BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Σήμα Μπούτα για μπλόκα στις 22, οι Μακεδόνες χώρια

Να στήσουν μπλόκο, στις 22 του μήνα, στον Ε65, με τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα, αποφάσισαν το βράδυ της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου οι αγρότες του νομού Καρδίτσας, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στον Παλαμά, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 25 αγροτικών συλλόγων της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Ρότα για Αθήνα οι Μακεδόνες τετ α τετ θέλει ο Μπούτας

0
0

Την ίδια ώρα, τα μέλη του Συντονιστικού της Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισαν να αναζητήσουν συμμαχίες στις υπόλοιπες τάσεις που επικρατούν στον αγροτικό τομέα, πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε μορφή κινητοποίησης, εξαιρώντας, ωστόσο, την ΠΑΣΥ από το κοινό μέτωπο που θέλουν να συγκροτήσουν, διότι θεωρούν ότι η απόσταση που τους χωρίζει σε επίπεδο αιτημάτων είναι αγεφύρωτη.

Εν τω μεταξύ, σε διάλογο προκειμένου να δουν ποια είναι αυτά τα ζητήματα τα οποία κατά την άποψή τους έχουν καθυστερήσει ή χρειάζονται λύση καλεί του αγρότες ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, τονίζοντας ότι «Είναι δικαίωμα το αγροτών να κινητοποιούνται». «Να είναι σίγουροι ότι εμείς από τη δική μας πλευρά, μέσα στις δυνατότητες που υπάρχουν, οπωσδήποτε θα δώσουμε λύσεις», διαβεβαίωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του.

Από την πλευρά του ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας είπε πως στο πλαίσιο της απόφασης της πανελλαδικής επιτροπής έχει αποφασιστεί και «βγήκαν» ήδη τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, ενώ σήμερα οι αγρότες συζητάνε για την μορφή του αγώνα το επόμενο χρονικό διάστημα. Τα προβλήματα, συνέχισε, είναι μεγάλα και οξυμμένα, η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν τα λύνει αλλά τα οξύνει ακόμα περισσότερο, καταλήγοντας, πως το εισόδημα του αγρότη συνεχώς μειώνεται, ενώ οι φόροι αυξάνονται.

Στη διάρκεια της συνέλευσης, οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων τοποθετήθηκαν για τη μορφή και την ημερομηνία που θα έχει η κινητοποίηση, ενώ τόσο ο κ. Μπούτας, όσο και ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, αναφέρθηκαν αναλυτικά στα προβλήματα του αγροτικού κλάδου, με τον τελευταίο μάλιστα να δηλώνει ότι ο αγώνας είναι συνεχής και δεν σταματά με ένα μπλόκο.

 

Αγροτικό «Συντονιστικό Ελλάδας» επιχειρεί η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας

Συμμαχίες στις υπόλοιπες τάσεις που επικρατούν στον αγροτικό τομέα, θα αναζητήσουν τα μέλη του Συντονιστικού της Κεντρικής Μακεδονίας πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε μορφή κινητοποίησης, εξαιρώντας, ωστόσο, την ΠΑΣΥ από το κοινό μέτωπο που θέλουν να συγκροτήσουν, διότι θεωρούν ότι η απόσταση που τους χωρίζει σε επίπεδο αιτημάτων είναι αγεφύρωτη.

Η σχετική απόφαση λήφθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να οριστεί ένας «οδικός χάρτης» για τα επόμενα βήματα που θα κάνουν οι παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής, ώστε να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματα που «καίνε» για μια ακόμη χρονιά τον κλάδο.


Περίπου 60-70 εκπροσώπων αγροτών από τα μπλόκα που είχαν στηθεί στις περσινές κινητοποιήσεις σε σημεία στη Χαλκηδόνα, τα Γιαννιτσά, το Αμύνταιο, την Αλεξάνδρεια, το Κιλκίς, τους Ευζώνους, τα Βρασνά, τα Σύλλατα, την Καλλικράτεια, τον Τρίλοφο, το Κάτω Σχολάρι, τα Μάλγαρα, το Αιγίνιο και τον Κολινδρό της Πιερίας, για περίπου 3 ώρες μετέφεραν το κλίμα από τις περιοχές τους και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το πώς θα πρέπει να κινηθούν εφεξής, ώστε να είναι αποτελεσματικοί και να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Η συντριπτική πλειονότητα όσων έλαβαν τον λόγο -σύμφωνα με πηγές του Agronews καθώς η σύσκεψη ήταν κλειστή για τα μέσα ενημέρωσης- σύγκλιναν στην άποψη ότι ο κατακερματισμός δυνάμεων του χώρου είναι επιζήμιος για την αποτελεσματικότητα του αγώνα των αγροτών και θα πρέπει να βρεθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας για να ενωθούν.

Περιέγραψαν επίσης ένα κλίμα μουδιάσματος των τοπικών κοινωνιών να ακολουθήσουν και φέτος την πεπατημένη των μπλόκων και έριξαν άλλες προτάσεις στο τραπέζι της συζήτησης, όπως η διοργάνωση κατά τόπους συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και οι αποκλεισμοί δημόσιων οργανισμών και φορέων, με κορύφωση ένα όσο το δυνατό μεγαλύτερο από άποψη συμμετοχής συλλαλητήριο στην πλατεία της ΧΑΝΘ, την ημέρα των εγκαινίων της Agrotica.

Δεν έλειψαν πάντως και οι απόψεις ότι αυτή τη φορά ίσως πρέπει να αντιστραφεί η αλληλουχία των ενεργειών και ο αγώνας να ξεκινήσει με αποδοχή της πρόσκλησης για διάλογο, που έχει απευθύνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου και εάν από τη συζήτηση αποδειχθεί ότι αυτός είναι προσχηματικός να υπάρχει ένας ακόμη λόγος να βγουν πιο δυναμικά στους δρόμους οι αγρότες, έχοντας περισσότερες πιθανότητες να δείξουν κατανόηση στις κινητοποιήσεις κι οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες.

«Ξεκινούμε άμεσα τις επαφές με τους υπόλοιπους συναδέλφους από τις Σέρρες, την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα, τα Φάρσαλα, τη Βοιωτία, αλλά και όσους συντάσσονται με το Πανελλαδικό, για να συγκροτήσουμε ενιαίο μέτωπο και από κοινού να διεκδικήσουμε με μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ λύσεις στα προβλήματά μας» είπε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο άτυπος επικεφαλής του Συντονιστικού της Κεντρικής Μακεδονίας, Μαυρουδής Μηντσιούδης, επιβεβαιώνοντας ότι από το προσκλητήριο ενότητας, θα εξαιρεθούν οι δυνάμεις που συντάσσονται με το διεκδικητικό πλαίσιο του Β. Μπούτα.

«Θέλουμε να βρεθούμε όλοι μαζί  με όσους έχουμε κοινή αντίληψη για τις λύσεις  που χρειάζεται ο αγροτικός τομέας, ώστε να δώσουμε τον μεγαλύτερο αγώνα που θα χρειαστεί στις επόμενες μέρες, προκειμένου να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας. Αυτή είναι η στόχευσή μας, διότι τα προβλήματα είναι κοινά και για να τα λύσουμε πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, αφού καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να λύσει», ανέφερε ο κ. Μηντσιούδης και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προηγηθεί διάλογος με τον κ. Αποστόλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ποτέ οι αγρότες δεν αρνήθηκαν το διάλογο. Το έχουμε δώσει ως σήμα κατατεθέν πως ό,τι και αν γίνει, ο διάλογος είναι το ισχυρό μας όπλο».

Όσον αφορά στο διεκδικητικό πλαίσιο επανέλαβε πως ο πρωτογενής τομέας πρέπει να παραμείνει ένας ξεχωριστός τομέας στην οικονομία και να δρομολογηθούν βελτιωτικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό και στο κόστος παραγωγής, ενώ πλέον μπαίνουν στο κάδρο επιτακτικά και άλλα ζητήματα, όπως η μη εφαρμογή του ΕΤΑΚ, όσο δεν υπάρχει ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο, γιατί, όπως ειπώθηκε, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαθούν μεγάλα ποσά από κοινοτικές επιδοτήσεις για τη χώρα, οι κατασχέσεις, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και το τί θα γίνει με τις επιπτώσεις από το εμπάργκο στη Ρωσία, που πλήττουν το εισόδημα των παραγωγών.

«Θα ασκήσουμε τη μεγαλύτερη πίεση που χρειάζεται για να λύσουμε τα προβλήματά μας. Αν αυτή η πίεση προϋποθέτει να αναπτυχθούν και τα μπλόκα, θα τα έχουμε κι αυτά», επισήμανε ο άτυπος εκπρόσωπος του Συντονιστικού και έσπευσε να προσθέσει πως «θα έλεγα ότι οι αγρότες δεν θέλουν τις κινητοποιήσεις, ή να το πω διαφορετικά στο χέρι της κυβέρνησης είναι να μην έχουμε κινητοποιήσεις, αρκεί να προχωρήσει στη λύση των προβλημάτων προβλήματα μας».

Οι πρώτες επαφές για την «ομογενοποίηση» των επιμέρους τάσεων του κλάδου, με φυσική παρουσία (πέραν δηλαδή των τηλεφωνικών) κατά πληροφορίες θα γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, μέσω της συμμετοχής αντιπροσωπείας του Συντονιστικού Κεντρικής Μακεδονίας στη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει το Πανελλαδικό Συντονιστικό (σ. σ. Γκόντιας – Παναγής) στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, καθώς και με ανάλογη συμμετοχή σε συνάντηση που οργανώνουν την ίδια ημέρα οι Σερραίοι. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον Θέμη Καλπακίδη στην Καβάλα και τον Κώστα Αλεξανδρίδη στην Αλεξανδρούπολη και τους Βοιωτούς και Βολιώτες, ενώ το «άνοιγμα» στους Λαρισαίους θα εξελιχθεί μόλις εκείνοι τελειώσουν με τις δικές τους συνελεύσεις.


Ομάδες εργασίας για τις κινητοποιήσεις έβγαλε η ζύμωση της Γυρτώνης

Πάνω από 40 αγρότες της Λάρισας, των Φαρσάλων, του Τυρνάβου και του δήμου Κιλελέρ παραβρέθηκαν στην καθαρά διερευνητικού χαρακτήρα σύσκεψη που έλαβε χώρα στη Γυρτώνη το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Στη σύσκεψη που διήρκεσε περισσότερες από τρεισήμισι ώρες, έγινε κατ’ αρχάς σαφής η πρόθεση των αγροτών να προβούν σε κινητοποιήσεις.

Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε εάν αυτές θα περιλαμβάνουν και αποκλεισμό δρόμων.

Όπως και να χει οι αγρότες συζήτησαν ένα πλαίσιο αιτημάτων, σε σχέση με το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το κόστος παραγωγής, τον ΕΛΓΑ και τα νέα προγράμματα.

Μάλιστα αποφάσισαν να συστήσουν ομάδες εργασίας που θα επικοινωνήσουν τα αγροτικά θέματα στα κατά τόπους χωριά  και να προετοιμάσουν το έδαφος, για την κινητοποίηση.


Αμύνταιο: Συγκέντρωση τρακτέρ 22 με 27 Ιανουαρίου

Η Πανελλαδική Δεκαπενταμελής Επιτροπή των Μπλόκων μετά την συνεδρίαση της, στις 16/01/2018 στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας ομόφωνα αποφάσισε τη συγκέντρωση των τρακτέρ στα κεντρικά σημεία των εθνικών δρόμων από τις 22 έως τις 27 Ιανουαρίου 2018. Κατόπιν αυτού, θα γίνει η αποτίμηση της κατάστασης των αγροτών που κινητοποιούνται και διαμαρτύρονται πανελλαδικά.

Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων των παραγωγών θα πραγματοποιηθεί  συλλαλητήριο με την συμμετοχή  των αγροτών και κτηνοτρόφων όλης της χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης Agrotica στις 3/2/2018.

Κρητικού Διαμάντω, Μέλος Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία