BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Το δρόμο του πτωχευτικού κώδικα παίρνει η ΕΒΖ

Η αγωνία έχει «χτυπήσει κόκκινο», καθώς η νυν διοίκηση παραμένει κουτσουρεμένη.

Το δρόμο του πτωχευτικού κώδικα παίρνει η ΕΒΖ

5
0

Στο απόλυτο σκοτάδι όσον αφορά στο τί μέλει γενέσθαι με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ που παραμένει διοικητικά «ακέφαλη» για τρίτη εβδομάδα και κάθε μέρα βυθίζεται περισσότερο στην αβεβαιότητα και στα αδιέξοδα, βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι τευτλοπαραγωγοί.

Η αγωνία έχει «χτυπήσει κόκκινο», καθώς η νυν διοίκηση παραμένει κουτσουρεμένη -μετά και την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου, Παναγιώτη Καραχάλιου, στις 27 Ιουνίου, που ακολούθησε με διαφορά τριών εβδομάδων τον πρόεδρο του ΔΣ Παναγιώτη Αλεξάκη- ενώ η «σιγή ασυρμάτου» επικρατεί και σε άλλοτε λαλίστατες πηγές πληροφόρησης, όπως αυτές στα πολιτικά και στα βουλευτικά γραφεία, όπου τώρα δεν σηκώνουν ούτε καν το τηλέφωνο.

Υπό αυτή την έννοια η φημολογία ότι έχει βρεθεί άτομο για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (ακούγεται πως πρόκειται για στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ) και θα τοποθετηθεί πολύ σύντομα -ίσως κι από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας- αν και δημιουργεί μια αίσθηση προσμονής, όσο δεν επιβεβαιώνεται και από κάποια επίσημα χείλη, απλώς επιτείνει την ανασφάλεια και την απογοήτευση.

Πιο αναλυτικά, τα σενάρια μιλούν για τοποθέτηση νέου προσώπου ακόμη και τη Δευτέρα 16 Ιουλίου, προκειμένου να τρέξει όχι μόνο τα τρέχοντα που «καίνε» τους παραγωγούς αφορούν την καλλιεργητική σεζόν αλλά και ότι ενδεχομένως μπορεί να γίνει για να περισωθεί κάτι από την βιομηχανία. Βέβαια, σε περίπτωση όξυνσης του διοικητικού αδιεξόδου,  υπάρχει και η δυνατότητα διορισμού προσωρινής διοίκησης από το Δικαστήριο.

Σύμφωνα πάντως με την σεναριολογία που αναπτύσσεται είναι ότι στις κυβερνητικές προθέσεις είναι, να υπαχθεί η ΕΒΖ στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη του μεγάλου πιστωτή που είναι η Τράπεζα Πειραιώς. To σχέδιο βέβαια προβλέπει, ότι όλα αυτά θα γίνουν προκειμένου η ΕΒΖ θα βρει ιδιώτη αγοραστή.

Να σημειωθεί ότι, εφόσον περπατήσει η υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα και βάσει των όσων προβλέπουν τα άρθρα 106β και 106δ, θα επιχειρηθεί: το κούρεμα των τεραστίων υποχρεώσεων της ΕΒΖ και η διευκολυντική διαχείριση των όσων συνεχίσουν να υπάρχουν,  παράλληλα με δεσμεύσεις υπό μορφή business plan από την εταιρεία που θα πρέπει να παρουσιαστεί στο Δικαστήριο, το οποίο θα πρέπει να πείσει ότι με τα μέτρα που θα ληφθούν η εταιρεία θα καταφέρει να καταστεί βιώσιμη.

Στα ονόματα που έχουν ακουστεί για τη θέση του διευθύνοντα είναι και αυτό του Μιχάλη Καραβέλα, γεωπόνου, πρώην καθηγητή ΤΕΙ και της Συνεταιριστικής Σχολής της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Χάνεται μια ακόμα καλλιέργεια, φοβούνται οι παραγωγοί

«Φύλλο δεν κουνιέται εδώ και 15-20 ημέρες και αυτό μας ανησυχεί. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Ηθικό δεν υπάρχει καθόλου. Είμαστε δεμένοι με τη Ζάχαρη και κάθε χρόνο γίνονται τα ίδια. Ρίχνουμε λεφτά στην καλλιέργεια, για φυτοπροστασία, για πότισμα και πετρέλαια και δεν ξέρουμε τί θα γίνει», επισημαίνει στο Agronews ο Γιάννης Σαμαράς, μέλος του Συλλόγου Τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι παραγωγοί «αισθανόμαστε ότι χάνουμε μια ακόμη καλλιέργεια, που είχαμε να ακουμπάμε. Διότι το στάρι πώς να το πουλήσεις στα 16-17 λεπτά το κιλό, το καλαμπόκι έχει πρόβλημα με τη diabrotica και το βαμβάκι, αν αρχίσει στρέφεται μαζικά ο κόσμος προς τα εκεί, θα μειωθεί η συνδεδεμένη και θα πέσει και η τιμή λόγω υπερπροσφοράς. Με τί ψυχολογία να συνεχίσουμε;».

Στο πλαίσιο αυτό, ο συνομιλητής μας υποστήριξε πως είναι επείγον να δοθεί μια λύση στο θέμα του επενδυτή και να τοποθετηθεί διοίκηση στη ΕΒΖ, διότι έτσι όπως είναι το σχήμα τώρα η ζαχαροβιομηχανίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στα στοιχειώδη για τη λειτουργία της. «Πλησιάζουμε στην περίοδο που πρέπει να αρχίσει η συντήρηση στο εργοστάσιο του Πλατέος, αλλά αν δεν υπάρχει κάποιος διοικητικός για να βάλει την υπογραφή του, δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτε. Ούτε τα ανταλλακτικά μπορούν να αγοράσουν», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι έχει παρατηρηθεί, επίσης, έλλειψη και σε ένα δύο σκευάσματα για την φυτοπροστασία των καλλιεργειών.

Ως προς την εξέλιξη της φετινής καλλιεργητικής σεζόν, λόγω της σποράς τον Απρίλιο, η χρονιά θα είναι αρκετά όψιμη και η καμπάνια, σύμφωνα με τον έμπειρο παραγωγό, εκτιμάται ότι φέτος θα ξεκινήσει μετά τις 20 Σεπτεμβρίου και υπό την έννοια αυτή δίνει ένα μικρό περιθώριο, για το πότε θα δρομολογηθεί η συντήρηση. Με δεδομένο βέβαια πως μιλάμε για μόλις 13.000-14.000 στρέμματα, όλο κι όλο, η καμπάνια θα είναι πολύ μικρή. Το θετικό για τους παραγωγούς είναι ότι τουλάχιστον από άποψη προόδου της καλλιέργειας, μέχρι στιγμής τα πράγματα πάνε πολύ καλά, καθώς βοήθησε ο καιρός.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία