟΕΦ, εκπαιδεύονται στην επαναχρησιμοποίηση υποπροϊόντων του αγροκτήματος, στην ορθή διαχείριση των αποβλήτων, στη βελτίωση συνθηκών καλλιέργειας, συγκομιδής και αποθεματοποίησης των ελιών καθώς και στην παροχή τεχνικής βοήθειας για τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου κατά την παραλαβή και αποθήκευση με την προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού.

«Πρόκειται για μια σειρά καινοτόμων και πλήρως αποτελεσματικών δράσεων στο πλαίσιο της ΟΕΦ» δήλωσε στο Agronews ο Μιχάλης Μανούσος, Γενικός Διευθυντής της  Foodstandard,  που διοργάνωσε τη δημοσιογραφική αποστολή στη Μεσσηνία, συμπληρώνοντας ότι «οι παραγωγοί και οι υποδομές εκσυγχρονίζονται, η παραγωγή αναβαθμίζεται και όλα αυτά γίνονται με σύγχρονες μεθόδους που σέβονται το περιβάλλον και δημιουργούν ασφαλή προϊόντα για τον καταναλωτή και πλήρως ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές».

 

Το κράτος δεν βοηθά τους παραγωγούς

Ωστόσο, παρά τη δυναμική που έχει αναπτύξει η Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή ελαιολάδου, το κράτος δεν στέκεται αρωγός, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Στέρνας. «Κάθε συνεταιρισμός προσπαθεί να τα βγάλει πέρα μόνος του. Το κράτος δεν τιμωρεί τους παραβάτες που πωλούν νοθευμένο λάδι. Επιπλέον, εμείς ότι εισάγουμε πρέπει να προπληρώνουμε ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο για ότι εξάγουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Αδαμόπουλος.

 

«Ανάσα» για την περιοχή ο συνεταιρισμός

Στην οικονομική σημασία της ύπαρξης του Συνεταιρισμού για την ευρύτερη περιοχή, στάθηκε ιδιαίτερα ο πρόεδρος, τονίζοντας πως ο ετήσιος τζίρος φθάνει τα 2,5-3 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αποτελώντας σημαντική πηγή εσόδων για τους κατοίκους της περιοχής. Μια πραγματική πηγή πλούτου για τον τόπο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, που μπορεί να δώσει ακόμη περισσότερα.

 

Στο τραπέζι του Έλληνα τα premium προϊόντα

Όσο για τους μελλοντικούς στόχους του Συνεταιρισμού; «Στόχος μας είναι να αυξήσουμε σταδιακά την ετήσια παραγωγή μας παράγοντας κάτι παραπάνω από 1.000 τόνους που παράγουμε τώρα. Να διευρύνουμε τις εξαγωγές μας αλλά και να στρέψουμε την προσοχή του Έλληνα καταναλωτή στα premium προϊόντα, όπως είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Εμείς εδώ στην Ελλάδα, γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει το λάδι Μεσσηνίας για τη διατροφή μας. Ήρθε λοιπόν η ώρα και να μάθουμε να το ζητάμε στο τραπέζι μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Αδαμόπουλος.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία