BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Απροθυμία πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών να εκλέξουν αντιπροσώπους στην ΕΑΣ Λέσβου

Ξεκίνησαν οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις και οι εκλογές για την ανάδειξη νέων Διοικητικών Συμβουλίων στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς της Λέσβου. Το σχεδόν αδιάφορο κλίμα που επικρατεί στην εκλογική διαδικασία ήρθε να ταράξει η απόφαση μιας σημαντικής μερίδας συνεταιρισμών της Λέσβου να μην εκλέξουν αντιπροσώπους για την ΕΑΣ Λέσβου.

Απροθυμία πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών να εκλέξουν αντιπροσώπους στην ΕΑΣ Λέσβου

2
0

Σε πολλές περιπτώσεις η απόφαση αιτιολογήθηκε με το επιχείρημα ότι η εκλογή αντιπροσώπων σημαίνει ότι ο Συνεταιρισμός αναγνωρίζει τη συμμετοχή του στην ΕΑΣ Λέσβου. Κατά συνέπεια, όταν θα καταρρεύσει η ΕΑΣ Λέσβου, τότε ο Συνεταιρισμός θα κληθεί να καλύψει μέρος των ζημιών που θα προκύψουν. Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του «Ε» είχαμε τονίσει πως, σύμφωνα με το καταστατικό της Ένωσης, κάθε συνεταιρισμός μέλος της θα κληθεί να καλύψει το 30πλάσιο της αξίας των συνεταιριστικών μερίδων που κατέχει σε περίπτωση που από την εκκαθάριση προκύψουν ζημιές.

Η τάση αυτή έχει θορυβήσει τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λέσβου Αλέκο Γιαζιτζόγλου, που προσπαθεί πάση θυσία να μειώσει τον αριθμό των συνεταιρισμών που δεν θα προχωρήσουν στην εκλογή αντιπροσώπων.

Υπάρχει στόχευση

Στην Ένωση υπάρχει η εκτίμηση πως πίσω από την τάση αυτή βρίσκονται κύκλοι που θέλουν να οδηγήσουν την ΕΑΣ Λέσβου σε διαδικασία εκκαθάρισης το ταχύτερο δυνατό. Μάλιστα, αφήνουν να εννοηθεί πως πίσω από την κίνηση αυτή βρίσκονται συνεταιριστές που πρόσκεινται ή επηρεάζονται από το ΣΥΡΙΖΑ.

Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως η μη εκλογή αντιπροσώπων σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε αποποίηση της ευθύνης που προκύπτει από τη συμμετοχή ενός μέλους σε έναν συνεταιρισμό περιορισμένης ευθύνης. Δηλαδή, άσχετα με το τι πιστεύει μια μερίδα συνεταιριστών, η μη εκλογή αντιπροσώπων δεν απαλλάσσει τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς από την υποχρέωση να καλύψουν μέρος των ζημιών που θα προκύψουν από μια ενδεχόμενη κατάρρευση της ΕΑΣ Λέσβου.

Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως η μη εκλογή αντιπροσώπων κινείται στα όρια της νομιμότητας.

Οφείλουμε, όμως, να αναγνωρίσουμε ότι η μη εκλογή αντιπροσώπων δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στην ηγεσία της ΕΑΣ Λέσβου, καθώς τίθεται ευθέως θέμα αμφισβήτησης της υφιστάμενης κατάστασης. Ακόμη χειρότερα ο κ. Γιαζιτζόγλου φοβάται πως η ομάδα των συνεταιρισμών που δεν θα εκλέξουν αντιπροσώπους μπορεί σε επόμενη φάση να προσφύγουν στο Πρωτοδικείο, θέτοντας θέμα άμεσης εκκαθάρισης της Ένωσης.

Αποποίηση ευθυνών

Η επιβάρυνση που θα προκληθεί στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς από ενδεχόμενη χρεοκοπία της ΕΑΣ Λέσβου είναι ζήτημα που προβληματίζει τους συνεταιρισμούς του νησιού εδώ και πολύ καιρό. Είναι μόνιμο θέμα συζήτησης μεταξύ συνεταιριστών. Πολλοί συνεταιρισμοί σκέπτονται να απευθυνθούν στο Πρωτοδικείο και να δηλώσουν εγγράφως ότι αποποιούνται τη συνεταιριστική μερίδα που κατέχουν και τις ευθύνες που συνεπάγεται η κατοχή της.

Με τις επιστολές αυτές οι συνεταιρισμοί θα γνωστοποιούν ότι εδώ και χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση της Ένωσης, δεν έχει γίνει εκλογή νέας διοίκησης, ο ορισμός προσωρινής διοίκησης στις αρχές του 2015 δεν έχει αξιοποιηθεί για να εκλεγεί νέα διοίκηση. Σήμερα δε υπάρχει ένα απροσδιόριστο διοικητικό καθεστώς στην Ένωση. Επιπλέον, επί σειρά ετών δεν έχει ζητηθεί η γνώμη των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών για καμία από τις σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία της Ένωσης.

Συνεταιριστές που μίλησαν στο «Ε» τόνισαν ότι οι συνεταιρισμοί που εκπροσωπούν δεν έχουν αποφασίσει, ως τώρα, αν με τις επιστολές αυτές εκτός από την αποποίηση των συνεταιριστικών μερίδων θα ζητήσουν και εκκίνηση της διαδικασίας εκκαθάρισης της ΕΑΣ Λέσβου. Η παραπάνω ενέργεια, αναφέρουν νομικοί, είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να απεμπλακούν οι συνεταιρισμοί από την κατάσταση που βρίσκεται η ΕΑΣ Λέσβου. Ωστόσο, εκτιμούν πως απαιτείται να γίνουν κι άλλες ενέργειες στην ίδια κατεύθυνση.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως οι σχέσεις της Ένωσης με τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο. Κι εδώ τίθεται το ερώτημα, έχει λόγο ύπαρξης η Ένωση από τη στιγμή που δεν την αναγνωρίζει κανένας πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός και δεν έχει καμία παραγωγική δραστηριότητα;

Πηγή: emprosnet.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία