BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Δύο προτάσεις για εξαγορά ποσοστού του ΑΣ Γαργαλιάνων στη συνέλευση

Με δύο προτάσεις αγοράς ποσοστού του συνεταιρισμού, χωρίς ωστόσο να παρθεί καμία απόφαση, διεξήχθη το βράδυ του Σαββάτου η γενική συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων στην Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων.

Τιμή παραγωγού στο προϊόν ζητά ο ΑΣ Γαργαλιάνων

0
0

Η συνέλευση, έπειτα από ώρες συζήτησης, διεκόπη και θα συνεχιστεί το προσεχές Σάββατο, στις 7.30 το απόγευμα, στον ίδιο χώρο.

Όπως έγραψε το gargalianoionline: «Η συνέλευση προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετού κόσμου, που κατέκλυσε για ακόμη μια φορά το χώρο της βιβλιοθήκης. Να σημειωθεί ότι τα μέλη του συνεταιρισμού τα οποία έδωσαν το “παρών” ήταν 105, ενώ ανάμεσα στο πλήθος βρέθηκαν και πολλοί ελαιοπαραγωγοί και αγρότες από την περιοχή των Γαργαλιάνων.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, ωστόσο η πολυπόθητη λύση στο τεράστιο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί φαίνεται να καθυστερεί και δημιουργεί οικονομική ασφυξία στους παραγωγούς, που περιμένουν να δουν το χρώμα του χρήματος στην τσέπη τους.
 
Οι προτάσεις

Η συνέλευση ξεκίνησε με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Τάσο Προσηλιακό, να παρουσιάζει τις δύο επίσημες προτάσεις που είχε στα χέρια του. Ο κ. Προσηλιακός ανέφερε πως, αν υπάρξει πρόταση σωτηρίας από μέλη του Συνεταιρισμού, τότε αυτή θα προηγηθεί όλων των υπολοίπων. Η πρώτη πρόταση έγινε από τους Γιώργο Νικολόπουλο (Γαργαλιάνους) και Χρήστο Σκούφη (Ηλεία) και αφορά στην εξαγορά ποσοστού 60% του Συνεταιρισμού, που αντιστοιχεί σε ποσό, περίπου, 1.850.000 ευρώ, διαπραγματεύσιμο μέχρι τα 2.000.000 ευρώ. Με άμεση εκταμίευση ποσού 200.000 ευρώ με την υπογραφή του προσυμφώνου (και κατοχύρωση από τη γενική συνέλευση) και το υπόλοιπο ποσό με την υπογραφή των συμβολαίων. Όπως είπε ο κ. Προσηλιακός, το ποσό αυτό αφορά στην εξόφληση των παραγωγών και το δάνειο θα το αναλάβει έπειτα η εταιρεία και θα το αποπληρώνει η ίδια ή θα προβεί σε άμεση εξόφληση.

Η δεύτερη πρόταση είναι από δικηγορικό γραφείο της Αθήνας, αφορά στην ολική αγορά του εργοστασίου, και προσφέρει 1.000.000 ευρώ με τη συμφωνία, 1.000.000 τον Ιανουάριο 2018 και ανάληψη υποχρέωσης για την πληρωμή των δανείων.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Προσηλιακός ανέφερε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο συνεταιρισμός, αναφέροντας κάποιες υποχρεώσεις που πρέπει να πληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως είναι κάποιες επιταγές, αλλά και μία ακόμη που σφραγίστηκε την περασμένη εβδομάδα και θα πρέπει να πληρωθεί, γιατί σε αντίθετη περίπτωση ο συνεταιρισμός θα “μπει” στον Τειρεσία, με ό,τι αυτό μπορεί συνεπάγεται.

Για ακόμη μια φορά τόνισε πως ο κόσμος ζητά να πληρωθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο πρόκρινε την πρώτη πρόταση, ενώ συμπλήρωσε πως βασικό μέλημα είναι να πληρωθεί ο κόσμος και να συνεχίσει τη λειτουργία του το εργοστάσιο.

Έπειτα από ερώτηση μέλους του συνεταιρισμού, ο κ. Προσηλιακός είπε πως το σύνολο των οφειλών του συνεταιρισμού, με το λάδι τιμολογημένο με τιμές ημέρας, είναι περίπου 1.900.000 ευρώ και το δάνειο της τράπεζας, μαζί με τους τόκους, φτάνει τα 800.000 ευρώ.
 
Στιγμιαία ένταση

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο αγρότης από τους Γαργαλιάνους, Πάνος Παγάνης, ο οποίος είπε πως “ερχόμαστε να πουλήσουμε σήμερα το συνεταιρισμό χωρίς να ξέρουμε πόσο κοστίζει”. Στη συνέχεια ο κ. Παγάνης, αφού αναφέρθηκε στις προτάσεις οι οποίες έχουν γίνει, έθεσε ερωτηματικά για τη νομική ορθότητά τους, ενώ ρώτησε γιατί δεν έδωσε το “παρών” στη συνέλευση και ο νομικός εκπρόσωπος του συνεταιρισμού, προκειμένου να διαφωτίσει το κοινό και να μπορέσει να πάρει μια απόφαση πιο εύκολα.

Ο κ. Παγάνης είπε πως το θέμα της πώλησης δεν είναι εύκολο, ζητώντας να μην πουληθεί το εργοστάσιο, ενώ πρότεινε μια λύση με την οποία σε βάθος 7ετιας θα έχει γίνει αποπληρωμή στους παραγωγούς.

Επίσης, έκανε αναφορά στο πρόγραμμα ΟΕΦ που τρέχει ο συνεταιρισμός, διερωτώμενος αν σε ενδεχόμενη πώληση υπάρξει κάποιο μεγάλο πρόστιμο, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν τα μέλη του συνεταιρισμού, επαναλαμβάνοντας πως θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια ακόμη για να μείνει ο συνεταιρισμός στα χέρια των παραγωγών, και στο ενδεχόμενο που δεν υπάρξει λύση, τότε μόνο να συζητηθεί η πώλησή του, με την προϋπόθεση πως οι νομικοί του συνεταιρισμού θα έχουν γνωμοδοτήσει.

Στο σημείο εκείνο προκλήθηκε μικρής διάρκειας ένταση, καθώς ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Νίκος Σινάνης, απευθυνόμενος στον κύριο Παγάνη, του είπε πως δεν μπορεί από τη μία να θέλει να σώσει το συνεταιρισμό και από την άλλη να “πηγαίνει” να σφραγίζει επιταγή που κατείχε από το συνεταιρισμό Γαργαλιάνων.

Ο κ. Παγάνης απάντησε στην πρόκληση, όμως, λίγα λεπτά αργότερα τα πνεύματα ηρέμησαν με τη συμβολή των ψυχραιμότερων!

Από την πλευρά του, ο αγρότης Ηλίας Μπουντουβάς τόνισε πως “δεν πρόκειται να πωληθεί νύχτα ο συνεταιρισμός”, κατανοώντας όλους όσοι κάνει να παίρνουν χρήματα.  Όπως είπε, ο ίδιος έχει έρθει σε επαφή με 30 άτομα, τα οποία είναι διατεθειμένα να βάλουν ένα ποσό προκειμένου να εξοφληθούν οι παραγωγοί το 25% από τα χρήματα που κάνει να παίρνουν, την επόμενη χρονιά να πάρουν 25% και σε βάθος τετραετίας να έχουν εξοφληθεί όλοι, για να παραμείνει ο συνεταιρισμός όπως έχει.

Σε ερώτηση που απηύθυνε ο Παναγιώτης Κωστόπουλος προς το προεδρείο, είπε τα εξής: “Αν κάποιοι που κάνει να παίρνουν χρήματα από το συνεταιρισμό αλλά δεν είναι συνέταιροι πάνε να κάνουν αγωγή, τι γίνεται τότε, ποιος πληρώνει;”. Απαντώντας ο κύριος Προσηλιακός τού είπε πως ο συνεταιρισμός οφείλει να πληρώσει κι αν δεν έχει χρήματα, θα πρέπει να αποζημιωθεί από τους συνεταίρους, καθώς σε περίπτωση πτώχευσης αυτά προβλέπονται, καταλήγοντας πως αν γίνει αγωγή κατά του συνεταιρισμού, αυτομάτως σταματούν όλες οι διαδικασίες οι οποίες έχουν ξεκινήσει.

Μιλώντας ο δικηγόρος Γιώργος Βασιλόπουλος από τη Μαραθόπολη ανέφερε πως όλες οι αποφάσεις που παίρνονται πρέπει να είναι νομικά τεκμηριωμένες. Μάλιστα, όπως είπε, καθώς εκπροσωπεί τη μία εκ των δύο προτάσεων, οι πελάτες του ζητούν να αγοράσουν το κτήριο, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει νομικά ο ίδιος αν αυτό είναι εφικτό!

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Προσηλιακός πρότεινε τη διακοπή της συνεδρίασης για μια εβδομάδα, προκειμένου να συγκροτηθεί μια επιτροπή αποτελούμενη από το νομικό σύμβουλο του συνεταιρισμού και ένα μηχανικό, για να γνωμοδοτήσουν για το θέμα αυτό και να είναι όλοι καλυμμένοι, όπως και έγινε».

Πηγή: ΘΑΡΡΟΣ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία