BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Έκθετο το τσίπουρο στις αλλαγές στη γεωγραφική ένδειξη

Η αλλαγή του υφιστάμενου ευρωπαϊκού κανονισμού των αλκοολούχων, ο κίνδυνος κατάργησης του μειωμένου ΕΦΚ 50% στο εμφιαλωμένο τσίπουρο/ τσικουδιά από το ευρωπαϊκό δικαστήριο καθώς και η υπερφορολόγηση, αποτελούν τα τρία βασικά προβλήματα του κλάδου των αποσταγματοποιών, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την ανοιχτή ημερίδα με θέμα «Αποστάγματα και Ποτά ...αγνώστου προελεύσεως - Μύθοι και αλήθειες» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγώγων Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), τη Δευτέρα 26 Ιουνίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Έκθετο το τσίπουρο στις αλλαγές στη γεωγραφική ένδειξη

3
1
Όσον αφορά την αλλαγή του Κανονισμού των Αλκοολούχων της ΕΕ, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση του κ. Σάμιου, Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Αλκοόλης και Τροφίμων του Γενικού Χημείου του Κράτους, ο οποίος ανέφερε ότι: «Ως στόχος της αντικατάστασης του υφιστάμενου κανονισμού 110/2008 τέθηκε η προσαρμογή της Επιτροπολογίας στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Θα περίμενε λοιπόν κανείς ήσσονος και τεχνικού χαρακτήρα αλλαγές. Αντιθέτως,  το σχέδιο που κυκλοφόρησε στις αρχές Δεκεμβρίου προβλέπει μείζονος σημασίας παρεμβάσεις, ειδικά στο κομμάτι της Γεωγραφικής Ένδειξης, χωρίς να έχουν εξεταστεί οι συνέπειες»



Ως προβληματικές ο κ. Σάμιος έκρινε 3 πτυχές του νέου σχεδίου: «Πρώτον, το καθεστώς γεωγραφικών ενδείξεων, το οποίο με τη σειρά του έχει 2 σκέλη: τις διαδικασίες αναγνώρισης και τις καθιερωμένες από το μακρινό παρελθόν Γεωγραφικές Ενδείξεις, οι οποίες είναι καταχωρημένες στο Παράρτημα 3, το οποίο δεν υφίσταται στο σχέδιο του νέου κανονισμού.



Δεύτερον, πρόβλημα είναι επίσης σύμφωνα με τον κ. Σάμιου το γεγονός ότι: «βάσει του κειμένου  η επιτροπή και για μείζονος σημασίας θέματα, όπως είναι το θέμα του ορισμού των προδιαγραφών, προβλέπει την έκδοση εκτελεστικών πράξεων, μία διαδικασία που προβλέπει τη συζήτηση αλλά περιορίζει τις δυνατότητες παρέμβασης των κρατών μελών»

Τέλος, ο κ. Σάμιος αναφέρθηκε στο θέμα της εμφιάλωσης εντός της Περιοχής της Γεωγραφικής  Ένδειξης. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Καν. 110/2008, δρομολογείται η άρση του περιορισμού της υποχρέωσης εμφιάλωσης των Γεωγραφικών Ενδείξεων εντός της γεωγραφικής ζώνης προέλευσης (Υποχρέωση που είχε τεθεί από το Εθνικό νομοθετικό πλαίσιο, για τις ελληνικές Γεωγραφικές Ενδείξεις).

Το διακύβευμα σε αυτή την περίπτωση είναι πως το κομμάτι της εμφιάλωσης με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέσεις εργασίας, προστιθέμενη αξία προϊόντος, διασφάλιση  - έλεγχο παραγόμενων ποσότητα, κα) μπορεί να χαθεί για τη χώρα μας και το ούζο, το τσίπουρο/τσικουδιά και κάθε άλλο παραδοσιακό Ελληνικό Ποτό με ΓΕ, να διακινείται χύμα προς τις ξένες χώρες και εκεί να εμφιαλώνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο τα αιτήματα του κλάδου είναι

Προστασία και Ανάδειξη Γεωγραφικών Ενδείξεων
  • Προστασία Εμφιάλωσης εντός περιοχής ΓΕ
  • Ένταξη των ελληνικών αποσταγμάτων στην προβολή του τουριστικού πακέτου της χώρας μας
Εξυγίανση της αγορά

  • Αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου
  • Εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου καθεστώτος που διευκολύνει την ανεξέλεγκτη παραγωγή και διάθεση αποσταγμάτων αγνώστου προελεύσεως
Ορθολογική πολιτική του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης
  • Σταδιακή αποκλιμάκωση του ΕΦΚΟΠ προς το μέσο όρο της ΕΕ και σύγκλιση του με τις υπόλοιπες τουριστικές  χώρες
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρωγή του κλάδου κρίνεται σημαντική, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα η συνεισφορά του στο ΑΕΠ υπολογίζεται στο 1 δις ευρώ. Η σημασία του επαυξάνει από το γεγονός ότι αποτελείται από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, το 80% της παραγωγής υλοποιείται στην επαρχία και το 69% αυτής να εξάγεται.



Στην εκδήλωση παρευρεθεί και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία δήλωσε: «Ως κυβέρνηση έχουμε θέσει ως στόχο την στήριξη του κλάδου, που αποτελεί πυλώνα της εθνικής οικονομία σε σύνδεση με την αγροτική παραγωγή». Συμπλήρωσε δε ότι : «Αναζητούμε τη βέλτιστη δυνατή λύση στο επίπεδο της φορολογικής πολιτικής, το λαθρεμπόριο και τη νόθευση του προϊόντος».


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

28-06-2017 12:46Ευάγγελος Δ. Μάντζιος

Γνωρίζουμε εάν στην συγκεκριμένη εκδήλωση, προσκλήθηκαν ή παρευρέθησαν και εκπρόσωποι των αμβυκούχων αμπελοκαλλιεργητών, καθώς και εάν υπήρξε κάποια πιο συγκεκριμένη τοποθέτηση, για τον εξορθολογισμό, την εξυγίανση, την αναβάθμιση και ανάδειξη της παραδοσιακής απόσταξης των αμπελοκαλλιεργητών ;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία