BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Ξιφουλκούν οι εργαζόμενοι ΟΠΕΚΕΠΕ για χατίρια Καπρέλη στη μηχανοπαρέα

Επίσπευση των διαδικασιών μεταφοράς του συνόλου των αρμοδιοτήτων και της διαχείρισης των μηχανογραφικών συστημάτων του ΟΣΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά με ανοιχτή επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΠΣΕ του Οργανισμού.

Ξιφουλκούν οι εργαζόμενοι ΟΠΕΚΕΠΕ για χατίρια Καπρέλη στη μηχανοπαρέα

0
0

Με ανακοίνωση του Συλλόγου ασκείται δριμεία κριτική για τη μέχρι τώρα κατανομή αρμοδιοτήτων γύρω από το έργο του ΟΣΔΕ και ζητείται πολιτική κάλυψη ώστε ο οργανισμός να καταστεί απόλυτος κυρίαρχος της υπόθεσης ΟΣΔΕ.

Την ανοιχτή επιστολή προς τους αρμόδιους του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ υπογράφουν ο πρόεδρος του ΠΣΕ ΟΠΕΚΕΠΕ Παναγιώτης Κονδύλης και η γραμματέας Παναγιώτα Σιουγλε

Ολόκληρη η ανοιχτή επιστολή αναφέρει τα εξής:  

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ από το 2003 έχει οριστεί ως ο αρμόδιος οργανισμός πιστοποίησης φυσικών ή νομικών προσώπων, συνεταιρισμών ή ενώσεων προσώπων που έχουν την κατάλληλη εμπειρία και τεχνογνωσία για την υποβοήθηση των παραγωγών στη συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Και ενώ οι αψιμαχίες μεταξύ των φορέων συνεχίζονται, με πρόσφατες δηλώσεις του ο Υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε την κατάργηση των Φορέων Β και πλέον όλοι οι φορείς διαχείρισης των αιτήσεων θα έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες και το ΟΣΔΕ θα γυρίσει σπίτι του.

Δεν ανακοίνωσε όμως και τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις γι αυτό.

Ο Σύλλογός μας έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί.

Με έγγραφό μας τον Φεβρουάριο του 2014 προς τον Πρωθυπουργό επί λέξει σημειώναμε:

•«Η προβλεπόμενη διαδικασία μας βρίσκει αντίθετους, πρώτα απ’ όλα διότι οδηγεί σε απρόβλεπτες χρεώσεις των αγροτών, οι οποίοι πλήττονται επιπρόσθετα από την κυβερνητική πολιτική»

•«Το έργο των δευτεροβάθμιων φορέων και του φορέα συντονισμού, θα μπορούσε να αναληφθεί από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.»

•«Να περιοριστεί η ακολουθούμενη διαδικασία στην ανάδειξη αποκλειστικά και μόνο πρωτοβάθμιων φορέων συμπλήρωσης και υποβολής Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης» που ευτυχώς εν μέρει υλοποιείται.

•Να καταρτιστεί αναλυτικό κανονιστικό πλαίσιο για την παραπάνω διαδικασία, που θα κυρώνεται τουλάχιστον με Υπουργική Απόφαση, μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Σύλλογός μας, το οποίο θα προβλέπει σαφείς διαδικασίες σε λογικές προθεσμίες, με πλήρη νομική υποστήριξη και κάλυψη αυτών που θα τις διεξάγουν.

Με έγγραφό μας το Δεκέμβριο του 2014, προς την πολιτική ηγεσία επί λέξει σημειώναμε:

•«Από την διαδικασία πιστοποίησης των φορέων προέκυψε ως κυρίαρχος φορέας των αιτήσεων της ΑΕΕ 2014 – 2020 το ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, δεν φάνηκε να βελτίωσε τη διαδικασία προς το καλύτερο και δη προς όφελος των αγροτών. Το μόνο που παρατηρήθηκε είναι η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής σε βάρος των αγροτών. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι υπηρεσίες αυτές, αν μη τι άλλο, πρέπει να παρέχονται είτε με το μικρότερο κόστος είτε οι ίδιοι οι δικαιούχοι να δύνανται να τις υποβάλλουν μόνοι τους ή μέσω των οργανώσεων τους χωρίς κόστος.»

Οι ίδιες θέσεις διατυπώθηκαν και στην τελευταία συνάντηση μας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Θα τις επαναλάβουμε ελπίζοντας αυτή την φορά να εισακουστούμε, σημειώνοντας ότι τα λόγια δεν αρκούν… χρειάζονται πράξεις. Η έλλειψη των οποίων καθιστά το ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ πρωταγωνιστή στο χώρο της υποβολής των αιτήσεων.

Απαιτούμε τον εξορθολογισμό της όλης διαδικασίας. Συγκεκριμένα:

1.Αυτοδύναμη λειτουργία πληροφοριακών συστημάτων ΟΠΕΚΕΠΕ με τον σταδιακό απογαλακτισμό των «συμβούλων»

2.Αποκλειστική λειτουργία της on line αίτησης ΟΣΔΕ προκειμένου να μπορούν εύκολα άμεσα και χωρίς κόστος να υποβάλουν οι παραγωγοί την αίτησή τους.

Η ΓΓΠΣ μπορεί. Μπορούμε και εμείς.

3.Το έργο του φορέα συντονισμού, να αναληφθεί από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Η υλοποίηση των άνωθεν αιτημάτων είναι δυνατή από το έτος 2018 εάν υλοποιηθούν οι εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων για ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής και την ταυτόχρονη ενίσχυση, με όποιον τρόπο, του ανθρώπινου δυναμικού. Άλλωστε από το σύνολο των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Πληρωμών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαθέτει από τα μικρότερα ποσοστά υπαλλήλων ανά παραγωγό.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή και μέχρι τη λήξη υποβολής των αιτήσεων του 2017 ζητούμε:

1.Έκδοση Υπουργικής ή Διυπουργικής απόφασης με πλήρη περιγραφή των διαδικασιών γενικότερα αλλά και των ελεγκτικών διαδικασιών του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους φορείς, καθώς και την πρόβλεψη ποινών σε περίπτωση μη τήρησης των προβλεπομένων.

2. Άμεση υλοποίηση των πορισμάτων των επιτροπών παρακολούθησης των φορέων και σχετική ενημέρωση των παραγωγών

Κύριε Υπουργέ,

Οι Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ προσπαθούν αλλά οι πολιτικές αποφάσεις καθορίζουν τις εξελίξεις,

εάν η κυβέρνηση θέλει όντως το ΟΣΔΕ σπίτι του, ιδού ο τρόπος!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία