BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Καμπανάκι Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ για την ελληνική κτηνοτροφία

Σύμφωνα με την οργάνωση η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στατιστικά.

0
0

Στα πρόθυρα πλήρους κατάρρευσης βρίσκεται σύμφωνα με τη Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ ο κλάδος της κτηνοτροφίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η οργάνωση σε ανοιχτή της επιστολή – παρέμβαση κρίνεται επιτατική η ανάγκη για λήψη «δραστικών μέτρων άμεσης απόδοσης».

Ολόκληρη η ανοιχτή επιστολή - παρέμβαση τα Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ προς κάθε εμπλεκόμενο:

Η επικρατούσα κατάσταση στην ελληνική κτηνοτροφία και ιδιαίτερα στην αιγοπροβατοτροφία είναι κάτι περισσότερο από απελπιστική. Ο κτηνοτροφικός κόσμος, έχοντας προ πολλού εξαντλήσει τις αντοχές και ξεπεράσει τα όριά του, αδυνατεί πλέον να συντηρήσει τις εκμεταλλεύσεις του. Και αν μπορούσε να τις «ξεφορτωθεί», θα το είχε ήδη κάνει!

Οι εξευτελιστικές, πολύ κάτω του κόστους παραγωγής τιμές που «απολαμβάνει» ο κτηνοτρόφος από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη, έχουν δημιουργήσει συνθήκες «νευρικής κρίσης». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός της ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων αδιάθετου προϊόντος.

Τα μηνύματα που εξακολουθούν να καταφθάνουν στη Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ είναι τουλάχιστον απογοητευτικά. Τόσο, που, αν άμεσα δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι η ελληνική κτηνοτροφία, αυτή που ανέκαθεν κρατούσε ζωντανή την ύπαιθρο και αποτελούσε βασικό πυλώνα της εθνικής και όχι μόνο της περιφερειακής οικονομίας, θα καταρρεύσει. Και μαζί με αυτή, το προϊόν «σημαία» για τη χώρα μας, η φέτα, με ολόκληρο τον οικονομικό και εργασιακό κύκλο γύρω από αυτή.

Ήδη, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και αποτυπώνεται, μάλιστα, στα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Τα αίτια αυτής της κατάστασης έχουν από καιρό εντοπιστεί. Και αρκούντως αναδειχθεί, στις πραγματικές τους διαστάσεις. Στη Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ θεωρούμαι ότι δεν έχει νόημα πλέον να «φιλοσοφούμε» γύρω από το θέμα. Και σε ότι μας αφορά, ότι ήταν σε επίπεδο διαπιστώσεων, καταγραφής, αλλά και επιμέρους προτάσεων να πούμε και να καταθέσουμε, το έχουμε κάνει. Έγκαιρα και εκεί που έπρεπε. Με τρόπο θεσμικό.

Στο οριακό σημείο που βρισκόμαστε πλέον, οφείλουμε να περάσουμε στην πράξη. Χωρίς δογματισμούς και αγκυλώσεις, χωρίς προκαταλήψεις. Με μόνο γνώμονα τη σωτηρία του κλάδου, που, κατά την άποψή μας, είναι θέμα εθνικής σημασίας.

Δεν αμφισβητούμε ούτε τις προθέσεις ούτε το θετικό στοιχείο των πρωτοβουλιών που μέχρι σήμερα έχει πάρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Θεωρούμε, ωστόσο, επιτακτική την ανάγκη να κληθούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε μια ευρύτατη σύσκεψη, η οποία και θα πρέπει να ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων, αμέσου αποδοτικότητας.

Ένα τέτοιο μέτρο, που προτείνουμε και που θα επιμείνουμε στην υιοθέτησή του, είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση, από το υπουργείο, προγράμματος διανομής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στα κοινωνικά παντοπωλεία και τις δομές συσσιτίων ανά τη επικράτεια, όπως και δια των αντίστοιχων δομών που διατηρούν σύλλογοι και φορείς ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις παράλληλες ενέργειες που ήδη έχουν υποδειχθεί και τις οποίες η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία (ουσιαστικοί, αυστηροί έλεγχοι-περιορισμός των εισαγωγών γάλακτος, που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για την παρασκευή φέτας και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων «ελληνικής ταυτότητας», παρέμβαση στις βιομηχανίες που μονομερώς παραβιάζουν τις συμφωνίες, «φρένο» στις εναρμονισμένες πρακτικές και στις αθέμιτες παρεμβάσεις διαδικασίας παραγωγής φέτας κ.τ.λ.) και σε συνάρτηση με τη θετική συμβολή και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Διεπαγγελματική, θα έδινε τον απαιτούμενο χρόνο στην ελληνική κτηνοτροφία, μέχρι να ισορροπήσει ξανά ο κλάδος.

Φυσικά, σε μια τέτοια σύσκεψη θα κατατεθούν πολλές προτάσεις που θα μπορούν να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Εκείνο που έχει σημασία, είναι να αποφασιστεί η συντομότερη δυνατή υλοποίησή τους, ώστε να στηριχθεί ουσιαστικά και να μπορέσει να επιβιώσει ο Έλληνας κτηνοτρόφος.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία