BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Κτηνοτροφικό συλλαλητήριο 3 Μαΐου με φόντο το Economist

Με αιχμή την πτώση των τιμών στο αιγοπρόβειο πανελλαδικό συλλαλητήριο έδειξε η σύσκεψη στον Τύρναβο.

Κτηνοτροφικό συλλαλητήριο 3 Μαΐου με φόντο το Economist

1
0

Όσα τυροκομεία και γαλακτοβιομηχανίες εισάγουν αιγοπρόβειο γάλα να μην παράγουν ΠΟΠ προϊόντα και ισοζύγιο σε όλα τα ΠΟΠ και όχι μόνο στο γάλα αποφάσισε μεταξύ άλλων η ευρεία πανθεσσαλική συνάντηση κτηνοτρόφων στον Τύρναβο το περασμένο Σάββατο 21 Απριλίου.

Μάλιστα, οι κτηνοτρόφοι συμφώνησαν στην πραγματοποίηση συλλαλητηρίου τόσο από την Θεσσαλία όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδος την Πέμπτη 3 Μαίου στην Λάρισα στο συνέδριο του Economist όπου θα παρευρίσκεται και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, και σε δεύτερο χρόνο συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα για να πάρει θέση γύρω από τα προβλήματα τους καθώς όπως υποστηρίζουν με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν πολλές συναντήσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα. 

Το κύριο συμπέρασμα από την συνάντηση ήταν η καταστροφή του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας με τις τελευταίες μειώσεις που έγιναν στο αιγοπρόβειο γάλα. Η  πτώση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα και στα αμνοερίφια είναι τέτοια που σε λίγο διάστημα δεν θα υπάρχει κτηνοτροφία στην Ελλάδα. Δεν πάει άλλο τόνισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παλάσκας Νικόλαος έρχεται η καταστροφή μας. Η ανυπαρξία ελέγχων από τον ΕΛΟΓΑΚ έχει φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο και αφού δεν μπορεί η κυβέρνηση και ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνουν ελέγχους ας αφήσουν εμάς μέσω της διεπαγγελματική Οργάνωσης Φέτας που δεν μας δίνουν έγκριση να κάνουμε ελέγχους. Καθημερινά μας παίρνουν τηλέφωνο κτηνοτρόφοι για μειώσεις στις τιμές του γάλακτος και τώρα τελευταία ακούμε τυροκόμους να παρατάνε γάλατα κτηνοτρόφων. Αν αυτό δεν είναι καταστροφή τι είναι;

Αφού έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης στην συνέχεια έλαβαν τον λόγο ο Πρόεδρος της ΠΕΚ (Πανελλήνια Ένωση κτηνοτρόφων) Κύρτσος Στέργιος, ο αντιπρόεδρος της διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας Τζιότζιος Μιχάλης, ο πρόεδρος της διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και αντιπρόεδρος της Δωδώνης κ. Βιτάλης Γιάννης, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΚ Γκρίνιας Γιάννης, οι Πρόεδροι των κτηνοτροφικών συλλόγων Ελασσόνας Γεροφωκάς Θανάσης, Παλαμά Πατούνης Φώτης, Τυρνάβου Δόκος Δημήτρης, ο Τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Κόκουρας Γιάννης και αρκετοί κτηνοτρόφοι όπου εξέθεσαν το έντονο πρόβλημα που υπάρχει στον χώρο της αιγοπροβατοτροφίας.

Την ίδια ώρα εντός της αίθουσας παρευρίσκονταν και αφού άκουσαν τους κτηνοτρόφους τοποθετήθηκαν οι :

1) Καχριμάνης Αλέξανδρος Περιφερειάρχης Ηπείρου

2) Λαδόπουλος Γεώργιος Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας

3) Βράντζα Παναγιώτα Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας

4) Χαρακόπουλος Μάξιμος Βουλευτής ΝΔ Ν. Λάρισας

5) Κέλλας Χρήστος Βουλευτής ΝΔ Ν. Λάρισας

6) Κασαπίδης Γιώργος Βουλευτής ΝΔ Ν. Κοζάνης

7) Μπαργιώτας Κων/νος Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράστασης Ν. Λάρισας

8) Λαμπρούλης Γεώργιος Βουλευτής ΚΚΕ Ν. Λάρισας

9) Κατσιαντώνης Γεώργιος Βουλευτής Ένωσης Κεντρώων Ν. Λάρισας

10) Κωτσός Γεώργιος Πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου

11) Βαλιώτης Θανάσης Δντής ΟΠΕΚΕΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

12) Τσαμπαλής Παναγιώτης Προιστάμενος της Κτηνιατρικής Ν. Λάρισας και ο κ.

13) Τσιάνος Υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ

Επίσης παρευρέθησαν οι: α) Πουτσιάκας  Νικόλαος Περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας με τους οικολόγους Πράσινους, β) Παπαγεωργίου Πέτρος Γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας και γ) ο κ. Καλούτσος εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής.

Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι κτηνοτρόφοι είναι :

• Συλλαλητήριο κτηνοτρόφων τόσο από την Θεσσαλία όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδος την Πέμπτη 3 Μαΐου στην Λάρισα στο συνέδριο του Economist όπου θα παρευρίσκεται και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

•  Όσα τυροκομεία και γαλακτοβιομηχανίες εισάγουν αιγοπρόβειο γάλα να μην παράγουν ΠΟΠ προϊόντα.

•  Ανεξάρτητος ΕΛΟΓΑΚ με συμμετοχή κτηνοτρόφων & τυροκόμων στο Διοικητικό συμβούλιο και όχι με δημόσιους υπαλλήλους όπως θέλει να νομοθετήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

•  Αύξηση των προστίμων με ποσοστό επί του τζίρου σε όσους κάνουν παραβάσεις σε ΠΟΠ προϊόντα και σε περίπτωση δεύτερης παράβασης να κλείνει το τυροκομείο ή η γαλακτοβιομηχανία.

•  Έγκριση άμεσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

• Να δoθεί de minimis στους κτηνοτρόφους για την μείωση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος.

•  Ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνει ισοζύγιο σε όλα τα προϊόντα ΠΟΠ και μη και όχι μόνο στο αιγοπρόβειο γάλα.

• Ζητάμε να τοποθετηθούν GPS και να θεσπιστεί ηλεκτρονικό τιμολόγιο σε όλα τα οχήματα μεταφοράς γάλακτος.

• Να γίνουν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσλήψεις τόσο για τον ΕΛΟΓΑΚ όσο και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών.

• Να εξετασθεί μετά από συννενόηση με νομικό σύμβουλο το ενδεχόμενο προσφυγής στον εισαγγελέα για την αδικαιολόγητη πτώση των τιμών.

• Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα για να πάρει θέση καθώς με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είχαμε πολλές συναντήσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα. 


Άμεσα μέτρα για αναχαίτιση της κατάρρευσης τιμών στο γάλα ζητά ο Χαρακόπουλος

«Τα πράγματα στην κτηνοτροφία ποτέ δεν ήταν ιδανικά. Ποτέ, όμως, δεν ήταν και στην τραγική κατάσταση που είναι σήμερα. Στο χώρο του γάλακτος δραστηριοποιούνται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και επιδιώκουν παντί τρόπω, με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Το πέτυχαν στο αγελαδινό γάλα με την απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος» τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την ομιλία του στην Πανθεσσαλική συνάντηση κτηνοτρόφων που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας στον Τύρναβο για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία με την κατάρρευση των τιμών στο γάλα.


«Η τότε αντιπολίτευση, που έλεγε ότι θα επαναφέρει το φρέσκο γάλα στις 5 ημέρες, απελευθέρωσε τη διάρκεια ζωής πλήρως και σήμερα είναι αορίστου διάρκειας» επισήμανε ο κ. Χαρακόπουλος και συνέχισε «τον τελευταίο καιρό, τα οικονομικά αυτά συμφέροντα επιδιώκουν με αθρόες εισαγωγές, να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους και στο πρόβειο γάλα.

Για να πάρουμε επίσημες απαντήσεις για το θέμα υπέβαλα ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Αποστόλου, ζητώντας να απαντήσει στα εξής καίρια ερωτήματα: Δικαιολογούνται οι μειώσεις των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα, που οφείλονται και τι προτίθεται να κάνει. Στην πολυσέλιδη απάντησή του μας ενημέρωνε ότι οι τιμές καθορίζονται βάσει προσφοράς και ζήτησης και ότι υπάρχουν αδυναμίες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε προσωπικό και πόρους. Επειδή πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να υπάρξει αποτέλεσμα, επανήλθα, λοιπόν, με νέα ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή, μετά από ενημέρωση που είχα από την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και το Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «Γάλα Ελαςς».  Ζητώ από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να μας απαντήσει, αφού επικαλείται αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών, αν έχουν προσληφθεί κτηνίατροι ή ελεγκτές, τα τρία τελευταία χρόνια, καθώς τα στοιχεία δείχνουν προσλήψεις στο δημόσιο πλέον των 21.000, ενώ λόγω μνημονίου θα έπρεπε να γίνεται 1 πρόσληψη για κάθε 4 αποχωρήσεις. Και αν όχι, γιατί; Αιτήθηκε το ΥΠΑΑΤ προσλήψεις κτηνιάτρων και ελεγκτών και πόσοι είναι αυτοί;».

Για το θέμα της φέτας ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «η φέτα δεν μπορεί να παραχθεί με εισαγόμενο γάλα. Υπάρχει έντονη φήμη και καταγγελίες από την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας ότι με εισαγόμενο γάλα παράγεται λευκό τυρί το οποίο εξάγεται και, κάπου στην πορεία για τα ευρωπαϊκά ράφια, “βαφτίζεται” φέτα. Με αυτόν τον τρόπο συμπιέζεται η τιμή στο γάλα των κτηνοτρόφων και απειλείται σήμερα η βιωσιμότητά τους. Στο δεύτερο σκέλος της παραπάνω ερώτησης, λοιπόν, ζητώ να μάθω αν η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα απαγόρευσης παραγωγής ΠΟΠ σε όσους εισάγουν πρόβειο γάλα, έτσι ώστε να αποτραπεί η δυνατότητα εξαγωγής λευκού τυριού ως φέτα. Σε άλλες χώρες με τυριά ΠΟΠ, όπως αναφέρθηκε, αυτό γίνεται για την πλήρη προστασία τους από τέτοια φαινόμενα νοθείας».

Καταλήγοντας ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε: «Στην πολιτική πολλές φορές οδηγούμαστε σε σταυροδρόμι επιλογών. Ο δρόμος που διαλέγουμε καθορίζει την πολιτική μας διαδρομή. Δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας μιλώντας για σπόνσορες πολιτικών αλλά και πολιτικών δυνάμεων. Νομίζω πως με τις επιλογές μου έχω αποδείξει ότι στηρίζω και υπηρετώ τα συμφέροντα των παραγωγών».

Γιώργος Κωτσός: Εθνικό κεφάλαιο οι κτηνοτρόφοι και η κτηνοτροφία για την Ελλάδα

Εθνικό κεφάλαιο χαρακτήρισε την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και Δήμαρχος Μουζακίου Κωτσός στη συνάντηση που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ στον Τύρναβο. «Είναι η μόνη παραγωγική διαδικασία που κρατά ζωντανές τις ορεινές περιοχές της Ελλάδας και αν εκλείψουν οι κτηνοτρόφοι θα καταστούν έρημες. Θα μιλάμε επί της ουσίας για χαμένες πατρίδες στο εσωτερικό της Ελλάδας» και συνέχισε: «Ο πρωτογενής τομέας και ιδιαίτερα η κτηνοτροφία είναι ένας από τους κυρίαρχους πυλώνες παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας μας που λειτουργεί καθοριστικά στην διαμόρφωση της οικονομικής δραστηριότητας στην ύπαιθρο. Εκείνο που κάνει την κτηνοτροφία ακόμη πιο σημαντική για την οικονομία μας είναι το τεράστιο έλλειμμα κρέατος και γάλακτος ως πρώτη ύλη, για τη σύσταση βιοτεχνικών και βιομηχανικών πυρήνων παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων και παραδοσιακών τροφίμων. Οι μόνοι που μπορούν να καλύψουν αυτό το έλλειμμα είναι οι άνθρωποι που ζουν στην ύπαιθρο και οι γόνοι τους εφόσον εμπλακούν συστηματικά στην παραγωγική διαδικασία. Όμως τέτοιο εγχώριο επιχειρηματικό ρεύμα σήμερα δεν υπάρχει, διότι το κόστος παραγωγής είναι υψηλότατο και τα ισχύοντα κίνητρα είναι ανεπαρκή σε σχέση με την βαριά φορολογία, την ακρίβεια και τους χρηματοπιστωτικούς περιορισμούς στην αγορά.


Πρωταρχικά χρειάζεται άμεσα ριζική αλλαγή της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής σε ότι αφορά τον αγροδιατροφικό τομέα, με χαλάρωση των πολύ σφιχτών χρηματοδοτικών πλαισίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και επίτευξη μιας συμφωνίας κράτους – τραπεζών για την διάθεση δανειακών «εργαλείων» με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, προς στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων. Θεωρώ μάλιστα πως θα βγούμε ιδιαίτερα κερδισμένοι εάν εμείς στη Θεσσαλία με τον απέραντο κάμπο και τα πολλά βουνά, δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην παραγωγή βοοειδών και ειδικά στην ορεινή αιγοπροβατοτροφία, αξιοποιώντας την παρασκευή προϊόντων με βάση το επώνυμο τοπικό γάλα που προσελκύει ολοένα και περισσότερους καταναλωτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι μόνο τέτοιες καινοτόμες παρεμβάσεις μπορούν να αλλάξουν το βαρύ επενδυτικό κλίμα όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά και σε όλη την Ελληνική περιφέρεια, ωθώντας τους κτηνοτρόφους και κυρίως τους νέους μας που θέλουν να επιστρέψουν στα χωριά τους, να ασχοληθούν δυναμικά με την παραγωγή ανταγωνιστικών πρωτογενών και δευτερογενών ποιοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Απαραίτητη προϋπόθεση για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, είναι να γίνονται αυστηροί έλεγχοι από τον ΕΛΟΓΑΚ στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος, καθώς αποτελούν την βασική αιτία πτώσης των τιμών του ντόπιου γάλακτος και αμφισβήτησης της γνησιότητας του ισχυρότερο εξαγώγιμου κτηνοτροφικού προϊόντος μας, της «Φέτας». Θα πρέπει να διαχωριστούν οι τυροκόμοι που παράγουν άσπρο τυρί αναμιγνύοντας εισαγόμενο και ντόπιο γάλα, από τους παραγωγούς της «Φέτας», διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να διασφαλιστεί το προϊόν μας ως ΠΟΠ».

«Βέβαια» σημείωσε ο κ. Κωτσός «πρωταρχικό μέλημα όλων όσων εμπλέκονται με το γάλα και το τυρί επιβάλλεται να είναι η δημιουργία επιτέλους της Διεπαγγελματικής Ένωσης για τη «Φέτα» η οποία θα είναι και ο επίσημος φορές υποστήριξης και ενίσχυσης όλων των προσπαθειών. Ταυτόχρονα, η πολιτική ηγεσία οφείλει να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας, ώστε η Ελληνική «Φέτα» να μην κινδυνεύσει από τη CETA και από την συμφωνία με τη Νότια Αφρική. Επίσης, μια σημαντική παράμετρος που θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση των κτηνοτροφικών μας προϊόντων και ιδιαίτερα στη μείωση του κόστους παραγωγής, είναι η βελτίωση των βοσκοτόπων, αφού οι ζωοτροφές καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων των κτηνοτρόφων. Είναι αδήριτη ανάγκη μέσα από το νέο ΠΑΑ να διατεθούν κονδύλια για βελτίωση βοσκοτόπων και της βοσκοικανότητάς τους, προσφέροντας στους κτηνοτρόφους φτηνή και παράλληλα ποιοτική τροφή για τα ζώα τους.

Ο κ. Κωτσός έκλεισε υπογραμμίζοντας πως «απόλυτη προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην σύσταση Ομάδων Παραγωγών όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Προς αυτή την κατεύθυνση πρότεινε «θέσπιση ειδικών κινήτρων για τους κτηνοτρόφους που συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα (όπως η μειωμένη φορολογία για τα προϊόντα και τα εφόδια που διακινούνται μέσω των συνεταιρισμών κλπ)».

 



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία