BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Με συγκατάθεση η δέσμευση επιδοτήσεων από τρίτους

Άλλο….μονοπάτι ακολουθούν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι για να διαφυλάξουν τις άμεσες ενισχύσεις τους από δημόσιο, οργανισμούς, δήμους και οποιοδήποτε άλλο «μπαίνει» στους τραπεζικούς λογαριασμούς και «σηκώνει» χρήματα: Επιχειρούν να δεσμεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, αξιοποιώντας το λεγόμενο «ακατάσχετο» των κοινοτικών επιδοτήσεων.

Με συγκατάθεση η δέσμευση επιδοτήσεων από τρίτους

1
0
Πιο συγκεκριμένα αξιοποιούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία σύμφωνα με την οποία η ενιαία ενίσχυση  είναι άμεση ενίσχυση, αποδίδεται απευθείας στα φυσικά πρόσωπα και ουδείς έχει το δικαίωμα να παρέμβει, παρά μόνο μετά από εκχώρηση των ίδιων των δικαιούχων. (Μετά από έγγραφη εκχώρηση, στους λογαριασμούς θα μπορούν να «μπαίνουν» οι τράπεζες για δόσεις δανείων, ο ΕΛΓΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές και οι Ενώσεις για αγροεφόδια που αγοράστηκαν «βερεσέ»)

Άλλωστε ο επίτροπος Γεωργίας κ. Τσιόλος που επισκέφθηκε πρόσφατα τη χώρα μας ξεκαθάρισε ότι τα χρήματα αυτά καταλήγουν αποκλειστικά και μόνο στους δικαιούχους παραγωγούς. Μάλιστα ο κ. Τσιόλος αρνήθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο ο ΟΓΑ να «βάζει χέρι» στις επιδοτήσεις των αγροτών. «Άλλο τι λέει η τρόικα, άλλο τι λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι σαφής, οι άμεσες ενισχύσεις καταλήγουν πάντα στους δικαιούχους» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόλος.

Στο μεταξύ η ελληνική νομοθεσία πιθανόν «αφήνει παράθυρο» ώστε να εισπράττουν και τρίτοι χρήματα από τους λογαριασμούς των δικαιούχων επιδοτήσεων παρά την άρνηση των παραγωγών! Νομικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι πράγματι υπάρχει το ακατάσχετο των χρημάτων των αγροτικών επιδοτήσεων, μέχρι όμως την κατάθεση των χρημάτων στην τράπεζα. Με λίγα λόγια, λένε δικηγόροι, όσο τα χρήματα των επιδοτήσεων βρίσκονται στα ταμεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ουδείς μπορεί να τα πειράξει. Όταν όμως καταβληθούν στους λογαριασμούς, σύμφωνα πάντα με δικηγόρους, είναι δυνατόν να κατασχεθούν

Δεν αποκλείεται δηλαδή η ελληνική νομοθεσία να έρχεται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο

Ανησυχίες από δικαιούχους Οι δικαιούχοι επιδοτήσεων ανησυχούν μπροστά στο ενδεχόμενο «να βάλουν χέρι» στους λογαριασμούς τους το δημόσιο, ο ΟΓΑ και οι δήμοι, όταν θα καταβληθεί το υπόλοιπο 50% των επιδοτήσεων, δηλαδή τις ημέρες των γιορτών. Έτσι, προσπαθούν να λάβουν από τώρα τα μέτρα τους. «Χρειάζεται να το ψάξουν με τις τράπεζες τους, να δεσμεύσουν τους λογαριασμούς τους για να μην μπορεί κανείς να μπει μέσα να πάρει χρήματα. Οι άνθρωποι που πήραν λιγότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνται, πρέπει να το ψάξουν. Όλοι έχουν κοντά τους τις αγροτικές οργανώσεις για να τους βοηθήσουν» υπογραμμίζει ο συνδικαλιστής από το χώρο της κτηνοτροφίας Βασίλης Σμπώκος.

Κρατήσεις στην ενιαία  από ΕνώσειςΣτο μεταξύ, αν όχι όλες, σχεδόν όλες οι συνεταιριστικές οργανώσεις (πρώην Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών) της Κρήτης έκαναν κρατήσεις από τις επιδοτήσεις όπως φάνηκε στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών που εμφανίζονται στα βιβλιάρια. Συνήθως οι κρατήσεις κυμαίνονται από 20 έως 100 ευρώ.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αρμόδιοι παράγοντες Ενώσεων υποστήριξαν  ότι η κίνηση αυτή είναι «απολύτως νόμιμη». Όπως ισχυρίζονται υπηρεσιακοί παράγοντες  η διαδικασία της ενεργοποίησης πράγματι γίνεται δωρεάν. Πέραν αυτής όμως οι υπηρεσίες των Ενώσεων παρέχουν τις υπηρεσίες για μια σειρά θέματα όπως οι διορθώσεις στις αιτήσεις, η υπαγωγή στο μητρώο, η διερεύνηση και η επίλυση διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μέχρι να εισπράξουν τα χρήματα τους. Υπάρχουν δικαιούχοι που πάνε αρκετές φορές στις συνεταιριστικές οργανώσεις που ανήκουν, μέχρι να λύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη πληρωμή των επιδοτήσεων τους.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες των Ενώσεων δεν φαίνεται να πείθουν αρκετούς παραγωγούς που προετοιμάζονται να αξιοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο για να μην τους γίνονται παρακρατήσεις. Ήδη ο συνεταιρισμός Παναγιάς έστειλε σχετικό εξώδικο στην Ένωση Ηρακλείου με το οποίο την καλεί να επιστρέψει άμεσα τα ποσά που παρακράτησε. Εξώδικα προετοιμάζονται να στείλουν στην ΕΑΣΗ και άλλες αγροτικές οργανώσεις. Από την πλευρά της η ΕΑΣ υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για παρακρατήσεις των επιδοτήσεων αλλά για «έκτακτη εισφορά» των συνεταίρων που επιθυμούν να βοηθήσουν οικονομικά τη συνεταιριστική οργάνωση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία