BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Δικαστική οδύσσεια για 170 συνεταιριστές

Τελειωµό δεν έχει η δικαστική περιπέτεια δεκάδων πρώην προέδρων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισµών, λόγω της απόσυρσης «νύχτα», µε ρύθµιση, που περιελήφθη στο τελευταίο συνεταιριστικό Νόµο 4384/2016, του Άρθρου 19 του Νόµου Σκανδαλίδη (4015/2011), το οποίο προέβλεπε αναστολή από ποινικές διώξεις των διοικούντων για χρέη των οργανώσεων.

Δικαστική οδύσσεια για 170 συνεταιριστές

3
0

Με αφορµή τη νέα καταδικαστική απόφαση για φυλάκιση 18 µηνών από το Τριµελές Πληµµελειοδικείο του πρώην προέδρου της ΕΑΣ Λάρισας, Σπύρου Τσικρίκα, για µη πληρωµή ασφαλιστικών εισφορών, οι συνεταιριστές κάνουν λόγο εκ νέου για συνθήκες «πολιτικής δίωξης», που δηµιουργεί η κυβέρνηση, σε βάρος τους, µε σκοπό «την διαπόµπευσή τους και την εξόντωσή τους, ηθική και οικονοµική».

«Αντί να βρισκόµαστε στο χωράφι να δουλεύουµε, σερνόµαστε κάθε δυο και τρεις ηµέρες στα δικαστήρια, για ένα θέµα που εύκολα θα µπορούσε να λυθεί», καταγγέλλουν στην Agrenda αρκετοί εκ των 170 και πλέον εµπλεκοµένων στελεχών.

Οι ίδιοι ζητούν, επιτέλους, να αρθούν οι νοµοθετικές αγκυλώσεις (Νόµος 4015/2011), που δεν επιτρέπουν στις 67 ΕΑΣ, που εκκαθαρίζονται, να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία (όχι όµως εµπορικές δραστηριότητες) και να πληρώσουν εισφορές στο ΙΚΑ, αλλά και χρέη προς το δηµόσιο και τους εργαζόµενους.

Χαρακτηριστική περίπτωση νοµοθετικής… «τρέλας» είναι εκείνη της άλλοτε κραταιάς ΕΑΣ Λάρισας, που καίτοι διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία, η εµπορική αξία της οποίας ξεπερνά τα 45 εκατ. ευρώ, ικανή να υπερκαλύψει, όχι µόνο οφειλές σε ταµεία, αλλά και εργαζόµενους κ.λπ., πρώην πρόεδροί της σέρνονται στα δικαστήρια για πολύ µικρότερες οφειλές σε ασφαλιστικούς οργανισµούς.

«Εµείς δεν διαφωνούµε να γίνει διαχειριστικός έλεγχος κι αν αποδειχθεί αµέλεια, αδράνεια ή δόλος να καθίσουµε στο σκαµνί και να δικαστούµε. Τίποτε όµως απ’ αυτά δεν έχει γίνει µε αποτέλεσµα κάθε λίγο και λιγάκι να οδηγούµαστε στα δικαστήρια και να γινόµαστε αντικείµενο σχολιασµού στην κοινή γνώµη για υποθέσεις που µπορούν να λυθούν µε τρόπο που θα εξυπηρετεί το δηµόσιο και τα ασφαλιστικά ταµεία», δήλωσε µε αφορµή τη νέα καταδίκη του ο Σπύρος Τσικρίκας. Σηµειωτέον πως το µέγεθος των αγκυλώσεων αποδεικνύεται, σύµφωνα µε τον κ. Τσικρίκα και από το γεγονός ότι στο Ταµείο Παρακαταθηκών παραµένουν «παρκαρισµένα» 870.000 ευρώ που συγκέντρωσε ο εκκαθαριστής, τα οποία δεν δίδονται για πληρωµή εκκρεµοτήτων της ΕΑΣ.

Αλέξανδρος Μπίκας

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία