BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Ξεκαθαρίζει η υπόθεση της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ

Τη ∆ευτέρα στις 16.00 το απόγευμα στα γραφεία της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής στη λεωφόρο Συγγρού, αναµένεται να γραφτεί η τελευταία πράξη του δράµατος στο δρόµο για τη δηµιουργία του νέου συνεταιριστικού φορέα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Agrenda. Εκεί, θα γίνει µια ύστατη προσπάθεια για την αναζήτηση κοινής πορείας, χωρίς εκπτώσεις στις συνεταιριστικές αρχές, από τη στιγµή που το ραντεβού για την ιδρυτική πράξη έχει ήδη κλειστεί για τις 7 Σεπτεµβρίου, πιθανότατα στο President.

Ξεκαθαρίζει η υπόθεση της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ

0
0

Τουλάχιστον για τις παραδοσιακές δυνάµεις του χώρου, ο νέος φορέας θα είναι συνεπής µε τις συνεταιριστικές αρχές, θα αποτελεί συνέχεια της ιστορικής διαδροµής που έχει διανύσει το συνεταιριστικό κίνηµα στη χώρα µας και θα λειτουργεί υπό τον τίτλο «νέα ΠΑΣΕΓΕΣ».

Κάποιοι άλλοι, υποκινούµενοι από το εύκολο χρήµα του ΟΣ∆Ε, ονειρεύονται έναν «Σύνδεσµο» που θα… κάνει πλάτες στα σχέδιά τους για ευρύτερη επέκταση στον τοµέα των υπηρεσιών (σύµβουλοι και εκπαιδευτές) του αγροτικού χώρου, βάζοντας ως πρώτη προτεραιότητα την «αξιοποίηση» δια ίδιον όφελος των κοινοτικών προγραµµάτων που θα έχουν προορισµό τους πραγµατικούς αγρότες.

Στην πρώτη περίπτωση, η υπόθεση της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ βασίζεται, είναι αλήθεια, σε προβεβληµένα στελέχη του χώρου που έχουν κάνει τα χιλιόµετρά τους στην υπηρεσία του συνεταιριστικού κινήµατος, εποµένως, έχουν στο ενεργητικό τους αξιόλογες επιτυχίες αλλά και µεγάλα λάθη. Παύλος Σατολιάς (ΕΑΣ Καλαβρύτων), Θωµάς Κουτσουπιάς (ΕΑΣ Αγρινίου), Νίκος Προκοβάκης (ΕΑΣ Λακωνίας), Θανάσης Σωτηρόπουλος (Παναιγιάλειος Ένωση), είναι ορισµένα µόνο από τα στελέχη που «τρέχουν» την υπόθεση της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, έχοντας αναγνωρίσει προηγούµενα λάθη και εκράζοντας την ανάγκη να συνδράµουν στην αποκατάσταση της οµαλότητας στα συνεταιριστικά δρώµενα και δίνοντας την εντύπωση ότι είναι έτοιµοι, µόλις τα πράγµατα µπουν σε έναν δρόµο, να παραχωρήσουν τη σκυτάλη στους νεότερους.

 Η αντίπερα όχθη

Το άλλο εγχείρηµα, ιδέα και όραµα ενός πρώην υπαλλήλου και υπεύθυνου για τα µηχανογραφικά της ΠΑΣΕΓΕΣ που έκανε καριέρα µε τις αδυναµίες του κράτους στη διαχείριση του ΟΣ∆Ε, έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες σε ένα τραπεζικό στέλεχος που σήµερα βρίσκεται στη δύση της καριέρας του (οι τελευταίες πληροφορίες τον θέλουν να εγκαταλείπει την τράπεζα και να αναλαµβάνει πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ), ενώ βρήκε εύκολη υποστήριξη σε κατ’ επίφαση αγροτοσυνδικαλιστές και συνεταιριστικά στελέχη δεύτερης γραµµής. Μεταξύ αυτών, οι Τάκης Πεβερέτος (ΣΕΚ), Χρήστος Μπαρλιάς (ΕΑΣ Κορινθίας), Θανάσης Τσιοτίνας (ΕΑΣ Αρκαδίας), Χρήστος Τσιχήτας (ΕΑΣ Θεσσαλονίκης) και Χρήστος Γιαννακάκης (σύµβουλος Venus), που λίγο πριν συσπειρωθούν ανοικτά γύρω από τα µαταιόδοξα σχέδια του µηχανογράφου, φρόντισαν να παραιτηθούν µε πάταγο από µέλη της ΠΑΣΕΓΕΣ. Οι δυνατότητες της εν λόγω οµάδας είναι περιορισµένες και η αλήθεια είναι πως δεν θα είχε καµιά τύχη, αν στην πορεία, ο δαιµόνιος µηχανογράφος και ο επιδέξιος τραπεζοϋπάλληλος, δεν είχαν προνοήσει να µπλέξουν στα «δίχτυα τους» τον πρώην υπουργό Γεωργίας και σήµερα διευθυντή της ΣΕΚΕ, Αλέξανδρο Κοντό. Οι λόγοι που το επεδίωξαν είναι προφανείς, αφού ο τελευταίος διατηρεί επιρροή στα συνεταιριστικά και στενούς δεσµούς µε στελέχη της Ν∆, ως θιασώτης και υποστηρικτής της καραµανλικής πτέρυγας.

Μετανοιωμένος μοιάζει στο ρόλο του ενδιάμεσου ο Αλέξανδρος Κοντός

Το θέµα προς διερεύνηση είναι, ποιοί λόγοι ώθησαν τον Αλέξανδρο Κοντό, µετά από µια τόσο ενδιαφέρουσα διαδροµή, να ενταχθεί στο άρµα του µηχανογράφου.

Κάποτε, όταν δέχονταν ασφυκτικές πιέσεις από συνοδοιπόρους του να µπει µπροστά για τη διάσωση της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν ήθελε ούτε να το ακούσει. Και τώρα, να ‘σου «πρώτο βιολί» σε µια «τερατογέννεση», όπως την χαρακτηρίζει η εγνωσµένης αξίας νοµικός περί τα συνεταιριστικά Άννα Μητροπούλου, η τύχη της οποίας είναι βέβαια προδιαγεγραµµένη.

Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο διάστηµα, δηλαδή, µετά το πρώτο ζωηρό ξεπέταγµα στις διαβουλεύσεις για το νέο φορέα, η δραστηριότητα του Αλέξανδρου Κοντού έχει κάπως ατονήσει.

Θέλετε, έχει καταλάβει τις «άγριες διαθέσεις» των εµπνευστών του εγχειρήµατος, θέλετε δεν περίµενε τέτοια αντίδραση από τους παλιούς του συνοδοιπόρους στους συνεταρισµούς, θέλετε άκουσε τη φωνή της συνείδησής του, οι παρασκηνιακές κινήσεις του Αλέξανδρου Κοντού ως εκπροσώπου της µιας πλευράς έχουν περιορισθεί, ενώ κάνει προσπάθειες να εµφανισθεί εκ νέου ως «γεφυροποιός» που θα µπορούσε να επαναφέρει το συνεταιριστικό κίνηµα στο σωστό του δρόµο. Το θέµα είναι πως ο Αλέξανδρος Κοντός δείχνει να έχει µεγάλη επιρροή σε δύο συνεταιριστές µε σαφέστατο θετικό πρόσηµο, τους Νικήτα Πρίντζο (ΕΑΣ Βόλου) και Κώστα Λεπίδα (ΕΑΣ Καβάλας), οι τελικές επιλογές των οποίων ενδεχοµένως και να καταστούν καθοριστικές για την πορεία που θα πάρουν τα πράγµατα.

Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως θέλουν τον Νικήτα Πρίντζο να είναι παρών στη διαβούλευση της ∆ευτέρας στα γραφεία της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής και να ασκεί την επιρροή του στην κατεύθυνση της αναζήτησης µιας γνήσιας ταυτότητας για το συνεταιριστικό κίνηµα, η οποία θα είναι απαλλαγµένη από την «κρυφή ατζέντα» κάποιων ιδιωτών που κατάφεραν να θέσουν κάποιους συνεταιρισµούς υπό τις διαταγές τους. Με δεδοµένο µάλιστα ότι ο εν λόγω συνεταιριστής, έχει πάρει έγκαιρα αποστάσεις από τα τεκταινόµενα στην Κοινοπραξία του ΟΣ∆Ε, δηλώνει αποφασισµένος να βάλει θέµα αναδιάταξης του µετοχολογίου αυτής, έτσι ώστε οι συνεταιριστικές οργανώσεις να ανακτήσουν τον πλειοψηφικό έλεγχο και να περιορίσουν αντίστοιχα το ρόλο των πρώην υπαλλήλων της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία