BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Σε πλήρες αδιέξοδο η διαχείριση των δικαιωμάτων με το σαθρό μηχανογραφικό του ΟΣΔΕ

Σε πλήρες αδιέξοδο οδηγείται η διαχείριση των δηλώσεων ΟΣ∆Ε, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, µε τους αγρότες να ζωηρεύουν τις αντιδράσεις τους για τις αδικίες που δηµιουργεί το σαθρό µηχανογραφικό σύστηµα και τους πολιτικά υπεύθυνους να κρύβονται πίσω από τα «µπαλώµατα» µε τα οποία ο «µηχανογράφος» επιχειρεί κάθε τόσο να κρύψει τις δικές του αδυναµίες.

Σε πλήρες αδιέξοδο η διαχείριση των δικαιωμάτων με το σαθρό μηχανογραφικό του ΟΣΔΕ

0
0
Το θέµα είναι ότι όσο περνάει ο καιρός κανείς δεν µένει ικανοποιηµένος από τον τρόπο που έχει στηθεί η όλη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων και διαχείρισης των δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης

Οι πρώτοι που έχουν πρόβληµα είναι βέβαια οι αγρότες και αυτό φαίνεται από τις µαζικές προσφυγές που έχουν ξεκινήσει ειδικά τελευταία είτε για τα βοσκοτόπια (τεράστια αναστάτωση), είτε για τις µεταβιβάσεις, είτε για τους χάρτες των βιολογικών, είτε για τις συνδεδεµένες (π.χ. βαµβακοκαλλιεργητές), είτε για τις µεγάλες διαφορές που ανακύπτουν στους φωτοχάρτες από τους οποίους δείχνουν να έχουν χαθεί ακόµα και παµπάλαιες πολυετείς καλλιέργειες, όπως είναι π.χ. οι ελαιώνες και τα αµπέλια. 

Εξίσου σοβαρή ωστόσο είναι και η αναστάτωση που επικρατεί στις τάξεις των εµπλεκοµένων µε το ΟΣ∆Ε. Εκτός από την ΠΑΣΕΓΕΣ που εκφράζει ανοικτά πλέον τη διαφωνία της για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγµατα, στο αντάρτικο έχουν βγει ένας – ένας και οι πρόεδροι των περισσότερων οργανώσεων, είτε συνεργάζονται είτε όχι µε τον «συντονιστή» του έργου. Έτσι, µετά τον Νικήτα Πρίντζο (ΕΑΣ Βόλου) που αποχώρησε τον περασµένο χρόνο από τη διοίκηση της Κοινοπραξίας και τον Θωµά Κουτσουπιά (ΕΑΣ Αγρινίου) που έχει βγει νωρίτερα αντιδρών στους χειρισµούς του µηχανογράφου, αποστάσεις από το εγχείρηµα έχει πάρει και ο Λάκωνας πρόεδρος Νίκος Προκοβάκης, παρ’ ότι ήταν κάποτε από τους πιο ένθερµους υποστηρικτές της υπόθεσης.

 

Κόλπα µε τη διαχείριση

Σοβαρότατες ενστάσεις διατυπώνονται καθηµερινά και από τους ιδιώτες γεωπόνους, µελετητές και λοιπούς τεχνικούς συµβούλους που εµπλέκονται στο θέµα των δηλώσεων, είτε έχουν καταφέρει να πιστοποιηθούν ως Φορείς Α’ είτε όχι. Οι πληροφορίες θέλουν το «συντονιστή» του έργου να κάνει καθηµερινά «κόλπα» µε τη διαχείριση του συστήµατος για να δυσκολέψει τους ιδιωτικούς πιστοποιηµένους φορείς από την διαδικασία παραλαβής και υποβολής των δηλώσεων και να µείνει έτσι η δουλειά στα λίγα κέντρα που αυτός έχει στήσει στην περιφέρεια ή µε τους ελάχιστους από τους «εκλεκτούς του» των οργανώσεων µε τους οποίους συνεργάζεται, εγείροντας ερωτηµατικά στους υπόλοιπους.

Πρόβληµα υπάρχει βέβαια και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου µε εξαίρεση κάποιους «καλοφροντισµένους» υπαλλήλους οι οποίοι… πίνουν νερό στο όνοµα του µηχανογράφου, όλοι οι άλλοι εκφράζουν ζωηρότατες αντιρρήσεις για την στρεβλή κατάσταση στον Οργανισµό και για το γεγονός ότι κανείς δεν ξέρει ποιος διοικεί ή µάλλον είναι κοινό µυστικό ότι η πραγµατική εξουσία έχει φύγει εκτός Οργανισµού.

Όλα αυτά, παίρνουν µορφή χιονοστιβάδας και συγκεντρώνονται ως τεράστιο πολιτικό, οικονοµικό και κοινωνικό ζήτηµα στους ώµους της πολιτικής ηγεσίας. Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να προβληµατίζεται έντονα για το γεγονός ότι 1,5 χρόνο τώρα δεν έχει καταφέρει να ελέγξει την υπόθεση, δεν έχει καταφέρει να φέρει, όπως λέει, το ΟΣ∆Ε σπίτι του και δεν έχει µπορέσει να βάλει τάξη στο σύστηµα έκδοσης των δικαιωµάτων και έγκαιρης πληρωµής. Ο κ. Αποστόλου δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχος για το συγκεκριµένο θέµα, γιατί, θα φύγει, όπως είναι φυσικό κάποια στιγµή από το υπουργείο και δεν θα έχει καταφέρει να λύσει το υπ’ αριθµόν ένα ζήτηµα στα θέµατα ευθύνης του υπουργείου. 

 

∆ιπλά πικραµένος

Το ρεπορτάζ της Agrenda λέει ότι αισθάνεται µάλιστα διπλά πικραµένος, γιατί στο ξεκαθάρισµα αυτής της υπόθεσης δεν είχε την απαραίτητη βοήθεια ούτε από τους στενούς του συνεργάτες, µε εξαίρεση τον µέχρι πρόσφατα γ.γ. Νίκο Στουπή ο οποίος βέβαια, εγκατέλειψε… το σκάφος, όταν είδε ότι δεν έχει βοήθεια από τα υπόλοιπα στελέχη του 6ου ορόφου.

Μέσα σ’ αυτό το κλίµα η επιλογή του νέου γενικού γραµµατέα, αποκτά ιδιαίτερο νόηµα και για το ξεκαθάρισµα στην υπόθεση του ΟΣ∆Ε. Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν τον γνωστό γεωπόνο – µελετητή Νίκο Αντώνογλου µε θέση συµβούλου µέχρι σήµερα, δίπλα στον υπουργό, να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες για την ανάληψη της θέσης. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν ληφθεί υπ’ όψη ότι ο κ. Αντώνογλου ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελµατιών Γεωπόνων έχει κάνει πολλή δουλειά στην κατεύθυνση αφαίρεσης του έργου από το συγκεκριµένο ιδιότυπο «σύστηµα», το οποίο έβαζε, χρόνια τώρα, στο περιθώριο τους γεωτεχνικούς, δίνοντας «τροφή» µόνο στην παρέα του µηχανογράφου.  

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση του ΟΣ∆Ε µοιάζει, χρόνο µε το χρόνο, σαν «θηλιά που σφίγγει» γύρω από το λαιµό των αγροτών και της κυβέρνησης. Είναι στην ουσία ο εγκλωβισµός ενός ολόκληρου παραγωγικού τοµέα, που θρέφει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και διεκδικεί εξέχουσα θέση στο νέο παραγωγικό µοντέλο της χώρας, στα κελεύσµατα ενός κατ’ ευφηµισµόν µηχανογράφου αλλά µόνιµου προµηθευτή του ΟΠΕΚΕΠΕ µε λογισµικό αµφιβόλου βέβαια ποιότητας και αξίας.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν για µια ακόµη φορά τους ιθύνοντες να προβληµατίζονται για τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί αυτή η συνεργασία και να είναι έτοιµοι να ξηλώσουν το σύστηµα που έχει εγκαθιδρυθεί, διά της πλαγίας οδού, εδώ και µια δεκαετία.

 

Υπέρ πάντων αγώνας

Την ίδια ώρα, ο µηχανογράφος µε την «οµάδα του» στον υπηρεσιακό µηχανισµό του ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα να κρατηθεί ξανά στο παιχνίδι, µε την ελπίδα ότι τώρα τα κέρδη θα είναι τόσα, ώστε να καταστεί δυνατός ο επανακαθορισµός της σχέσης του µε το χώρο και ενδεχοµένως η στροφή του σε δραστηριότητες που θα αντιστρατεύονται λιγότερο το δηµόσιο συµφέρον.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι σαφές ότι… τα δίνει όλα. Από ιδιότυπες κατανοµές κοινοτικών ενισχύσεων σε αµφιβόλου προέλευσης δικαιούχους ή κατηγορίες δικαιούχων, µέχρι προσωπικά ρουσφέτια σε βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος σχηµατισµού και σε κοµµατικούς παράγοντες για τακτοποίηση της εκλογικής πελατείας.

Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες βλέπουν τα δικαιώµατά τους (ενιαία) να περικόπτονται, οι πληροφορίες θέλουν τους διαχειριστές του συστήµατος να ανακαλύπτουν κάθε τόσο νέες «δεξαµενές» µε επιλέξιµες εκτάσεις, για να ικανοποιηθούν ακόµα και παράλογες επιδιώξεις και αιτιάσεις αφανών συνήθως εκπροσώπων της πολιτικής εξουσίας. Το αντάλλαγµα είναι απλό, η επίτευξη διασφαλίσεων για την παραµονή του στο παιχνίδι.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία