BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Δίωρα μπλόκα ως την Πέμπτη σε Αίγιο, Αργυροπούλι

Σε καθημερινό δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου στο ύψος του Αιγίου, προχωρούν οι αγρότες της Αιγιαλείας από την Τρίτη, βγάζοντας τα τρακτέρ στους δρόμους και ξεκινώντας δυναμικά τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις τους. Ανάλογη απόφαση πήραν και οι αγρότες του Τυρνάβου, που προχωρούν σε αποκλεισμό της εθνικής Λάρισας-Κοζάνης, στον κόμβο του Αργυροπουλίου, από τις 18:00 έως τις 20:00.

Δίωρα μπλόκα ως την Πέμπτη σε Αίγιο, Αργυροπούλι

2
0

Ειδικότερα από την Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη τα μέλη του αγροτικού συλλόγου Αιγίου θα αποκλείουν την εθνική οδό από τις 17:00 έως και τις 19:00, ενώ στην συνέχεια θα ληφθούν νέες αποφάσεις.

Όπως διαμηνύουν οι αγρότες της Αιγιαλείας από την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου βγαίνουν όλοι οι αγρότες της Αχαΐας μαζί με συμβολικούς αποκλεισμούς της νέας εθνικής οδού στην Πατρών – Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας.

Εν τω μεταξύ από το πρωί της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου, τα τρακτέρ έχουν βγει στους δρόμους δίνοντας το έναυσμα για τις δυναμικές κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.

Όπως σημειώνει o εκπρόσωπος της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων Κώστας Τζέλλας: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στα δέκα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα. Δύο μπλόκα στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στην Πρέβεζα, στην Ιόνια οδό, στην επαρχιακή οδό Λάρισας-Κοζάνης, στην Κουλούρα Ημαθίας και στη Νάουσα. Το κάθε μπλόκο αποφασίζει μόνο του τι θα κάνει». 

Ο ίδιος τονίζει ακόμη: «Εμείς θα βγούμε την Πέμπτη και θα δημιουργηθεί το μπλόκο της Νίκαιας. Τα αιτήματά μας είναι τα ίδια με πέρυσι. Έχουν προστεθεί ωστόσο και κάποια νέα. Ζητάμε ακατάσχετο λογαριασμό στα 12.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα αιτήματα αφορούν το φορολογικό, το ασφαλιστικό, το κόστος παραγωγής, τα κόκκινα δάνεια, τα ίδια με πέρυσι ουσιαστικά».

Την ίδια ώρα σε συνεχείς συζητήσεις βρίσκονται οι αγρότες και άλλων περιοχών της Ελλάδας οι οποίοι συντονίζουν μέχρι στιγμής τις κινητοποιήσεις τους. Όταν δημιουργηθούν όλα τα μπλόκα θα αποφασιστεί αν πρόκειται να ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ή αν θα κάνουν κάποια δυναμική κινητοποίηση στην Αθήνα ανάλογη της περσινής. 

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, έχει στηθεί το πρώτο μπλόκο στη Θεσσαλία, στον κόμβο του Αργυροπουλίου, από αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, ενώ την Πέμπτη αναμένεται η έξοδος των τρακτέρ από Καρδίτσα, Τρίκαλα, Φάρσαλα και Λάρισα στον κόμβο της Νίκαιας, υπό την αιγίδα των Ενωτικών Ομοσπονδιών των αγροτικών Συλλόγων, Καρδίτσας, Τρικάλων "η Άνοιξη" και Λάρισας. Μέχρι τότε τα τρακτέρ θα συγκεντρωθούν στις πλατείες των χωριών στο πλαίσιο της καταμέτρησης των δυνάμεων.

Όσον αφορά τους αγρότες της Λάρισας, έχει προγραμματιστεί για σήμερα συγκέντρωση στη Φαλάνη προκειμένου να στηθεί μπλόκο στον Πλατύκαμπο. Αν η συγκέντρωση είναι μεγάλη τότε ίσως το μπλόκο να στηθεί όπως και πέρυσι στην περιοχή των Τεμπών. 

Παράλληλα μία δύναμη αγροτών των Φαρσάλων προγραμματίζουν συγκέντρωση την Τετάρτη με τα τρακτέρ στο γήπεδο της πόλης και από εκεί πιθανόν να κινηθούν προς το Δρούγο για να αποκλείσουν την Ε.Ο. Λαμίας- Καρδίτσας.

Την ίδια ώρα τρακτέρ έχουν παραταχθεί στις πλατείες των χωριών από τους αγρότες που θα ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις τους τις επόμενες ημέρες. Όπως αναφέρει στο o Βαγγέλης Μπούτας: «Την Τετάρτη αναμένεται να στηθεί μπλόκο στον Προμαχώνα και στις Σέρρες ενώ την Πέμπτη δημιουργείται νέο μπλόκο στη Θεσσαλία. Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα μπλόκα αλλιώς όλοι σήμερα θα ήμασταν έξω. Μέχρι τέλος της εβδομάδας πιστεύω πως θα έχει ολοκληρωθεί το στήσιμο των μπλόκων».  

Τέλος, στάση αναμονής αποφάσισαν να τηρήσουν οι περισσότεροι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και χωρίς ακόμη να προγραμματίζουν κάποιου είδους κινητοποίηση, ζητούν να «καθαρίσει ο κλάδος από αυτούς που υποτίθεται ότι τους εκπροσωπούν και βάζουν πρώτα και πάνω από όλα τις επιδιώξεις τους, είτε προσωπικές, είτε κομματικές». 

Υπογραμμίζοντας ότι παρατηρούν με ιδιαίτερη προσοχή τις δηλώσεις και τις κινήσεις των συναδέλφων τους που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, διαμαρτυρόμενοι «δικαίως για τα επώδυνα μέτρα», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους ότι «μπορεί αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς να μπήκαν πρώτοι από όλους στο στόχαστρο των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται, αλλά κινητοποιήσεις και αγώνες πρέπει να δώσει όλη η κοινωνία μαζί».

Χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων χαιρετίζει τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, απ’ όλη τη χώρα, που πήραν μέρος στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 23 Γενάρη, «στα πλαίσια της απόφασης που πήραμε στην μαζική πανελλαδική σύσκεψη, στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, στη Λάρισα».

Συγκεκριμένα τονίζονται τα εξής: «Η μάχη που αρχίσαμε με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί με νέα, πιο ισχυρά, μπλόκα που θα στηθούν και με ενίσχυση αυτών που υπάρχουν.

Στο στόχαστρο του αγώνα μας βρίσκεται η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που, με τα μέτρα των μνημονίων και της νέας ΚΑΠ, επιχειρεί να συγκεντρώσει, ακόμα πιο γρήγορα, τη γη και την παραγωγή στα χέρια μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών, πετώντας στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης κι άλλες πολλές χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Αυτή η πολιτική, με τους βαρείς φόρους και τα φαρμακερά ασφάλιστρα στον ΟΓΑ, με την μεγάλη ακρίβεια στα αγροτοκτηνοτροφικά μέσα και εφόδια, με τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα χαράτσια, ληστεύει το λιγοστό εισόδημά μας που εξασφαλίζουμε με πολύ κόπο και μεγάλες θυσίες . Κι είναι λιγοστό το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, επειδή οι τιμές παραγωγού που διαμορφώνει η «ελεύθερη» αγορά στο σύνολο, σχεδόν, των προϊόντων είναι πολύ χαμηλές, το κόστος παραγωγής πολύ υψηλό, οι επιδοτήσεις – ενισχύσεις περικόπτονται δραστικά, ενώ  οι ζημιές από την κακοκαιρία στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και στο κεφάλαιο δεν αποζημιώνονται στο σύνολό τους από τον ΕΛΓΑ, τον οποίο χρυσοπληρώνουμε.

 Αντίθετα, αυτή η πολιτική, όχι μόνο δεν αγγίζει, αλλά ωφελεί πολύ τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας. Τους εμποροβιομηχάνους και τα μονοπώλια που αγοράζουν κοψοχρονιά τα προϊόντα μας και τα πουλούν πανάκριβα, κερδοσκοπώντας σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών. Τις τράπεζες που μας «στραγγαλίζουν» με τα επιτόκια και τα πανωτόκια. Τους μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα που αδημονούν να φύγουν από τη μέση οι μικρομεσαίοι αγρότες, για να ορμήσουν, σαν τις ύαινες, στη γη και στο βιός τους.

 Οι φτωχοί αγρότες στα χωριά έχουμε τα ίδια προβλήματα, ζούμε τα ίδια βάσανα με τους φτωχούς των αστικών κέντρων. Τους άνεργους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Τους εργατοϋπάλληλους με τα φτηνά μεροκάματα και τους χαμηλούς μισθούς που, μάλιστα, πολλές φορές, δεν πληρώνονται από τους εργοδότες. Τους μικρούς μαγαζάτορες, επαγγελματίες, βιοτέχνες κι εμπόρους που είναι καταχρεωμένοι στην εφορία, στην τράπεζα, στα ασφαλιστικά  ταμεία και ζουν με την αγωνία του λουκέτου και των πλειστηριασμών. Κι εμείς, όπως όλοι αυτοί, δεχόμαστε άγρια επίθεση από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μαζί τους και ενωνόμαστε στον κοινό αγώνα ενάντια στον κοινό αντίπαλο.

Στα μπλόκα  βγαίνουμε διεκδικώντας την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας. Αυτά τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα, η κυβέρνηση, όχι μόνο αρνείται να τα ικανοποιήσει, αλλά λέει αισχρά ψέματα πως, τάχα, δεν έχουμε  προβλήματα και αιτήματα, επιχειρεί να συκοφαντήσει τον αγώνα μας και να υποκινήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» σε βάρος μας.

 Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα στα χωριά και στις πόλεις να γυρίσουν την πλάτη στην κυβερνητική συκοφαντική προπαγάνδα και να στηρίξουν, με όλους τους τρόπους και κάθε μέσο, τον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η λαϊκή αλληλεγγύη και συμπαράσταση, η συμμαχία των μικρομεσαίων αγροτών με τους εργαζόμενους, τους αυτοπασχολούμενους, τη νεολαία, μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα, ακόμα πιο αποφασιστικά.

Η μάχη συνεχίζεται. Ολοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί.»

Ολιγόλεπτη κινητοποίηση στην Μεσσήνη

Το γύρο της πλατείας της Μεσσήνης και ολιγόλεπτη κατάληψη του δρόμου έκαναν την Δευτέρα αγρότες της περιοχής, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, ενώ και στο Χανδρινού τρακτέρ και αγροτικά μηχανηματα βγήκαν στον κεντρικό δρόμο του χωριού. 

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις πρόκειται μάλιστα να κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες με μπλοκο σε κάποιο σημείο του οδικού δικτύου του νομού.

Πάντως οι αγρότες την Δευτέρα άφησαν για λίγη ώρα τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης και αντιπροσωπεία τους επισκέφθηκε τη δασική υπηρεσία της Μεσσήνης, προκειμένου να παραδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη «μεθόδευση δήμευσης των κτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, μέσω της κατάρτισης του Δασολογίου.

Βγήκαν τρακτέρ στο Γερακάρι

Στο Γερακάρι της Λάρισας παρατάχθηκαν το μεσημέρι αγροτικά μηχανήματα από αγρότες της περιοχής της Αγιάς, ενώ αναμένουν ενίσχυση και από άλλους συναδέλφους τους που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Τα τρακτέρ στήθηκαν στην άκρη του δρόμου, όπου και παραμένουν, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους, οι συγκεκριμένοι αγρότες δεν πρόκειται να μεταβούν στο κόμβο της Νίκαιας την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, αλλά θα παραμείνουν στο σημείο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα προχωρούν σε αποκλεισμό του δρόμου.

Αγροτικός Σύλλογος Θηβών: Είμαστε σε κινητοποιήσεις, αλλά όχι με πολυήμερο αποκλεισμό

«Φέτος ο αγώνας μας θα έχει άλλη μορφή», δήλωσε στο STAR Λαμίας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Θηβών, Ηλίας Χατζηδούρος, αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν τα μέλη του.

«Είμαστε σε κινητοποιήσεις. Η μορφή θα είναι τελείως διαφορετική από αυτή που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Το τρακτέρ είναι κάτι που πάντα θα υπάρχει και φαίνεται σα δύναμη, γιατί ξεχωρίζει τον αγρότη από τα άλλα επαγγέλματα, αλλά δε θα είναι πολυήμερος αποκλεισμός και εγκαταλελειμένα στο δρόμο. Θα έχουμε τελείως διαφορετικό παλμό και τόνο και εκπλήξεις», κατέληξε.

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Προθέρμανση με μπλόκο στη Μελούνα τρακτέρ σε πλατείες

Με μπλόκα προειδοποιητικού χαρακτήρα (Μελούνα) και ολιγόωρους αποκλεισμούς δρόμων (Αίγιο, Κρήτη, Λούρο, Ηλεία), συνάμα με έξοδο τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων στις πλατείες των χωριών σε Καρδίτσα και Τρίκαλα ξεδιπλώνουν το σχεδιασμό τους για κάθοδο στη Νίκαια οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Βαγγέλη Μπούτα.

Πιο συγκεκριμένα, τo παρθενικό μπλόκο πανελλαδικά με τα τρακτέρ τους έστησαν οι αγρότες του Τυρνάβου, του Αργυροπουλίου και του Δαμασίου σέρνοντας τον χορό των κινητοποιήσεων, όπως είχαν προαναγγέλλει, με την Θεσσαλία να μοιάζει με καζάνι που βράζει κάτω από το βάρος των διαβουλεύσεων και των πολιτικών εξελίξεων.

Οι αγρότες οι οποίοι αντιδρούν στα μέτρα του τρίτου μνημονίου που τα χαρακτηρίζουν ληστρικά και εξοντωτικά για τον κλάδο τους και απαιτούν μεταξύ άλλων να αποσυρθεί το μέτρο φορολόγησης για το κρασί, συγκεντρώθηκαν αρχικά στην περιοχή της Τούμπας στον Τύρναβο και στις πλατείες του Αργυροπουλίου και Δαμασίου και εν συνεχεία σχηματίζοντας κομβόι κατευθύνθηκαν στην εθνική οδό Λάρισας- Κοζάνης στην Μελούνα στο ύψος του Αργυροπουλίου.

Εκεί παρέταξαν δεξιά και αριστερά στο οδόστρωμα τα τρακτέρ τους, χωρίς να κλείσουν την οδό και να διακόψουν την κυκλοφορία των διερχόμενων οχημάτων και αναμένουν εξελίξεις και αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων που θα παρθούν αρχής γενομένης της σύσκεψης της Δευτέρας στα Βρυσιά Φαρσάλων στις 7 το απόγευμα.

Παράλληλα καλούν σε μαζική συμμετοχή τους αγρότες της επαρχίας, ώστε μαζί με τους συναδέλφους τους από τους υπόλοιπους Νομούς Λάρισας, Καρδίτσας και Τρίκαλων, να στήσουν την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 ένα πανίσχυρο μπλόκο στην Νίκαια, καθώς την καίρια αυτή στιγμή, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν περισσεύει κανείς.

Στηρίζοντας έμπρακτα την πρώτη κινητοποίηση των αγροτών στην Μελούνα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας με εκπρόσωπό της τον Ρίζο Μαρούδα έδωσε δυναμικό παρόν.


Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Τα τρακτέρ στη Μελούνα παρέταξαν οι αγρότες

Σε δίωρο μπλόκο το μεσημέρι της Δευτέρας προχώρησαν οι Αιγιώτες, στη νέα εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου.Λίγα λεπτά μετά τις 15:30 αγρότες απέκλεισαν ένα κομμάτι της Ιόνιας Οδού, στη θέση Άγιος Δημήτριος.

Πιο αναλυτικά, στις στροφές του Αργυροπουλίου, στην Ε.Ο. Λάρισας-Κοζάνης οι αγρότες του Τυρνάβου που πρόσκεινται στην ΠΑΣΥ δημιούργησαν το πρώτο επαρχιακό μπλόκο, παρατάσσοντας τα τρακτέρ.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν αγρότες από την περιοχή της Ελασσόνας, ενώ πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση στο περσινό μπλόκο των Τεμπών, που συνεδριάζει την Τρίτη στην Φαλάνη.

Μέχρι ώρας πάντως όσοι βγήκαν στο δρόμο με τα τρακτέρ συντάσσονται με τον Βαγγέλη Μπούτα.

Ας δούμε όμως πώς διαμορφώνονται οι πόλοι των φετινών κινητοποιήσεων ανά περιοχή:

-Πρώτα ενημέρωση στα χωριά, την Πέμπτη Νίκαια πάει ο Μπούτας

Κλίμα για κινητοποιήσεις με τελικό προορισμό τον κόμβο Νίκαιας την ερχόμενη Πέμπτη φτιάχνουν στο κάμπο αρχής γενομένης από την Δευτέρα οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι που ανήκουν στις δυνάμεις του Βαγγέλη Μπούτα.

Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει ενημερώσεις ανά χωριό και έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες, όπως άλλωστε αποφασίστηκε το Σάββατο, έπειτα από συνεργασία των Ομοσπονδιών Καρδίτσας και Λάρισας.

 «Υπάρχουν οι αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων. Από Δευτέρα θα υπάρξουν και τρακτέρ στους δρόμους»: με αυτά τα λόγια ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, αναφέρθηκε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ Πρακτορείο FM 104, στις κινητοποιήσεις των αγροτών, που προγραμματίζονται από σήμερα Δευτέρα 23.

Διευκρίνισε επίσης ότι ο προγραμματισμός «αναπροσαρμόζεται ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες σε διάφορες περιοχές».

Πέρα από το στήσιμο μπλόκων, αγρότες θα προβούν και σε διαμαρτυρίες «σε υποκαταστήματα ΕΛΓΑ, ΟΓΑ» όπως και σε τράπεζες, σύμφωνα με τον κ. Μπούτα, ενώ τρακτέρ θα μετακινηθούν σε πλατείες χωριών.

Στην ατζέντα των κινητοποιήσεων περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον κ.Μπούτα, «το φορολογικό, το ασφαλιστικό, ο ΕΛΓΑ (…) η Κοινή Αγροτική Πολιτική» αλλά και αιτήματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια, το κόστος παραγωγής, το κόστος του πετρελαίου και την επιστροφή του φόρου των καυσίμων όπως και το κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος «που αυξήθηκε κατά 50% (…) και τον ΦΠΑ που πήγε στο 24%» σημείωσε ο κ.Μπούτας.

Σημαντικό αίτημα τόνισε πως είναι και η θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού, καθώς και αφορολογήτου στο ύψος των «12.000 ευρώ ανά άτομο με 2.000 ανά παιδί, δηλαδή σε μια οικογένεια με δύο παιδιά να είναι 30.000 ευρώ».

Οι κινητοποιήσεις αφορούν, τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μπούτα και τον κλάδο της κτηνοτροφίας τόσο για «τα προβλήματα που υπάρχουν από παλαιότερα, όσο και για πρόσφατα με την κακοκαιρία», ενώ συμπεριλαμβάνονται και αιτήματα που άπτονται της παραγωγής κρασιού και της φορολόγησης του: «όταν ένα κιλό σταφύλι κάνει 30 λεπτά και ένα κιλό κρασί έχει φόρο 30 ακόμη λεπτά, είναι δώρον άδωρον να καλλιεργήσεις» καταλήγει ο κ. Μπούτας και απευθύνει κάλεσμα και στους πολίτες και ειδικότερα «τα λαϊκά στρώματα» να «είναι συμπαραστάτες» στον αγώνα των αγροτών.

Σύσκεψη αγροτών στον Παλαμά

Στις 18.30 στο κέντρο πολλαπλών χρήσεων του Παλαμά Καρδίτσας συσκέπτονται οι αγρότες που συντάσσονται με τον Βαγγέλη Μπόυτα.

Βγάζουμε τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και ετοιμαζόμαστε για το μπλόκο της Νίκαιας την Πέμπτη 26 Γενάρη!
ή στον καναπέ και στο καφενείο περιμένοντας το ξεκλήρισμα, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι αγρότες.

Στο μπλόκο της Νίκαιας την Πέμπτη και οι Τρικαλινοί

Στις 26 Ιανουαρίου οι αγρότες των Τρικάλων ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους συναδέλφους τους από τη Λάρισα και την Καρδίτσα στο μπλόκο της Νίκαιας.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων «ΑΝΟΙΞΗ» ενημέρωσαν την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου για την απόφασή τους να συμμετάσχουν στο μπλόκο της Νίκαιας, με κάθοδο των τρακτέρ την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου

Με βασικά προβλήματα των αγροτών το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το κόστος παραγωγής τα μέλη των αγροτικών συλλόγων και της Τρικαλινής Ομοσπονδίας αναφέρθηκαν και στα ιδιαίτερα προβλήματα των αγροτών στα Τρίκαλα. Συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι δεν αποζημιώθηκαν ακόμη οι αγρότες για τις ζημιές από τις πλημμύρες του περασμένου Οκτωβρίου και μίλησαν για την πρόσφατη κακοκαιρία που ολοκλήρωσε την καταστροφή.

Στο μεταξύ, κάλεσαν όλους τους αγρότες των Τρικάλων να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις και να στηρίξουν το μπλόκο της Νίκαιας. Για αυτό το σκοπό το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν σχετικές συσκέψεις.

Με δύο προσυγκεντρώσεις θα μεταβούν την Πέμπτη στο μπλόκο της Νίκαιας. Η πρώτη προσυγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη στις 11 το πρωί στην πλατεία Μεγαλοχωρίου και η δεύτερη στις 11:30 το πρωί στη Φαρκαδόνα.

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία καλεί τους αγρότες να βγάλουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών των Τρικάλων.

Δυτική Ελλάδα
Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις βρίσκονται αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Στην Αχαΐα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης, «πραγματοποιούμε συναντήσεις με συναδέλφους σε διάφορες περιοχές και τους ενημερώνουμε για τα βασικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις, όπως είναι για παράδειγμα το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το κόστος παραγωγής κ.ά.»

Σχετικά με το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, ο Γιώργος Βεσκούκης είπε ότι «αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και μέσα στις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να ξεκινήσουμε».

Στην Ηλεία, η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων έχει απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση το πρωί της Δευτέρας στις 10:00 στη θέση Λατίφι Αμαλιάδας, που βρίσκεται στη διασταύρωση με την εθνική οδό Πατρών - Πύργου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, η Παναιτωλοακαρνανική συντονιστική επιτροπή αγώνα αγροτών «Μπλόκο Κεφαλόβρυσου» έχει αποφασίσει για το πρωί της Δευτέρας στις 11:00 παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο και σε υποκατάστημα τράπεζας στη Βόνιτσας.

Ακόμη, έχει αποφασισθεί η παράταξη γεωργικών μηχανημάτων σε κεντρικά σημεία σε όλες τις αγροτικές περιοχές. Η αρχή αναμένεται να γίνει στις τοπικές κοινότητες Κατοχή και το Ευηνοχώρι, που βρίσκονται κοντά στο Μεσολόγγι

Εν τω μεταξύ στην είσοδο του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο, στο τέλος της οδού Καλλέργη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας διαμαρτυρία αγροτών στο πλαίσιο των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί αυτή την περίοδο.

Στην ολιγομελή συγκέντρωση παραβρέθηκαν μέλη του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και Σωματείων που υποστηρίζουν το ΠΑΜΕ.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό έκανε η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, ενώ μίλησε ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.

Στην σύντομη ομιλία του ο κ. Κοτοπούλης αναφέρθηκε στα τρέχοντα θέματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες , όπως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η βαριά φορολογία, η αύξηση των τιμών των εφοδίων, χαμηλές τιμές των προϊόντων και ειδικότερα των κτηνοτροφικών κλπ.

Μέσα στις επόμενες μέρες  πρόκειται να γίνει σύσκεψη αγροτών στην έδρα της Π.Ε. Αιτωλ/νίας στο Μεσολόγγι, για να παρθούν αποφάσεις για παραπέρα κλιμάκωση.

Μαγνησία
Σε διαδικασία προετοιμασίας, αλλά και λήψης οριστικών αποφάσεων για έναν νέο γύρο κινητοποιήσεων βρίσκονται οι αγρότες της περιοχής του Βελεστίνου και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ρήγα Φερραίου στην Μαγνησία

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές πρόθεσή τους είναι να «βγάλουν» τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Αερινού προς το τέλος της εβδομάδας στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που ετοιμάζει ο αγροτικός κόσμος και μέχρι τοτε θα είναι παρατεταγμένα στις πλατείες των χωριών, ως προειδοποίηση για περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Νίκος Αγγελής, από την περιοχή του Αερινού υπολογίζει έξοδο μέχρι 40 τρακτέρ στον οδικό κόμβο σε πρώτη φάση, χωρίς να έχει ακόμη αποφασισθεί η ημέρα της κινητοποίησης, που θα συνδυαστεί με την κάθοδο των τρακτέρ στη Νίκαια υπό τον Βαγγέλη Μπούτα.

Από την άλλη, οι αγρότες από την περιοχή του Αλμυρού, που παραδοσιακά δημιουργούν το μεγάλο και ισχυρό μπλόκο των Μικροθηβών, βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και προβληματισμού, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Χρήστο Πάντσιο, αφού δεν υπάρχει έντονη διάθεση για κινητοποίηση και δημιουργία μπλόκου στον κόμβο των Μικροθηβών.

Όπως ανέφερε, «θα εκτιμηθεί η κατάσταση και θα πράξουμε αναλόγως στο πλευρό των συναδέλφων μας». Ανάλογη στάση και διάθεση εκφράζουν και οι αγρότες από τις περιοχές του Πηλίου, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου Γιώργο Διανελλάκη να τονίζει ότι δεν διαφαίνεται κάποια διάθεση για κινητοποίηση και ότι θα εκτιμηθεί η κατάσταση στο επόμενο διάστημα

Κρήτη

Από το μεσημέρι της Δευτέρας ξεκίνησε η κινητοποίηση που διοργανώνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών συλλόγων Νομού Χανίων και ο Κτηνοτροφικός σύλλογος Χανίων με το στήσιμο μπλόκου στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνης στο ύψος της διασταύρωσης με τα Μεγάλα Χωράφια.

Όπως και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις οι αγρότες αναμένεται να προχωρούν σε ολιγόλεπτους συμβολικούς αποκλεισμούς της οδικής κυκλοφορίας, δύο φορές την ημέρα.

Αρχικά οι αγρότες είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.

Ο πρόεδρος των Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων, Μανούσος Σταυριανουδάκης, σε λόγο που εκφώνησε στην αγορά μεταξύ άλλων ανέφερε.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το δρόμο του αγώνα. Ότι κατακτήσαμε εμείς τα προηγούμενα χρόνια τα κερδίσαμε με την αξία μας και τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Τα μπλόκα της αγροτιάς είναι η δύναμη μας, έτσι θα αυξήσουμε την αγωνιστική μας πίεση προς την κυβέρνηση και την αναγκάζουμε να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας και όλοι μαζί μπορούμε να τα πραγματοποιήσουμε».

-Ξεχωριστό μέτωπο χτίζει η Κεντρική Μακεδονία
Ζυμώσεις γίνονται σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, αφού σε συνάντηση που έγινε το Σάββατο οι περισσότεροι από 50 συμμετέχοντες από διάφορες περιοχές συγκρότησαν και επίσημα πλέον 18 μελή συντονιστική επιτροπή, η οποία και έχει την ευθύνη ενόψει κινητοποιήσεων

Η Συντονιστική Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε να ενημερώσει τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα στο πεδίο δράσης της για τη μορφή και τον τρόπο διαμαρτυρίας που εξετάζεται να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Μάλιστα, όπως μας ανέφεραν, στόχος της Συντονιστικής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας είναι να κάνει «άνοιγμα» και στις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί για την εκπροσώπηση του κλάδου, με σκοπό να βρουν κοινά σημεία επαφής και να ενώσουν ακόμη περισσότερο τις δράσεις τους.

Στη συνάντηση του Σαββάτου στον Τρίλοφο, συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών από, μεταξύ άλλων: Μάλγαρα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία, Πέλλα, Χαλκιδική, Χαλκηδόνα και Κιλκίς.

Στα αιτήματά της, η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, προτάσσει τα ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής. Την Δευτέρα στις 11 το πρωί, συνεδριάζει το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια, τοποθεσία που βρίσκεται στη διασταύρωση πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Στις Σέρρες, αγρότες πρόκειται να κατεβάσουν τα τρακτέρ τους στις κεντρικές πλατείες των χωριών και προς το τέλος του τρέχοντος μηνός, αναμένεται να κάνουν την άφιξή τους στον Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.

Επίσης, για τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια.

Τη συγκεκριμένη κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Βέροιας, που κήρυξε 24ωρη απεργία για την ημέρα αυτή.

Εξάλλου, στη Δυτική Μακεδονία, εκπρόσωποι των μπλόκων που είχαν στηθεί πέρυσι θα έχουν συνάντηση την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου προκειμένου να καθορίσουν τις κινήσεις τους σε επίπεδο κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, έντονα δυσαρεστημένοι από τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων και φορέων που συμμετείχαν στις συσκέψεις στα Αμπελάκια Λάρισας και Σκύδρας Πέλλας.

Σχετικά δε με τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το αγροτικό ζήτημα, αναφέρουν ότι «μόνο για το αγροτικό ζήτημα δεν μίλησαν στη Βουλή», αλλά ακόμη και από αυτά τα λίγα που ειπώθηκαν, φάνηκε «ξεκάθαρα ότι κανείς τους δεν έχει ένα σαφές σχέδιο για την επιβίωση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, αν και όλοι συμφωνούν ότι αποτελεί το κλειδί για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση»

-Στήνουν μπλόκο στην Κουλούρα οι περσινοί της Πρωτοβουλίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Δημαρχείου, στο κέντρο της Βέροιας, πραγματοποιούν από τις 10.30 από τον κόμβο της Κουλούρας και κατευθύνονται με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα προς την πόλη.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα διαρκέσει έως και τις 14.00, οπότε και μεγάλη μερίδα των συμμετεχόντων -αγρότες και κτηνοτρόφοι- θα επιστρέψουν στον κόμβο της Κουλούρας στην Ημαθία, ξεκινώντας το στήσιμο του μπλόκου τους.

«Η Βέροια σήμερα κατεβάζει ρολά και όλοι μαζί οι φορείς και άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα διαμαρτυρόμαστε απέναντι στα μέτρα και την πολιτική της κυβέρνησης» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου.

Το μπλόκο της Κουλούρας πέρσι είχε συνταχθεί με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας.


Σε εγρήγορση οι Ζακυνθινοί

Από την περιοχή της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου, άρχισαν τις κινητοποιήσεις τους, οι αγρότες του νησιού, οι οποίοι με ζεστές τις μηχανές των οχημάτων τους, περιμένουν τις αποφάσεις του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου των αγροτών ώστε να κλιμακώσουν τις δράσεις τους.

Λίγο μετά τις δέκα το πρωί της Δευτέρας τα πρώτα τρακτέρ έκαναν την εμφάνισή τους στο κόμβο της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου.

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μίλησε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Ζακύνθου, Τιμόθεος Φαραός, ο οποίος επεσήμανε ότι «μετά από τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, αποφασίσαμε μια πρώτη συγκέντρωση ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να κλιμακωθεί και με μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου».

«Για τους αγρότες, τους φτωχούς ανθρώπους το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί ακόμα πιο πολύ αυτή η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται, από την κυβέρνηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο κ. Φαραός, ο οποίος τέλος δήλωσε ότι «σήμερα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, ο κόσμος πρέπει να παλέψει για τα δικαιώματά του, να παλέψει για την ασφάλιση και για να έχει καλή τιμή πώλησης το αγροτικό προϊόν για να μπορέσει να επιβιώσει».

Ήπειρος

Από το ιστορικό γεφύρι της 'Αρτας, ξεκίνησαν στις 11 το πρωί τις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι με 50 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στο γεφύρι, στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και αυτή την ώρα στήνουν μπλόκο στην Ιόνια οδό στην έξοδο για την πόλη της 'Αρτας.

Λίγο νωρίτερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Κομπότι, με τρακτέρ έκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα την Ιόνια οδό στην έξοδο για την κωμόπολη και στην συνέχεια συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας.

Ο Σπύρος Κλινάκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως το μπλόκο που στήθηκε στο Λούρο θα παραμείνει και ότι βρίσκεται σε συντονισμό με το Πανελλαδικό των 68 μπλόκων που συστάθηκε πέρυσι. Ο κ. Κλινάκης υπογράμμισε πως οι αγρότες ζητούν «να παραμείνουν στην δουλειά και τα χωράφια τους με αξιοπρέπεια».

Κάλεσμα Γκόντια στους παραγωγούς της Δράμας

Ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους απευθύνει ο Αδέσμευτος Αγροτικός Σύλλογος Νομού Δράμας, προκειμένου να συμμετάσχουν σε σύσκεψη την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου και ώρα 6 το απόγευμα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημαρχείο Δράμας.

«Δικαιολογίες δεν Υπάρχουν! Η παρουσία όλων μας είναι επιβεβλημένη!», σημειώνει στο λογαριασμό του στο facebook o Χρήστος Γκόντιας, εκ μέρους των παλιών νεολαίων, που το Σάββατο οργάνωσαν σύσκεψη στην παραλία Κατερίνης.

Η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΓΕΔΥ, στηρίζουν τους αγώνες των αγροτών

Την στήριξή της στους αγώνες των αγροτών εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), με ανακοίνωσή της.

ΑΔΕΔΥ και ΠΟΓΕΔΥ καταδικάζουν μεταξύ άλλων την «αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στο 24%, την κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου, μαζί με την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, το σχεδιαζόμενο πρόσθετο τέλος («περιβαλλοντικό») στο νερό άρδευσης και την αύξηση της φορολόγησης στο κρασί και το τσίπουρο, που εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ έχει ως εξής:

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και η ΠΟΓΕΔΥ, εκφράζουν την αμέριστη αλληλεγγύη της στους φτωχομεσαίους αγρότες, που ξαναβγήκαν σήμερα στους δρόμους και τα μπλόκα του αγώνα για να αντισταθούν στην αντιαγροτική πολιτική της Κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης – μνημονίων – κεφαλαίου.

Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. έχει εξαπολύσει έναν πραγματικό «κοινωνικό πόλεμο» σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς, όλων των εργαζομένων του χωριού και της πόλης.

Φέτος, εφαρμόζονται τα φορομπηχτικά μέτρα που ψήφισε πέρυσι η Κυβέρνηση, στα πλαίσια του 3ου μνημονίου, με εξοντωτικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αγρότες, ενώ το νέο ασφαλιστικό τερατούργημα Κατρούγκαλου, στην πλήρη ανάπτυξή του, λειτουργεί ως ένα ακόμη βάρβαρο φορολογικό σύστημα αφαίρεσης πολύτιμων πόρων από την αγροτική οικογένεια.

Η οικονομική κατάσταση και η παραγωγική δυνατότητα των αγροτών βάλλεται με πολλούς τρόπους: τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ (που καταργείται και συγχωνεύεται στον ΕΦΚΑ, με περικοπή συντάξεων κατά 60%) μέχρι το 2022, διπλασιασμός σχεδόν του συντελεστή φορολόγησης (από 13% το 2016, ανεβαίνει στο 22% το 2017 κι έπεται συνέχεια τα επόμενα χρόνια), φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων, ενώ με τεκμήρια διαβίωσης φορολογούνται όλοι οι αγρότες, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι εισόδημα και πόσο.

Η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στο 24% και η κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου, μαζί με την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, το σχεδιαζόμενο πρόσθετο τέλος («περιβαλλοντικό») στο νερό άρδευσης και η αύξηση της φορολόγησης στο κρασί και το τσίπουρο εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής.

Με το «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων», που ψηφίστηκε πέρυσι τον Μάιο (άρθρο 65 του πολυνομοσχεδίου του 3ου Μνημονίου), ο διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» αποκλείει από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις περίπου 450.000 μικρούς αγρότες, ενώ με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ (2015-2020) επιβάλλονται μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, που, μέχρι το τέλος του 2019, θα φτάσουν στο 60% – ήδη περικόπηκαν κατά 30% και πλέον. Έρχονται, επίσης, νέοι περιορισμοί στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Οι τράπεζες, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τα αρπακτικά του αγροτικού εισοδήματος, αφού με τα ληστρικά επιτόκια και τα πανωτόκια διογκώνουν τα χρέη των αγροτών, με κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια και τα χωράφια τους, ενώ με την «πιστωτική» κάρτα, κρατάνε σε ομηρία τους αγρότες σε ότι αφορά τις υπάρχουσες και μελλοντικές ενισχύσεις.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά αλλαγή στο ασφαλιστικό, φορολογικό κλπ, λόγω μνημονίου, αλλά έχει… καλές προθέσεις. Όμως οι καλές προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. δεν  μπορούν να γίνουν ξανά φέτος πιστευτές.

Ισχυρό όπλο όλης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας αποτελεί η συμμαχία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με το αγωνιστικό κίνημα των εργαζομένων και των άλλων κοινωνικών ομάδων που υποφέρουν από μνημόνια και λιτότητα, την ώρα που καρτέλ, τραπεζίτες και αγροβιομήχανοι θησαυρίζουν από την εργασία και την εκμετάλλευση μικρομεσαίων αγροτών και εργαζομένων.

Η ΠΟΓΕΔΥ καλεί τα Πρωτοβάθμια Σωματεία της να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις συμπαράστασης στη φτωχομεσαία αγροτιά, που πραγματοποιούνται στα μπλόκα του αγώνα, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής – αντιλαϊκής  πολιτικής της Κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ.

Επίσης η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τις Ομοσπονδίες, τα Νομαρχιακά της Τμήματα και τα σωματεία να πάρουν πρωτοβουλίες έμπρακτης αλληλεγγύης στο δίκαιο αγώνα των αγροτών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία