BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Αδικημένοι οι νέοι κτηνοτρόφοι από το μέτρο της Βιολογικής, λέει το ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας

Εκτός του Μέτρου 11 για τη Βιολογική Κτηνοτροφία, και ειδικότερα της Δράσης 11.1.2, μένει μεγάλο μέρος νέων κτηνοτρόφων λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κατά την απόκτηση της άδειας κτηνοτροφικής εγκατάστασης ή την προέγκριση αυτής, εξ αιτίας νομοθετικών προβλημάτων.

Αδικημένοι οι νέοι κτηνοτρόφοι από το μέτρο της Βιολογικής, λέει το ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας

2
0

Οι νέοι κτηνοτρόφοι είναι και οι πιο αδικημένοι διότι δεν διαθέτουν ιστορικά δικαιώματα και επιλέξιμες για ενισχύσεις εκτάσεις, ενώ παράγουν πραγματικά δεν τυγχάνουν των ίδιων ενισχύσεων με κτηνοτρόφους που διαθέτουν ιστορικά δικαιώματα.

Προβλήματα, ωστόσο, αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι κτηνοτρόφοι καθώς οι διαφορές στην πυκνότητα βόσκησης μεταξύ των χωρικών ενοτήτων που έχει διαιρεθεί η χώρα, αυξάνουν την υπάρχουσα αδικία μεταξύ κτηνοτρόφων, που ενώ διαθέτουν τις ίδιες ζωικές μονάδες, τυγχάνουν δικαιούχοι ενισχύσεων με αποκλίσεις ανάλογες της διαφοράς που έχουν στην πυκνότητα βόσκησης.

Έτσι, τη χρήση ενιαίας πυκνότητας βόσκησης για όλη την επικράτεια, την αποδέσμευση επιλέξιμων βοσκοτόπων από τις σταβλισμένες εκτροφές και τη χρήση της παράτασης για την έκδοση άδειας κτηνοτροφικής εγκατάστασης όπως αυτή προβλέπεται ζητά με επιστολή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου, το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.


Αναλυτικά η επιστολή του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας:

«Προβλήματα που ανακύπτουν από την πρόσκληση του Μέτρου 11 όσον αφορά την Βιολογική Κτηνοτροφία»

Κ. Υπουργέ,

η δημοσίευση της πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης για την συμμετοχή στο Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, έφερε ξανά στο προσκήνιο την αδικία που προκαλεί στους κτηνοτρόφους και ιδιαίτερα στους νέους κτηνοτρόφους συγκεκριμένων περιοχών (χωρικών ενοτήτων), η κατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων με τους οποίους υπολογίστηκε η βασική ενίσχυση της ΚΑΠ 2014 – 2020. Για το μέτρο της βιολογικής κτηνοτροφίας, το πρόβλημα που δημιουργείται από τις διαφορές στην πυκνότητα βόσκησης μεταξύ των χωρικών ενοτήτων που έχει διαιρεθεί η χώρα, αυξάνει την υπάρχουσα αδικία μεταξύ κτηνοτρόφων, που ενώ διαθέτουν τις ίδιες ζωικές μονάδες, τυγχάνουν δικαιούχοι ενισχύσεων με αποκλίσεις ανάλογες της διαφοράς που έχουν στην πυκνότητα βόσκησης. Έτσι, παρουσιάζονται φαινόμενα όπου κτηνοτρόφοι είναι επιλέξιμοι στην Βιολογική Κτηνοτροφία για μέρος του ζωικού τους κεφαλαίου ενώ θα πρέπει στην πράξη να το εντάξουν όλο, επωμιζόμενοι και με το αντίστοιχο κόστος παραγωγής για το οποίο δεν θα ενισχυθούν.

Η Βιολογική Κτηνοτροφία μαζί με το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών είναι από τα μέτρα του Π.Α.Α. 2014-2020 που προσελκύουν νέους κτηνοτρόφους, οι οποίοι πέραν της υψηλότερης μόρφωσης και κατάρτισης τους είναι συνειδητοποιημένοι και αποφασισμένοι για το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν και για την μέθοδο παραγωγής (βιολογική ή ολοκληρωμένη). Αυτοί οι κτηνοτρόφοι είναι που θα επιφέρουν την ηλικιακή ανανέωση του γερασμένου αγροτικού πληθυσμού της χώρας και τον εκσυγχρονισμό της κτηνοτροφίας μας και οι οποίοι θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στις ανταγωνιστικές απαιτήσεις του παγκοσμιοποιημένου εμπορίου των κτηνοτροφικών προϊόντων, δημιουργώντας ταυτόχρονα και ένα φημισμένο Brand Name για τα Ελληνικά Κτηνοτροφικά μας προϊόντα.  

Δυστυχώς όμως, αυτοί οι κτηνοτρόφοι είναι και οι πιο αδικημένοι διότι δεν διαθέτουν ιστορικά δικαιώματα και επιλέξιμες για ενισχύσεις εκτάσεις, ενώ παράγουν πραγματικά δεν τυγχάνουν των ίδιων ενισχύσεων με κτηνοτρόφους που διαθέτουν ιστορικά δικαιώματα. Επιπλέον τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την απόκτηση της άδειας κτηνοτροφικής εγκατάστασης ή την προέγκριση αυτής, λόγω και νομοθετικών προβλημάτων, αποτελούν αιτία μη επιλεξιμότητας τους στο Μέτρο 11.

Προκειμένου λοιπόν να έχει επιτυχία το Μέτρο 11 και στην Βιολογική Κτηνοτροφία και ειδικότερα η Δράση 11.1.2 που αφορά τις ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία, με την είσοδο νέων κτηνοτρόφων στο μέτρο, το παράρτημα μας προτείνει τα παρακάτω:

•Χρήση της παράτασης για την έκδοση άδειας κτηνοτροφικής εγκατάστασης όπως αυτή προβλέπεται (Άρθρο 4, Ν. 4424/2016, ΦΕΚ Α΄ 183).

•Αποδέσμευση επιλέξιμων βοσκοτόπων από τις σταβλισμένες εκτροφές.

•Χρήση ενιαίας πυκνότητας βόσκησης για όλη την επικράτεια.

Αν αυτό δεν είναι εφικτό

•Διαφορετική στρεμματική τιμή ενίσχυσης ανά χωρική ενότητα, ανάλογη με την πυκνότητα βόσκησης, για να υπάρξει απόλυτη σύγκλιση στα τελικά ποσά ενίσχυσης.

•Άμεση διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων από πλευράς πολιτείας, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν όλες οι ανωτέρω εκκρεμότητες με ταυτόχρονη παράταση των προθεσμιών ένταξης στο Μέτρο 11, ή έστω αν υπάρχει η δυνατότητα, να γίνει μεταγενέστερη συμπληρωματική επαναπροκήρυξη του μέτρου όσον αφορά την Δράση 11.1.2.

Παραμένουμε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία, αναμένοντας την επίλυση των ζητημάτων που σας θέσαμε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία