BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Πίστωση χρόνου για συνταγογράφηση ζητούν οι γεωπόνοι

Χρόνο ώστε να εξοικειωθούν µε τη νέα διαδικασία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φυτοπροστατευτικών ζητούν οι γεωπόνοι-γεωτεχνικοί, καθώς µετά τις 18 Σεπτεµβρίου οποιαδήποτε πώληση σκευάσµατος σε αγρότες θα διενεργείται µόνον εφόσον έχει εκδοθεί πρώτα η συνταγή σε κατόχους πιστοποιητικού.

Πίστωση χρόνου για συνταγογράφηση ζητούν οι γεωπόνοι

1
0
Παρά τις όποιες βελτιώσεις έγιναν µε τροποποιητική απόφαση (Α∆Α: 6Ε9Α4653ΠΓ-2Γ9) στο σχετικό καθεστώς που ισχύει από το 2014 αλλά παρέµενε στα χαρτιά µετά τις πολλές αντιδράσεις για αχρείαστη γραφειοκρατία, ο ΓΕΩΤΕΕ µε ανακοίνωσή του επισηµαίνει µε ανακοίνωσή του ότι: «Επειδή το χρονικό διάστηµα που αποµένει είναι πολύ µικρό για να εξοικειωθούν οι συνάδελφοι µε την εφαρµογή και λόγω του ότι ακόµα δεν λειτουργεί αυτή η ηλεκτρονική εφαρµογή για την έκδοση της συνταγής χρήσης γεωργικού φαρµάκου, για αυτό ζητήσαµε από το Υπουργείο να την λειτουργήσει το συντοµότερο δυνατό και να δώσει παράλληλα και ένα εύλογο χρονικό διάστηµα να εξοικειωθούν οι συνάδελφοι µε την εφαρµογή, ώστε να αποφευχθεί η επιβολή ποινών και προστίµων στα γεωπονικά καταστήµατα για την µη εφαρµογή της συνταγογράφησης».

Και σήµερα να ανοίξει το σύστηµα δεν επαρκεί ο χρόνος
Ακόµα βέβαια και αν η εφαρµογή συνταγογράφησης λειτουργήσει πλήρως και ικανοποιητικά σήµερα, ο χρόνος όπως επισηµαίνουν οι γεωτεχνικοί δεν επαρκεί. «∆ιότι αυτή την εποχή βρισκόµαστε σε µια χρονική περίοδο διακοπών και απουσίας πολλών συναδέλφων από την εργασία τους από την µια και από την άλλη βρίσκονται ακόµα σε εξέλιξη οι εργασίες φυτοπροστασίας πολλών δενδροκοµικών καλλιεργειών, του αµπελιού και της ελιάς µε τις οποίες είναι επιφορτισµένες πολλές επιχειρήσεις εµπορίας γεωργικών φαρµάκων γεγονός που τους στερεί τον απαραίτητο χρόνο να δοκιµάσουν και να εξοικειωθούν µε την εν λόγω εφαρµογή», όπως επισηµαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι γεωπόνοι-γεωτεχνικοί

Τα κύρια σηµεία της απόφασηςΑναλυτικότερα, στην ΚΥΑ που υπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, µε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη αναφέρονται τα εξής
  • Από τις 18 Σεπτεµβρίου 2017, η πώληση επαγγελµατικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων θα διενεργείται µόνον εφόσον έχει εκδοθεί συνταγή σε κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών.
  • Σε µεγέθη συσκευασιών γεωργικών φαρµάκων που: αα) προορίζονται να χρησιµοποιηθούν σε υπαίθριες καλλιέργειες των οποίων η έκταση δεν υπερβαίνει το 1 στρέµµα και ββ) δεν φέρουν εικονόγραµµα κινδύνου µε νεκροκεφαλή και χιαστί οστά, εκδίδεται συνταγή ή τη στιγµή της πώλησης γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή στην ψηφιακή υπηρεσία της ηλεκτρονικής καταγραφής της λιανικής πώλησης γεωργικών φαρµάκων.
  •  Η συνταγή χρήσης γεωργικών φαρµάκων είναι απαραίτητη για όλες τις προσυλλεκτικές και µετασυλλεκτικές χρήσεις των γεωργικών φαρµάκων σε όλες τις καλλιέργειες µε εξαίρεση τα αρωµατικά, τα ανθοκοµικά και τα δασικά είδη, καθώς και τις καλλιέργειες ήσσονος σηµασίας, για τις οποίες ισχύει η υποχρέωση τήρησης της ηλεκτρονικής καταγραφής της λιανικής πώλησης..
  •  Η συνταγή ισχύει για οποιοδήποτε άλλο σκεύασµα της ίδιας δραστικής ουσίας, περιεκτικότητας και µορφής, µε την προϋπόθεση ότι δε φέρει πιο επιβαρυντικό σύµβολο κινδύνου (εικονόγραµµα) και ότι η χρήση για την οποία προορίζεται περιλαµβάνεται στην έγκρισή του (ΦΕΚ 2310/Β’/2014).

Εγγραφή στα Μητρώα για τους συνταγογράφους

Προς το παρόν οι γεωπόνοι-γεωτεχνικοί θα πρέπει να γραφτούν στο µητρώο συνταγογράφων ώστε να µπορέσουν να εκδίδουν συνταγές. Σύµφωνα µε το ΓΕΩΤΕΕ η εφαρµογή αυτή εγγραφής στο µητρώο λειτουργεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Όσοι ήδη έχουν κωδικούς από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου (λόγω καταγραφής πωλήσεων που ήδη κάνουν) µπορούν να µπουν µε αυτούς απευθείας και να δουν αν έχουν κάνει αίτηση. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να προχωρήσουν στη δηµιουργία λογαριασµού στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του και να εγγραφούν στο «Αίτηση Υποψήφιου Συνταγογράφου Γεωργικών Φαρµάκων».
Οι επιστήµονες, που µπορούν να εκδώσουν συνταγή, πρέπει να έχουν πτυχίο γεωπόνου ΑΕΙ της ηµεδαπής ή πτυχίο Τµήµατος Φυτικής Παραγωγής ή Τµήµατος Θερµοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκοµίας ή Τµήµατος ∆ιοίκησης Γεωργικών Εκµεταλλεύσεων ΤΕΙ της ηµεδαπής ή ισότιµο πτυχίο ΚΑΤΕΕ της ηµεδαπής ή ισότιµο πτυχίο ή δίπλωµα αντιστοίχων ειδικοτήτων σχολών
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία