BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Στις Διεπαγγελματικές με 10% λιγότερη συμμετοχή οι παραγωγοί

Αλλαγές στα ποσοστά εκπροσώπησης, µε τους παραγωγούς να «χάνουν» ένα 10% προς όφελος µεταποιητών και εµπόρων, κοµίζει το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης σχετικά µε την αναγνώριση, λειτουργία και εποπτεία των Γεωργικών ∆ιεπαγγελµατικών Οργανώσεων το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στις Διεπαγγελματικές με 10% λιγότερη συμμετοχή οι παραγωγοί

0
0
Όπως προβλέπεται, «στις περιπτώσεις που στη ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση συµµετέχουν και εκπρόσωποι του εµπορίου, τα ποσοστά συµµετοχής στη γενική συνέλευση και το διοικητικό συµβούλιο γίνονται: 40% των µελών που είναι εκπρόσωποι της πρωτογενούς παραγωγής, 30% εκπρόσωποι της δραστηριότητας της µεταποίησης, και 30% εκπρόσωποι της δραστηριότητας του εµπορίου».

Να σηµειωθεί ότι η αντίστοιχη σχέση ως σήµερα ήταν 50% για τον πρωτογενή τοµέα και 50% για τους λοιπούς εκπροσώπους όλων των κλάδων. Επιπλέον, για τη λήψη όλων των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης απαιτείται αυξηµένη πλειοψηφία του 70% των µελών τους, γεγονός που δίνει ένα δυνατό πλεονέκτηµα στους παραγωγούς, αφού µεταποιητές και έµποροι µε ποσοστό (30+30%) δεν µπορούν να λάβουν απόφαση αν πρώτα δεν συµφωνήσουν οι εκπρόσωποι των αγροτών.


Βρείτε εδώ το Προσχέδιο για την αναγνώριση και λειτουργία των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.pdf


Άρθρο
Σκοπός-Πεδίο εφαρµογής1. Σκοπός της απόφασης αυτής είναι ο καθορισµός των αναγκαίων συµπληρωµατικών µέτρων για την εφαρµογή των διατάξεων των άρθρων 157, 158, 159, 162, 163, 164, 165 και 210 του καν (ΕΕ) 1308/2013, σχετικά µε τη διαδικασία αναγνώρισης Γεωργικών ∆ιεπαγγελµατικών Οργανώσεων (Γ.∆.Ο.), τα κριτήρια, τις αρµόδιες αρχές και τα απαιτούµενα δικαιολογητικά για την αναγνώρισή τους καθώς και τη λειτουργία τους και την άσκηση εποπτείας σε αυτές, σύµφωνα και µε το άρθρο 34 του νόµου 4384/2016
2. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρµόζονται µε την επιφύλαξη των διατάξεων του ενωσιακού δικαίου που αφορούν την αναγνώριση των Γ.∆.Ο. κατά τοµέα παραγωγής

Άρθρο 2
Προϋποθέσεις αναγνώρισης Γ.∆.Ο.1. Οι Γ.∆.Ο. αποτελούνται από εκπροσώπους οικονοµικών δραστηριοτήτων που συνδέονται µε την παραγωγή ενός τοµέα αγροτικών προϊόντων. Στις Γ.∆.Ο. είναι απαραίτητη η συµµετοχή εκπροσώπων της πρωτογενούς παραγωγής και ενός τουλάχιστον από τα ακόλουθα στάδια της αλυσίδας εφοδιασµού, ήτοι της µεταποίησης, συµπεριλαµβανοµένων της τυποποίησης ή της συσκευασίας, και του εµπορίου, συµπεριλαµβανοµένης της διανοµής.
2. Ως Γ.∆.Ο. αναγνωρίζονται νοµικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που συνιστώνται σύµφωνα µε τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Οι Γ.∆.Ο. υποχρεούνται να εντάσσονται στο καθεστώς Φ.Π.Α, να τηρούν διπλογραφικά βιβλία Γ’ κατηγορίας καθώς και όλες τις διατυπώσεις δηµοσιότητας που προβλέπει η κείµενη νοµοθεσία για τις εµπορικές εταιρείες
3. Προϋποθέσεις αναγνώρισης Γ.∆.Ο.
α) Συνιστώνται µε πρωτοβουλία του συνόλου ή µέρους των φορέων που τις αποτελούν
β) Είναι εγκατεστηµένες στην Ελλάδα.
γ) Ικανοποιούν τις απαιτήσεις των άρθρων 157, 158, 162 και 163 του καν (ΕΕ) 1308/2013.
δ) Τα µέλη τους παράγουν ή µεταποιούν ή εµπορεύονται, συµπεριλαµβανοµένης της διανοµής, το 1/3 της συνολικής ποσότητας του συγκεκριµένου τοµέα προϊόντων, για τον οποίο επιθυµεί να αναγνωριστεί η Γ.∆.Ο. Το ποσοστό του 1/3 απαιτείται να πληρείται χωριστά για κάθε είδος οικονοµικής δραστηριότητας που εκπροσωπείται στη Γ.∆.Ο. από διακριτούς για κάθε είδος εκπροσώπους.
ε) Το καταστατικό τους, µεταξύ άλλων, προβλέπει
αα) διαδικασία εισόδου νέων µελών
ββ) τα όργανα διοίκησης ως εξής
i) Γενική Συνέλευση (ΓΣ) η οποία παίρνει αποφάσεις για θέµατα που αφορούν στο καταστατικό, την εκλογή των µελών του διοικητικού συµβουλίου, την επικύρωση αποφάσεων που λαµβάνονται από το διοικητικό συµβούλιο καθώς και την απόφαση για την επέκταση των κανόνων.
ii) ∆ιοικητικό υµβούλιο (∆Σ) το οποίο λαµβάνει τις αποφάσεις που αφορούν στη λειτουργία των Γ.∆.Ο.. Το ∆Σ µπορεί να εξουσιοδοτεί οµάδες εργασίας µε ειδικά καθήκοντα. Οι οµάδες εργασίας, εισηγούνται την ανάπτυξη στρατηγικών σχεδίων και προτείνουν δραστηριότητες για έγκριση από το ∆Σ και επιβλέπουν την εφαρµογή τους
 γγ) ότι στη ΓΣ και το ∆Σ υπάρχει ισόρροπη συµµετοχή των οικονοµικών δραστηριοτήτων που εκπροσωπούνται στην Γ.∆.Ο. από διακριτούς φορείς. Ήτοι: στην περίπτωση εκπροσώπησης σε µία Γ.∆.Ο. της πρωτογενούς παραγωγής και της µεταποίησης, οι διακριτοί φορείς του κάθε σταδίου θα απαρτίζουν συνολικά το 50% της ΓΣ και του ∆Σ, αντίστοιχα. Στην περίπτωση που στη Γ.∆.Ο συµµετέχουν εκπρόσωποι της δραστηριότητας του εµπορίου, συµπεριλαµβανοµένης της διανοµής και διάθεσης στην άµεση κατανάλωση, τα ποσοστά κατανέµονται ως εξής: 40% των µελών που είναι εκπρόσωποι της πρωτογενούς παραγωγής, 30% εκπρόσωποι της δραστηριότητας της µεταποίησης, και 30% εκπρόσωποι της δραστηριότητας του εµπορίου, συµπεριλαµβανοµένης της διανοµής και διάθεσης στην άµεση κατανάλωση. Η κατανοµή του ποσοστού µεταξύ των εκπροσώπων της κάθε µία δραστηριότητας αποτυπώνεται στο καταστατικό.
δδ) ότι για τη λήψη όλων των αποφάσεων της ΓΣ και του ∆Σ απαιτείται αυξηµένη πλειοψηφία του 70 % των µελών τους και ότι ειδικά για την επέκταση κανόνων απαιτείται λήψη απόφασης µε οµοφωνία

Άρθρο 3
∆ιαδικασία αναγνώρισης Γ.∆.Ο. 1. Για να αναγνωριστεί µια Γ.∆.Ο. υποβάλλει στην αρµόδια καθ’ ύλην υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων (ΥΠΑΑΤ), ανάλογα µε τον τοµέα αγροτικών προϊόντων που την αφορά (εποπτική αρχή της Γ.∆.Ο.), αίτηση αναγνώρισης µε πλήρη τα στοιχεία της έδρας της και την ακριβή διεύθυνσή της. Η αίτηση αναγνώρισης πρέπει να συνοδεύεται από:
α) αντίγραφα καταστατικών της Γ.∆.Ο. και των µελών της, νοµίµως επικυρωµένων από την αρµόδια δικαστική αρχή ή το ΓΕΜΗ
β) κατάλογο µε τους αριθµούς Μητρώου ΓΕΜΗ ή τους αριθµούς του Μητρώου του άρθρου 19 του ν. 4384/16 (Α΄78), κατά περίπτωση, όλων των µελών της Γ.∆.Ο
 γ) πρακτικό συγκρότησης σε σώµα του ∆Σ εκλεγµένου από την ΓΣ.
δ) αποδεικτικά στοιχεία της τελευταίας τριετίας του βαθµού αντιπροσωπευτικότητας της σύµφωνα µε το άρθρο 2, ως εξής:
αα) για τους παραγωγούς τιµολόγια των Αγροτικών Συνεταιρισµών, των Οµάδων Παραγωγών ή των Οργανώσεων Παραγωγών, των οποίων αποτελούν µέλη, ή τιµολόγια των ίδιων των παραγωγών, εφόσον αυτοί δεν συµµετέχουν σε συνεργατικά σχήµατα, από τα οποία προκύπτουν οι παραγόµενες ποσότητες του ή των σχετικών προϊόντων. Εναλλακτικά δύνανται να αποδεικνύονται οι παραγόµενες ποσότητες µε τις ετήσιες συνολικές ποσότητες που απεικονίζονται στους δευτεροβάθµιους λογαριασµούς των λογιστηρίων των νοµικών οντοτήτων στις οποίες παραδίδονται τα πρωτογενή προϊόντα.
ββ) για τους µεταποιητές, τους τυποποιητές, τους συσκευαστές, τους εµπόρους και τους διανοµείς τα σχετικά παραστατικά τιµολόγια που αποδεικνύουν τις ποσότητες που µεταποιούν τυποποιούν ή εµπορεύονται. Εναλλακτικά δύνανται να αποδεικνύονται οι σχετικές ποσότητες µε τις ετήσιες συνολικές ποσότητες που απεικονίζονται στους δευτεροβάθµιους λογαριασµούς των λογιστηρίων των νοµικών οντοτήτων που αφορούν τα σχετικά προϊόντα.
2. Για τον υπολογισµό της αντιπροσωπευτικότητάς της Γ.∆.Ο. η εποπτική αρχή αναζητά αυτεπάγγελτα τις συνολικές ποσότητες προϊόντων του τοµέα για τον οποίο επιθυµεί να αναγνωριστεί η Γ.∆.Ο., από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ή κάθε άλλη αρµόδια υπηρεσία. Στην περίπτωση που τα στοιχεία από τις παραπάνω πηγές αποκλίνουν σε ποσοστό µεγαλύτερο του 5% λαµβάνεται υπόψη ο µέσος όρος των διαθέσιµων στοιχείων, των τριών (3) προηγούµενων ηµερολογιακών ετών. Σε περίπτωση προϊόντων ΠΟΠ ή ΠΓΕ οι συνολικές ποσότητες αφορούν πιστοποιηµένο προϊόν.
3. Η εποπτική αρχή ελέγχει την πληρότητα του φακέλου και µπορεί να ζητήσει από την Γ.∆.Ο. να υποβάλλει, εντός δέκα (10) ηµερών, κάθε συµπληρωµατικό έγγραφο που περιέχει ενηµερωτικά στοιχεία χρήσιµα για την εξέταση και αξιολόγηση του φακέλου. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων συστήνεται τριµελής επιτροπή για την εξέταση και αξιολόγηση του φακέλου, η τριµελής επιτροπή εισηγείται σχετικά στην εποπτική αρχή.
4. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, µετά από εισήγηση της εποπτικής αρχής, αναγνωρίζεται η Γ.∆.Ο. ή απορρίπτεται η αίτησή της εντός προθεσµίας τεσσάρων (4) µηνών από την ηµεροµηνία κατάθεσης της αίτησης

Άρθρο
Υποχρεώσεις αναγνωρισµένων Γ.∆.Ο. Η αναγνωρισµένη Γ.∆.Ο. έχει τις ακόλουθες υποχρεώσεις προς την εποπτική αρχή:
α) να ενηµερώνει για την είσοδο νέων µελών καθώς και για την τυχόν αποχώρηση µέλους από αυτή,
β) να ενηµερώνει άµεσα σε περίπτωση µείωσης του βαθµού αντιπροσωπευτικότητας της αναγνώρισης ή επέκτασης κανόνων,
γ) να παρέχει τα απαραίτητα στοιχεία εφαρµογής των συµφωνιών, αποφάσεων και εναρµονισµένων πρακτικών, που έχουν συναφθεί ή εγκριθεί στα πλαίσια της Γ.∆.Ο.,
δ) να υποβάλλει ετήσια έκθεση πεπραγµένων του ∆Σ της καθώς και νόµιµα επικυρωµένο πρακτικό της τακτικής ΓΣ,
ε) να υποβάλλει έγγραφα και να παρέχει πληροφορίες όταν της ζητηθούν για την άσκηση του ελέγχου του άρθρου 5,
στ) να ενηµερώνει τεκµηριωµένα για κάθε απόρριψη αίτησης εισόδου νέου µέλους, παρέχοντας τα απαραίτητα στοιχεία
Άρθρο
Έλεγχοι1. Η εποπτική αρχή της αναγνωρισµένης Γ.∆.Ο. ελέγχει κάθε έτος την τήρηση εκ µέρους της Γ.∆.Ο. των όρων και των προϋποθέσεων αναγνώρισής της καθώς και των διατάξεων της παρούσας και της ισχύουσας εθνικής και ενωσιακής νοµοθεσίας κατά τη λειτουργία της.
2. Η εποπτική αρχή συντάσσει έγγραφο µε τα ευρήµατα του ελέγχου που κοινοποιείται στη Γ.∆.Ο., η οποία καλείται να διατυπώσει µέσα σε προθεσµία 15 ηµερών, που µπορεί να παραταθεί µία µόνο φορά και µέχρι 10 ηµέρες από την επίδοση του εγγράφου, τις έγγραφες παρατηρήσεις της και να προσκοµίσει τυχόν απαραίτητα στοιχεία

Άρθρο
Κυρώσεις1. Αν από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι:
α) η Γ.∆.Ο. δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του άρθρου 4 ή
β) ένας ή περισσότεροι από τους όρους και τις προϋποθέσεις αναγνώρισης της Γ.∆.Ο., του άρθρου 2, έπαυσαν να πληρούνται, µε απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων ανακαλείται η αναγνώρισή της Γ.∆.Ο. για χρονικό διάστηµα έξι (6) µηνών.
2. Αν από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι:
α) µετά την παρέλευση του εξαµήνου της προσωρινής ανάκλησης η Γ.∆.Ο. εξακολουθεί να µην τηρεί τις υποχρεώσεις του άρθρου 4, ή δεν αποκαταστάθηκαν οι όροι και προϋποθέσεις αναγνώρισής της ή
β) η Γ.∆.Ο. παραβαίνει µία ή περισσότερες από τις απαγορεύσεις και υποχρεώσεις του άρθρου 7, ή
γ) η Γ.∆.Ο. έχει παύσει να λειτουργεί σύµφωνα µε τις διατάξεις της παρούσας και της ισχύουσας εθνικής και ενωσιακής νοµοθεσίας, µε απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων ανακαλείται η αναγνώρισή της οριστικά.
3. Για την επιβολή των κυρώσεων των παρ. 1 και 2, η εποπτική αρχή συνεκτιµά τη σοβαρότητα της παράβασης, τους προβαλλόµενους από την Γ.∆.Ο. ισχυρισµούς, καθώς και τις τυχόν δεσµεύσεις και υποχρεώσεις που έχει αναλάβει αυτή έναντι τρίτων
 4. Η απόφαση επιβολής των κυρώσεων εκδίδεται µέσα σε ένα µήνα είτε από την ηµεροµηνία πρωτοκόλλησης των εγγράφων παρατηρήσεων της Γ.∆.Ο. είτε από την εκπνοή της προθεσµίας της παρ. 2 του άρθρου 5

Άρθρο 7
Συµφωνίες, αποφάσεις και εναρµονισµένες πρακτικές 1. Συµφωνίες, αποφάσεις και εναρµονισµένες πρακτικές που συνάπτονται ή εγκρίνονται στα πλαίσια αναγνωρισµένης Γ.∆.Ο. τίθενται σε εφαρµογή για τα µέλη της, σύµφωνα µε το άρθρο 210 του Καν (ΕΕ) 1308/2013 και τους όρους του καταστατικού της.
2. Οι συµφωνίες, αποφάσεις και εναρµονισµένες πρακτικές πριν την εφαρµογή τους κοινοποιούνται υποχρεωτικά από την Γ.∆.Ο. ταυτόχρονα στην εποπτική αρχή και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή µε όλα τα αναγκαία στοιχεία για την αξιολόγησή τους, σύµφωνα µε το άρθρο 210 του Καν(ΕΕ) 1308/2013.
3. Αν η εποπτική αρχή ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κηρύξουν τις συµφωνίες, αποφάσεις ή εναρµονισµένες πρακτικές ασύµβατες προς την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νοµοθεσία, εντός δύο µηνών από την κοινοποίησή τους, αυτές τίθενται σε εφαρµογή µε απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Άρθρο 8
Επέκταση κανόνων 1. Συµφωνίες, αποφάσεις και εναρµονισµένες πρακτικές που συνάπτονται ή εγκρίνονται στα πλαίσια αναγνωρισµένης Γ.∆.Ο, η οποία έχει αναγνωριστεί ως αντιπροσωπευτική στον τοµέα της, µπορούν να καθίστανται δεσµευτικές για χρονική περίοδο µέχρι 3 έτη για φορείς ή επιχειρήσεις που δεν είναι µέλη της Γ.∆.Ο, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 164 του 1308/2013.
2. Ως αντιπροσωπευτική για την επέκταση κανόνων, θεωρείται η Γ.∆.Ο. όταν τα µέλη της παράγουν ή µεταποιούν ή εµπορεύονται, συµπεριλαµβανοµένης της διανοµής, τα 2/3 της συνολικής ποσότητας του συγκεκριµένου προϊόντος ή τοµέα προϊόντων στη χώρα. Το ποσοστό των 2/3 απαιτείται να πληρείται χωριστά για κάθε είδος οικονοµικής δραστηριότητας που εκπροσωπείται στην Γ.∆.Ο..
3. Για την επέκταση κανόνων η Γ.∆.Ο. υποβάλλει στην εποπτική αρχή αίτηση η οποία συνοδεύεται από το κείµενο της συµφωνίας ή της απόφασης που ζητά να καταστεί δεσµευτική και από κάθε έγγραφο που αποδεικνύει ότι οι διατάξεις της συµφωνίας ή απόφασης έχουν υιοθετηθεί και υλοποιούνται από τους φορείς που εκπροσωπούνται στην Γ.∆.Ο. µε οµόφωνη απόφασή τους
 4. Εφόσον από τον έλεγχο του φακέλου, που διενεργεί η εποπτική αρχή εντός προθεσµίας ενός µήνα από την ηµεροµηνία κατάθεσης της αίτησης, διαπιστωθεί ότι τα στοιχεία του δεν είναι πλήρη, καλείται η Γ.∆.Ο. να τα συµπληρώσει, καθώς επίσης και να υποβάλλει κάθε έγγραφο που περιέχει ενηµερωτικά στοιχεία για την εξέταση του φακέλου
5. Η επέκταση των κανόνων τίθεται σε ισχύ µε απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, µετά από εισήγηση της εποπτικής αρχής, µέσα σε προθεσµία τριών µηνών από τη συµπλήρωση του φακέλου. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται ότι φυσικά ή νοµικά πρόσωπα που δεν είναι µέλη της Γ.∆.Ο. οφείλουν να καταβάλλουν στην Γ.∆.Ο. το σύνολο ή µέρος των εισφορών που καταβάλουν τα µέλη της, σύµφωνα µε τις προϋποθέσεις του άρθρου 165 του Καν(ΕΕ) 1308/2013.
6. Αν διαπιστωθεί ή καταγγελθεί ότι µε την επέκταση των κανόνων ζηµιώνονται άλλοι οικονοµικοί φορείς της χώρας ή της Ένωσης ή ότι οι κανόνες έχουν κάποιο από τα αποτελέσµατα της παρ. 4 του άρθρου 210 του Καν (ΕΕ) 1308/2013 ή ότι αντιβαίνουν µε οποιοδήποτε τρόπο στην ισχύουσα εθνική ή ενωσιακή νοµοθεσία η εφαρµογή της απόφασης για την επέκταση αναστέλλεται, µέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Σε περίπτωση που προκύπτουν βάσιµες ενδείξεις για τα παραπάνω η απόφαση ανακαλείται.
Άρθρο 9
Μεταβατική διάταξη
Γ.∆.Ο. οι οποίες έχουν αναγνωριστεί πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας οφείλουν να προσαρµοστούν στις διατάξεις αυτής εντός προθεσµίας έξι µηνών από την έναρξη ισχύος της, υποβάλλοντας στην εποπτική αρχή αίτηση αναγνώρισης σύµφωνα µε το άρθρο 3. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσµία του προηγούµενου εδαφίου, µε απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ανακαλείται η αναγνώρισή τους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία