BACK TO
TOP
Οργανωτικά

«Πόροι και πολιτική βούληση τροφοδότες της γεωργίας»

«Εκτός από τη βούληση έχουμε και τους πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ύψους 19,7 δις ευρώ» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στην ομιλία του στο συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της Ελληνικής Γεωργίας στην ανασυγκρότηση της χώρας» που διοργανώνει η εφημερίδα Ναυτεμπορική την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 στο Divani Caravel Hotel.

«Πόροι και πολιτική βούληση τροφοδότες της γεωργίας»

2
0

Σύμφωνα με τον υπουργό, «πεποίθηση μας ότι οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα πρέπει να στηριχθούν με κάθε δυνατό τρόπο. Οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα μαζί με τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων σημαντικοί άξονες του σχεδίου στρατηγικής ανάπτυξης της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα».

Ο ίδιος τόνισε ότι «πάνω από το 50% των κοινοτικών εισροών στη χώρα κατευθύνονται στον πρωτογενή τομέα», συμπληρώνοντας ότι «μεταξύ των προτεραιοτήτων μας η ενθάρρυνση εκκίνησης επιχειρήσεων, ο εκσυγχρονισμός παραγωγικών κλάδων, η ανάδειξη ποιότητας αγροτικών προϊόντων και η ενδυνάμωση υγιών παραγωγικών σχημάτων».

Παπανάτσιου: Στόχος να δοθούν κίνητρα για αύξηση της παραγωγής

«Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος εξετάζουμε και επεξεργαζόμαστε στοχευμένες φορολογικές παρεμβάσεις προκειμένου να δώσουμε κίνητρα για αύξηση της παραγωγής» τόνισε από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, από το βήμα του συνεδρίου, υπογραμμίζοντας ότι «η αγροτική παραγωγή επιβαρύνθηκε λιγότερο από την κρίση σε σχέση με άλλες δραστηριότητες».

Όπως η ίδια ανέφερε «Εργαζόμαστε συστηματικά για να περιοριστεί η παρανομία σε κάθε πλευρά που ενδιαφέρει τον αγροτικό κόσμο: παράνομες ελληνοποιήσεις, απόκρυψη εισοδήματος, παράνομες επιδοτήσεις, καρτέλ και τριγωνικές συναλλαγές» για να συμπληρώσει ότι «δεν μας ενδιαφέρουν μόνον οι οικονομικοί δείκτες, όπως ενδιέφεραν άλλους. Δεν θέλουμε να πηγαίνουν οι δείκτες καλά αλλά οι ανισότητες να διοχετεύουν την ευημερία στους λίγους εις βάρος των πολλών».

Φ. Αραμπατζή: Η ΝΔ θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές

Από την πλευρά της η Φωτεινή Αραμπατζή, Βουλευτής Νομού Σερρών ΝΔ, Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παίρνοντας το λόγο τόνισε ότι η Ν.Δ. δεσμεύεται για τη συνολική ανάταξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας με μείωση φορολογικών συντελεστών και εξορθολογισμό ασφαλιστικών εισφορών.

«Στην Ελλάδα το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 9,1% το 2016, την ώρα που υπάρχει ξεκάθαρη τάση αύξησης του γεωργικού εισοδήματος στην Ε.Ε. Η μηδαμινή αξιοποίηση από τη χώρα μας του πακέτου Γιούνκερ για τον αγροτοδιατροφικό τομέα έχει συμβάλει στα προβλήματα του κλάδου», τόνισε η κα. Αραμπατζή. Και πρόσθεσε: «Κρίσιμη περίοδος για τον αγροτικό τομέα καθώς αναμένονται μειώσεις της τάξης του 5% στην ΚΑΠ σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν».

Η γεωργία μετά το μνημόνιο σε συνέδριο στο Caravel

Ποια θα είναι η θέση της αγροτικής δραστηριότητας στη μεταμνημονιακή Ελλάδα είναι το βασικό ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει το συνέδριο.

Προκειμένου να υπάρξει μια ουσιαστική προσέγγιση του θέματος πρέπει να τεθούν επί τάπητος καίρια ζητήματα όπως: ποια είναι η πραγματική δυναμική που εμφανίζει σήμερα ο πρωτογενής κλάδος και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί η εγχώρια αγροτική παραγωγή να «αποδώσει» τα βέλτιστα στην προσπάθεια της ανασυγκρότησης της χώρας;

Θα πρέπει, βέβαια, να προσμετρηθούν και οι υφιστάμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος καθώς επίσης και οι νέες συνθήκες που θα διαμορφωθούν σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο στο εγγύς μέλλον.

Φορολογικό, ασφαλιστικό, κόστος παραγωγής, μικρός κλήρος, νέες μορφές οργάνωσης, κλιματολογικές αλλαγές, νέες καλλιέργειες, γεωργία ακριβείας, καλές πρακτικές, αειφορία, έρευνα και ανάπτυξη, επενδυτικοί σχεδιασμοί, άμεσες ενισχύσεις, επιδοτήσεις, δανεισμός είναι οι λέξεις που συνθέτουν τη καθημερινότητα του Έλληνα παραγωγού, ο οποίος καλείται να «καλλιεργήσει» την εγχώρια ανάπτυξη. 

Εκτός συνόρων, η αντίστροφη μέτρηση για την οριοθέτηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020 έχει ξεκινήσει μέσα σε μια συγκυρία που οι πολιτικοί συσχετισμοί των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταβάλλονται, το Brexit αφήνει ηχηρό αποτύπωμα και το ελληνικό γεωργικό εισόδημα παραμένει άμεσα εξαρτημένο από τις χρηματοδοτήσεις των Βρυξελλών. Η χρονική περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, υπό την έννοια ότι ενδεχόμενες αναπροσαρμογές των διαθέσιμων πόρων και εργαλείων της ΚΑΠ σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, θα έχουν άμεση επίδραση στα υφιστάμενα αναπτυξιακά πλάνα του κλάδου.

Την ίδια ώρα, νέες τάσεις διαμορφώνονται τόσο σε επίπεδο φυτικής όσο και ζωικής παραγωγής, δημιουργώντας προοπτικές για την αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα.

Η ανάπτυξη σε αυτό το πεδίο ωστόσο χρήζει της υποστήριξης  στοχευμένου πλαισίου, απαραίτητων επενδυτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι και η εκπαίδευση των παραγωγών στις βέλτιστες πρακτικές, στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και στην αναζήτηση καινοτόμων προσεγγίσεων στην δραστηριότητά τους.

Στο πλαίσιο αυτό αναδύονται θεσμικά, οργανωτικά, διαχειριστικά, στρατηγικά θέματα  τα οποία θα προσεγγίσει το 3ο Αγροτικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής με τίτλο «ο ρόλος της Ελληνικής Γεωργίας στην ανασυγκρότηση της χώρας». Εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικοί και ακαδημαϊκοί φορείς, στελέχη του δευτερογενούς τομέα, συνεταιριστικές οργανώσεις, πιστωτικά ιδρύματα θα αναδείξουν προβλήματα και θα υποδείξουν προτάσεις, ενώ ιδιαίτερη αναμένεται να είναι η συμβολή των προσκεκλημένων ομιλητών δύο σημαντικών χωρών στο τομέα της γεωργίας, του Ισραήλ και του Βελγίου, στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης στοχευμένων πρακτικών που θα συνθέσουν μια ανταποδοτική εθνική αγροτική στρατηγική.

Το πρόγραμμα

09:00 – 09:30

Προσέλευση - εγγραφές

09:30 – 09:35

Γιάννης Περλεπές, Γενικός Διευθυντής, Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ενότητα 1:

Το Θεσμικό Περιβάλλον

09:35 – 09:55

Ευάγγελος Αποστόλου, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

09:55 – 10:05

Φωτεινή Αραμπατζή, Βουλευτής Νομού Σερρών ΝΔ, Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

10:05 – 10:20

Κατερίνα Παπανάτσιου, Υφυπουργός Οικονομικών

10:20 – 10:40

Ομιλία

10:40 – 11:05

Σε συζήτηση

Χαράλαμπος Κασίμης, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Ευστάθιος Κλωνάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής & Πρόεδρος Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συντονισμός: Γιάννης Περλεπές, Γενικός Διευθυντής, Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

11:05 – 11:40

Σε συζήτηση

Beni Lew, Researcher, Agriculture Research Organization/ARO (Israel), Lecturer, Ariel University (Israel)

Israel going from desert to an agriculture oasis in 70 years

Κώστας Καραντινινής, Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών, Ουψάλα (Σουηδία), Van Vliet Chair, University of Saskatchewan, Canada

Συντονισμός: Δρ. Δημήτρης Περλεπές, Adviser, Ag Business Development Dept, KUBOTA Corporation (Japan)

11:40 – 12:10

Διάλειμμα καφέ

 

Ενότητα 2:

Ζωική και φυτική παραγωγή - Ευκαιρίες και προοπτικές

12:10 – 12:45

Agricultural Outlook

Jannes Maes, President, European Young Farmers Association (CEJA)

Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Πρόεδρος, Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ)

Συντονισμός: Δρ. Δημήτρης Περλεπές, Adviser, Ag Business Development Dept, KUBOTA Corporation (Japan)

 

12:45 – 13:35

Πάνελ

Βαγγέλης Αργύρης, Πρόεδρος Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου

Μανώλης Γιαννούλης, Πρόεδρος, Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ)

Θεοφάνης Κουρεμπές, Πρόεδρος, Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ)

Βασίλης Μάρκου, Πρόεδρος Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ)

Παναγιώτης Πεβερέτος, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)

Σχολιασμός/Ερωτήσεις: Jannes Maes, President, European Young Farmers Association (CEJA)

Συντονισμός: Γιάννης Πανάγος, Εκδότης και Διευθυντής, Agrenda

 

13:35 – 14:35

Ελαφρύ Γεύμα

 

Ενότητα 3:

Αγροδιατροφική Επιχειρηματικότητα

14:35 – 15:50

Πάνελ 1

Χρήστος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ)

Κώστας Αποστόλου, Πρόεδρος, Ε.Κ.Ε.-Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος

Γιάννης Δημάκης, Γενικός Διευθυντής, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας ΡΕΑ

Δρ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, Επίτιμο Μέλος ΔΣ ΣΕΒΕ, Μέτοχος & Μέλος Δ.Σ., ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε “OLYMP” – Βιομηχανία Tροφίμων

Γιώργος Οικονόμου, Γενικός Διευθυντής, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ)

Παύλος Σατολιάς, Πρόεδρος, ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, Πρόεδρος, Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων

Σχολιασμός/Ερωτήσεις: Beni Lew, Researcher, Agriculture Research Organization/ARO (Israel), Lecturer, Ariel University (Israel)

Συντονισμός: Γιάννης Περλεπές, Γενικός Διευθυντής, Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

 

15:50 – 17:05

Πάνελ 2

Στυλιανός Γαλλής, Πρόεδρος. Αγροτικός Συνεταιρισμός Φυστικοπαραγωγών Μάκρης Φθιώτιδος

Γιώργος Καλφόγλου, Παραγωγός-Υπεύθυνος Πωλήσεων, Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρωματικών & Φαρμακευτικών Φυτών Φαρσάλων

Πέτρος Μπλέτας,Πρόεδρος, Αγροτικός Συνεταιρισμός Εσπεριδοειδών Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange

Παναγιώτης Παπαγεωργίου, Πρόεδρος, Συνεταιριστική Ένωση ΣΥΚΙΚΗ

Χρήστος Σταμάτης, Διευθύνων Σύμβουλος, Αγροτικός Συνεταιρισμός Stevia Hellas, Ιδρυτής, mermix

Γιώργος Τούμπος, Πρόεδρος, Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου

Σχολιασμός/Ερωτήσεις: Beni Lew, Researcher, Agriculture Research Organization/ARO (Israel), Lecturer, Ariel University (Israel)

Συντονισμός: Γιάννης Σάρρος, Αρχισυντάκτης, Ύπαιθρος Χώρα

 

Ενότητα 4:

Καινοτομία στην Ελληνική Γεωργία

17:05 – 17:40

Ιωάννης Γαλάτουλας, Γεωπόνος GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Σταύρος Ζωγραφάκης, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Απόστολος Κλοντζάρης, Γενικός Διευθυντής Τομέα Επιστήμης Γεωργίας, Bayer Ελλάς

Παραγωγική ανασυγκρότηση με στόχο την προστιθέμενη αξία

Γιώργος Νυχάς, Καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου,  Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συντονισμός: Γιάννης Σάρρος, Αρχισυντάκτης, Ύπαιθρος Χώρα

 


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία