BACK TO
TOP
Οργανωτικά

«Βάρα μας Μαλάμη, χτύπα μας Μαλάμη» με το ΟΣΔΕ

Υπό κανονικές συνθήκες, τα όσα συμβαίνουν εδώ και καιρό με τη διαχείριση του ΟΣΔΕ, θα προκαλούσαν την εισαγγελική παρέμβαση. Σήμερα, η ιδιοποίηση της κρατικής περιουσίας και η δόλια εκμετάλλευση των αγροτών βρίσκει μόνο παθητικούς δέκτες.

«Βάρα μας Μαλάμη, χτύπα μας Μαλάμη, είμαστε όλοι μαζοχιστές»… με το ΟΣΔΕ

5
0

Μας την είχανε στηµένη τη νύχτα

στο Χηµείο τα παιδιά της ΚΝΕ

Ήτανε ταµπουρωµένοι µε ξύλα

µε καδρόνια και σιδερολοστούς

Και µας επιτεθήκαν µε ηθικό ακµαίο και τη βοήθεια της ΕΣΑΚ

Και µας χτυπούσανε αδελφωµένοι φοιτητές, φοιτητές και εργατιά

Βάρα µας Μαλάµη,

χτύπα µας Μαλάµη,

είµαστε µαζοχιστές,

Βάρα µας Μαλάµη,

χτύπα µας Μαλάµη,

είµαστε όλοι µαζοχιστές

 Έτσι σιγοτραγουδούσε για πολλά χρόνια στις µπουάτ των Εξαρχείων, ο πάντα ευρηµατικός και ασυµβίβαστος, Τζίµης Πανούσης, θέλοντας να διασκεδάσει, µε το δικό του πάντα τρόπο, κάποιες από τις «πληγές» που άνοιγαν µια περίοδο στο φοιτητόκοσµο και στις νεολαίες της εποχής, τύποι σαν τον Μαλάµη, µιας εµβληµατικής όσο και αλλόκοτης φιγούρας των γεγονότων που συγκλόνισαν τη «νύχτα στο Χηµείο» στις 16 ∆εκεµβρίου του 1979.
 

Ο Αντώνης Μαλάµης υπήρξε απηνής διώκτης των πάσης φύσεως διαφωνούντων, ο οποίος χρηµάτισε και επικεφαλής των αλήστου µνήµης ΚΝΑΤ, που ξυλοκοπούσαν αλύπητα όσους ήταν ιδεολογικοί αντίπαλοι της ΚΝΕ. Υπήρξε ο πιο διάσηµος τραµπούκος της ΚΝΕ και δεν δίσταζε ακόµα και να σβήσει αναµµένα τσιγάρα στα πρόσωπα των πολιτικών του αντιπάλων.

Το βράδυ της 16ης ∆εκεµβρίου 1979 ήταν επικεφαλής των ροπαλοφόρων της ΚΝΕ (ΚΝΑΤ) που εισέβαλαν στο Χηµείο για να διαλύσουν την κατάληψη που γινόταν ενάντια στο Νόµο 815. Εκείνο το βράδυ, οι ΚΝΙΤΕΣ ήταν εφοδιασµένοι µε κράνη, ξύλα, πέτρες και λοστούς και ξυλοκόπησαν τους καταληψίες που στην πλειοψηφία τους ήταν αντιεξουσιαστές. Μετά από σκληρή µάχη και περίπου 15 τραυµατίες, οι ΚΝΙΤΕΣ έθεσαν το κτίριο υπό τον έλεγχό τους. Ο «διάβολος» της ΚΝΕ αργότερα ίδρυσε τη διαφηµιστική εταιρεία DIABOLO, αφού προηγουµένως πέρασε από τη θέση του οικονοµικού διευθυντή της εφηµερίδας «Πρώτη».

Στους «ανανεωτές» το ‘89

Από το τελευταίο συνεπάγεται, λένε οι γνωρίζοντες τα γεγονότα της εποχής, ότι ο Μαλάµης πήγε µε τους «ανανεωτές» το ‘89. Γιατί αυτοί που στελέχωσαν την «Πρώτη», αλλά και ο καταλυτικός ρόλος της που προετοίµασε το έδαφος για την εν συνεχεία συγκυβέρνηση, αυτό αποδεικνύουν...

Ο Μαλάµης λοιπόν έγινε γνωστός, µετά τη βίαιη εκκένωση του Χηµείου από τους καταληψίες, όταν «ανέκρινε» αρχικαταληψία, ζητώντας του να του πει τις διασυνδέσεις του µε τους «αναρχικούς των Εξαρχείων κλπ». Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης του έσβησε τσιγάρο στο µάτι. Το µάτι τη γλίτωσε, η ουλή υπάρχει ακόµη. Ιστορικοί έµειναν και οι διάλογοι του επικεφαλής Μαλάµη µε τα ΚΝΑΤ, όσο περίµεναν έξω από το Χηµείο. Φώναζε ο Μ. «Ηθικόν;» και απαντούσαν οι Κνατατζήδες «Α-κµαι-ό-τα-τον!» Αυτά, δηλαδή, που µας έβαζαν να φωνάζουµε στο στρατό... Μετά το ‘89 ο Μαλάµης απεσύρθη, διετέλεσε οικονοµικός διευθυντής της εφηµερίδας «Η Πρώτη» του Καλογρίτσα (συµφερόντων ΚΚΕ) και έκτοτε είναι οικονοµικός διευθυντής σε µεγάλες επιχειρήσεις. Manager, που λέµε...

Στη διαχείριση δηλώσεων ΟΣ∆Ε

Μ’ αυτά και µ’ αυτά, έφτασε να φιγουράρει σήµερα ως µέλος στο ∆.Σ. ιδιωτικής εταιρείας µε ευρεία εµπλοκή στα θέµατα του ΟΣ∆Ε, δηλαδή της διαχείρισης των δηλώσεων των αγροτών, για την οποία «διαχείριση» οι αγρότες υποχρεώνονται να πληρώνουν κάθε χρόνο ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό, περί τα 150 ευρώ κατά µέσο όρο για κάθε δήλωση. Η αλήθεια είναι πως την «κερκόπορτα» για τη συγκεκριµένη εισφορά την άνοιξε πριν από χρόνια η ΠΑΣΕΓΕΣ, που διαχειριζόταν την υπόθεση για λογαριασµό των Ενώσεων.

Κατ’ ουσία, για µια περίπου δεκαετία, δηλαδή από το 2004 µέχρι το 2014, η δαπάνη των αγροτών προς τους συνεταιρισµούς που οργάνωναν τη σύνταξη και την υποβολή των δηλώσεων ΟΣ∆Ε, ήταν ένας έµµεσος τρόπος επιχορήγησης των πάντα ασθενικών οικονοµικά οργανώσεων, ένα είδος οικονοµικής ενίσχυσης για να στέκονται στα πόδια τους και να επιτελούν τον αδιαµφισβήτητο στις περισσότερες περιπτώσεις κοινωνικό τους ρόλο.

Αρκετά τα «λαθρά χρήµατα»

Για να το πούµε ακόµα πιο απλά, το «χαράτσι» του ΟΣ∆Ε, ήταν ένα ρουσφέτι της πολιτικής εξουσίας προς τους µεγάλους συνεταιρισµούς, οι οποίοι µε τη σειρά τους έφερναν εις πέρας όλα τα «ρουσφέτια» που οι εκάστοτε υπουργοί, βουλευτές και πολιτευτές επέβαλλαν, επιταχύνοντας βέβαια την οικονοµική χρεοκοπία αυτών των οργανώσεων.

Αυτό µέχρι το 2014. Γιατί µετά, ήρθε… ο Μαλάµης. Μέσα στο θολό τοπίο της οικονοµικής κρίσης, µε το κράτος να παραπαίει και τους συνεταιρισµούς να βουλιάζουν, µια παρέα αριστερών µε… δεξιά τσέπη και µε µια κάποια εµπειρία από µικροεργολαβίες στη µηχανοργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή του κρατικού φορέα που εκ της συστάσεώς του είναι επιφορτισµένος µε τη διαχείριση του ΟΣ∆Ε, έβαλε στο χέρι την υπόθεση των δηλώσεων, µαζί µε το «χαράτσι» -εις βάρος των αγροτών- που τη συνόδευε. Έκτοτε, το φτυάρι τους έχει πάρει πολύ νερό!

∆εν είναι η ώρα να αναλύσουµε ποιος έφταιξε και για πόσο «πουλήθηκε» αυτή η υπόθεση. Για την υπογραφή αυτής της καθεστωτικής σύµβασης 7ετους διάρκειας, που βάζει εδώ και µια 5ετία «διόδια» στους αγρότες, χωρίς να τους έχει φτιάξει δρόµο, φταίνε πολλοί. Αφενός έβαλε πλάτη ο Καραµίχας, πρόεδρος τότε της ΠΑΣΕΓΕΣ που τον «άδειασαν» βεβαίως ευθύς αµέσως. Φταίνε όµως και τα καλόπαιδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή εκείνοι που κατείχαν τις κορυφαίες θέσεις στη διοίκηση του Οργανισµού, ορισµένους εκ των οποίων το «σάπιο σύστηµα» φρόντισε να αποκαταστήσει, είτε ασκώντας επιρροή να επανέλθουν στην προεδρία, είτε προσφέροντάς τους θέσεις µέσα στο φορέα, οι βλέψεις του οποίου, όπως είναι φυσικό, µε τον καιρό µεγάλωσαν. Άλλωστε, τα «λάθρα χρήµατα» είναι αρκετά, φτάνουν για όλους. Το µόνο που χρειάζονται είναι… ελαστικές συνειδήσεις!

Να σηµειωθεί µόνο, ότι τα… παιδιά του φορέα, γνωρίζοντας εξ αρχής πολύ καλά, πόσο σάπια, καθεστωτική, καταχρηστική και βάναυση για τους αγρότες ήταν η σύµβαση για το ΟΣ∆Ε που είχαν υπογράψει, φρόντισαν, κάνοντας χρήση της προνοµιακής τους, δεσποτικής τους, θα λέγαµε, θέσης, να βρουν γρήγορα συµµάχους, τουτέστιν συνενόχους. Οι πρώτοι ήρθαν από τα ΚΥ∆ (Κέντρα Υποδοχής ∆ηλώσεων) και την «αχυρένια» ΠΕΦΑ. Οι επόµενοι αναζητήθηκαν ευρύτερα στις τάξεις των αγροτικών συµβούλων ή ψευτοσυµβούλων. Τέλος, πολύ βιαστικά, οι επιβαίνοντες στο «δούρειο ίππο» έσπευσαν, αφενός να υπονοµεύσουν τη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, αφετέρου να δηµιουργήσουν µια ψευτοοργάνωση, η οποία άνοιξε το δρόµο στην «παρέα του φορέα» να εγγραφεί ως µέλος στην Copa-Cogeca, δηλαδή την επίσηµη οργάνωση των Ευρωπαίων αγροτών, θέση που κατείχε, εδώ και µια ζωή, µόνο η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Τα µπαστουνάκια της βροχής

Εκεί έµαθαν κι άλλα µυστικά. Άρχισαν να αντιλαµβάνονται την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα χρηµατοδοτικά προγράµµατα, ανέγνωσαν την προοπτική της «ευφυούς γεωργίας», έπιασαν επαφές µε στελέχη της Κοµισιόν, φιλοξένησαν τον Ευρωπαίο Επίτροπο, άπλωσαν δίχτυα στο Μαξίµου, κατέκτησαν το πεδίο της ψηφιακής πολιτικής. ∆εν έχουν περάσει παρά µόνο λίγες µέρες από την ολοκλήρωση της δηµόσιας διαβούλευσης µιας προκήρυξης που τους υπόσχεται 31 εκατ. ευρώ ενίσχυση και µάλιστα από κρατικά όχι από κοινοτικά κονδύλια, επειδή, λέει, είναι οι µόνοι που µπορούν να σπείρουν 6.500 µετεωρολογικούς σταθµούς (η ΕΜΥ δεν ξέρει απ’ αυτά), η παρέα του Μαλάµη έχει αποκτήσει ειδίκευση και στα… µπαστουνάκια της βροχής.

Ίσως να µην είχαµε µπει στη διαδικασία να παραθέσουµε αυτό το ρεπορτάζ, παρ’ ότι η πρόκληση -όπως και οι κίνδυνοι- είναι µεγάλη αν την περασµένη εβδοµάδα οι βλέψεις της εν λόγω οµάδας, όπως και οι υπαναχωρήσεις των πολιτικά κρατούντων, δεν ξεπερνούσαν κάθε όριο. Ο Αντώνης Μαλάµης, περί του οποίου εξ αρχής ο λόγος, έχει έναν µικρότερο αδελφό. Είχε µάλιστα την ατυχία το παιδί, να είναι σύµβουλος της Ράνιας Αντωνοπούλου (πρώην υφυπουργού Εργασίας) και να µείνει άνεργο µετά την αιφνίδια εγκατάλειψη των υπουργείων από το γνωστό ζεύγος Αντωνοπούλου-Παπαδηµητρίου.

Ο µεγάλος αδελφός λοιπόν, όντας στην καρδιά του φορέα που συντονίζει τη διαχείριση του ΟΣ∆Ε, σκέφθηκε, γιατί να µη βάλουµε το παιδί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, να έχουµε έναν άνθρωπο να κάνουµε τη δουλειά µας όπως θέλουµε; Και να σου, έπεσε φαρδιά πλατιά η υπογραφή του υπουργού µε την οποία ο Γρηγοράκης αναλαµβάνει, όχι ότι κι ότι, Γενικός ∆ιευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ παρακαλώ. Εκεί που πρόεδρος είναι ο δικός τους άνθρωπος, ο Θάνος Καπρέλης, αυτός που τους βοήθησε µε τα δύο χέρια να υπογράψουν την περιβόητη 7ετη σύµβαση και που κι εκείνοι φρόντισαν να τον επαναφέρουν στη θέση του προέδρου του Οργανισµού, στα χρόνια  του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν και τα κονέ.     

Το ρεπορτάζ, αλλά και ορισµένα γεγονότα, δείχνουν ότι όλα αυτά, που για τους σήµερα κρατούντες περνούν αβρόχοις ποσίν, αρχίζουν να δηµιουργούν κάποια αντίδραση της Νέας ∆ηµοκρατίας αλλά και του ίδιου του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη. Αρχίζουν σιγά-σιγά, εκεί στην Πειραιώς, να αντιλαµβάνονται ότι πρόκειται για µια συντονισµένη επιχείρηση αφαίµαξης σε βάρος των αγροτών, η οποία µάλιστα καθοδηγείται από µια µικρή οµάδα «παλαιών συνδαιτυµόνων» της Αριστεράς, οι οποίοι, ο ένας µετά τον άλλο, βρίσκουν στέγη στο γνωστό φορέα συντονισµού του ΟΣ∆Ε.

Τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόµενα, αποτέλεσε, όπως ήταν φυσικό, η τοποθέτηση από τον µεγάλο αδελφό Μαλάµη, ο οποίος µετέχει εδώ και χρόνια στο ∆Σ του εν λόγω φορέα συντονισµού, του µικρού αδελφού Μαλάµη στη θέση του γενικού διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μια επιλογή που µετατρέπει απροκάλυπτα τον Οργανισµό και την όλη διοικητική του δοµή του, σ’ αυτό που κοινώς λέγεται… σάλα τραπεζαρία ένα!

Στο θέµα το οποίο µε τεκµηριωµένα ρεπορτάζ και άρθρα έχει τεθεί από την Agrenda και το AgroNews, έρχεται να βάλει το δικό της λιθαράκι η επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Θεόδωρου Καράογλου, στη οποία αναφέρονται µεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Αρ. πρωτ.: 7055/25.06.2018

Θεσσαλονίκη 25 Ιουνίου 2018

Προς Υπουργούς:

-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

-Ψηφιακής Πολιτικής. Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης


ΕΡΩΤΗΣΗ

«31 εκατ. ευρώ του προγράµµατος «Ευφυούς Γεωργίας»

Ύστερα από πρόσφατο πρωτοσέλιδό της εφηµερίδας Agrenda, η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ ζητά την άµεση µαταίωση διαγωνισµού για την υλοποίηση προγράµµατος ύψους 31 εκατ. ευρώ, που αφορά την εγκατάσταση 6.500 µετεωρολογικών σταθµών σε όλη τη χώρα και την οριστική ακύρωση κάθε σκέψης επαναφοράς του, µε άλλο περιτύλιγµα, ενδεχοµένως από άλλον φορέα-Υπουργείο.

Στην ανακοίνωσή της, η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ µεταξύ άλλων κάνει λόγο για τραγική ειρωνεία και απύθµενο εµπαιγµό προς τους αγρότες, αφού «την ώρα που εκπνέει η προθεσµία που η ∆ΕΗ έδωσε µέχρι να κατεβάσει τους διακόπτες σε αντλιοστάσια ΤΟΕΒ, απειλώντας µε ολοκληρωτική καταστροφή χιλιάδες παραγωγούς, η πολιτεία ξοδεύει εκατοµµύρια για να αποκτήσουν κάποιοι φωτεινοί παντογνώστες το δικαίωµα να πουν σε αυτούς τους αγρότες πότε πρέπει και σε ποιο κοµµάτι γης να ρίξουν µερικές σταγόνες περισσότερο ή λιγότερο νερό».

Παράλληλα αναφέρει ότι «αντί να δοθούν αυτά τα εκατοµµύρια για να γίνει επιτέλους κάποιο αρδευτικό της προκοπής, έρχεται το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, µε έναν διαγωνισµό µάλιστα που έχει καταγγελθεί ως απολύτως φωτογραφικός, να τα δωρίσει για να δικαιολογηθούν ρόλοι και για να δηµιουργηθεί το αυριανό πελατολόγιο ιδιωτικών συµφερόντων, ξένων προς τον αγροτικό κόσµο, που τόσο πολύ αγάπησαν τον Έλληνα αγρότη, όµως, που βλήθηκαν τώρα να τον µετασχηµατίσουν ψηφιακά», εγκαλώντας και το αρµόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων για την «αφωνία» που επιδεικνύει για το συγκεκριµένο θέµα.

Το περίεργο όµως στην παραπάνω διαδικασία είναι το παρασκήνιο και τα πρόσωπα που εµπλέκονται, µια ιστορία που θυµίζει τη λαϊκή ρήση «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει».

Στο ΦΕΚ 346/20-6-2018 (τεύχος Υ.Ο.∆.∆.), µε την µε αρ. 1687/80720/7-6-2018 απόφασή του, ο Υπ.Α.Α.Τ. κ. Αποστόλου Ευάγγελος τοποθετεί Γενικό ∆ιευθυντή του ∆.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ, τον κ. Γρηγόριο Μαλάµη του Ιωάννη, Οικονοµολόγο, πτυχιούχο του Ανώτατου Ινστιτούτου Οικονοµικών Σπουδών «Καρλ Μαρξ» της Σόφιας, ο οποίος είχε διατελέσει µέχρι πρότινος και ∆ιευθυντής του γραφείου της τέως Υφυπουργού κ. Ράνιας Αντωνοπούλου. Ο παραπάνω καλείται µεταξύ άλλων να «τρέξει» το πρόγραµµα της «Ευφυούς Γεωργίας» µε ιδιωτική εταιρεία, στην οποία σύµβουλος διοίκησης είναι ο αδερφός του Αντώνιος Μαλάµης, γνωστός αγωνιστής της αριστεράς (ΚΝΕ), για τον οποίο έχει γραφτεί από τον αείµνηστο Τζίµη Πανούση και τραγούδι για την περίφηµη νύχτα στο Χηµείο το ∆εκέµβριο του 1979.;


Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

-Ποια είναι η άποψή τους για το έργο «Ψηφιακός µετασχηµατισµός του γεωργικού τοµέα» και για όσα είδαν το φως της δηµοσιότητας, που αναφέρουν ότι ο διαγωνισµός δοµήθηκε κατά τρόπο που να µπορεί µόνο µια συγκεκριµένη εταιρεία να αναλάβει το έργο, η οποία ήδη το έχει υλοποιήσει, κατά το µεγαλύτερο µέρος τουλάχιστον;
-Τι απαντούν στις τεκµηριωµένες αναλύσεις ειδικών επί του θέµατος επιστηµόνων, που αποδεικνύουν ότι µε βάση τα προβλεπόµενα στη σύµβαση, το έργο είναι αναποτελεσµατικό, άνευ ουσίας και περιεχοµένου;
-Ποια η αναγκαιότητα υλοποίησης ενός τέτοιου εγχειρήµατος, όταν απουσία εκπαίδευσης και υποδοµών, είναι εκ των προτέρων καταδικασµένο;
-Μπορεί να είναι νόµιµο, είναι όµως και ηθικό ο νέος Γενικός ∆ιευθυντής του ∆.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ να πραγµατοποιήσει πρόγραµµα µε εταιρεία στην οποία σύµβουλος διοίκησης είναι ο αδερφός του;

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας και του ίδιου του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη, φαίνεται να προκαλεί η συντονισμένη επιχείρηση σε βάρος των αγροτών, από μια μικρή ομάδα «παλαιών συνδαιτυμόνων» της Αριστεράς, οι οποίοι, ένας μετά τον άλλο, βρίσκουν στέγη σε… φορέα συντονισμού του ΟΣΔΕ.

Σύμφωνα με ασφαλές ρεπορτάζ του AgroNews, τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα, αποτέλεσε η τοποθέτηση αδελφού μέλους στο ΔΣ του εν λόγω φορέα συντονισμού, σε θέση γενικού διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ, επιλογή που μετατρέπει απροκάλυπτα πλέον την κατάσταση σε… σάλα τραπεζαρία ένα!

Σημειωτέον ότι οι ίδιοι που εκμεταλλεύονται το κενό συνεργατισμού και εκπροσώπησης στον αγροτικό χώρο, μέσω του ΟΣΔΕ, έχουν βάλει πλώρη τον τελευταίο καιρό και για τη λεγόμενη «ευφυή γεωργία», κάνοντας αρχή από ένα επιδοτούμενο με κρατικά μάλιστα χρήματα πρόγραμμα ύψους 31 εκατ. ευρώ.

Στο θέμα το οποίο, με τεκμηριωμένα ρεπορτάζ και άρθρα, έχει τεθεί η Agrenda και το AgroNews, έρχεται να βάλει το δικό της λιθαράκι η επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Θεόδωρου Καράογλου, στη οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Αρ. πρωτ.: 7055/25.06.2018

Θεσσαλονίκη 25 Ιουνίου 2018

Προς Υπουργούς:

- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

- Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης


ΕΡΩΤΗΣΗ

«31 εκατ. ευρώ του προγράμματος Ευφυούς Γεωργίας»

Ύστερα από πρόσφατο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Agrenda, η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ ζητά την άμεση ματαίωση διαγωνισμού για την υλοποίηση προγράμματος ύψους 31 εκατ. ευρώ, που αφορά την εγκατάσταση 6.500 μετεωρολογικών σταθμών σε όλη τη χώρα και την οριστική ακύρωση κάθε σκέψης επαναφοράς του, με άλλο περιτύλιγμα, ενδεχομένως από άλλον φορέα-υπουργείο.


(Ο βουλευτής της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Θεόδωρου Καράογλου)

Στην ανακοίνωσή της, η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ μεταξύ άλλων κάνει λόγο για τραγική ειρωνεία και απύθμενο εμπαιγμό προς τους αγρότες, αφού «την ώρα που εκπνέει η προθεσμία που η ΔΕΗ έδωσε μέχρι να κατεβάσει τους διακόπτες σε αντλιοστάσια ΤΟΕΒ, απειλώντας με ολοκληρωτική καταστροφή χιλιάδες παραγωγούς, η πολιτεία ξοδεύει εκατομμύρια για να αποκτήσουν κάποιοι φωτεινοί παντογνώστες το δικαίωμα να πουν σε αυτούς τους αγρότες πότε πρέπει και σε ποιο κομμάτι γης να ρίξουν μερικές σταγόνες περισσότερο ή λιγότερο νερό».

Παράλληλα αναφέρει ότι «αντί να δοθούν αυτά τα εκατομμύρια για να γίνει επιτέλους κάποιο αρδευτικό της προκοπής, έρχεται το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, με έναν διαγωνισμό μάλιστα που έχει καταγγελθεί ως απολύτως φωτογραφικός, να τα δωρίσει για να δικαιολογηθούν ρόλοι και για να δημιουργηθεί το αυριανό πελατολόγιο ιδιωτικών συμφερόντων, ξένων προς τον αγροτικό κόσμο, που τόσο πολύ αγάπησαν τον Έλληνα αγρότη, όμως, που βλήθηκαν τώρα να τον μετασχηματίσουν ψηφιακά», εγκαλώντας και το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την «αφωνία» που επιδεικνύει για το συγκεκριμένο θέμα.

Το περίεργο όμως στην παραπάνω διαδικασία είναι το παρασκήνιο και τα πρόσωπα που εμπλέκονται, μια ιστορία που θυμίζει τη λαϊκή ρήση «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει».

Στο ΦΕΚ 346/20-6-2018 (τεύχος Υ.Ο.Δ.Δ.), με την με αρ. 1687/80720/7-6-2018 απόφασή του, ο Υπ.Α.Α.Τ. κ. Αποστόλου Ευάγγελος τοποθετεί Γενικό Διευθυντή του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ, τον κ. Γρηγόριο Μαλάμη του Ιωάννη, Οικονομολόγο, πτυχιούχο του Ανώτατου Ινστιτούτου Οικονομικών Σπουδών «Καρλ Μαρξ» της Σόφιας, ο οποίος είχε διατελέσει μέχρι πρότινος και Διευθυντής του γραφείου της τέως Υφυπουργού κ. Ράνιας Αντωνοπούλου. Ο παραπάνω καλείται μεταξύ άλλων να «τρέξει» το πρόγραμμα της «Ευφυούς Γεωργίας» με ιδιωτική εταιρεία, στην οποία σύμβουλος διοίκησης είναι ο αδερφός του Αντώνιος Μαλάμης, γνωστός αγωνιστής της αριστεράς (ΚΝΕ), για τον οποίο έχει γραφτεί από τον αείμνηστο Τζίμη Πανούση και τραγούδι για την περίφημη νύχτα στο Χημείο το Δεκέμβριο του 1979.;


Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

- Ποια είναι η άποψή τους για το έργο «Ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα» και για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, που αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός δομήθηκε κατά τρόπο που να μπορεί μόνο μια συγκεκριμένη εταιρεία να αναλάβει το έργο, η οποία ήδη το έχει υλοποιήσει, κατά το μεγαλύτερο μέρος τουλάχιστον;

- Τι απαντούν στις τεκμηριωμένες αναλύσεις ειδικών επί του θέματος επιστημόνων, που αποδεικνύουν ότι με βάση τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, το έργο είναι αναποτελεσματικό, άνευ ουσίας και περιεχομένου;

- Ποια η αναγκαιότητα υλοποίησης ενός τέτοιου εγχειρήματος, όταν απουσία εκπαίδευσης και υποδομών, είναι εκ των προτέρων καταδικασμένο;

- Μπορεί να είναι νόμιμο, είναι όμως και ηθικό ο νέος Γενικός Διευθυντής του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ να πραγματοποιήσει πρόγραμμα με εταιρεία στην οποία σύμβουλος διοίκησης είναι ο αδερφός του;


Δείτε εδώ το σχετικό τραγούδι του Τζίμη Πανούση και τα όσα εκείνος έλεγε για το βίο και τη πολιτεία του Μαλάμη

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία