BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Θυσία η Αναγκαστικότητα των συνεταιρισμών

H τελική διατύπωση µακριά απέχει από αυτό που ζητούσε για την αναγκαστικότητα η Χίος.

Θυσία η Αναγκαστικότητα των συνεταιρισμών

4
0

Μια µεσοβέζικη ρύθµιση για τους Αναγκαστικούς Συνεταιρισµούς που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, ώστε όπως υπαινίχθηκε στη βουλή ο βουλευτής ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, Γ. Κουτσούκος, «αλλότρια συµφέροντα να βάλουν χέρι στα κέρδη των εν λόγω οργανώσεων» επέλεξε τελικά η Βάθη.

Βέβαια, η τελική διατύπωση µακριά απέχει από αυτό που ζητούσε µετ’ επιτάσεως η Χίος, καθώς το µέλλον τους, όπως και των υπόλοιπων Ανγκαστικών Συνεταιρισµών επαφίεται στον εκάστοτε υπουργό, όπως έγραψε η Agrenda, που κυκλοφόρησε στα περίπτερα στις 23 Απριλίου.

«Η µετατροπή των αναγκαστικών συνεταιρισµών και των ενώσεών τους σε πρωτοβάθµιους συνεταιρισµούς του παρόντος νόµου πραγµατοποιείται µε απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, ύστερα από απόφαση της γενικής τους Συνέλευσης µε την απαρτία της παραγράφου 3 του άρθρου 13 και µε την πλειοψηφία της παραγράφου 2 του άρθρου 14 και αίτηµά τους προς την αρµόδια αρχή ή κατόπιν έκδοσης σχετικής αµετάκλητης καταδικαστικής απόφασης ή προς εφαρµογή εθνικής νοµοθεσίας», αναφέρει µεταξύ άλλων το τελικό κείµενο του σχεδίου, που ψηφίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Παράλληλα, καµιά από τις επίµαχες τροπολογίες που αφορούσαν την προστασία ή απορρόφηση εργαζοµένων σε συνεταιρισµούς υπό εκκαθάριση και στην τριτοβάθµια δεν έκανε δεκτή ο υπουργός στο νοµοσχέδιο των συνεταιρισµών, η ψήφιση του οποίου ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέµπτης.

Το τελικό κείµενο, έπειτα από αλλαγές και διορθώσεις της τελευταίας εβδοµάδας, που πήρε το δρόµο για δηµοσίευση στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως, δεν περιλαµβάνει επίσης ουδεµία πρόβλεψη για λειτουργία τριτοβάθµιας συνεταιριστικής οργάνωσης, καθώς επίσης και για κατάργηση ειδικού φόρου κρασιού (όπως πρότεινε το ΚΚΕ).

Τι έγινε µε τα άλλα θέµατα:

Προστασία για µπλόκα

Απερρίφθη η τροπολογία µε γενικό αριθµό 331 που αφορά στην εξάλειψη του αξιόποινου για συµµετοχή αγροτών σε µπλόκα. Όπως είπε ο Βαγγέλης Αποστόλου: «Είναι ένα ζήτηµα για το οποίο ο Πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί παρέµβαση. Το Υπουργείο ∆ικαιοσύνης το έχει υπόψη του. Θα είναι επισπεύδον, λοιπόν, το Υπουργείο ∆ικαιοσύνης. ∆εν είναι δική µας αρµοδιότητα».

Εκπαίδευση ΓΕΩΤΕΕ

Υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στο ΓΕΩΤΕΕ να πραγµατοποιεί εκπαιδεύσεις. Στο δεύτερο σκέλος της, µάλιστα, προβλέπει ότι οι γεωτεχνικοί ∆ηµοσίου θα δικαιούνται αποζηµίωση ανά ώρα και ανά έλεγχο για ελέγχους που διενεργούν εκτός κανονικού ωραρίου. 

Μεταναστευτικό

Μεταξύ των τροπολογιών που «πέρασαν» ήταν αρκετές άσχετες µε το περιεχόµενο της νοµοθετικής πρωτοβουλίας, µε χαρακτηριστική τη θεσµοθέτηση γραµµατείας επικοινωνίας για προσφυγικό-µετανάστευση, δυο τροπολογίες του υπουργείου Οικονοµικών, µια του Ανάπτυξης και ακόµη µία του υπουργείου Υγείας, ενώ απερρίφθη ακόµα µια, για προστασία αιχµαλωσίας των κητωδών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία