BACK TO
TOP
Πιστοληπτικά

Xαμηλότοκα δάνεια από Πειραιώς για Σχέδια Βελτίωσης

Ξεκινά μέσα στις επόμενες μέρες η διαδικασία χρηματοδότησης μέσω των καταστημάτων της τράπεζας.

Xαμηλότοκα δάνεια από Πειραιώς για Σχέδια Βελτίωσης

4
0

 Έκλεισε ο κύκλος των διαβουλεύσεων μεταξύ τράπεζας, υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ΕΤΕΑΝ για τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης δανείων σε επενδυτές με Σχέδιο Βελτίωσης ή μεταποίησης/εμπορίας.

Τις επόμενες μέρες αναλαμβάνει η Τράπεζα να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και να ενημερώσει σχετικά όλα τα καταστήματα του ομίλου, προκειμένου να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι αίτηση για χαμηλότοκο δάνειο μέσω του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

 

Στα κεφάλαια του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας - το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που έχει συνάψει σύμβαση με το ΕΤΕΑΝ- που είναι ύψους €118 εκατ., η Τράπεζα συμμετέχει συγχρηματοδοτώντας τον αγροτικό τομέα με επιπλέον κεφάλαια ύψους €135 εκ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «με το πρόγραμμα αυτό, συνολικού ύψους €253 εκατ., το οποίο θα υλοποιηθεί αποκλειστικά μέσα από την Τράπεζα Πειραιώς, θα ενισχυθεί η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και της Περιφέρειας.

Το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα χαμηλότοκων δανείων σε αγρότες και επενδυτές με εγκεκριμένες δράσεις στα Σχέδια Βελτίωσης, σε όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, καθώς και σε αυτούς που πραγματοποιούν ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, μέσω συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων.

 

Πάντως, μόλις ενημερωθούν όλα τα καταστήματα, και εάν καταφέρουν να αποκτήσουν την πολυπόθητη σύμβαση του δανείου τις επόμενες μέρες και με μία εγγυητική επιστολή, που θα τους χορηγηθεί από το ΕΤΕΑΝ, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να συνεχίσουν για την υπογραφή της οριστικής σύμβασης με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την υλοποίηση του Σχεδίου (αγορά τρακτέρ ή άλλου εξοπλισμού που χρειάζονται) και την έγκριση της πληρωμής.

 

Η προσπάθεια της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου ήταν να γίνει αυτό όσο το δυνατό γρηγορότερα, γι' αυτό και είχε ετοιμάσει από τις 10 Οκτωβρίου τη σχετική εγκύκλιο με την οποία θα γίνονται οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς το ΕΤΕΑΝ. Επίσης, την περασμένη Τρίτη υπογράφτηκε η σύμβαση μεταξύ ΕΤΕΑΝ και Πειραιώς. Με βάση την εγκύκλιο θα οριστικοποιηθούν και τα δικαιολογητικά που θα ζητάει η Τράπεζα για να εκδώσει το δάνειο. Από τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε στο Agronews, μεγάλη σημασία θα έχει, τελικά, το αν η τράπεζα θα ζητήσει εμπράγματες εγγυήσεις (υποθήκες) ή θα αρκεστεί στην εγγύηση του ΕΤΕΑΝ, αλλά αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα στους υπευθύνους των καταστημάτων.

 

 

Σύμφωνα με το έγγραφο, είναι υποχρεωτική η δημιουργία φακέλου πληρωμής για κάθε δικαιούχο ο οποίος περιέχει:

- Διαβιβαστικό Πληρωμής (έντυπο Ε_3),

- Αίτηση πληρωμής (έντυπο Ε_1),

- Κατάσταση Ελέγχου (check list) και Έγκρισης Πληρωμής (έντυπο Ε_4) με τη βεβαίωση επιλεξιμότητας με σφραγίδα της υπηρεσίας και πρωτότυπες υπογραφές (τον προϊστάμενο του τμήματος και τον προϊστάμενο της διεύθυνσης)

- Ασφαλιστική ενημερότητα

- Φορολογική ενημερότητα

- Συμφωνία Χρηματοδότησης

- Εγκεκριμένο Επιχειρηματικό Σχέδιο του Ταμείου Δανειοδότησης

- Πρακτικό της Επενδυτικής Επιτροπής για την έγκριση του Επιχειρηματικού Σχεδίου

- Απόφαση Έγκρισης Διάθεσης Πίστωσης

- Τιμολόγιο Είσπραξης Επιδότησης


 

Βρείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ προς το ΕΤΕΑΝ και τα έντυπα (Ε_1-4) που χρειάζονται να συμπληρωθούν για κάθε δικαιούχο

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία