BACK TO
TOP
Πιστοληπτικά

Απόδοση νέων συντάξεων ΟΓΑ ζητά η Αραμπατζή

Επίσημα στοιχεία ζητά η Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Κοινοτική στήριξη πληγέντων σιτοπαραγωγών ζητά η Αραμπατζή

2
0

Στο ζήτημα των απλήρωτων συντάξεων σε χιλιάδες πρώην ασφαλισμένους του ΟΓΑ γεννηθέντες το 1950, επανέρχεται η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Με σχετική Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, που κατέθεσε προς την αρμόδια Υπουργό κ. Έφη Αχτσιόγλου, η κ. Αραμπατζή επισημαίνει ότι οι εν λόγω ασφαλισμένοι ενώ σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς, από 1ης Ιουλίου θα έπαιρναν την πλήρη σύνταξή τους, εντούτοις, η πλειοψηφία αυτών παραμένει ακόμη «στο μαύρο σκοτάδι», εξ αιτίας των αυτοδιαψεύσεων και των συνεχών παλινωδιών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η Κυβέρνηση, που ενώ με τον Νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016), υποτίθεται ότι θα κατέβαλε τις συντάξεις από 1ης Ιανουαρίου και εντεύθεν, ανάλογα με την ημερομηνία συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας των δικαιούχων, δεν εφαρμόζει ούτε τον Νόμο αλλά κωλυσιεργεί και στην εφαρμογή της μεταγενέστερης (14 Ιουλίου) εγκυκλίου του ΕΦΚΑ. Μία εγκύκλιος, που αναίρεσε στην πράξη τον Νόμο, θέσπισε τμηματική καταβολή των συντάξεων εντούτοις αυτοδιαψεύστηκε πλήρως.

Η κ. Αραμπατζή ζητά σαφείς απαντήσεις για τον ακριβή αριθμό των δικαιούχων, που έχουν μέχρι του παρόντος λάβει σύνταξη καθώς και για τον αριθμό των αιτήσεων συνταξιοδότησης, που έχουν εξεταστεί.

Παράλληλα, ζητά να ενημερωθεί για το πότε επιτέλους θα επιστραφούν οι αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ καθώς και το ύψος αυτών. Εισφορές, που καλούνταν οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν παρατύπως – καίτοι δικαιούχοι σύνταξης - μέχρι τις 16-6-2017 και παρά τη σχετική εγκύκλιο του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Αναστάσιου για την επιστροφή τους, η τύχη τους ακόμη αγνοείται.

Καλεί δε την κ. Αχτσιόγλου να εγγυηθεί ότι από το νέο έτος, οι επόμενοι δικαιούχοι θα πληρώνονται τη σύνταξή τους από την ημέρα συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους. Καθώς, όπως αναφέρει, με την παράγραφο 4 της ως άνω εγκυκλίου του ΕΦΚΑ και υπό το άλλοθι της αναγκαίας ενιαιοποίησης των ταμείων, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο και οι επόμενοι δικαιούχοι, να πληρωθούν και αυτοί  μετά την 01/07/2018.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση και ΑΚΕ είναι η εξής:

29-11-2017

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ Α.Κ.Ε. 

Προς

Την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

κ. Έφη Αχτσιόγλου

 

Θέμα: «Συντάξεις πρώην ασφαλισμένων ΟΓΑ, γεννηθέντων το 1950»

 

Κυρία Υπουργέ,

«Στο μαύρο σκοτάδι» βρίσκονται ακόμη χιλιάδες ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ, γεννηθέντες το 1950, από τις αυτοδιαψεύσεις και τις συνεχείς παλινωδίες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ασφαλισμένοι, που σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς, από 1ης Ιουλίου θα έπαιρναν την πλήρη σύνταξή τους

Ασφαλισμένοι, που υποτίθεται ότι με τον Νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) θα έπαιρναν από 1ης Ιανουαρίου και εντεύθεν σύνταξη, ανάλογα με την ημερομηνία συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους

Ασφαλισμένοι, που με βάση την ανακοίνωση του ΕΦΚΑ στις 14/07/2017, η οποία αναίρεσε όλα τα προηγούμενα, θα λάμβαναν τελικά τμηματικά τις συντάξεις τους και μάλιστα επαυξημένες (!)

παραμένουν στην πλειοψηφία τους απλήρωτοι.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι οι εν λόγω ασφαλισμένοι, καίτοι δικαιούχοι σύνταξης, καλούνταν να πληρώνουν παρατύπως και εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ.

Χρειάστηκαν μάλιστα 6 μήνες από την έναρξη ισχύος του Ν. Κατρούγκαλου για να εκδώσει ο αρμόδιος Αν. Υπουργός κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος σχετική εγκύκλιο (16-6-2017) για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, η τύχη των οποίων αγνοείται.

Όσον δε αφορά στην παράγραφο 4 της ως άνω εγκυκλίου του ΕΦΚΑ, υπό το άλλοθι της αναγκαίας ενιαιοποίησης των ταμείων, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο και οι επόμενοι συνταξιούχοι, για παράδειγμα οι γεννηθέντες το 1951, να πληρωθούν και αυτοί 01/07/2018, αντί του μήνα συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κυρία Υπουργέ:

1.   Ποιός είναι ο ακριβής αριθμός των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ, γεννηθέντων το 1950, που έχουν μέχρι του παρόντος λάβει σύνταξη;

2.   Πόσες αιτήσεις συνταξιοδότησης των γεννηθέντων το 1950 έχουν συνολικά μέχρι του παρόντος εξεταστεί και μέχρι ποια ημερομηνία - ανάλογα με τον μήνα της γέννησής των δικαιούχων – αφορά;

3.   Ποιο είναι το ύψος των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών μέχρι τις 16-6-2017 και πότε αυτές θα επιστραφούν στους δικαιούχους;

4.   Εγγυάστε ότι από το νέο έτος οι επόμενοι δικαιούχοι θα πληρώνονται τη σύνταξή τους από την ημέρα συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους;

Παρακαλώ, όπως κατατεθούν όλα τα επίσημα σχετικά έγγραφα.

 

Η ερωτώσα βουλευτής

 

Φωτεινή Αραμπατζή

 

Βουλευτής Σερρών ΝΔ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία