BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Ομάδα εργασίας για αποζημιώσεις στα ροδάκινα

Στην προσφιλή λύση της συγκρότησης Ομάδας Εργασίας η οποία θα εξετάσει τις επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων στην παραγωγή επιτραπέζιων ροδάκινων, καταφεύγει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις των καλλιεργητών στην δραματική εικόνα που παρουσιάζει φέτος η συγκεκριμένη αγορά και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.

Ομάδα εργασίας για αποζημιώσεις στα ροδάκινα

25
0

Η ανακοίνωση Αποστόλου έρχεται ως αποτέλεσμα των διαδοχικών συναντήσεων που γίνονται τις τελευταίες ημέρες στην Ημαθία και σε άλλες περιοχές και αναδεικνύουν την δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία περιέρχονται οι καλλιεργητές επιτραπέζιου ροδάκινου.

Οι έντονες βροχοπτώσεις είναι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και δίνει στους παραγωγούς σαφές πάτημα να διεκδικήσουν ένα είδος αποζημίωσης για τα όσα έχουν υποστεί. Το πώς θα γίνει αυτό είναι πολύ δύσκολο να προσδιορισθεί, καθώς οι όποιες ζημιές από την κακοκαιρία αφορούν σε όλο το φάσμα των πυρηνόκαρπων, ενώ το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στο επιτραπέζιο ροδάκινο.

Βρείτε εδώ τη σχετική απόφαση με τη Σύσταση Ομάδας Εργασίας για τις επιπτώσεις του καιρού στο επιτραπέζιο ροδάκινο.pdf


Η ανακοίνωση Αποστόλου:  

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, υπέγραψε σήμερα, απόφαση για τη σύσταση και συγκρότηση Ομάδας Εργασίας, με αντικείμενο τη διερεύνηση των επιπτώσεων των καιρικών φαινομένων στην παραγωγή επιτραπέζιων ροδάκινων, στις περιοχές της Βορείου Ελλάδας.

Η Ομάδα Εργασίας που συγκροτείται από υπηρεσιακούς παράγοντες και επιστήμονες του κλάδου είναι μη αμειβόμενη, θα έχει θητεία διάρκειας τριών εβδομάδων, με άμεσο στόχο την τεκμηρίωση των αιτιών των πρόσφατων ζημιών που σημειώθηκαν στις ροδακινοκαλλιέργειες της Βόρειας Ελλάδας.

Με αφορμή τη σύσταση της Ομάδας Εργασίας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε: «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξαντλεί κάθε δυνατή προσπάθεια διερεύνησης των ζημιογόνων αιτιών της καλλιέργειας της ροδακινιάς λόγω των πρόσφατων καιρικών φαινομένων που έπληξαν περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Τα αποτελέσματα των εργασιών της Ομάδας Εργασίας πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός  ορθολογικού πλαισίου τεκμηρίωσης και αιτιολόγησης  αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι συγκεκριμένες καλλιέργειες».

 

Κινητοποιήσεις στον ΕΛΓΑ ετοιμάζουν οι ροδακινοπαραγωγοί

Προειδοποιητικές κινητοποιήσεις με αποκλεισμό των γραφείων του ΕΛΓΑ Βέροιας την Τετάρτη έβγαλε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 31 Ιουλίου με αφορμή το αίτημα των ροδακινοπαραγωγών για αποζημιώσεις από τις βροχές του τετραημέρου 14 με 17 Ιουλίου.


Αυτή η πρόταση τίθεται υπό συζήτηση από τους επιμέρους αγροτικούς συλλόγους, στις τοπικές συνελεύσεις ανά χωριό, προκειμένου να παρθεί η τελική απόφαση κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη. Ωστόσο, οι παραγωγοί δηλώνουν ότι αν δεν δικαιωθούν από το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής η οποία θα συσταθεί εντός της ημέρας ή το αργότερο ως αύριο από το υπουργείο για να μελετήσει το αίτημά τους, θα προχωρήσουν σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις.

Σημειωτέον ότι η κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών νομού Ημαθίας κοινοποίησε εξώδικη διαμαρτυρία στο γραφείο του ΕΛΓΑ στη Βέροια (με κοινοποίηση και στην Αθήνα), με την οποία ζητά να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της αναγγελίας ζημιών, ώστε οι παραγωγοί που έχουν υποστεί πλήγμα να προχωρήσουν σε δηλώσεις. Οι ίδιοι λένε ότι σε αντίθεση περίπτωση θα ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, που σημαίνει και ομαδικές αγωγές για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος περίπου 50-60 άτομα από παραγωγούς, Ομάδες και συνεταιρισμούς από Πέλλα, Ημαθία, Κοζάνη και Λάρισα, ενώ παραβρέθηκαν και οι βουλευτές Τζάκρη, Αντωνίου και Βεζυρόπουλος.


Από όλους αυτούς κατέστη σαφές ότι δεν απαιτείται αλλαγή του κανονισμού, καθώς θεωρείται ότι η ζημιά αυτή προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Ωστόσο, αναφέρουν ότι αν δεν υπάρχουν  χρήματα, το υπουργείο  μπορεί να διαθέσει μέχρι και το 20% των αποθεματικών του για να καλυφθούν λειτουργικές δυνατότητες του ΕΛΓΑ, βάσει του νόμου 3877 του 2010, από τον οποίο μέχρι σήμερα το υπουργείο έχει διαθέσει μόλις 4 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετά ακόμα που μπορεί να δοθούν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία