BACK TO
TOP
Πιστοληπτικά

Και βεβαιωμένα χρέη προς τον ΕΛΓΑ στον εξωδικαστικό

Στον αέρα βρίσκεται από τις 10:00 το πρωί της Τετάρτης 27 Ιουνίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, η οποία θα μπορεί να δέχεται και αιτήσεις των αγροτών για ρύθμιση των χρεών τους (σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και πρώην ΑΤΕ).

Και βεβαιωμένα χρέη προς τον ΕΛΓΑ στον εξωδικαστικό

2
1

Μπείτε από εδώ στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού των αγροτών

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι υφυπουργοί Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης στις 120 δόσεις του εξωδικαστικού θα μπορούν να εντάσσονται εκτός των άλλων και τα βεβαιωμένα χρέη των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ. Πρόκειται για μια κατηγορία που δεν είχε αναφερθεί στις προηγούμενες συνεντεύξεις Τύπου ενώ τονίστηκε ότι η πλατφόρμα θα μείνει ανοικτή ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν οι αγρότες με οφειλές προς τον ΟΓΑ φτάνουν  στους 338.000 ενώ οι οφειλές προς τον πρώην ασφαλιστικό φορέα των αγροτών (έως και 31 Δεκεμβρίου του 2017) αγγίζουν τα 1,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα οι οφειλέτες στην πρώην ΑΤΕ ανέρχονται σε 23.000 ενώ το συνολικό χρέος αγγίζει τα 2,4 δισ. ευρώ.

Πετρόπουλος: επόμενο στοίχημα τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος: «πρόκειται για ρυθμίσεις ανάσα στους αγρότες αφού αφορούν και διαγραφή κεφαλαίου έως 60% κατά περίπτωση, διαγραφή όλων των τόκων υπερημερίας, αλλά και επανεξέταση των πανοτοκίων. Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί άξονες που θα κινηθούμε. Το επόμενο στοίχημα θα είναι τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου».

Παπανάτσιου: Ανάσα στους αγρότες για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί

Από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σημείωσε πως: «οι ρυθμίσεις αφορούν όλες τις βεβαιωμένες οφειλές προς την φορολογική αρχή που αφορούν την φορολογική του ιδιότητα. Για παράδειγμα αναφέρω ότι αν ένας αγρότης έχει οφειλές προς τον ΕΛΓΑ οι οποίες έχουν βεβαιωθεί στην εφορία μπορούν και αυτές να ρυθμιστούν». Και πρόσθεσε: «με αυτόν τρόπο που τους δίνουμε οι αγρότες θα μπορούν να ρυθμίσουν όλα τα χρέη τους και να πάρουν μια ανάσα ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί».

Κόκκαλης: Παλιά οι αγρότες είχαν να κάνουν μόνο με εισπρακτικές εταιρείες

Τέλος ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης τόνισε:« το 2012 όταν πουλήθηκε η αγροτική τράπεζα στην Πειραιώς δυστυχώς οι αγρότες είχαν να κάνουν μόνο με εισπρακτικές εταιρείες που τους απειλούσαν με κατασχέσεις χωραφιών. Χωρίς την πραγματικά μέριμνα για μια στοιχειώδη επικοινωνία του δανειολήπτη με το τραπεζικό σύστημα. Αυτές οι ρυθμίσεις σήμερα  τους δίνουν πραγματικά τη βοήθεια ώστε να διευθετήσουν αυτές τις οφειλές με ευνοϊκότατες ρυθμίσεις».

Το δελτίο τύπου του υπουργείου

Κόκκαλης: Στον αέρα η πλατφόρμα για τη ρύθμιση «ανάσα»  για χρέη αγροτών και κτηνοτρόφων

«Ανάσα» για δεκάδες χιλιάδες αγρότες δίνεται από σήμερα, καθώς από τις 10 το πρωί είναι «στο αέρα» η πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό που αφορά χρέη 23.000 περίπου αγροτών και κτηνοτρόφων προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και «κόκκινα δάνεια».

Αναλυτικότερα, πρόκειται για χρέη εισφορών προς τον ΟΓΑ, προς την εφορία (εισόδημα και ΦΠΑ), καθώς και για ληξιπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται υπό καθεστώς εκκαθάρισης (Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Pro Bank κλπ).


Η ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα σημαντικού «κουρέματος» της αρχικής οφειλής λόγω της διαγραφής τόκων και πανωτοκίων, μπορεί να πληρωθεί έως και σε 120 δόσεις, ενώ ο δικαιούχος μπορεί υπό προϋποθέσεις να πετύχει ακόμη και τη διαγραφή του 60% της αρχικής οφειλής.

Μιλώντας στο πλαίσιο της παρουσίασης της πλατφόρμας το μεσημέρι της Τετάρτης, επ' αφορμή της εκκίνησης της διαδικασίας, ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Σήμερα κάνουμε πράξη αυτό για το οποίο έχουμε δεσμευτεί και έχουμε παλέψει αρκετό χρονικό διάστημα. Δυστυχώς από το 2012 οι αγρότες ήταν έρμαια των εισπρακτικών εταιρειών και δεν είχαν καν τη στοιχειώδη επικοινωνία με ένα τραπεζικό ίδρυμα για να διευθετήσουν τις οφειλές τους, ενώ την ίδια ώρα απειλούνταν με κατασχέσεις.

Με αυτές τις ρυθμίσεις δίνουμε μία πραγματική «ανάσα», μία ευνοϊκή διευθέτηση, γιατί σε όλες των περιπτώσεων, είτε θα ακολουθήσει εξόφληση από το δανειολήπτη, είτε συμβιβασμός, προβλέπεται διαγραφή όλων των τόκων. Επίσης προβλέπεται και διαγραφή του κεφαλαίου η οποία θα εξαρτάται από το χρόνο εξόφλησης του εναπομείναντας κεφαλαίου και από την αξία της περιουσίας του οφειλέτη.

Αφορά 23.000 εν δυνάμει οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα, αγρότες και κτηνοτρόφους. Δεν πρέπει να παραλειφθεί τέλος, πως πλέον δίνουμε τη δυνατότητα της εκ νέου επανεξέτασης του φακέλου των δανείων για τα πανοτώκια που τόσο ταλαιπώρησαν τον αγροτικό κόσμο της χώρας».

Βρείτε εδώ αναλυτικά τα Στοιχεία για τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών μέσω εξωδικαστικού.pdf

1) Ποια είναι τα βασικά σημεία της ρύθμισης;

H ρύθμιση απευθύνεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα και συγκεκριμένα σε γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους και αλιείς, οι οποίοι έχουν λάβει δανειακό προϊόν άμεσα συνδεδεμένο με την παραγωγή (καλλιεργητικό δάνειο, δάνειο αγοράς εφοδίων κ.λπ.) από την πρώην ΑΤΕ και τις υπόλοιπες υπό εκκαθάριση τράπεζες (T.T., FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια, Συνεταιριστικές κ.λπ.) εφόσον οι οφειλές τους παρουσίαζαν καθυστέρηση πληρωμής πέραν των 30 ημερών κατά την 31ηΔεκεμβρίου 2017.

Η ρύθμιση προβλέπει δύο τρόπους αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων: το συμβιβασμό (εφάπαξ καταβολή) και τη ρύθμιση σε δόσεις. Σε περίπτωση ολικής εξόφλησης εντός τριμήνου του εναπομείναντος ποσού (μετά τη διαγραφή τόκων και πανωτοκίων), η διαγραφή κεφαλαίου μπορεί να φτάσει ακόμη και το 60%. Σε περίπτωση ρύθμισης με δόσεις του εναπομείναντος ποσού, η αποπληρωμή μπορεί να διαρκέσει έως και 10 έτη και η διαγραφή κεφαλαίου να φτάσει το 40%. Μάλιστα, για πρώτη φορά δίνεται στους αγρότες η δυνατότητα πώλησης ακινήτων με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος ποσού.

Για διευθέτηση των εν λόγω οφειλών, θα λαμβάνεται πρωτίστως υπόψιν η βιώσιμη οικονομική δυνατότητα του κάθε δανειολήπτη με βάση τα προσωπικά περιουσιακά του στοιχεία και την εισοδηματική του ικανότητα.

 

2) Το «κούρεμα» αφορά και στα πανωτόκια και τους εξωλογιστικούς φόρους;

Καινοτομία του προγράμματος ρύθμισης -συμβιβασμού αποτελεί και η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 3259/204 για τα πανωτόκια επί του οφειλόμενου ποσού ώστε η ρύθμιση να αφορά στο εναπομείναν καθαρό λογιστικό υπόλοιπο. Παράλληλα, τόσο στο πλαίσιο της ρύθμισης όσο και του συμβιβασμού επέρχεται πλήρης διαγραφή των εξολογιστικών τόκων.

 

3) Ποιες δυνατότητες αποπληρωμής προσφέρει η νέα ρύθμιση;

Υπάρχουν δύο τρόποι αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων των αγροτών, ο οποίος καθορίζεται κατόπιν συμφωνίας της τράπεζας με τον οφειλέτη, εφόσον ο τελευταίος πληροί τα κριτήρια.

Ο πρώτος τρόπος αποπληρωμής αφορά στο συμβιβασμό που περιλαμβάνει την εφάπαξ καταβολή του «κουρεμένου» ποσού σε διάστημα τριών μηνών.

Ο άλλος τρόπος αφορά στη ρύθμιση σε βάθος δεκαετίας (120 δόσεις) σε συμπεφωνημένες με την τράπεζα δόσεις. Μπορεί να γίνει σε μηνιαίες, τριμηνιαίες ή ανισόποσες συμφωνούμενες με τον οφειλέτη δόσεις, ενώ απαραίτητη είναι η είσπραξη προκαταβολής, το ποσό της οποίας δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το διπλάσιο του ύψους της νέας δόσης ή τα 750 ευρώ.

 

4) Τι περιλαμβάνει ο «συμβιβασμός» και πώς επηρεάζει το «κούρεμα» της οφειλής;

Ως συμβιβασμός νοείται «η εντός τριμήνου, από την ημερομηνία έγκρισης του αιτήματος, καταβολή του τιμήματος προς οριστική διευθέτηση της απαίτησης, με διαγραφή μέρους της συνολικής απαίτησης, συμπεριλαμβανομένου τμήματος του λογιστικού υπολοίπου».

-Για συνολική οφειλή μέχρι 20.000 ευρώ, το ποσοστό «κουρέματος» διαμορφώνεται στο 50% του λογιστικού υπολοίπου.

-Για συνολική οφειλή ίση ή μεγαλύτερη των 20.000 ευρώ, εφόσον:

α) είναι επαρκώς εξασφαλισμένη, δηλαδή το ύψος της οφειλής προς το ποσό εξασφάλισης είναι μικρότερο του 70%, η εξόφληση δύναται να περιοριστεί στο 90% της λογιστικής οφειλής

β) είναι μερικώς εξασφαλισμένη, δηλαδή το ύψος της οφειλής προς το ποσό εξασφάλισης είναι μεγαλύτερο από 70%, η εξόφληση δύναται να περιοριστεί στη σημερινή πραγματική αξία από τη ρευστοποίηση της εμπράγματης εξασφάλισης, μειωμένη κατά 30%

γ) είναι ανεξασφάλιστη, η εξόφληση δύναται να περιοριστεί στο 40% του λογιστικού υπολοίπου, εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια πρόσθετης εξασφάλισης και δεν τεκμαίρεται από τα οικονομικά στοιχεία του οφειλέτη (λαμβάνοντας υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης) βιώσιμη ρύθμιση.

 

5) Ποιο είναι το ύψος της «έκπτωσης» αν υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση;

Όταν υπάρχει επαρκής ή μερική εμπράγματη εξασφάλιση, παρέχεται η δυνατότητα διαγραφής κεφαλαίου μέχρι του ύψους της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, μειωμένη μέχρι και 30%. Στην περίπτωση δε του συμβιβασμού και για οφειλή έως 20.000 ευρώ, ο δανειολήπτης μπορεί να πετύχει «κούρεμα» έως και 40%.

-Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της ρύθμισης, οφειλέτης με ύψος δανείου 100.000 ευρώ, ο οποίος οφείλει ακόμα στο πιστωτικό ίδρυμα 85.000 ευρώ και ταυτόχρονα έχει εξασφαλίσει την οφειλή του αυτή μερικώς, ήτοι πάνω από 70% έως 140% του ληφθέντος κεφαλαίου, μπορεί να εξασφαλίσει «κούρεμα» έως 15% επί του λογιστικού υπολοίπου. Να «γλιτώσει» δηλαδή 15.000 ευρώ.

-Αναφορικά δε με οφειλή ίση ή πάνω από 20.000 ευρώ, με εμπράγματη εξασφάλιση πάνω από το 70% έως και 140% του ληφθέντος ποσού, ο οφειλέτης δύναται να «συμβιβαστεί» και να πετύχει «κούρεμα» μέχρι και 30% επί του λογιστικού υπολοίπου. Έτσι, για δάνειο 100.000 ευρώ, με το συμβιβασμό, θα πληρώσει μόλις 70.000 ευρώ.

-Αντίστοιχα, ο συμβιβασμός με την ίδια εμπράγματη εξασφάλιση και για οφειλή έως 20.000 ευρώ, μπορεί να οδηγήσει τον οφειλέτη σε «έκπτωση» έως και του 40% του λογιστικού υπολοίπου του, δηλαδή 8.000 ευρώ και να πληρώσει μόλις 12.000 ευρώ.

 

6) Πώς διαμορφώνεται το «κούρεμα» σε περίπτωση που δεν υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση ή οι οφειλές είναι ανεπαρκώς εξασφαλισμένες;

Για δάνεια ανεπαρκώς εξασφαλισμένα το «κούρεμα» τόσο με τη ρύθμιση όσο και με το συμβιβασμό μπορεί να φτάσει μέχρι το 40%. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις, το «κούρεμα» μπορεί να αγγίξει και το 60%, αλλά μόνο μέσω συμβιβασμού και για οφειλές άνω των 20.000 ευρώ. Γι’ αυτό και περισσότερο ωφελημένοι θα είναι οι αγρότες με μεγάλα δάνεια και μικρή περιουσία, καθώς το ύψος του… κουρέματος θα είναι μεγαλύτερο, δεδομένου ότι θα πρέπει να πληρώσουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους και φυσικά κατόπιν συνεργασίας με τον εκκαθαριστή.

Αναλυτικά:

- Η ρύθμιση αφορά και σε οφειλές ανεπαρκώς εξασφαλισμένες ή και χωρίς εμπράγματη εξασφάλιση, των οποίων η εξόφληση θα αφορά μόνο στο 60% του λογιστικού υπολοίπου και «κούρεμα» της τάξεως του 40%. Για παράδειγμα, για δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, ο οφειλέτης θα κληθεί να πληρώσει μόνο τα 60.000 ευρώ. Προϋπόθεση βέβαια αποτελεί ο συγκεκριμένος οφειλέτης να αδυνατεί να παράσχει κάποια εξασφάλιση και ταυτόχρονα από τα οικονομικά του δεδομένα να μην παρέχονται εχέγγυα βιώσιμης λύσης.

- Εάν αντίστοιχα ένας οφειλέτης προβεί σε συμβιβασμό, θα επωφεληθεί της έκπτωσης, η οποία δύναται να φτάσει έως και το 40% του οφειλόμενου λογιστικού υπολοίπου για οφειλή έως 20.000 ευρώ. Παραδείγματος χάριν για δάνειο ύψους 20.000 ευρώ, θα «κουρευτούν» τα 8.000 ευρώ και θα κληθεί να καταβάλει μόνο τα 12.000 ευρώ.

- Αντίστοιχα, με το συμβιβασμό, για οφειλές άνω των 20.000 ευρώ, ο δανειολήπτης μπορεί να επιτύχει «κούρεμα» μέχρι και 60% εφόσον έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια και πρόσθετης εξασφάλισης και δεν τεκμαίρεται από τα οικονομικά του στοιχεία βιώσιμη λύση της ρύθμισης. Αυτό σημαίνει ότι οφειλέτης που χρωστάει 100.000 ευρώ χωρίς ή με ανεπαρκή εξασφάλιση, θα επωφεληθεί της «έκπτωσης» μέχρι και του ποσού των 60.000 ευρώ και θα πρέπει να πληρώσει μόλις τα 40.000 ευρώ.

 

7) Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για ένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση;

Για την ένταξη στον παράλληλο εξωδικαστικό μηχανισμό θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

-Καθυστερημένη οφειλή τουλάχιστον 30 ημερών στις 31.12.2017

-Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε τουλάχιστον ένα οικονομικό έτος της τελευταίας τριετίας πριν από την υποβολή της αίτησης (όπως προκύπτουν από το Ε3)

- Επιπλέον, στις περιπτώσεις της ρύθμισης, αυτή μπορεί να έχει διάρκεια μέχρι 10 έτη εφόσον η ηλικία του οφειλέτη ή του εγγυητή δεν υπερβαίνει τα 75 έτη στη λήξη της ρύθμισης.

 

8) Ποια διαδικασία ακολουθείται για την ένταξη στο πρόγραμμα ρύθμισης-συμβιβασμού;

- Κάθε αγρότης οφειλέτης, που δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4469/2017 (εξωδικαστικός μηχανισμός) δικαιούται να υποβάλει αίτημα ρύθμισης/εξόφλησης, μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους: (εδώ)

-Το αίτημα συνοδεύεται από όλα τα δικαιολογητικά και τις απαιτούμενες πληροφορίες και διατυπώνεται σε ειδική φόρμα

- Η PQH αξιολογεί το αίτημα με βάση τα στοιχεία που υποβλήθηκαν και με εφαρμογή του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου.

-Η PQH είτε αποδέχεται το αίτημα και καταρτίζει συμφωνία ρύθμισης/συμβιβασμού είτε προτείνει συγκεκριμένες αλλαγές στο αίτημα, ώστε να το θεωρήσει αποδεκτό.

-Ο οφειλέτης αποδέχεται ή όχι τις προτεινόμενες αλλαγές στο αίτημα και συνάπτεται η συμφωνία ρύθμισης/συμβιβασμού ή αποσύρει το αίτημά του

 

9) Ποια δικαιολογητικά πρέπει να καταθέσει ο οφειλέτης;

- Υποβολή αίτησης μέσω της πλατφόρμας της PQH που θα υπάρχει στην ιστοσελίδα της PQH

- Δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων ή δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων των τελευταίων πέντε ετών

-Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα των τελευταίων πέντε ετών

- Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9)

-Εκκαθαριστικό του τελευταίου οικονομικού έτους

-Πράξη προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του τελευταίου φορολογικού έτους.

-Τελευταία φορολογική δήλωση ΦΠΑ

- Κατάσταση βεβαιωμένων οφειλών προς την Οικονομική Διοίκηση και προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, η οποία να έχει εκδοθεί σε διάστημα τριών μηνών, πριν από την υποβολή της αίτησης

-Αντίγραφο ποινικού μητρώου του οφειλέτη, του συνοφειλέτη ή του εγγυητή

-Πιστοποιητικά μη πτωχεύσεως, μη υποβολής αίτησης πτωχεύσεως

-Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης μητρώου του οφειλέτη, του συνοφειλέτη ή του εγγυητή

- Δήλωση οφειλών προς άλλες τράπεζες

-  Δήλωση οφειλών προς προμηθευτές

- Φωτοαντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.

 

10) Ποιοι εξαιρούνται από τη ρύθμιση;

Δεν εντάσσονται στη ρύθμιση αγρότες με πολύ υψηλά εισοδήματα, συνεταιρισμοί αλλά και αγροτικές επιχειρήσεις με παραγωγική εγκατάσταση (κτηνοτροφικές μονάδες, ελαιουργεία κ.λπ.), καθώς οι τελευταίες μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.

Επίσης, εξαιρούνται και οι συνεταιρισμοί, για τους οποίους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωσε ότι έχει δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από την PQH, τη Γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους και φυσικά το ΥπΑΑΤ, ώστε να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες αξιοποίησης της περιουσίας των υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών, μέσω του ΔΙΑΓΕΠ (Διαχείριση Ακινήτων, Γαιών, Εξοπλισμών και Προϊόντων).



Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Ανοίγει Τετάρτη πρωί η πλατφόρμα του εξωδικαστικού

Την Τετάρτη 27 Ιουνίου, στις 10 το πρωί ξεκινά τη λειτουργία της - μετά από αλλεπάλληλες αναβολές - η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, η οποία θα μπορεί να δέχεται και αιτήσεις των αγροτών για ρύθμιση των χρεών τους.

Μάλιστα την έναρξη της εφαρμογής θα παρουσιάσουν από κοινού ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν στο κτήριο του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως έχει ήδη γράψει το Agronews η ενεργοποίηση της πλατφόρμας καθυστέρησε σε μεγάλο βαθμό, καθώς είχε προγραμματιστεί σε πρώτη φάση να «ανοίξει» από τα μέσα Μαΐου. Η μεγαλύτερη καθυστέρηση σημειώθηκε μέχρι ο ΟΓΑ να βεβαιώσει τα χρέη των αγροτών ενώ τις τελευταίες ημέρες μετά και τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή (το οποίο συμπεριελάμβανε και τον εξωδικαστικό των αγροτών) έμεναν κάποιες τροποποιητικές αποφάσεις σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα, αφού προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία προβλέπεται άρση του τραπεζικού και του φορολογικού απορρήτου των αγροτών που αιτούνται ένταξης τους στον εξωδικαστικό.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αίτηση θα μπορούν να υποβάλλουν αγρότες, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς με χρέη προς Εφορία, ΟΓΑ και τράπεζες που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ, FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια, Συνεταιριστικές κ.λπ.). Οι οφειλές αυτές προς τις τράπεζες τις οποίες διαχειρίζεται σήμερα η PQH, αφορούν σε δάνεια που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και απαιτητά γιατί η καθυστέρηση αποπληρωμής ξεπερνούσε τις 90 ημέρες την ημέρα μεταφοράς της πρώην ΑΤΕ σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα, ενώ την 31η/12/2017 πρέπει η καθυστέρηση να ξεπερνά τις 30 ημέρες.


Η ρύθμιση οφειλών των αγροτών περιλαμβάνει:

  • 100% διαγραφή τόκων υπερημερίας δανείων. Επιπρόσθετα διαγραφή τόκων και κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθεί υπόψη ο Νόμος για τα πανωτόκια και οι ισχύουσες υποθήκες (κατόπιν ελέγχου). Παρέχεται και η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους.
  • Διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας.
  • Αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, βάσει του διαθέσιμου εισοδήματος, αφού ληφθούν υπόψη οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Ειδικά για τη ρύθμιση των αγροτικών δανείων προβλέπεται:

  • Διαγραφή κεφαλαίου που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 60%, σε περίπτωση ολικής εξόφλησης εντός τριμήνου του εναπομείναντος ποσού της οφειλής, αφού πρώτα διαγραφούν τόκοι και πανωτόκια.
  • Επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής της οφειλής έως και 10 έτη και διαγραφή κεφαλαίου που μπορεί να φτάσει το 40%, σε περίπτωση ρύθμισης σε δόσεις του εναπομείναντος ποσού της οφειλής (επίσης αφού πρώτα διαγραφούν τόκοι και πανωτόκια).

Σημειώνεται ότι οι αγροτικές επιχειρήσεις με παραγωγική εγκατάσταση (π.χ. κτηνοτροφικές μονάδες, ελαιουργεία κ.λπ.) δεν εντάσσονται στην παρούσα ρύθμιση, αλλά εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Παράλληλα, η ρύθμιση δεν παρέχεται σε αγρότες, οι οποίοι έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα (κατόπιν ελέγχου).

Οι αιτήσεις ρύθμισης θα μπορούν να υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr), ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφόρηση α) στα κατά τόπους Κέντρα – Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 213.212.57.30 και β) στα σημεία τοπικής παρουσίας της PQH και στο τηλ. 213.088.7000.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση τα έγγραφα και στοιχεία που συνοδεύουν υποχρεωτικά την αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων ορίζονται ως ακολούθως:

1. Στοιχεία τα οποία ανακτώνται αυτόματα από τη βάση δεδομένων της Φορολογικής Διοίκησης:

α) Δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε.1) ή δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων (Ν ή Ε.5 ή Φ01.010 ή Φ01.013) των τελευταίων πέντε φορολογικών ετών.

β) Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Ε.3) των τελευταίων πέντε φορολογικών ετών.

γ) Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών και προμηθευτών των τελευταίων πέντε (5) φορολογικών ετών.

δ) Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε.9), εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής της.

ε) Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του τελευταίου φορολογικού έτους.

στ) Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος (εκκαθαριστικό) του τελευταίου φορολογικού έτους.

ζ) Τελευταία περιοδική δήλωση ΦΠΑ (Φ2), εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής της.

η) Κατάσταση βεβαιωμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση.

θ) Αριθμός και ύψος των δόσεων καταβολής των οφειλών προς το Δημόσιο βάσει υφιστάμενων ρυθμίσεων.

2. Στοιχεία τα οποία ανακτώνται αυτόματα από τη βάση δεδομένων του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ):

α) Κατάσταση βεβαιωμένων οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία πρέπει να έχει εκδοθεί κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

β) Αριθμός και ύψος των δόσεων καταβολής των οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης βάσει υφιστάμενων ρυθμίσεων.

3. Έγγραφα τα οποία μεταφορτώνονται από τον οφειλέτη απευθείας στο Σύστημα:

α) Χρηματοοικονομικές καταστάσεις του άρθρου 16 του ν. 4308/2014 (Α' 251) των τελευταίων πέντε περιόδων, οι οποίες πρέπει να είναι δημοσιευμένες, εφόσον προβλέπεται αντίστοιχη υποχρέωση.

β) Προσωρινό ισοζύγιο τελευταίου μηνός τεταρτοβάθμιων λογαριασμών του αναλυτικού καθολικού της γενικής λογιστικής, εφόσον προβλέπεται η κατάρτισή του.

γ) Αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης του οφειλέτη ή του πρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου και του διευθύνοντος συμβούλου για ανώνυμες εταιρείες, του διαχειριστή για εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικές κεφαλαιουχικές Εταιρείες, των ομόρρυθμων εταίρων και των διαχειριστών για προσωπικές εταιρείες.

δ) Πιστοποιητικό περί μη πτώχευσης από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.

ε) Πιστοποιητικό περί μη κατάθεσης αίτησης πτώχευσης από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.

στ) Πιστοποιητικό περί μη λύσης της εταιρείας από το Γ.Ε.ΜΗ., εφόσον ο οφειλέτης είναι νομικό πρόσωπο.

ζ) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οφειλέτη ή του πρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου και του διευθύνοντος συμβούλου για ανώνυμες εταιρείες, του διαχειριστή για εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικές κεφαλαιουχικές Εταιρείες, των ομόρρυθμων εταίρων και των διαχειριστών για προσωπικές εταιρείες.

η) Συμπληρωμένο έντυπο υπολογισμού αξίας γηπέδου (ΑΑ ΓΗΣ), στην περίπτωση γηπέδου εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού φυσικών προσώπων, για το οποίο δεν προσδιορίζεται αξία ΕΝ.Φ.Ι.Α. και δεν προσκομίζεται έκθεση εκτιμητή ακινήτων.

θ) Πιστοποιητικά βαρών όλων των ακινήτων.

Τα δικαιολογητικά των σημείων γ, δ, ε, στ και ζ της παρούσας παραγράφου δύνανται να υποβληθούν το αργότερο έως την παρέλευση της προθεσμίας της παρ. 4, του άρθρου 8, του ν. 4469/2017. Το δικαιολογητικό του σημείου θ της παρούσας παραγράφου δύναται να υποβληθεί έως τη λήξη της προθεσμίας της παρ. 3, του άρθρου 8, του ν. 4469/2017. Στις περιπτώσεις αυτές ο οφειλέτης υποχρεούται να δηλώσει ότι θα προσκομίσει τα απαιτούμενα έγγραφα και να επισυνάψει αποδεικτικά ότι έχει αιτηθεί την έκδοσή τους. Σε περίπτωση που το δικαιολογητικό της περ. (θ) της παρούσας παραγράφου δεν δύναται να προσκομισθεί εντός των προθεσμιών που μνημονεύονται στην παρούσα για λόγους ανωτέρας βίας, δύναται όπως αντικατασταθεί από ενυπόγραφη βεβαίωση δικηγόρου αναφορικά με τα βάρη επί των ακινήτων του οφειλέτη.

Τα λοιπά στοιχεία που προβλέπονται από τις παρ. 1-7, του άρθρου 5, του ν. 4469/2017 υποβάλλονται κανονικά από τον οφειλέτη.

 

Πόσοι ρύθμισαν τα χρέη τους

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία λειτουργίας της πλατφόρμας για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων για τις πρώτες 46 εβδομάδες λειτουργίας (3/8/2017 - 22/6/2018) και τις 20 εβδομάδες (5/2/2018 - 22/6/2018) για τη ρύθμιση οφειλών ελευθέρων επαγγελματιών προκύπτει ότι ξεκίνησαν τη διαδικασία ρύθμισης 32.086 επιχειρήσεις και από αυτές 6.113 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα και υποβλήθηκαν 1.158 αιτήσεις. Από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν, οι 355 αφορούν σε διμερή διαπραγμάτευση και 803 σε διαπραγμάτευση με πολλαπλούς πιστωτές.

Βεβαίωση πληρότητας έχουν λάβει 529 επιχειρήσεις και για 333 έχει ξεκίνησει η διαπραγμάτευση με πολλαπλούς πιστωτές ενώ για 52 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επιτυχώς και ρύθμισαν τα χρέη τους.

Σε ο,τι αφορά στα στοιχεία για τους ελεύθερους επαγγελματίες, 12.992 ξεκίνησαν τη διαδικασία, 7.688 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα και έχουν υποβληθεί 1.309 αιτήσεις ρύθμισης.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

27-06-2018 13:20ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ

ξεκινησα να κανω μια αιτηση για λογαριασμο φιλου και επειδη ξεχασα να τσεκαρω κατι η αιτηση απορριφθηκε και δεν με αφηνει να κανω νεα αιτηση , τι μπορω να κανω ?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία