BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Τους συνεταιριστές μαλλιά κουβάρια έκανε πάλι ο μηχανογράφος

Ένα βήμα πριν το ναυάγιο βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, η προσπάθεια συγκρότησης ενός νέου ενιαίου συνεταιριστικού φορέα που θα επιφορτισθεί με το έργο της διαδοχής της ΠΑΣΕΓΕΣ και της εκπροσώπησης του συνόλου των οργανώσεων του αγροτικού χώρου.

Τους συνεταιριστές μαλλιά κουβάρια έκανε πάλι ο μηχανογράφος

0
0

Τα «τερτίπια» που έθεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση του καταστατικού της νέας οργάνωσης τα «παιδιά του μηχανογράφου» υποχρεώνουν το σύνολο της «παλιάς γενιάς» που διατηρεί ωστόσο τον έλεγχο ισχυρών οργανώσεων, να εκφράσει κάθετα τη διαφωνία της με τους χειρισμούς και να μείνει αν χρειασθεί εκτός του υπό συζήτηση φορέα.

Κουτσουπιάς, Προκοβάκης, Σωτηρόπουλος, Σατολιάς και Δημητρίου φέρονται να είναι ολοκληρωτικά αντίθετοι με το ενδεχόμενο διευκόλυνσης ιδιωτικών ανωνύμων εταιρειών με πολύ μικρή (π.χ. 30%) συμμετοχή συνεταιρισμών στο μετοχικό του κεφάλαιο, να εγγράφονται μέλη στο νέο φορέα και να αποκτούν δικαίωμα ψήφου στι εκλογικές διαδικασίες. Είναι η ρύθμιση για την οποία έβαλαν προέταξαν τα στήθη τους στις διαπραγματεύσεις της Πέμπτης οι συνδαιτυμόνες του μηχανογράφου και την οποία αποδέχθηκε, καθώς φαίνεται, ο πρόεδρος της Προσωρινής Επιτροπής Αλέκος Κοντός, χωρίς να λάβει τη γνώμη των υπολοίπων.

Δήλωση Παύλου Σατολιά:


Σήμερα είναι όσο ποτέ αναγκαίο να υπερασπιστούμε την έννοια και την ουσία του συνεταιριστικού κινήματος και να αποδείξουμε σε όλους όσοι επιμένουν στην κατασυκοφάντηση και στην υπονόμευσή του ότι με τις απόψεις και τις ενέργειές τους δεν υπηρετούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας, αλλά, ηθελημένα ή εν αγνοία τους, παίζουν το παιχνίδι αλλότριων συμφερόντων.

Οι καιροί ου μενετοί. Και είναι βαριά η ευθύνη μας να υπερασπιστούμε τον συνεταιριστικό μας χαρακτήρα σε κάθε μας δραστηριότητα, πολλώ δε μάλλον σε ότι έχει να κάνει με τη συγκρότηση του νέου κεντρικού συνεταιριστικού φορέα.

 Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση για τη συγκρότηση της επιτροπής διαβούλευσης διαφώνησα ανοιχτά και πλήρως διαχώρισα τη θέση μου από μεθοδεύσεις που εκτροχιάζουν το συνεταιριστικό κίνημα σε μονοπάτια πέραν του εκ της φύσεώς του χαρακτήρα.

 Αν επιτρέψουμε την συμμετοχή ανωνύμων εταιριών, συνδικαλιστικών οργανώσεων και τραπεζών, θα έχουμε χάσει το στόχο και τη φυσιογνωμία μας.

 Εκτιμώ ότι ο νέος φορέας μπορεί και πρέπει πάση θυσία να παραμείνει …Συνεταιριστικός, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δικαίωμα συμμετοχής θα πρέπει να έχουν συνεταιριστικές εταιρίες μόνο όταν σε αυτές οι συνεταιρισμοί κατέχουν το 51% των μετοχών.

Επίσης σημαντικό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί είναι η εκπροσώπηση των Συνεταιρισμών, η οποία θα πρέπει να είναι αναλογική και δίκαιη καθώς και ο τρόπος εκλογής του Προέδρου του Φορέα.

Ως εκ τούτων, καλώ τους συναδέλφους συνεταιριστές να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και από κοινού να υπερασπιστούμε αυτό που υπηρετούμε, τον συνεταιριστικό μας χαρακτήρα δηλαδή, μη επιτρέποντας να ανοίξει η κερκόπορτα για την αλλοτρίωση του καινούργιου φορέα και την απομάκρυνση από τις διαχρονικές συνεταιριστικές αξίες και αρχές.

Δήλωση Αλέξανδρου Κοντού:


Ερωτηθείς για τη συμμετοχή στελεχών της ΠΑΣΕΓΕΣ στο νέο Σύνδεσμο συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός απάντησε: «Αυτό που τους τελευταίους μήνες κάνουμε όλοι εμείς, εκπρόσωποι σημαντικών συνεταιριστικών οργανώσεων και  επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα, είναι να διαμορφώσουμε το νέο φορέα που θα εκπροσωπήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το συνεταιριστικό Κίνημα της Ελλάδας, θα το βοηθήσει να ισχυροποιηθεί και να ξαναβρεί την πραγματική σημασία του και κατ΄ επέκταση θα υποστηρίξει ουσιαστικά τους Έλληνες αγρότες, που βιώνουν μία πολύ δύσκολη κατάσταση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εκπρόσωποι μεγάλων και μικρών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα, με κοινό στοιχείο την καθαρή συνεταιριστική συνείδηση, αναλάβαμε την ιστορική ευθύνη να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός Συνδέσμου, ο οποίος δε θα έχει καμία σχέση με λάθη του παρελθόντος, θα είναι ανεξάρτητος, οικονομικά αυτάρκης και θα είναι σε θέση να συμβάλει ουσιαστικά, ακόμα και να πρωτοστατήσει, στην ανάταση του αγροτικού τομέα της χώρα μας. 

Πιστεύω ότι στο εγχείρημα αυτό δε μπορούν να έχουν θέση πρόσωπα που θα επιλέξουν να συνεχίσουν να έχουν συμμετοχή στην ΠΑΣΕΓΕΣ, ο ρόλος της οποίας είναι, μεταξύ άλλων, απαξιωμένος και παρωχημένος.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συνεταιριστών αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία του νέου σχήματος, αφήνοντας πίσω αυτούς που αδυνατούν να κάνουν το μεγάλο βήμα που επιτάσσουν οι νέες συνθήκες».

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Αμφίβολη μοιάζει η πρόοδος στην πορεία για τη δημιουργία νέας τριτοβάθμιας οργάνωσης που θα κληθεί να εκπροσωπήσει το συνεταιριστικό χώρο, μετά την νέα πολύωρη συνάντηση εκπροσώπων του χώρου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου στα γραφεία της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής.

Όπως όλα δείχνουν η προσπάθεια κολλάει στη συντονισμένη προσπάθεια κάποιων στελεχών που πρόσκεινται στην κοινοπραξία του ΟΣΔΕ να πετύχουν τη διαμόρφωση ενός καταστατικού που θα είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του μηχανογράφου.

Από τη συγκεκριμένη πλευρά τίθεται θέμα εγγραφής στην εν λόγω οργάνωση, εκτός από συνεταιρισμούς, οργανώσεις και συνεταιριστικές εταιρείες και λοιπών Ανώνυμων Εταιρειών, αρκεί να έχουν εγγράψει ως μετόχους τους τουλάχιστον κατά το 1/3 εκπροσώπους συνεταιρισμών.

Η «ντρίπλα» αυτή έχει να κάνει με την προσπάθεια του μηχανογράφου, να συμμετάσχει μέσω των εταιρειών που διαθέτει γύρω από το «χορό» του ΟΣΔΕ, στα εκλεκτορικά σώματα του υπό σύσταση φορέα και να διαμορφώσει έτσι μια άλλη κατάσταση στον ευρύτερο χώρο.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Νέα απόπειρα συμφωνίας για τη διαμόρφωση των όρων, βάσει των οποίων θα λειτουργήσει ο νέος συνεταιριστικός φορέας στη θέση της υπό εκκαθάριση ΠΑΣΕΓΕΣ, επιχειρούν σήμερα Πέμπτη 21 Ιουλίου προβεβλημένα στελέχη του χώρου απ’ όλη την Ελλάδα.

Η συνάντηση γίνεται εκ νέου στα γραφεία της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής στη λεωφόρο Συγγρού και παρά τη θετική βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας των εκπροσώπων του χώρου, δείχνει να κολλάει στις παράδοξες απαιτήσεις μιας μικρής ομάδας που ελέγχεται από την... κοινοπραξία του ΟΣΔΕ και τον γνωστό πλέον μηχανογράφο. Ο τελευταίος, λένε οι πληροφορίες, έχει βάλει πλώρη να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη και αν δεν υπάρξει ο κατάλληλος χειρισμός από τους έχοντες τον τελικό λόγο, υπάρχει ο κίνδυνος το πάνω χέρι στα συνεταιριστικά πράγματα να πάρουν άνθρωποι που δεν έχουν πατήσει το πόδι τους στο χωράφι.

Με άλλα λόγια, η ιδιωτικών συμφερόντων κοινοπραξία που ασχολείται με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και η οποία με σατανικό τρόπο έβαλε στα γρανάζια της, πριν από τρία χρόνια και ορισμένες Ενώσεις Συνεταιρισμών (μόνο σε σχέση με το συγκεκριμένο έργο) φιλοδοξεί τώρα να εμφανισθεί ως συνεταιριστική οργάνωση και να καθορίσει τα μελλούμενα στον αγροτικό χώρο.

Σημειωτέον ότι η σημερινή (Πέμπτη 21 Ιουλίου) συνάντηση, γίνεται μια μέρα μετά τη γενική συνέλευση της εν λόγω κοινοπραξίας, στη διάρκεια της οποίας έμπειρα  συνεταιριστικά στελέχη που συμμετείχαν ως μέτοχοι σ’ αυτή τη συνέλευση, εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία με την κεντρική γραμμή των ιδιωτών μεγαλομετόχων και μόνο για «τεχνικούς λόγους» δεν κατάφεραν να αναβάλλουν για δεύτερη φορά τη λήψη των αποφάσεων (επικύρωση ισολογισμού κ.λ.π.).

Σημειωτέον ότι με τη «μηχανή του ΟΣΔΕ» που έχει στηθεί και ταλαιπωρεί τους αγρότες τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά (λάθη στα δικαιώματα και καθυστερήσεις στις πληρωμές) οι εγκέφαλοι της κοινοπραξίας αποκομίζουν τεράστια οικονομικά οφέλη και φυσικά έχουν τη δυνατότητα να «επιχορηγούν» από καιρού εις καιρό κάποια events για τα στελέχη του χώρου, έτσι ώστε να καλλιεργούν το κλίμα και να διαμορφώνουν τις καταστάσεις, αυτή τη θολή εποχή, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους.         

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία