BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Πέμπτη απόγευμα με Παρασκευή πρωί πιστώνεται η προκαταβολή του τσεκ

Την υπογραφή της ΚΥΑ που ανοίγει τον δρόμο για την πληρωμή της προκαταβολής (50%) της ενιαίας ενίσχυσης μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε (έως 1 Νοεμβρίου) επιβεβαίωσε και από το βήμα της Βουλής, μετά τις αποκλειστικές δηλώσεις του στο Agronews, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Τελειώνει ο χρόνος για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική

1045
3
Ο ίδιος ο υπουργός στη δευτερολογία του από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι έγινε και το τελευταίο βήμα και δίνουμε μάχη για να το κάνουμε έγκαιρα, να δώσουμε δηλαδή έγκαιρα την επιστροφή της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες. Είναι χρήματα 1 δις και πλέον ευρώ για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση πήρε ΦΕΚ για τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση και προσπαθούμε να δώσουμε έγκαιρα την προκαταβολή δηλαδή τις επόμενες ημέρες

Συνοπτικά, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου, σχετικά με περικοπές και καθυστερήσεις στις πληρωμές των αγροτών, ο κ. Τσαυτάρης είπε

- Συνεπείς στη δέσμευσή μας καταβάλλαμε το 50% της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους 80 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

- Είχαμε υπολογίσει ότι θα δοθούν συνολικά 130 εκατ. ευρώ, αλλά οι εκκαθαρίσεις έδειξαν ότι θα χρειαστούν περισσότερα.

- Ήδη καταβάλλαμε τα 50 εκατ. ευρώ και, μόλις έρθει εγγράφως η θετική έγκριση της Ε.Ε., θα καταβληθούν επιπλέον 30 εκατ. ευρώ.

- Εντός των επόμενων ημερών θα καταβάλλουμε τη δεύτερη δόση του ΕΦΚ Πετρελαιοειδών ύψους 30 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα πάρουν συνολικά δύο ισόποσες δόσεις των 80 εκατ. ευρώ η κάθε μία.

- Έχουν επιστραφεί τα χρήματα του ΦΠΑ από τις εφορίες σε 230.000 αγρότες. Συνεχίζονται ωστόσο οι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν είναι καιρός να πετάμε λεφτά στον αέρα με ψεύτικα και εικονικά τιμολόγια.

- Άνοιξε ο δρόμος για την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης με την υπογραφή της ΚΥΑ.

- Ξεκινά η λειτουργία του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με διαθέσιμα κεφάλαια 253 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση της ρευστότητας στις αγροτικές επενδύσεις.

 

Αναλυτικά η ομιλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη, έχει ως εξής:

«Η ερώτηση του κ. Αποστόλου μας δίνει την ευκαιρία να πληροφορήσουμε το Σώμα και για ορισμένες ανακρίβειες που ακούστηκαν και να εξηγήσουμε τις θέσεις μας για τα συγκεκριμένα θέματα που τέθηκαν.

Δεν μπορεί να ακούγονται σε αυτή την αίθουσα κουβέντες, όπως ότι, το Υπουργείο Γεωργίας δεν στέκεται αρωγός στο να υποστηρίξει τη ρευστότητα στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και σε όσους ασχολούνται με τον τομέα της γεωργίας.

Ξεκινώντας από την εξισωτική αποζημίωση. Συνεπείς στη δέσμευσή μας, δώσαμε το 50% της εξισωτικής αποζημίωσης τον Ιούνιο επειδή κατευθύνεται κυρίως σε κτηνοτρόφους ορεινών, ημιορεινών, απομακρυσμένων περιοχών, νησιών κλπ. και τότε είναι ο καιρός που οι αγρότες της φυτικής παραγωγής συγκομίζουν προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφές να πάρουν τα χρήματα αυτά και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους σε ζωοτροφές. Τότε λοιπόν είπαμε ότι το υπόλοιπο 50% θα δοθεί αργότερα, προς Σεπτέμβριο, Οκτώβριο. Και έτσι γίνεται. Τότε τα χρήματα που υπολογίστηκαν, νομίζαμε ότι θα ήταν περίπου στα 130 εκατ. ευρώ, άρα δώσαμε αρχικά 80 εκατομμύρια και είχαμε άλλα 50 εκατ. ευρώ, όμως οι εκκαθαρίσεις που έγιναν από τα προηγούμενα χρόνια έδειξαν ότι το ποσό αυτό δεν είναι αρκετό. Θα χρειαζόντουσαν επιπλέον 30 εκατ. ευρώ.

Σας θυμίζω όμως ότι η εξισωτική αποζημίωση αποτελεί τμήμα χρημάτων από εθνικούς πόρους και σε ένα ποσοστό 30% από κοινοτικούς πόρους. Για την τροποποίηση αυτού του προγράμματος χρειάζεται να εκφέρει θετική γνώμη και η Ε.Ε, όπως και έγινε. Στη συζήτηση αυτή των ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν και δικοί μας άνθρωποι από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία που έχουμε στις Βρυξέλλες. Είπαν λοιπόν στη συζήτηση ότι «ναι η απόφαση ήταν θετική, όμως δεν κάνουμε τίποτα έως ότου η απόφαση έρθει εγγράφως στο Υπουργείο Γεωργίας, προκειμένου να πληρώσουμε και τα υπόλοιπα χρήματα». Εμείς, στην περίπτωση της εξισωτικής όπως και στην περίπτωση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών γιατί είναι ακριβώς το ίδιο, είχαμε το εξής δίλλημα.

Έχουμε αυτή τη στιγμή να επιστρέψουμε, ας πούμε 100 εκατομμύρια ευρώ έως τον Οκτώβριο για εξισωτική αποζημίωση. Αυτή τη στιγμή έχουμε τη θετική γνώμη για τα 70 εκατ. ευρώ και τα έχουμε. Να τα δώσουμε στους κτηνοτρόφους ή να περιμένουμε να έρθει η οριστική έγκριση και για τα υπόλοιπα 30 και να τα δώσουμε όλα μαζί. Πρυτάνευσε η άποψη να δώσουμε τώρα τα 70 για να αρχίσουν πάλι για τον ίδιο λόγο οι άνθρωποι να αγοράζουν ζωοτροφές για το χειμώνα και σε δέκα, είκοσι μέρες να δώσουμε και τα υπόλοιπα, μόλις έρθει η έγκριση. Έτσι κι αλλιώς στους λογαριασμούς τους πιστώνονται αυτόματα και τα υπόλοιπα χρήματα. Αυτό είπαμε κι αυτό κάναμε.

Θέλω να σας θυμίσω όμως, γιατί αρέσκεστε στο να λέτε τι παίρνει η Πολιτεία από τον αγρότη, ότι με τη νέα αύξηση της εξισωτικής αποζημίωσης για τους κτηνοτρόφους των ορεινών απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας η συνδεδεμένη ενίσχυση, όχι η ενιαία, θα πλησιάσει τα 970 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 1 δις ευρώ, μόνο γι’ αυτή την κατηγορία κτηνοτρόφων. Για να δείτε τι κάνουμε για τους κτηνοτρόφους».

 

 

Δευτερολογία

«Για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών και εκεί ήμασταν καθαροί προς τους αγρότες. Την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων τους είπαμε ότι «είναι καλύτερο να πάρετε το Μάρτιο 80 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή το 50%, τώρα που τα έχετε ανάγκη γιατί θα βγείτε να καλλιεργήσετε» και δώσαμε τα χρήματα αυτά την 1η Μαρτίου. Επιπλέον τους είπαμε ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει συνολικά για την επιστροφή του ΕΦΚ 130 εκατομμύρια ευρώ, άρα θα σας δώσουμε τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια ευρώ το Σεπτέμβριο και θα τα αυξήσουμε σε 80 εκατομμύρια ευρώ υπό μια προϋπόθεση: θα παρακολουθήσουμε πως θα πάει ο λογαριασμός της επιστροφής του φόρου των πετρελαιοειδών, γιατί δεν επιστρέφονται χρήματα μόνο στους αγρότες αλλά και σε άλλες κοινωνικές ομάδες. Τους είχαμε πει, λοιπόν, ότι αν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα σας δώσαμε και τα υπόλοιπα 30 εκατομμύρια ευρώ. Και ήρθαμε το Σεπτέμβριο πάλι στο ίδιο δίλημμα.

Είχαμε τα 50 εκατομμύρια ευρώ και τα δώσαμε. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει τον ειδικό λογαριασμό και μας είπε ότι περίσσεψαν και τα υπόλοιπα 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα τα δώσουμε στους δικαιούχους εντός των επόμενων ημερών και θα είμαστε συνεπείς στις δύο ισόποσες δόσεις. Επομένως δεν ισχύει αυτό που λέτε ότι θα είναι μειωμένα τα χρήματα. Οι δικαιούχοι θα πάρουν δυο ισόποσες δόσεις. Έρχομαι τώρα στο θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ. Όπως έχω ξαναπεί οι εφορίες επιστρέφουν τα χρήματα του ΦΠΑ στους αγρότες και ήδη τα έχουν λάβει περίπου 230.000 αγρότες από τους 260.000 με 280.000 που υποβάλλουν κάθε χρόνο αιτήσεις. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι φέτος όλα τα αιτήματα ελέγχονται, ως προς το αίτημα για επιστροφή του ΦΠΑ, δηλαδή ελέγχεται πόση παραγωγή μπορεί να έχει κάποιος από ένα στρέμμα καλλιέργειας κρεμμυδιού, πόση στρεμματική απόδοση είχαν τα διπλανά χωράφια κλπ. Να ελέγξουμε δηλαδή αν πράγματι ήταν μια εξαιρετική χρονιά για ένα προϊόν και ένας παραγωγός από ένα τόνο σοδειάς στο ένα στρέμμα, πήγε την επόμενη χρονιά στους 10 τόνους.

Οι έλεγχοι δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι όπως δηλώνονται και θα πρέπει να συμφωνήσετε και εσείς μαζί μας ότι δεν είναι καιρός να πετάμε λεφτά στον αέρα με ψεύτικα και εικονικά τιμολόγια. Δεν είναι προς το συμφέρον όλων γιατί αυτά τα χρήματα είναι από εθνικούς πόρους και τα παίρνουμε από κάποια άλλη κοινωνική ομάδα για να τα δώσουμε στους αγρότες. Λέμε ναι στην υποστήριξη του αγρότη και το κάνουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τα στοιχεία που έχουμε θα αυξήσουμε το συντελεστή του 6% και θα πάμε στο 8% για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, αλλά αφήστε μας να το κάνουμε ελεγμένα.

Κυρία Πρόεδρε, να αναφέρω δύο ειδήσεις που αφορούν στην ενίσχυση της ρευστότητας. Να σας πω ότι έγινε και το τελευταίο βήμα και δίνουμε μάχη για να το κάνουμε έγκαιρα, να δώσουμε δηλαδή έγκαιρα την επιστροφή της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες. Είναι χρήματα 1 δις και πλέον ευρώ για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση πήρε ΦΕΚ για τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση και προσπαθούμε να δώσουμε έγκαιρα την προκαταβολή δηλαδή τις επόμενες ημέρες.

Σας θυμίζω ότι τα χρήματα αυτήν την ώρα δίνονται από εθνικούς πόρους και θα τα πάρουμε σε τρεις μήνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιλαμβάνεστε τη δυσκολία να βρει κανείς σήμερα 1 δις ευρώ, αλλά θα το κάνουμε και θέλουμε να διασφαλίσουμε τη ρευστότητα στην Περιφέρεια και στους αγρότες, ειδικά στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία που περνάει ο τόπος μας. Επίσης, έχει υπογραφεί η σύμβαση και εντός των επόμενων ημερών θα λειτουργήσει το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, ας το πούμε το αγροτικό ΕΤΕΑΝ που είναι χρήματα ύψους 253 εκατομμύρια ευρώ. Είχαν «κολλήσει» πολλά σχέδια βελτίωσης από μεμονωμένους αγρότες γιατί δεν μπορούσαν να διασφαλίσουν ούτε την εγγυοδοσία ούτε τη δανειοδότηση που προβλεπόταν για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Το αγροτικό ΕΤΕΑΝ θα λύσει αυτά τα προβλήματα, καθώς θα ενισχυθεί η ρευστότητα των περίπου 7.000 δικαιούχων των οποίων τα σχέδια βελτίωσης έχουν ήδη εγκριθεί». 

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

11-10-2014 22:19τζεμαλη

Για το μέτρο 112 πότε θα γίνει πληρωμή

Απάντηση

30-10-2013 17:17ελευθερια

μαρια νομιζω πως οχι,χωρις να ειμαι και σιγουρη ομως!θα δειξει παρασκευη πρωι οπως λενε!

Απάντηση

30-10-2013 10:13maria

Καλημέρα σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Θα συμψηφιστούν χρήματα από την ενιαία ενίσχυση με οφειλές στον ογα? Κ αν ναι, αυτό το μέτρο θα ισχύσει και γι' αυτούς που έκαναν ρύθμιση? Ευχαριστώ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία