BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Καλή χρονιά το 2016 για τα όσπρια της Λάρισας

Ήταν μια χρονιά με καλή εξέλιξη για την παραγωγή στη φακή, το ρεβίθι το φασόλι κ.α.

Καλή χρονιά το 2016 για τα όσπρια της Λάρισας

3
0

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα συνέλευσης της Ομάδας Παραγωγών ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Η τριμελής διαχειριστική ζήτησε ακόμη από τα μέλη της Ο.Π. να δηλώσουν άμεσα την πρόθεση σποράς κατ αρχήν για τη φακή αλλά και για τα υπόλοιπα καθώς πρέπει να δρομολογηθεί η αγορά πιστοποιημένου σπόρου αλλά και των απαραίτητων φυτοφάρμακων».

Μια νέα πρόταση έπεσε στο τραπέζι και αφορά καλλιέργεια οσπρίων σποροπαραγωγής.

Σημειωτέον πως το 2016 είναι διεθνές έτος οσπρίων και γι’ αυτό ο συνεταιρισμός το επόμενο διάστημα προγραμματίζει ημερίδα για τα όσπρια με θέμα «Καλλιέργεια – Διατροφικά Οφέλη – Προοπτική».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ομάδας παραγωγών

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε συνέλευση της Ομάδας Παραγωγών Οσπρίων του Α.Σ. Λαρισαίων Αγροτών με θέμα «ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2016».

Η διαχειριστική ενημέρωσε τα μέλη της Ο.Π. για τον απολογισμό του 2016. Ήταν μια χρονιά με καλή εξέλιξη για την παραγωγή στη φακή, το ρεβίθι το φασόλι κ.α.

Έγιναν συναντήσεις και επαφές με ανθρώπους της αγοράς για να έχουν οι παραγωγοί γρήγορη εξέλιξη για τα προϊόντα τους.

Οι συμφωνίες τηρήθηκαν τόσο από τα μέλη όσο και από τον Συνεταιρισμό προς τους συνεργάτες της αγοράς.

Τονίστηκε προς τους παραγωγούς ότι υπάρχει προοπτική για την καλλιέργεια των οσπρίων λόγω της Διατροφικής-Διαιτητικής τους αξίας.

·         Πρωτεΐνη υψηλής διαιτητικής αξίας, εφάμιλλη του κρέατος (φασόλια, ρεβίθια).

·         Σίδηρο, Ασβέστιο, Βιταμίνες.

·         Φυτικές ίνες και φιλλικό που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, προστασία της καρδιάς και πρόληψη δυσκοιλιότητας.

Επίσης ο Συνεταιρισμός απέκτησε πιστοποιητικό Q-CERT, AGRO2-1, AGRO 2-2 σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ISO 17021. Μ΄ αυτό τον τρόπο τα προϊόντα έχουν την καλύτερη δυναμική αφού διατίθενται πλέον με πιστοποίηση .

Επιπλέον συζητήθηκαν τα προβλήματα φυτοπροστασίας και  καλλιεργητικές φροντίδες με υπόδειξη του Τεχνικού μας Συνεργάτη.

Προγραμματισμός

Ο κ. Α. Δημητριάδης μέλος της διαχειριστικής της Ο.Π. Οσπρίων τόνισε ότι η περίοδος 2016-2017 αναμένεται μεγαλύτερη συμμετοχή παραγωγών στη καλλιέργεια οσπρίων. Κάθε μέρα ανεβαίνει ο αριθμός των παραγώγων που επιθυμεί να στραφεί προς αυτές τις καλλιέργειες. Δεχόμαστε εγγραφές μελών στον Συνεταιρισμό και κατά επέκταση στην Ο.Π. Οσπρίων. Δεσμεύτηκε ότι αυτή  τη χρονιά  η ομάδα θα είναι ακόμη πιο οργανωμένη στον προγραμματισμό αλλά και στις υποχρεώσεις τις.

Ο κ Ν. Νούλας επίσης τόνισε ότι ο παραγωγός μέσω της Ο.Π. εξασφαλίζει τη διάθεση του προϊόντος καθώς και την τιμή του. Μερικά από τα θέματα που  θεωρεί βασιμά προς ενημέρωση των παραγωγών είναι 1) Ο ρόλος και η εξέλιξη της καλλιέργειας των οσπρίων, 2)Φυτοπροστασία: προβλήματα και προοπτικές, 3)ΚΑΠ και όσπρια. Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: οικονομική ενίσχυση καλλιέργειας προϊόντων.

Η τριμελής διαχειριστική ζήτησε ακόμη από τα μέλη της Ο.Π. να δηλώσουν άμεσα την πρόθεση σποράς κατ αρχήν για τη φακή αλλά και για τα υπόλοιπα καθώς πρέπει να δρομολογηθεί η αγορά πιστοποιημένου σπόρου αλλά και των απαραίτητων φυτοφάρμακων.

Μια νέα πρόταση επίσης είναι η καλλιέργεια οσπρίων στη της σποροπαραγωγής γι΄αυτό είναι απαραίτητη η πρόθεση σποράς του παραγωγού.

Το 2016 είναι διεθνές έτος οσπρίων γι αυτό ο Συνεταιρισμός το επόμενο διάστημα προγραμματίζει Ημερίδα για τα όσπρια με θέμα ¨Καλλιέργεια – Διατροφικά Οφέλη – Προοπτική¨.

 

        Ο Πρόεδρος                                                                                                                Η Διαχειριστική

                                                                                  

                                                                                                                                      Δημητριάδης Απόστολος

                                                                                                                                      Νούλας Νικόλαος

Σιδερόπουλος Χρήστος                                                                                                Κουρεούδης Βασίλειος

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία