BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Μηχανορραφίες λίγο πριν τη συνάντηση για νέο συνεταιριστικό φορέα αγροτών

Περίεργες αιτιάσεις και απειλές για υπαναχωρήσεις καταγράφονται τις τελευταίες ώρες και λίγο πριν από τη συνάντηση εκπροσώπων συνεταιριστικών οργανώσεων στα γραφεία της Αγροτικής Ασφαλιστικής για τη δημιουργία του νέου φορέα συνεταιρισμένων αγροτών.

Μηχανορραφίες λίγο πριν τη συνάντηση για νέο συνεταιριστικό φορέα αγροτών

2
0

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πιέσεις και εκβιασμούς που ασκούνται από το απόγευμα της Τετάρτης (22 Ιουνίου) και λίγες ώρες μετά τη γενική συνέλευση της ιδιωτικών, κατά βάση, συμφερόντων Κοινοπραξίας που δραστηριοποιείται στη διαχείριση του ΟΣΔΕ.

H ενημέρωση λέει ότι ένας «σκληρός πυρήνας» εκπροσώπων συνεταιρισμών που μετέχει από την ίδρυσή της στην εν λόγω Κοινοπραξία, κάνοντας χρήση καταστατικών διατάξεων (υπογραφές με το 5% των μελών) μπλόκαρε επί της ουσίας τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης, ζητώντας μετάθεση των εργασιών κατά ένα μήνα.

Η εξέλιξη αυτή, αν και θεωρήθηκε αιτία πολέμου από το προεδρείο της εν λόγω Κοινοπραξίας, έχει να κάνει με την προσπάθεια των συνεταιριστών να αναβάλλουν την επικύρωση κάποιων αποφάσεων στο εν λόγω σχήμα, μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η κατάσταση στο συνεταιριστικό κίνημα (νέος φορέας) απ’ όπου και αναμένεται να τεθούν νέα προαπαιτούμενα για τη σχέση των κατά τόπους συνεταιριστικών οργανώσεων που συνεργάζονται για το ΟΣΔΕ, με το αμφιλεγόμενο κοινοπρακτικό σχήμα.

Αυτό είναι άλλο, ξεκαθαρίζουν στο AgroNews, έμπειρα συνεταιριστικά στελέχη με άμεση συμμετοχή στις διεργασίες και είναι άλλο, μηχανογράφοι και παράγοντες με ιδιωτικά κίνητρα, να ασκούν ποικιλοτρόπως πιέσεις για την οργανωτική δομή που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δυνάμεις του συνεταιρισμού και τη στάση που θα πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε συνεταιριστής.

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση (προγραμματίζεται για τη 1 το μεσημέρι) στα γραφεία της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής πάντως, οι πληροφορίες θέλουν μόνο συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν δεθεί χειροπόδαρα στο άρμα του «μηχανογράφου», να επιμένουν σε θέσεις οι οποίες ναρκοθετούν τις οργανωτικές πρωτοβουλίες των συνεταιριστών.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, υπάρχουν και οι νεώτεροι συνεταιριστές (Κουτλιάμπας, Βακάλης, Σατολίας, Στεργίου, Δημητρίου κ.α.) που κινούνται σε μια τελείως διαφορετική και ανεξάρτητη γραμμή και δεν έχουν καμιά διάθεση να συντριβούν στις συμπληγάδες των αχθοφόρων της Μεσογείου και των νεροκουβαλητών της Δομοκού (ΟΣΔΕ). Από την όλη στάση της εν λόγω ομάδας θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η εξέλιξη των πραγμάτων, η αντοχή των αποφάσεων και η βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Σημειωτέον πάντως ότι πιέσεις και νουθεσίες κάθε είδους δέχονται τον τελευταίο καιρό και τα εν λόγω στελέχη, η μαχητικότητα των οποίων δείχνει για μια ακόμη φορά να έχει καμφθεί και η έμπνευσή τους για μεγάλα οράματα, έχει εδώ και καιρό ατονήσει.


Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Με όλους παρόντες η ιδρυτική πράξη για νέο συνεταιριστικό φορέα αγροτών

Από την ωριμότητα των παλιών αλλά και την αποφασιστικότητα των νεώτερων στελεχών του συνεταιριστικού χώρου, εξαρτάται το αποτέλεσμα της σημερινής (Πέμπτη 23 Ιουνίου) συνάντησης εκπροσώπων οργανώσεων απ’ όλη την Ελλάδα με στόχο τη συγκρότηση ενός νέου τριτοβάθμιου συνεταιριστικού φορέα που θα συμβάλει στην ανασυγκρότηση των δυνάμεων της αγροτικής παραγωγής.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τα στελέχη του χώρου να συνέρχονται το μεσημέρι στα γραφεία της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής (Λεωφόρος Συγγρού 367) και να αναζητούν τα πρόσωπα καταλύτες που θα εκφράσουν σ’ αυτή τη φάση όλες τις πλευρές, δηλαδή, τις εναπομείνασες δυνάμεις της υπό εκκαθάριση ΠΑΣΕΓΕΣ, τους παραιτηθέντες προσφάτως από τη διοίκηση της Συνομοσπονδίας και τη νεώτερη γενιά που εδώ και χρόνια παραμένει απαθής.

Πρόσωπα με μεγάλη συνεταιριστική εμπειρία και πετυχημένη διαδρομή, όπως οι Νικήτας Πρίντζος και Αλέκος Κοντός, αναμένεται να έχουν σημαίνοντα ρόλο στο χειρισμό της κατάστασης το επόμενο διάστημα, δηλαδή, μέχρις ότου μπουν τα θεμέλια του νέου φορέα, συνταχθεί το νέο καταστατικό και δρομολογηθούν οι διαδικασίες για εκλογές από τη βάση.     

Τις διεργασίες για τη δημιουργία νέου συνεταιριστικού φορέα κατέγραφε με λεπτομέρειες στο φύλλο της προηγούμενης εβδομάδας η Agrenda.


Αγροτογέροντες και παλικάρια για κοινή συνεταιριστική πορεία

Με πιο ψύχραιμες σκέψεις η δεύτερη, μετά το Αμαλία, συνάντηση στη Θεσσαλονίκη

Στο δρόµο της κοινής πορείας επανέρχεται, τουλάχιστον µε βάση τα ανακοινωθέντα, η µερίδα αγροτοσυνεταιριστών που «ξεκόπηκε» αρχικά από την ΠΑΣΕΓΕΣ για να χαράξει αυτόνοµη πορεία, καθοδηγούµενη, ωστόσο αρχικά, από το σύστηµα διαχείρισης του ΟΣ∆Ε.

Την Τρίτη 14 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη -ξενοδοχείο Porto Palace- όπου έλαβε χώρα νέα συνάντηση µε διευρυµένη σύνθεση, µετά την πρώτη στο ξενοδοχείο Αµαλία της Αθήνας, φαίνεται να επικράτησαν ψυχραιµότερες σκέψεις µε κάποιους εκ των συνδαιτυµόνων να θέτουν επιτακτικά θέµα επαναπροσδιορισµού και αναζήτησης προϋποθέσεων ενιαίας έκφρασης του συνεταιριστικού χώρου. Μεταξύ αυτών, οι κ.κ. Αλέκος Κοντός και Κώστας Λεπίδας, στη γνώµη των οποίων εισχώρησαν όλοι, µε πρώτους τους Νίκο Στεργίου και Χρήστο Γιαννακάκη.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε αφήνει περιθώρια σύγκλισης µε την πρωτοβουλία του President (Πέµπτη 9 Ιουνίου), ώστε να αποφευχθεί η οριστική διάσπαση και διάλυση κατ’ ουσία του συνεταιριστικού κινήµατος. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι της Θεσσαλονίκης αναφέρουν χαρακτηριστικά «οµόφωνα συµφωνούµε στην ίδρυση ενός νέου και µοναδικού συνδέσµου εκπροσώπησης των συνεταιριζόµενων αγροτών».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία