BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Στον κόμβο Καρδίτσας το πρώτο μπλόκο αγροτών

Στη Θεσσαλία άνοιξε ο «χορός» των κινητοποιήσεων από τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα. Έτσι, λίγο με τις 2 το μεσημέρι οι αγρότες της Καρδίτσας, με τα τρακτέρ τους και επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα συγκεντρώθηκαν στον αυτοκινητόδρομο Ε65 στο ύψος του Δέλτα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πρωτεργατών του μπλόκου, τα τρακτέρ, που βρίσκονται στο σημείο ξεπερνούν τα 300.

Στον κόμβο Καρδίτσας το πρώτο μπλόκο αγροτών

0
0

Τα τρακτέρ παρατάχθηκαν πλευρικά και προς τις δύο κατευθύνσεις και η Αστυνομία έχει δώσει εντολή να κλείσουν στο σημείο και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Όσα οχήματα κινούνται στην περιοχή, βγαίνουν υποχρεωτικά σε προηγούμενους κόμβους.

«Το πρώτο μπλόκο στήθηκε στην Καρδίτσα και από αύριο θα αρχίσουν να εξαπλώνονται», δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, μιλώντας στον Αθήνα 9,84.

Αιτήματα των αγροτών αποτελούν, μεταξύ άλλων, εκτός από το φορολογικό, ο ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, οι κατασχέσεις που ξεκινούν από 1η Μαΐου για χρέη λογαριασμών.

Ο Καρδιτσιώτης αγροτοσυνδικαλιστής τόνισε επίσης ότι η κάθοδος των αγροτών στους δρόμους είναι απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, στην οποία μετέχουν 14 ομοσπονδίες και πως οι αγρότες θα προχωρήσουν στις 3 Φεβρουαρίου σε συλλαλητήριο, κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Agrotica.

Σε δηλώσεις του ο Άρης Πολυγένης, μέλος της Ομοσπονδίας, δήλωσε πως στο πλαίσιο της πανελλαδικής επιτροπής, σήμερα στήνουμε μπλόκο στον Ε65 όλη η Καρδίτσα. Είναι η έναρξη των κινητοποιήσεων, και αυτή η κινητοποίηση, πρόσθεσε, θα γίνει ο προπομπός για όλη την Ελλάδα, σημείωσε ο ίδιος, για να καταλήξει: «Δίνουμε το μήνυμα ότι δεν θα κάνουμε πίσω αν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά μας». Καθημερινά, δεν παρέλειψε ο κ. Πολυγένης, να τονίσει, πως οι αγρότες θα ενισχύουν το μπλόκο με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα.

Για νέο κύκλο κινητοποιήσεων με δυναμικό τρόπο και με μπλόκα, έκανε λόγο ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, για να προσθέσει: «Η Καρδίτσα σήμερα δίνει ένα μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους αγρότες ότι θα πρέπει να «βγούμε» για να διεκδικήσουμε λύσεις σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που μας απασχολούν, τα οποία δεν μας επιτρέπουν ούτε να ζήσουμε, ούτε να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας»

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, σε δηλώσεις του υποστήριξε, πως είναι το πρώτο μπλόκο στην Θεσσαλία, αλλά και στην Ελλάδα, την ερχόμενη Τετάρτη, συνέχισε, «βγαίνουν» οι αγρότες των Τρικάλων στο Μεγαλοχώρι και στις 25 του μηνός, την Πέμπτη βγαίνουν οι αγρότες τ ης Λάρισας στον κόμβο Πλατυκάμπου, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα για συμμετοχή στους αγώνες.

Όσον αφορά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας, σήμερα Δευτέρα (22-01-2018) από ώρα 12.00΄ και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, στο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Ε-65 από τον ανισόπεδο κόμβο Προαστίου (χ/θ 97+000) μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Σοφάδων (χ/θ 73+000) η κυκλοφορία των οχημάτων διεκόπη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων και διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Λαμία:

Όλα τα οχήματα θα εκτρέπονται από τον ανισόπεδο κόμβο Προαστίου, μέσω της συνδετήριας οδού Αγ. Τριάδος με τον Αυτοκινητόδρομο Ε-65, προς την περιφερειακή οδό Αγ. Τριάδος και στη συνέχεια θα κινούνται στην Επαρχιακή οδό Προαστίου- Αγ. Τριάδος- Καρδίτσας και ακολούθως στην Εθνική Οδό Τρικάλων - Καρδίτσας - Ν. Μοναστηρίου, απ' όπου θα εισέρχονται στον Αυτοκινητόδρομο Ε-65 από τον ανισόπεδο κόμβο Σοφάδων (διασταύρωση Ανωγείου).

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Τρίκαλα:

Όλα τα οχήματα θα εκτρέπονται από τον ανισόπεδο κόμβο Σοφάδων (διασταύρωση Ανωγείου) προς την συνδετήρια οδό του Αυτοκινητόδρομου Ε-65 με την Εθνική Οδό Ν. Μοναστηρίου - Καρδίτσας - Τρικάλων μέχρι τα Τρίκαλα.

Παρακαλούμε τους φίλους οδηγούς να ακολουθούν τις οδηγίες των τροχονόμων και να ενημερώνονται διαρκώς για κάθε μεταβολή των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Καρδίτσας, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα: 24410-80200, 24410-80243, 24410-80241.

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Με τα τρακτέρ του Μπούτα στον Ε65 ανοίγουν τα μπλόκα

Από την Εθνική Οδό Ε65 (Δέλτα Καρδίτσας) ανοίγει η αυλαία των φετινών κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που θα κλιμακωθούν ανά περιοχή μέχρι τις 28 Ιανουαρίου και βασικό σταθμό στην αγωνιστική πορεία θα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο, στις 3 Φλεβάρη, στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης Agrotica.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας τονίζει πως τα προβλήματα των αγροτών είναι πολλά και επισημαίνει ότι «η πολιτική της κυβέρνησης, παλιά και νέα μέτρα, μειώνει συνεχώς το εισόδημα μας, οδηγεί μαζικά στην φτώχεια και τον αφανισμό χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους»

Σχετικά με αιτήματά τους, οι αγρότες της ΕΟΑΣΝΛ επικεντρώνονται στις φορολογικές επιβαρύνσεις, στις τιμές των αγροτικών προϊόντων τους, στο κόστος παραγωγής, στις τιμές του αγροτικού πετρελαίου, αλλά και στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, οι αγρότες τονίζουν στην ανακοίνωση τους πως ψηφίστηκε «αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ των εισφορών του ΕΝΦΙΑ», ενώ σχετικά με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, η ΕΟΑΣΝΛ αναφέρει πως «η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα από 1η Μαΐου τον δρόμο για κατασχέσεις και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς χωραφιών για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Τέλος, στην ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως για όλα τα παραπάνω «μονόδρομος είναι ο αγώνας» και ανακοινώνουν πως προχωρούν σε στήσιμο μπλόκου στη Λάρισα την ερχόμενη Πέμπτη 25 Ιανουαρίου.

Που αναμένεται να στηθούν τα μπλόκα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στους κόλπους της ΕΟΑΣΝΛ συζητιούνται δύο σημεία έξω από την Λάρισα που θα μπορούσαν τα τρακτέρ να στήσουν μπλόκα στην Εθνική οδό στις 25 Ιανουαρίου.

Από αυτά θα επιλεγεί το ένα εξ αυτών.

Το πρώτο σημείο είναι ο κόμβος της Νίκαιας που παραδοσιακά βγαίνουν τα τελευταία χρόνια τα τρακτέρ και οι αγρότες αυτού του μπλοκ. Το δεύτερο σημείο που εξετάζεται είναι ο κόμβος Πλατυκάμπου.

Στον Κόμβο Μεγαλοχωρίου οι Τρικαλινοί αγρότες την Τετάρτη
 
Την ερχόμενη Τετάρτη 24 Ιανουρίου, θα στήσουν μπλόκο με τρακτέρ κι άλλα γεωργικά μηχανήματα στον κόμβο Μεγαλοχωρίου, στον αυτοκινητόδρομο Ε65, Τρικαλινοί αγρότες. Η απόφαση αυτή λήφθηκε απόψε σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «η Ανοιξη» στο Μεγαλοχώρι.

Τον λόγο πήρε αρχικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Απόστολος Θωμόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου, ενώ τόνισε επίσης ότι «αγωνιστικά στο πλευρό μας θέλουμε να είναι ξανά οι σύμμαχοί μας, εργαζόμενοι, μικροί ΕΒΕ και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς έχουμε κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα, κοινούς στόχους».

Με δηλώσεις του ο κ. Θωμόπουλος είπε πως θα πυκνώσουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, ενώ το μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αχιλλέας Λιάτος, αναφέρθηκε στην οργανωτική δομή που θα έχει η κινητοποίηση, ενώ μίλησε διεξοδικά και για τα προβλήματα, τα αδιέξοδα, αλλά και τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου. «Τα αιτήματά μας, είναι συγκεκριμένα, δίκαια και αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Με το στήσιµο µπλόκων σε κοµβικά σηµεία από τις 22 ως τις 28 Ιανουαρίου, όπως αποφασίστηκε στη διευρυµένη συνεδρίαση της Γραµµατείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων την περασµένη ∆ευτέρα 15 Ιανουαρίου, αρχίζει να «ξεδιπλώνει» το φετινό επιχειρησιακό του πλάνο το οργανωµένο αγροτικό κίνηµα, όπως έγραψε η εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 20 Ιανουαρίου.

Στο νομό Τρικάλων, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη» αποφάσισε το στήσιμο του μπλόκου την Τετάρτη 24 Γενάρη, στον κόμβο του Μεγαλοχωρίου από τις 12.30 το μεσημέρι.

Στο νομό Λάρισας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων αποφάσισε να στηθεί μπλόκο στον Πλατύκαμπο, την Πέμπτη 25 Γενάρη ενώ χθες Κυριακή πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, από τον Αγροτικό Σύλλογο που θα συμμετέχει στο μπλόκο της Λάρισας.

Επίσης στο νομό Μαγνησίας, την Τετάρτη 24 Γενάρη οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς, Πουρίου, Μακρυρράχης, Νοτίου Πηλίου, Αλμυρού - Σούρπης και η Επιτροπή του Μπλόκου Αερινού οργανώνουν κινητοποίηση με αγροτικά μηχανήματα στην Εφορία του Βόλου ενώ ο προσανατολισμός είναι για στήσιμο μπλόκου στον κόμβο του Αερινού, δίπλα στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Στη Φθιώτιδα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού, αποφάσισε να στηθούν μπλόκα στις 29 Γενάρη σε Ανθήλη και Δομοκό, καθώς και τη συμμετοχή της στη μεγάλη κινητοποίηση στην έκθεση «ΑΓΡΟΤΙΚΑ» στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα θα συνεχίζονται καθημερινά οι εξορμήσεις για την ενημέρωση και τη συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις.

Στην Ευρυτανία, η Επιτροπή Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων της Βαλαώρας, σε σύσκεψη, αποφάσισε να συνεχίσει όλη την προσεχή εβδομάδα τις περιοδείες ενημέρωσης των αγροτών, ενώ την Κυριακή 28 Γενάρη θα προχωρήσει σε συμβολικό αποκλεισμό της γέφυρας του Αγραφιώτη στο Κρυονέρι.

Στην Άρτα, συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Γενάρη, στις 10 π.μ., στη γέφυρα της Άρτας, όπως αποφασίστηκε σε σχετική σύσκεψη.  

Συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα σε Αιτωλοακαρνανία και Κοζάνη.

Στην Κρήτη, οι αγρότες του Ηρακλείου έχουν αποφασίσει για στήσιμο μπλόκου στα Πραιτώρια την Τετάρτη 24 Γενάρη, από τον Αγροτικό Σύλλογο Αστερουσίων και στα Χανιά συγκέντρωση των τρακτέρ την Παρασκευή 26 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι στην πλ. Δημοτικής Αγοράς.

Στην Πελοπόννησο, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης καλεί τους αγρότες με τα μηχανήματά τους στο σταθμό της Μεσσήνης, την Πέμπτη 25 Γενάρη στις 6 το απόγευμα.

-Συσκέψεις τη Δευτέρα 22 Γενάρη

-Στις σύσκεψη καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της «Βέτλανς» στη Νάουσα.

-Σε σύσκεψη καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Έβρου «Η Ενότητα» στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας.

-Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» καλεί σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου.

 

Την Πέμπτη ξεκινά τα μπλόκα η Ενωτική Ομοσπονδία

Αποφασισμένοι να στήσουν μπλόκα στην Εθνική Οδό δηλώνουν οι αγρότες της Ενωτικής Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, αν και από την σύσκεψη του Πλατύκαμπου το Σάββατο, με τους αγρότες του περσινού μπλόκου των Τεμπών, δεν βρέθηκε κοινός τόπος, τουλάχιστον ως προς όλα τα σημεία, που συζητήθηκαν.

Το «µέτωπο» των παραγωγών για µια ακόµη χρονιά δεν είναι αρραγές, καθώς διακριτή τακτική επιλέγουν να καταστρώσουν, ως ώρας, τόσο οι αγρότες του περσινού µπλόκου Τεµπών (οµάδα Σιδερόπουλου), όσο και εκείνοι του Συντονιστικού Κεντρικής Μακεδονίας (Παναγής, Σπανούλης κ.λπ.), στο οποίο δεν θα µετέχουν, µε τα δεδοµένα της Πέµπτης οι αγρότες των Σερρών (Λίτος-µπλόκο Προµαχώνα).

Υπ’ αυτό το πρίσµα σε διάλογο για τα ζητήµατα που κατά την άποψή τους έχουν καθυστερήσει ή χρειάζονται λύση καλεί τους αγρότες ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, τονίζοντας ότι είναι «δικαίωµά τους να κινητοποιούνται».

Το πλάνο της Επιτροπής

Ορόσηµο στο σχεδιασµό της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων αναµένεται να αποτελέσει το µεγάλο συλλαλητήριο που αποφάσισε να πραγµατοποιήσεις στις 3 Φεβρουαρίου στην Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της Agrotica. Νωρίτερα, στην Θεσσαλία, πρώτοι θα βγουν στην Εθνική Οδό οι αγρότες της Καρδίτσας, όπως αποφάσισαν στη µαζική σύσκεψη την οποία οργάνωσε η Ενωτική Οµοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων στον Παλαµά. Οι αγρότες τη ∆ευτέρα 22 Ιανουαρίου θα στήσουν µπλόκο µε τρακτέρ στην Εθνική Οδό Ε65, στο ύψος του κόµβου στο ∆έλτα Καρδίτσας.

Ακολουθούν οι αγρότες της Λάρισας, οι οποίοι πραγµατοποίησαν την Παρασκευή, συλλαλητήριο προετοιµασίας µε τρακτέρ στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων. Ανάλογο συλλαλητήριο θα γίνει την Κυριακή 21/1, στις 11 π.µ., στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου.

Σε κοµβικό σηµείο της περιοχής προσανατολίζονται να βγάλουν τρακτέρ οι αγρότες των Τρικάλων, ενώ συνεχίζονται οι συσκέψεις σε κεφαλοχώρια του νοµού, που οργανώνει η Οµοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη».

Στη Μαγνησία, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς, Πουρίου, Μακρυρράχης, Νοτίου Πηλίου, Αλµυρού - Σούρπης και η Επιτροπή του Μπλόκου Αερινού οργανώνουν κινητοποίηση µε αγροτικά αυτοκίνητα στην Περιφέρεια, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου και θα αποφασίσουν για το στήσιµο µπλόκου.

Οι υπόλοιπες πρωτοβουλίες

Ήδη, η Ενωτική Οµοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων κάλεσε τους παραγωγούς σε συγκέντρωση µε αγροτικά µηχανήµατα την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, στην πλατεία ∆ηµοτικής Αγοράς. Παράλληλα, η Οµοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας συγκαλεί σύσκεψη το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, στις 18.30, στην Ανθήλη, ενώ την Παρασκευή, επρόκειτο να συσκεφτούν αγρότες µε πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Λιβαδειάς.

Διερευνητικές επαφές στις πρώτες ζυμώσεις της ομάδας της Γυρτώνης

Πάνω από σαράντα συντελεστές της αγροτικής παραγωγής από τις περιοχές της Λάρισας, των Φαρσάλων, του Τυρνάβου και του δήµου Κιλελέρ παραβρέθηκαν στην καθαρά διερευνητικού χαρακτήρα σύσκεψη που έλαβε χώρα στη Γυρτώνη το βράδυ της περασµένης ∆ευτέρας 15 Iανουαρίου, παρουσία του πρώην προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισµού Λαρισαίων Αγροτών Χρήστου Σιδερόπουλου, ο οποίος και έλαβε το λόγο για να παρουσιάσει τις απόψεις του επί του θέµατος.

Στη σύσκεψη που διήρκεσε περισσότερες από τρεισήµισι ώρες έγινε κατ’ αρχήν σαφής, η πρόθεση των αγροτών να προβούν σε κινητοποιήσεις, ωστόσο δεν έγινε ξεκάθαρο ποιά µορφή θα έχουν αυτές και πότε θα ξεκινήσουν.

Σε κάθε περίπτωση οι αγρότες της συγκεκριµένης «τάσης» έχουν προγραµµατίσει να συναντηθούν ξανά µέσα στο Σαββατοκύριακο στον Πλατύκαµπο, ούτως ώστε να συζητήσουν για τις περαιτέρω ενέργειές τους και να λάβουν αποφάσεις.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, στην σύσκεψη αναµένεται να συζητήσουν και για το πλαίσιο των αιτηµάτων και των διεκδικήσεών τους, που έχουν να κάνουν µε το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το κόστος παραγωγής, τις εισφορές στον ΕΛΓΑ, αλλά και τα νέα προγράµµατα που τρέχουν υπέρ των αγροτών.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στην ζύµωση που πραγµατοποιήθηκε στην Γυρτώνη, οι συµµετέχοντες αγρότες αποφάσισαν να συστήσουν ειδικές οµάδες εργασίας, µε σκοπό να επικοινωνήσουν τα αγροτικά θέµατα και τα προβλήµατα στα κατά τόπους χωριά.

Μετέπειτα δε να  προετοιµάσουν το έδαφος για τυχόν κινητοποίηση, το αµέσως επόµενο διάστηµα, ώστε να δοθεί πιο ηχηρό παρόν.

Ενιαίο Αγροτικό Συντονιστικό επιχειρεί να δομήσει η επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά χωρίς την ΠΑΣΥ

Συµµαχίες στις υπόλοιπες τάσεις που επικρατούν στον αγροτικό τοµέα αναζητούν τα µέλη του Συντονιστικού της Κεντρικής Μακεδονίας, πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε µορφή κινητοποίησης, εξαιρώντας, ωστόσο, την ΠΑΣΥ από το κοινό µέτωπο που θέλουν να συγκροτήσουν, διότι θεωρούν ότι η απόσταση που τους χωρίζει σε επίπεδο αιτηµάτων είναι αγεφύρωτη.

Η σχετική απόφαση ελήφθη την προηγούµενη ∆ευτέρα σε σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, µε στόχο να οριστεί ένας «οδικός χάρτης» για τα επόµενα βήµατα που θα κάνουν οι παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής.

Περίπου 60-70 εκπρόσωποι αγροτών από τα µπλόκα που είχαν στηθεί στις περσινές κινητοποιήσεις σε Χαλκηδόνα, Γιαννιτσά, Αµύνταιο, Αλεξάνδρεια, Κιλκίς, Ευζώνους, Βρασνά, Σύλλατα, Καλλικράτεια, Τρίλοφο, το Κάτω Σχολάρι, τα Μάλγαρα, το Αιγίνιο και τον Κολινδρό της Πιερίας, για περίπου 3 ώρες µετέφεραν το κλίµα από τις περιοχές τους και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το πώς θα πρέπει να κινηθούν εφεξής.

Η συντριπτική πλειονότητα όσων έλαβαν τον λόγο, σύµφωνα µε πηγές της Agrenda συνέκλιναν στην άποψη ότι ο κατακερµατισµός δυνάµεων του χώρου είναι επιζήµιος για την αποτελεσµατικότητα του αγώνα των αγροτών και θα πρέπει να βρεθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας για να ενωθούν.

Περιέγραψαν επίσης ένα κλίµα µουδιάσµατος των τοπικών κοινωνιών να ακολουθήσουν και φέτος την πεπατηµένη των µπλόκων και έριξαν άλλες προτάσεις στο τραπέζι της συζήτησης, όπως η διοργάνωση κατά τόπους συγκεντρώσεων διαµαρτυρίας και οι αποκλεισµοί δηµόσιων οργανισµών και φορέων, µε κορύφωση ένα όσο το δυνατό µεγαλύτερο συλλαλητήριο στην Agrotica.

∆εν έλειψαν πάντως και οι απόψεις ότι αυτή τη φορά ίσως πρέπει να αντιστραφεί η αλληλουχία των ενεργειών και ο αγώνας να ξεκινήσει µε αποδοχή της πρόσκλησης για διάλογο, που έχει απευθύνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κι εάν από τη συζήτηση αποδειχθεί ότι αυτός είναι προσχηµατικός να υπάρχει ένας ακόµη λόγος να βγουν πιο δυναµικά στους δρόµους οι αγρότες.

«Ξεκινούµε άµεσα τις επαφές µε τους υπόλοιπους συναδέλφους από τις Σέρρες, την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα, τα Φάρσαλα, τη Βοιωτία, αλλά και όσους συντάσσονται µε το Πανελλαδικό, για να συγκροτήσουµε ενιαίο µέτωπο και από κοινού να διεκδικήσουµε µε µεγαλύτερη διαπραγµατευτική ισχύ λύσεις στα προβλήµατά µας» είπε αµέσως µετά την σύσκεψη ο άτυπος επικεφαλής του Συντονιστικού Μαυρουδής Μηντσιούδης.

«Θέλουµε να βρεθούµε όλοι µαζί  µε όσους έχουµε κοινή αντίληψη για τις λύσεις  που χρειάζεται ο αγροτικός τοµέας, ώστε να δώσουµε τον µεγαλύτερο αγώνα που θα χρειαστεί στις επόµενες µέρες, προκειµένου να µπορέσουµε να µείνουµε στα χωράφια µας. Αυτή είναι η στόχευσή µας, διότι τα προβλήµατα είναι κοινά και για να τα λύσουµε πρέπει να καθίσουµε στο ίδιο τραπέζι», κατέληξε ο ίδιος.

Η μάζωξη της Σίνδου κλήρωσε για νέα συνάντηση στη Λάρισα

Από τη Σίνδο την Πέµπτη 18 Ιανουαρίου ξεκίνησε την πρωτοβουλία της η επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, για σύσταση ενός Αγροτικού Συντονιστικού Ελλάδας.

Όπως τόνισαν µέλη διαφόρων αγροτικών δυνάµεων από τη Βόρεια Ελλάδα, από τη σύσκεψη στη Σίνδο, προέκυψε «η µεγάλη δίψα των ανθρώπων του πρωτογενούς τοµέα για κοινή συστράτευση».

Στο πλαίσιο αυτό, οι συµµετέχοντες αποφάσισαν, οµόφωνα, να ξεκινήσουν από γενικές συνελεύσεις στις κατά τόπους περιοχές , προκειµένου να ενηµερωθεί όσο το δυνατόν µεγαλύτερη µερίδα των ανθρώπων του πρωτογενούς τοµέα για το νέο εγχείρηµα που επιχειρείται.

Παράλληλα, οι αγρότες αποφάσισαν την οργάνωση µιας διευρυµένης νέας τους συνάντησης στη Λάρισα, την Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου, στις 12 το µεσηµέρι.

Στη συνάντηση αυτή, δεν αποκλείεται να οριστεί η συντονιστική επιτροπή του νέου οργάνου που επιχειρείται σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και ο καθορισµός µετέπειτα δράσεων.

 Επισηµαίνεται, ότι πριν τη συνάντηση της προσεχούς Τετάρτης, στη Λάρισα, µέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας θα συγκεντρωθούν για «έναν πρώτο απολογισµό των εξελίξεων και µια πρώτη κουβέντα για τις επόµενες κινήσεις».

 Υπενθυµίζεται ότι από το νέο αυτό εγχείρηµα που επιχειρείται, αποκλείονται οµόφωνα οι συµµετέχοντες στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στην οποία πρωτοστατεί ο Καρδιτσιώτης Βαγγέλη Μπούτα.

Στον κόμβο Αντιγόνου την Κυριακή οι αγρότες Αμυνταίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου σε συνεδρίαση του στις 18/01/2018 ομόφωνα αποφάσισε να συμμετάσχει στις αγροτικές κινητοποιήσεις  ύστερα και από απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για την συγκέντρωση των τρακτέρ στα κεντρικά σημεία των εθνικών δρόμων. 

Σημείο συγκέντρωσης των τρακτέρ και σημείο μπλόκου θα είναι και φέτος ο κόμβος Αντιγόνου, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 12:00μ.μ.

Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς της περιοχής θα ενημερώνονται από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου αλλά και από ανακοινώσεις και συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία