BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Συνεταιρισμοί και επιμελητήρια στη σύσκεψη των 30

Την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού των συνεταιρισμών τόνισε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που τελείωσε λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Ιανουαρίου, με απουσίες όμως από τους συνεταιριστές λόγω του χιονιά.

Σε αναζήτηση τρίτου δρόμου συνάντηση με 30 συνεταιριστές

1
0

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης πρότεινε τη σύσταση Αγροτικών Επιμελητηρίων σε κάθε νομό.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν η εφαρμογή του Νόμου 4384/16 και του Μητρώου της Εποπτικής Αρχής, η θεσμική εκπροσώπηση των συνεταιριστικών οργανώσεων σε εθνικό επίπεδο, τα κίνητρα και τις διευκολύνσεις που απαιτούνται ώστε να αποκτήσουν οι συνεταιρισμοί πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγροτική οικονομία, τα ληξιπρόθεσμα χρέη που βαραίνουν πολλές από τις συνεταιριστικές οργανώσεις από το παρελθόν, αλλά και η ανάγκη δημιουργίας μεγάλων εμπορικών σχημάτων και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων ανά κλάδο.

Η σύσκεψη, στην οποία παραβρέθηκαν 19 συνεταιριστές, διεξήχθη στον 6ο όροφο του υπουργικού μεγάρου της πλατείας Βάθη, παρουσία και της υπόλοιπης πολιτικής ηγεσίας (Γιάννης Τσιρώνης, Βασίλης Κόκκαλης).


Ηχηρές καταγράφηκαν οι απουσίες των κκ. Νικήτα Πρίντζου της Ένωσης Βόλου, Χρήστου Βακάλη του ΘΕΣγάλα, Νίκου Κουτλιάμπα του ΑΣ Βελβεντού, Αχιλλέα Λιούτας της γαλακτοβιονηχανίας ΤΡΙΚΚΗ, Αντώνη Λάσκου του συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, Κώστα Λεπίδα της ΕΑΣ Καβάλας, Αγησίλαου Ραψανιώτη της Οινοποιητικός Τυρνάβου και δύο από την Ημαθία των Κώστα Ταμπακιάρη του ΑΣ Νάουσας και Βασίλη Γαλάνη του συνεταιρισμού Νέος Αλιάκμων Βέροιας (τους εκπροσώπησε ο Χρ. Γιαννακάκης).


Στη συνάντηση συμμετείχαν οι:

1. Σατολιάς Παύλος, πρόεδρος ΕΑΣ Καλαβρύτων

2. Μπαρλιάς Χρήστος, πρόεδρος της ΕΑΣ Κορινθίας

3. Παρόλας Βασίλης, Γενικός Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσπρωτίας και αντιπρόεδρος της COGECA

4. Ζωγράφος Παναγιώτης, πρόεδρος ΕΑΣ Μεσολογγίου

5. Γιαννακάκης Χρήστος, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας

6. Αντωνόπουλος Σπύρος, πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας

7. Πάσχουλας Αντώνης, πρόεδρος ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας

8. Κουτσουπιάς Θωμάς, πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου

9. Σωτηρόπουλος Θανάσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας (ΣΚΟΣ)

10. Χατζηστρατή Αναστασία, διευθύντρια Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέλλας

11. Προκοβάκης Νίκος, πρόεδρος ΕΑΣ Λακωνίας

12. Δημητρίου Ανδρέας, πρόεδρος Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Η Πίνδος»

13. Τσιαντής Λεωνίδας, πρόεδρος Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας

14. Καπούνης Δημήτρης, πρόεδρος ΕΑΣ Νάξου

15. Καφούρος Μάρκος, Πρόεδρος Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων-Santowines

16. Τούμπος Γιώργος, πρόεδρος Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου

17. Παπαδόπουλος Ιωάννης, αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας

18. Μητούσης Βασίλης, πρόεδρος ΕΑΣ Ορεστιάδας

19. Χαροκόπος Νικήστρατος, πρόεδρος Συνεταιρισμού Ρεθύμνης


Το Δελτίο Τύπου του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

Συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς της χώρας

Ευρεία σύσκεψη με τις διοικήσεις των μεγαλύτερων συνεταιριστικών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα είχε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Τσιρώνη, του υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη και του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής  & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπου Κασίμη.


Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν:

• την εφαρμογή του Νόμου 4384/16 και του Μητρώου της Εποπτικής Αρχής

• τη θεσμική εκπροσώπηση των συνεταιριστικών οργανώσεων σε εθνικό επίπεδο

• την προσπάθεια αξιοποίησης της παραγωγικής βάσης και των υποδομών των συνεταιρισμών που πρέπει να μείνουν στον αγροτικό τομέα

• τα κίνητρα και τις διευκολύνσεις που απαιτούνται ώστε να αποκτήσουν οι συνεταιρισμοί πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγροτική οικονομία

• τα ληξιπρόθεσμα χρέη που βαραίνουν πολλές από τις συνεταιριστικές οργανώσεις από το παρελθόν

• την ανάγκη δημιουργίας μεγάλων εμπορικών σχημάτων αλλά και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων ανά κλάδο

Μετά τη σημερινή συνάντηση αποφασίστηκε να υπάρξει συστηματική διαβούλευση μεταξύ υπουργείου και συνεταιριστικών οργανώσεων, τόσο με νέες τακτικές συναντήσεις, όσο και με γραπτές προτάσεις εκ μέρους των συνεταιρισμών, ενόψει μάλιστα σχετικής συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι «Εμείς ως υπουργείο θεωρούμε ότι ο Έλληνας αγρότης δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του, η ίδια η αγροτική οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί, αν δεν  στηριχθούν σε υγιείς συνεταιριστικές βάσεις. Και προσπαθούμε αυτή την άποψη να την υπηρετήσουμε πολιτικά.

Καλέσαμε σήμερα και συζητήσαμε με τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς της χώρας. Είναι αυτοί που εκπροσωπούν στην πράξη τη συνεταιριστική επιχειρηματική αντίληψη.

Οφείλουμε, και αυτό θα κάνουμε, να εξετάσουμε από κοινού και την εφαρμογή του νόμου για τους συνεταιρισμούς, αλλά και συνολικά τις απαραίτητες κινήσεις για να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα σε ένα στόχο που είναι κοινός: Να μεγαλώσουμε την πίτα, να αναπτύξουμε τον αγροτικό τομέα, με τις συνεταιριστικές οργανώσεις πρωταγωνιστές».

 

Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Υπουργός ενημέρωσε επίσης τους εκπροσώπους των συνεταιριστικών οργανώσεων για το θέμα των Οργανώσεων και Ομάδων Παραγωγών. Όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου:

«Η Κ.Υ.Α είναι ήδη έτοιμη και θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Προβλέπει απλούστευση των διαδικασιών για την αναγνώρισή τους καθώς και μειωμένα κριτήρια αναγνώρισης. Τα νέα μεγέθη θα διευκολύνουν την συγκρότηση των οργανώσεων χωρίς όμως να επιτρέπουν τον κατακερματισμό τους.  

Το σημαντικότερο  όφελος που έχουν οι αγρότες  εντασσόμενοι  στις ομάδες ή  οργανώσεις παραγωγών  είναι ότι τους παρέχεται η δυνατότητα   να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα από κοινού τις προκλήσεις που θέτουν η αύξηση του ανταγωνισμού και η παγίωση των  αγορών σε σχέση με την εμπορία των προϊόντων τους.

Υπάρχουν πολλές δυνατότητες που όταν τις εκμεταλλευτούν σωστά, ανάλογα με το μέγεθος τους οι οργανώσεις, ενδυναμώνουν την δραστηριότητα τους και μεγιστοποιούν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. 

Το μέτρο 9   είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για νεοσύστατες ομάδες και οργανώσεις παραγωγών διότι τους παρέχεται  ένα ποσοστό επί του κύκλου εργασιών τους μέχρι 100 χιλιάδες το χρόνο για κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων.

Η στήριξη καταβάλλεται ως κατ’ αποκοπή ενίσχυση σε ετήσιες δόσεις για πέντε έτη από την ημερομηνία κατά την οποία αναγνωρίσθηκε η ομάδα ή η οργάνωση παραγωγών, με βάση το επιχειρηματικό της σχέδιο που είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση μιας ομάδας ή οργάνωσης παραγωγών, το ποσοστό της ενίσχυσης  είναι μειούμενο. 

Σε σχέδια βελτίωσης και επενδυτικά προγράμματα επίσης με προϋποθέσεις μπορεί να ενταχθούν οι οργανώσεις αυτές. Η σύσταση των οργανώσεων και ομάδων παραγωγών  πρέπει να ενθαρρυνθεί, όχι μόνο για τα κίνητρα αλλά  κυρίως γιατί πρέπει να προωθηθούν συνεργατικά σχήματα».


Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Συνάντηση με 30 συνεταιριστές σε αναζήτηση τρίτου δρόμου

«Γέφυρες» για καινούργιες, ιδιότυπες συμμαχίες, στο θολό τοπίο της επόμενης μέρας στον αγροτικό συνεταιριστικό χώρο, επιζητά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, βούληση η οποία εκφράζεται με σαφή τρόπο στην προγραμματισμένη για την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου συνάντηση 30 συνεταιριστών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για ώρα 1 το μεσημέρι, γίνεται μετά από πρόσκληση που απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στις 30 μεγαλύτερες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, Συνεταιριστικές Οργανώσεις της χώρας.

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η επιλογή των 30 μεγαλύτερων δεν είναι σαφής (λέγεται πως κλήθηκαν όσες έχουν τζίρο περί τα 10 εκατ. ευρώ), όπως δεν είναι καθόλου γνωστή και η ατζέντα με την οποία λαμβάνει χώρα η συνάντηση. Παρ’ όλα αυτά, όλοι όσοι έλαβαν την πρόσκληση αναμένεται να είναι παρόντες, καθώς οι υπαρξιακές αγωνίες που βιώνουν οι περισσότερες, ακόμα και μεγάλες οργανώσεις του αγροτικού χώρου είναι δεδομένες, ενώ την ίδια στιγμή, εξίσου επιτακτικές γίνονται και οι ανάγκες στήριξης, μέσα στους κοινωνικούς χώρους, του υφιστάμενου κυβερνητικού σχηματισμού.        

Μετά από 2 χρόνια συστηματικής αδιαφορίας και ενδεχομένως υπονόμευσης, έστω και δια της απουσίας, των παραγωγικών οργανώσεων (Ενώσεις, συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών) του αγροτικού χώρου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αισθάνεται την ανάγκη να πάρει πρωτοβουλίες.

Πρώτον, γιατί εκτιμά ότι το προϋπάρχον σχήμα της ΠΑΣΕΓΕΣ και οι σχέσεις που αυτό διατηρούσε με το παλιό κομματικό σύστημα έχει απαξιωθεί πλήρως και έχει εγκαταλειφθεί οριστικά, ενώ την ίδια ώρα, οι ίδιοι οι συνεταιριστές δεν κατάφεραν να βρουν μόνοι τους τον τρόπο για έναν άλλο δρόμο.

Δεύτερον, γιατί πιστεύει ότι ένα δίκτυο ισχυρών, έστω για τα ελληνικά δεδομένα, συνεταιριστικών οργανώσεων, είναι ακριβώς ότι χρειάζεται, όχι μόνο η πλατεία Βάθη αλλά και η Κουμουνδούρου προκειμένου να αποκτήσει κάποιες αντένες επιρροής στον αγροτικό χώρο και στην ελληνική περιφέρεια, με δεδομένο ότι σήμερα δεν έχει τίποτα.

Το πόσο καλά και πόσο κακά είναι όλα αυτά για την αναπτυξιακή προοπτική του συνεταιριστικού θεσμού και τη βελτίωση των παραγωγικών δομών στην ύπαιθρο θα το δείξει ο χρόνος. Προς το παρόν αυτό που προέχει είναι η οικονομική και πολιτική επιβίωση.

Πολλές ακόμα και από τις θεωρούμενες μεγάλες οργανώσεις δίνουν μάχη με το χρόνο, με τις τράπεζες, με τις εφορίες, με τα ασφαλιστικά ταμεία και με την Κομισιόν (ανακτήσεις – καταλογισμοί), αναζητώντας κάποιο τρόπο να ξεφύγουν από τη θηλιά που καθημερινά στενεύει. Εδώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως το κράτος δεν έχει χάσει τελείως τη δύναμή του και τον παρεμβατικό του ρόλο, επομένως μια ευνοϊκή στάση από τους έχοντες σήμερα την πολιτική ευθύνη μπορεί να τους βοηθήσει να αποφύγουν, έστω και προσωρινά τον σκόπελο. Ήδη μια καθυστέρηση στην ενεργοποίηση των μηχανισμών για τους καταλογισμούς είναι σε εξέλιξη, στις τράπεζες ασκούνται πιέσεις για κάποια ανοχή, οι εφορίες δεν αρχίζουν τη μέρα τους με τους συνεταιρισμούς, ενώ πιθανό θεωρείται να υπάρξει μια σχετική διευκόλυνση και στα θέματα που συνδέονται με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Αντίστοιχα, ο κυβερνών σχηματισμός κάνει τιτάνιο αγώνα να κρατηθεί όρθιος, να ξεφύγει από τις πιέσεις των πιστωτών που μεταφράζονται σε άμεσο πολιτικό κόστος για τον ίδιο, να σταματήσει την δημοσκοπική κατρακύλα και να ελέγξει κάποια «μαγαζιά» που θα διευκολύνουν κατά κάποιο τρόπο στην επικοινωνία του με τις λαϊκές μάζες στον αγροτικό χώρο. Καθίσταται παράλληλα σαφές ότι η ευνοϊκή μεταχείριση μιας ιδιωτικής εταιρείας που θέλησε προς στιγμή να ποδηγετήσει το χώρο δεν φέρνει κανένα πολιτικό αποτέλεσμα, αντίθετα αυξάνει την γκρίνια, πράγμα που σημαίνει ότι το πρώτο «τυράκι» προς τους συνεταιριστές θα είναι η αποκαθήλωση της γνωστής κοινοπραξίας του ΟΣΔΕ. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία