BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Προτεραιότητα Μητσοτάκη η στήριξη των Ομάδων Παραγωγών

Την κεντρική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για μείωση της φορολογίας, ως ένα από τα μέσα που μπορούν να ξεκλειδώσουν το δρόμο προς την ανάπτυξη έφερε, εκ νέου, στο προσκήνιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στη Θεσσαλία.

Προτεραιότητα Μητσοτάκη η στήριξη των Ομάδων Παραγωγών

5
0

Συζητώντας με παραγωγούς στο Καρποφώρι Καρδίτσας ο ίδιος επεσήμανε την αναγκαιότητα εκμετάλλευσης πόρων για την αγροτική ανάπτυξη που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σήμερα λιμνάζουν, τονίζοντας ότι «το μέλλον είναι οι ομάδες παραγωγών και για εμάς είναι απόλυτη πολιτική προτεραιότητα να τη στηρίξουμε».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως τα χρήματα που σήμερα λιμνάζουν, όπως είπε, είναι κοντά στα 6 δισ. και παρότι τελευταία έχει επιτευχθεί μία μικρή βελτίωση στην απορροφητικότητα, κυρίως αυτή αφορά δράσεις του παρελθόντος και όχι του μέλλοντος. «Δυστυχώς είμαστε ακόμα στην περίοδο των προδημοσιεύσεων. Δεν έχουμε, όμως, απτά παραδείγματα νέων προγραμμάτων που θα στηρίξουν κυρίως τους νέους ανθρώπους» δήλωσε τονίζοντας ότι το πρόγραμμα των νέων αγροτών καρκινοβατεί ανάμεσα στην ανικανότητα και στη γραφειοκρατία της πολιτικής ηγεσίας και της δημόσιας διοίκησης. Μάλιστα επεσήμανε το γεγονός ότι ένας νέος μελισσοκόμος, νωρίτερα, του είχε επισημάνει πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία».


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι τα χρήματα αυτά υπάρχουν, όπως είπε, όμως υπάρχουν και μία σειρά από καινοτόμα καινούρια προγράμματα που αφορούν όχι μόνο τις υποδομές, αλλά και ζητήματα όπως της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των αγροτών και για τους παλιούς και για τους νέους αγρότες. «Ποτέ δεν είναι αργά να μάθει κανείς κάτι καινούριο. Προγράμματα κατάρτισης και ενημέρωσης τα οποία υπάρχουν στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, δυστυχώς σήμερα ακόμα λιμνάζουν και αυτό είναι πραγματικά κρίμα. Μελετώντας το φάκελο που μου ετοίμασαν οι συνεργάτες μου και βλέποντας τα στοιχεία για το επίπεδο κατάρτισης και εκπαίδευσης των αγροτών στην Ελλάδα, δυστυχώς είμαστε πολύ χαμηλά» δήλωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «σημαντική την πρακτική εμπειρία» τονίζοντας ότι «δεν νομίζω ότι υπάρχει υποκατάστατο». Εγώ δεν είμαι ο ίδιος, προφανώς αγρότης, αλλά φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για να μάθεις τη δουλειά στο χωράφι. Από την άλλη όμως, υπάρχουν και πολλά πράγματα, τα οποία μπορείς να μάθεις συμπληρωματικά, ειδικά όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες και το πώς η καινοτομία μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα της αγροτικής οικονομίας. Και εκεί πραγματικά, η εκμετάλλευση και η σωστή αξιοποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και η γρήγορη απελευθέρωση των πόρων που θα πιάσουν τόπο, είναι για εμάς πρώτη πολιτική προτεραιότητα» είπε. Μάλιστα αναφέρθηκε και στην ανάγκη να υπάρξει ένα καινούργιο νομικό πλαίσιο για να δοθούν κίνητρα στις ομάδες παραγωγών».


Όπως είπε, «είναι προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία, ώστε να μπορούμε να δώσουμε στις ομάδες παραγωγών και τα κίνητρα, αλλά και την ευελιξία να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και ουσιαστικά. Δεν μου αρέσει όταν μιλάω σε ανθρώπους της γης και του πρωτογενούς τομέα, να χρησιμοποιώ τη λέξη επιχειρηματίας. Όμως, στην πραγματικότητα οι ομάδες παραγωγών πρέπει να λειτουργήσουν σαν μικρές επιχειρήσεις. Δηλαδή, να ελέγχουν καλά το κόστος τους, να έχουνε μία σοβαρή διαχείριση, η οποία θα δουλεύσει προς όφελος όλων των παραγωγών. Να βλέπουν την τελική κατάληξη του προϊόντος. Να έχουνε εμπειρία στο marketing, στη διάθεση. Να συνεργάζονται όπου αυτό είναι εφικτό με τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας, ώστε να υπάρχει και η διάσταση της καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή. Όλα αυτά οι καλά οργανωμένες ομάδες παραγωγών μπορούν και τα κάνουν».

«Έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Κυκλοφορώ σε όλη την Ελλάδα και έχω ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα και πάντα ψάχνω να βρω παραδείγματα καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα και βλέπουμε πολλά τέτοια παραδείγματα ομάδων παραγωγών. Επαναλαμβάνω, πρέπει να τα στηρίξουμε. Χρέος μας είναι το θεσμικό πλαίσιο από τη μία να είναι σωστό, ευέλικτο και να δίνει πραγματικά κίνητρα και από την άλλη, να απελευθερωθούν και οι σχετικοί πόροι από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, ώστε να υποστηριχθεί ακριβώς αυτή η λογική. Δεν μπορεί ο καθένας να τα καταφέρει μόνος του. Νομίζω το καταλαβαίνουμε όλοι».

Μιλώντας για τις λογικές του παρελθόντος και κάποιες περιπτώσεις αγροτών «που δανείζονταν και ξόδευαν χωρίς να σκεφτούν την τελική διάθεση του προϊόντος», ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αυτά ανήκουνε στο παρελθόν, πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον. Το μέλλον είναι οι ομάδες παραγωγών και για εμάς είναι απόλυτη πολιτική προτεραιότητα να τη στηρίξουμε».


Πρώτη επίσκεψη στην Ομάδα Παραγωγών ιπποφαούς στον Άγιο Θεόδωρο

Ο κ. Μητσοτάκης, ξεκίνησε το Σάββατο 24 Ιουνίου, τη διήμερη περιοδεία του στη Θεσσαλία, συμβολικά, μέσα από κτήμα όπου καλλιεργείται το φυτό ιπποφαές. Εκεί είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αγρότες και ενημερώθηκε για τον τρόπο καλλιέργειας, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός κόσμος.

Ακολούθως, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στο χωριό Άγιος Θεόδωρος με την ομάδα παραγωγών ιπποφαές, όπου και ενημερώθηκε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ποικιλίες του συγκεκριμένου φυτού, για τη διαφοροποίηση του τελικού προϊόντος σε σχέση με το κόστος παραγωγής, για το χαμηλό κόστος παραγωγής, αλλά και για τις ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία των ανθρώπων.

Κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του προς τους παραγωγούς, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε τα εξής: «Σας επισκέπτομαι με πολύ μεγάλη χαρά. Από εσάς ξεκινάω την επίσκεψή μου στη Θεσσαλία, από τη δική σας οργάνωση. Ακριβώς γιατί θέλω να στείλω ένα μήνυμα ότι οι καλλιέργειες, ειδικά αυτές οι οποίες έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία είναι το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Ενημερώθηκα, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, για την πρωτοβουλία σας και για τη δυνατότητα που έχετε - όντας πια απόλυτα κατατοπισμένοι - να ξεκινάτε από το χωράφι και να καταλήγετε στο ράφι των πελατών εκτός Ελλάδας.

Ήρθα λοιπόν, να με ενημερώσετε για τις πρωτοβουλίες σας, αλλά και για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζετε».


Συνάντηση με κτηνοτρόφους στο Βλαχογιάννη

Στο Βλαχογιάννι της ελασσόνας για διάλογο με τους κτηνοτρόφους βρέθηκε το απόγευμα της Κυριακής ο πρόεδρος της ΝΔ, ολοκληρώνοντας τη διήμερη περιοδεία του στη Θεσσαλία, όπου άκουσε τα προβλήματα των κτηνοτρόφων και συζήτησε μαζί τους για αρκετή ώρα, σε ένα χωράφι έξω από το Βλαχογιάννι όπου οι συμμετέχοντες στο διάλογο καθόταν σε μπάλες από άχυρα.

Στο Βλαχογιάννι μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντηση με τους κτηνοτρόφους είχε την ευκαιρία να γευματίσει και να συνομιλήσει με κατοίκους του χωριού.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως δεν νοείται ανάπτυξη της χώρας χωρίς δυναμικό πρωτογενή τομέα και στα αγροτικά προϊόντα και στην κτηνοτροφία. Όπως είπε, για να μπορέσει να υποστηριχθεί αυτή η ανάπτυξη χρειάζεται ένα πλέγμα σύγχρονων πολιτικών, «που θα κοιτάει το μέλλον, που θα αντιλαμβάνεται ότι τα προϊόντα για να μπορέσουν να πουληθούν θα πρέπει να είναι κυρίως ανταγωνιστικά, που θα αντιμετωπίσουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος της παραγωγής, που θα επενδύσουν στα καινούργια εργαλεία που η ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης μας προσφέρουν και δυστυχώς, ακόμα κάθονται στα συρτάρια του υπουργείου».


Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας μίλησε για την ψήφιση της CETA, με τον κ. Μητσοτάκη να δεσμεύεται για τη στήριξη του εθνικού μας προϊόντος.

Επιπλέον, από τον τεχνικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας  Γ. Κόκουρα άκουσε τα προβλήματα σχετικά με τα επιλέξιμα βοσκοτόπια και το μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά το κόστος παραγωγής και αφού ανέφερε την πρότασή του για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα αγροεφόδια που υιοθέτησε τελικά η κυβέρνηση, επανέλαβε ότι οι λύσεις στο πρόβλημα είναι οι συνεταιρισμοί και οι Ομάδες παραγωγών για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και η αυτοπραραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά στις στάνες και τους στάβλους.

Χαρακτηρίζοντας το θέμα της φέτας ως πολύ σημαντικό για την ελληνική κτηνοτροφία, ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως προωθείται η δημιουργία μιας διεπαγγελματικής ένωσης για τη φέτα, κάτι το οποίο, όπως είπε, το θεωρεί απολύτως σωστό και επιβεβλημένο. «Μπορώ να σας πω ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει αργήσει κιόλας. Διότι είναι απολύτως απαραίτητο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, σε αυτό το πολύ σημαντικό προϊόν, να μπορούν να συνεννοηθούν και να εκφραστούν με μια ενιαία φωνή. Είτε μιλάμε για τους κτηνοτρόφους, αυτούς που παράγουν το γάλα, είτε μιλάμε για τις επιχειρήσεις που μεταποιούν και παράγουν τη φέτα» τόνισε παρουσιάζοντας την πρόταση της ΝΔ.

«Εμείς ως ΝΔ θα στηρίξουμε τη διεπαγγελματική ένωση για τη φέτα και θα επιχειρήσουμε στο Κοινοβούλιο να πάρουμε μια ομόφωνη απόφαση, έτσι ώστε να λειτουργήσουμε υποστηρικτικά στις πρωτοβουλίες της διεπαγγελματικής ένωσης και η ένωση να διαπραγματευθεί με την αρμόδια επιτροπή η οποία έχει φτιαχτεί για να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτό το ζήτημα. Για να δούμε - αν και σε ποιο βαθμό - μπορούμε να αφαιρέσουμε τον αστερίσκο από τη φέτα, έτσι ώστε να απολαύσει της πλήρους προστασίας, που απολαμβάνουν και τα υπόλοιπα τυροκομικά προϊόντα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες" δήλωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως η διαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει οργανωμένα και υπό τον εθνικό μανδύα. Τόνισε μάλιστα πως στα ζητήματα αυτά δεν υπάρχουν ουσιαστικά κομματικές γραμμές.


«Δεν έχει σημασία πάλι, το τονίζω, τι έγινε στο παρελθόν. Δεν θα ασχοληθώ με το παρελθόν. Με ενδιαφέρει τι θα γίνει από εδώ και το εξής, στο μέλλον. Και εύχομαι η διεπαγγελματική να μπορέσει, με τη δική μας υποστήριξη, να διεκδικήσει αυτό το οποίο είναι απαραίτητο να γίνει για να υπάρχει το απόλυτο καθεστώς προστασίας για τη φέτα. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πορεία. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα και τις ανησυχίες που έχετε γύρω από αυτό το ζήτημα. Θέλω να πω, όμως, επίσης, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην κοιτάμε μόνο στις αγορές, οι οποίες είναι από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, αλλά να δούμε πως μπορούμε να στοχεύσουμε και στις κύριες αγορές μας, στις κύριες εξαγωγικές αγορές, που είναι πρωτίστως οι αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί όπου υπάρχει, δηλαδή, ένα απόλυτο καθεστώς προστασίας. Και αυτό, βέβαια, απαιτεί την αναβάθμιση του δικού μας προϊόντος, αλλά και την απαραίτητη ενημέρωση του ευρωπαίου καταναλωτή, ο οποίος θα πρέπει να γνωρίζει ότι αγοράζοντας φέτα, αγοράζει ένα ποιοτικό προστατευμένο προϊόν με πολύ ειδικά χαρακτηριστικά.

Η φέτα, τελικά, θα κερδίσει τη θέση που της αξίζει με βάση την ποιότητα αυτή καθ' αυτή του προϊόντος. Και σε αυτήν πρέπει να επενδύσουμε. Και εκεί, επιτρέψτε μου να πω, δεν πρέπει να κάνουμε καμία έκπτωση. Η φέτα μας είναι ένα προϊόν με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και θα κερδίσει, τελικά, τη θέση που της αξίζει στις αγορές του εξωτερικού με βάση την ποιότητά της, το brand της και τη διατροφική της χρησιμότητα για τους καταναλωτές που θα την επιλέξουν» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η δέσμευσή μου» κατέληξε «είναι ότι θα σας λέω πάντα την αλήθεια, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε όλοι μαζί να οικοδομήσουμε μία νέα πατρίδα, μακριά από λαϊκισμούς και παλαιοκομματικές τακτικές που την καταδίκασαν στη σημερινή οδυνηρή πραγματικότητα».


Προτεραιότητα η παραμονή των νέων στη χώρα

Την παραμονή των νέων στη χώρα και την επιστροφή όσων έφυγαν στα χρόνια της κρίσης έθεσε ως βασική προτεραιότητα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος το Περτούλι Τρικάλων, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας στη Θεσσαλία.


«Αυτό θα γίνει μόνο αν φέρουμε επενδύσεις και δημιουργήσουμε νέες δουλειές» έσπευσε να προσθέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη ύπαρξης ενότητας και αξιοπιστίας.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα θα ξαναβρεί τον δρόμο της και θα «ξαναβαδίσει μπροστά σταθερά και με υπερηφάνεια», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι θα πρέπει να πούμε «όχι» σε ψέματα και αυταπάτες.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τα μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Σαρακατσαναίων, στον οποίο εξέφρασε την «αγάπη και τον θαυμασμό του». «Αποτελείτε ένα πραγματικά εκλεκτό κομμάτι του ελληνικού λαού. Ξεχωρίσατε μέσα από το πέρασμα του χρόνου για την εργατικότητά σας, για τη θέλησή σας» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Να τιμάτε αυτές τις παραδόσεις των μεγαλύτερων και να θυμάστε κάθε φορά που αφιερώνετε χρόνο να «σερφάρετε» στο διαδίκτυο και να ανακαλείτε τις χαρές της τεχνολογίας, ότι υπάρχει και ένας άλλος κόσμος και άλλα ήθη και έθιμα που έρχονται από πολλούς αιώνες πίσω» κατέληξε, απευθυνόμενους προς τους νέους.


Χαρακόπουλος: Γυρίζουμε απ' το Περτούλι πιο αισιόδοξοι για το αύριο!

Στο 37ο Πανελλήνιο  Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στο Περτούλι Τρικάλων παραβρέθηκε και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, που συνόδευσε τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο κ. Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η μεγάλη γιορτή των Σαρακατσαναίων στο Περτούλι μάς γέμισε με ελπίδα και αισιοδοξία. Κι αυτό γιατί είδαμε ότι παρά την κρίση υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, ξένη προς αυτήν της μιζέριας, της παραίτησης και της οπισθοδρόμησης. Οι Σαρακατσαναίοι, αυτό το στιβαρό κομμάτι του ελληνισμού, χαλυβδωμένοι στους αιώνες της διατήρησης της ταυτότητάς τους σε αντίξοες συνθήκες, συνεχίζουν να διεκδικούν ένα φωτεινό μέλλον, χωρίς να απεμπολούν τις σπουδαίες παραδόσεις τους, χωρίς να προδίδουν τα πιστεύω τους.


Σε αυτήν την εποχή που βάλλεται η ελληνική ταυτότητα από πολλές πλευρές, στο όνομα δήθεν του προοδευτισμού, οι Σαρακατσαναίοι μας δείχνουν το δρόμο με την εργατικότητά τους, την ευστροφία τους, την επιμονή τους και την υπερηφάνεια για την ιστορία τους.

Και επειδή το φετινό Αντάμωμα είναι αφιερωμένο στη γενιά των νέων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν, θέλω να τονίσω ότι έχουμε χρέος να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις επαναπατρισμού των παιδιών που αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό. Αυτό το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, στη μόρφωση του οποίου επένδυσε η πατρίδα, δεν πρέπει επί μακρόν να το στερηθεί. Χρειάζεται άμεσα μια άλλη πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας ευκαιριών για όλους τους Έλληνες.

Όλοι εμείς, λοιπόν, που βρεθήκαμε σήμερα εδώ στο μαγευτικό Περτούλι, μαζί με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, τον Κυριάκο Μητστοτάκη, είναι βέβαιο ότι γυρίζουμε δυνατότεροι και πιο σίγουροι για το αύριο του τόπου».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία