BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Κατάληψη του ΕΛΓΑ Βέροιας από ροδακινοπαραγωγούς

Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ στη Βέροια προχωρούν αυτή την ώρα ραδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας, κάνοντας πράξη την απόφαση που έλαβαν σε σύσκεψη την περασμένη Δευτέρα 31 Ιουλίου.

2
0

Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 2 Αυγούστου, πάνω από 30-40 παραγωγοί και η προσέλευση, λίγο μετά τις 9 π.μ., συνεχιζόταν. Η κινητοποίηση σχετίζεται με την πρόθεση των παραγωγών να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους στην απόφαση του ΕΛΓΑ να μη δεχτεί, καταρχήν, να αποζημιώσει τις καταστροφές που σημειώθηκαν στις φυτείες ροδάκινου από τις ισχυρές βροχοπτώσεις του τετραημέρου 14-17 Ιουλίου.

Έχει δε, προειδοποιητικό χαρακτήρα, ενόψει της έκδοσης του πορίσματος της ειδικής επιτροπής που συνέστησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να αποφανθεί αν πράγματι θα πρέπει ή όχι να αποζημιωθούν οι συγκεκριμένες ζημίες. Αυτό σημαίνει πως εάν δεν τους δικαιώσει η Επιτροπή –από τη στιγμή που υπάρχει και σχετική θετική εισήγηση – πόρισμα από το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων της Νάουσας- οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να προβούν σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.

 

Συνεχίζει να κρατά θολό το τοπίο η μεταποίηση

Διογκούμενη δυσαρέσκεια, όμως, επικρατεί στις τάξεις των ροδακινοπαραγωγών και για τη στάση της μεταποιητικής βιομηχανίας, η οποία συνεχίζει να κρατά τα χαρτιά της κλειστά, ως προς τις τιμές με τις οποίες θα πληρώσει το συμπύρηνο ροδάκινο στη φετινή σεζόν, παρότι οι παραλαβές έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες. Η προσδοκία ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΕ, που συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης 1η Αυγούστου, θα κατέληγε στο να ανακοινώσει τις φετινές τιμές, μάλλον δεν θα επιβεβαιωθεί, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, τέτοια απόφαση τελικώς, δεν λήφθηκε, επιτείνοντας την αγωνία και τον προβληματισμό των παραγωγών.


Συνάντηση με Αποστόλου

Στη συνάντηση, εν τω μεταξύ, που είχε την Τρίτη 1η Αυγούστου, η αντιπροσωπεία της Διεπαγγελματικής Πυρηνόκαρπων, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, η συζήτηση εξελίχθηκε εφ όλης της ύλης για τα θέματα που καίνε τους παραγωγούς (αποζημιώσεις από καιρικά φαινόμενα και φάκελος για διεκδίκηση αναπλήρωσης εισοδήματος από την Ε.Ε.) ενώ ιδιαίτερο βάρος δόθηκε και σε ζητήματα, όπως η σύνδεση της εμπορίας με την παραγωγή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία