BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Αντίθετο το υπουργείο στον διαχωρισμό αποστραγγιστικών και αρδευτικών αντλιοστασίων

Στην αδυναμία διαχωρισμού των αποστραγγιστικών και αρδευτικών αντλιοστασίων στάθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης στη σημερινή (21/06) συζήτηση στην Ολομέλεια της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με τα προβλήματα στη λειτουργία των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ.

0
0

Ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο η περυσινή Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής και η οποία είχε συζητηθεί στις 13 Ιουλίου στην ενεργοποίηση των τοπικών ΤΟΕΒ του Έβρου ώστε να υποβάλλουν αιτήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών στο αρδευτικό δίκτυο, μηδέ εξαιρουμένων και των αρδευτικών αντλιοστασίων κα.

Επίσης, τόνισε ότι θα προταθεί  από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου η ένταξη των δύο έργων  Αντικατάσταση και Υπογειοποίηση Αρδευτικών Δικτύων των Τ.Ο.Ε.Β. Ερυθροποτάμου Διδ/χου και ΤΟΕΒ Τυχερού Σουφλίου, στο Μέτρο 4.3.1 «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Ο Βουλευτής τόνισε στην πρωτολογία και δευτερολογία του ότι

  • Οι καλλιεργήσιμες παραποτάμιες εκτάσεις του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του Άρδα και Ερυθροποτάμου επλήγησαν καίρια εξαιτίας των έντονων συνεχών βροχοπτώσεων, καθώς και των πλημμυρικών φαινομένων.
  • Για να λειτουργήσουν τα αποστραγγιστικά αντλιοστάσια απαιτείται αύξηση της δαπάνης του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία μετακυλίεται στους αγρότες, που δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το οικονομικό βάρος.
  • Ζήτησε από το Υπουργείο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να αναλάβει η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης τη λειτουργία και τη συντήρηση των αποστραγγιστικών αντλιοστασίων, όπως έχει ζητήσει και η ίδια άλλωστε.
  • Μέχρι το 2010 το Υπουργείο πίστωνε μέσω ειδικού λογαριασμού τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για την κάλυψη των εξόδων σχετικά με τα αποστραγγιστικά αντλιοστάσια.
  • Μετά τη λειτουργία του νέου Διοικητικού Συστήματος του «Καλλικράτη» έχουν δημιουργηθεί σοβαρότατα προβλήματα στην κάλυψη των δαπανών του ηλεκτρικού ρεύματος και τη συντήρηση των αποστραγγιστικών αντλιοστασίων, καθώς σταμάτησε το Υπουργείο να δίνει χρήματα.
  • Ο ίδιος μέσω επιστολών στους συναρμόδιους φορείς τους κάλεσε να εκμεταλλευτούν τον Ν. 4513/2018 «Ενεργειακές κοινότητες και λοιπές διατάξεις» και ζήτησε από το Υπουργείο να τους καθοδηγήσει και να τους παρέχει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
  • Κατέθεσε την κοινή επιστολή των Αντιδημάρχων Διδ/χου, Ορεστιάδας και Σουφλίου για τα προβλήματα που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες, λόγω των έντονων συνεχών βροχοπτώσεων αλλά και της παρατεταμένης περιόδου ξηρασίας που ακολούθησε μέχρι και σήμερα.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία